Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Corector ortografic pentru texte in limba romana RomSP

wordCorector ortografic pentru texte

în limba româna   RomSP

Versiunea pentru Microsoft Windows.

Ghid de utilizare

Chisinau - 1999


CUPRINSUL

CUVÂNT ÎNAINTE....... 919h78j ...................................................   3

Capitolul I. VERIFICAREA TEXTULUI MARCAT..........  4

       1.1. Initierea procesului de verificare............................  4

       1.2. Boxa de dialog pentru procesarea cuvântului.........   6

       1.3. Deplasarea boxei de dialog....................................   9

Capitolul II.COMPLETAREA VOCABULARULUI

       2.1. Conjugarea verbelor.............................................   11

       2.2. Declinarea substantivelor......................................  15

       2.3. Declinarea adjectivelor..........................................  17

       2.4. Declinarea altor parti de vorbire............................  19

Capitolul I

VERIFICAREA TEXTULUI MARCAT

1.1. Initierea procesului de verificare

          Procesul de verificare se efectueaza asupra portiunilor marcate. Portiunea marcata poate cuprinde de la un cuvânt aparte pâna la tot textul documentului.

          Marcarea se face cu mijloacele standard ale editorului de texte MS Word. Imediat  dupa ce textul este marcat, cu tastele miscarii cursorului sau cu mouse-ul fixati începutul textului pentru verificare.


Figura 1. Corectorul RomSP, integrat în editorul de texte MS Word.

          Initierea procesului de  verificare a textului marcat se începe cu activarea  uneia  din pictogramele: ''RomSPâ''  -  pentru  corectarea textelor române, ortografiate cu ''â'' si ''RomSPî'' pentru verificarea textelor, ortografiate cu ''î'' (vezi Figura 1).

        Daca n-ati marcat textul pentru verificare si activati pictograma corectorului  pe ecran se afiseaza o boxa cu trei butoane ''Text'', ''Cuvânt'' sau ''Cancel'' (vezi Figura 2).

Figura. 2. Activarea corectorului RomSP  pentru textul nemarcat.

·        Butonul ''Text'' are menirea sa initieze procesul de verificare a textului, începând cu primul cuvânt al documentului perfectat. Se activeaza cu mouse-ul sau cu tastele  Alt-T  sau tasta  Enter .

·        La activarea butonului ''Cuvânt'' (cu mouse-ul sau cu tastele   Alt-C  ) se verifica cuvântul unde este pozitionat cursorul sau mouse-ul.

·        Butonul ''Cancel'' se utilizeaza pentru anularea activarii pictogramei corectorului RomSP. Se activeaza cu mouse-ul.

Figura 3. Boxa de dialog pentru procesarea cuvântului detectat.

        Odata cu trecerea corectorului de la un cuvânt la altul se misca indicatorii rularii (de scrolling) atât orizontal, cât si vertical. Procesul de verificare se opreste, daca s-a depistat un cuvânt care nu este inclus în vocabularul corectorului. Cuvântul depistat poate fi gresit si Dvs. îl puteti corecta (vezi Figura 3, butoanele "Modificam'' sau "Sugestie'').

          Daca cuvântul depistat este corect (de exemplu, un termen de specialitate), corectorul va ofera posibilitatea de a-l aditiona la vocabularul existent (vezi Figura 3, butonul "Adaugam'').

1.2. Boxa de dialog pentru procesarea cuvântului

          Interactiunea cu corectorul RomSP se efectueaza prin boxa de dialog pentru procesarea cuvântului detectat. Boxa de dialog contine 9 butoane. Butoanele  pot fi selectate în mod obisnuit cu  tastele miscarii cursorului sau cu mouse-ul. Trecerea de la un buton la altul se efectueaza prin tasta Tab sau tastele Shift-Tab . Închiderea boxei se efectueaza cu mouse-ul în coltul stâng de sus. Daca nici unul din butoane n-a fost activat, cuvântul evidentiat ramâne neprocesat.

          Actiunile fiecarui buton din aceasta boxa:

·        "Corect''. Activarea butonului "Corect'' presupune ca cuvântul evidentiat se va considera corect pentru întreaga seanta de lucru a corectorului. Activarea se realizeaza cu mouse-ul sau tastele Alt-C .

"Modificam''.   Apasând    butonul   indicat (cu   mouse-ul  sau tastele

     Alt-M ( vezi Figura 3),  aveti posibilitatea sa corectati  manual cuvântul gresit, care este amplasat în boxa de dialog cu inscriptia "Modificarea cuvântului''. Dupa efectuarea corectiei pentru substituirea cuvântului gresit prin cel corectat este necesar sa activati butonul "OK'' sau tastele Alt-O . Verificarea textului continua mai departe de la  cuvântul corectat.

·        "Adaugam''. Pentru a adauga un cuvânt (corect) în vocabularul corectorului se utilizeaza butonul "Adaugam''. Activarea acestui buton se efectueaza cu mouse-ul sau apasarea tastelor Alt-A, modul de lucrul al caruia este relevat în capitolul doi.

Figura 4. Sugestia.


·        "Sugestie''. Activarea se realizeaza cu mouse-ul sau tastele Alt-C.  Aceasta functie va ofera variante  de substituire a cuvântului gresit, afisate pe ecran în forma de lista de cuvinte "apropiate'' dupa scriere (vezi Figura 4).Cu tastele miscarii cursorului sau mouse-ul selectati varianta potrivita. Totodata aveti posibilitatea  de a corecta manual  cuvântul gresit, daca nu va convine nici un cuvânt din lista sugestiilor.  Pentru a înlocui cuvântul gresit prin cel corect activati butonul "OK'' sau tastele Alt-O . Daca cuvântul evidentiat contine mai mult de doua greseli, sugestia lipseste si pe ecran apare mesajul "Sugestii nu-s''.

·        "Marcam''. Butonul se activeaza cu mouse-ul sau tastele Alt-R . În unele cazuri nu sunteti gata sa corectati imediat cuvântul evidentiat, fiind necesar sa consultati dictionarul sau un specialist. Activând butonul  "Marcam'' cuvântul gresit va fi marcat prin  steluta. Dupa verificarea textului reveniti la perfectarea acestui document si steluta va fi utilizata pentru facilitarea cautarii cuvântului "suspicios'' din text. Dupa corectare semnul stelutei se va sterge din documentul perfectat utilizând mijloacele standard de editare a textelor din editorul MS Word.

·        "Oprim''. Butonul "Oprim'' (activat cu mouse-ul sau tastele Alt-P ) determina  finisarea procesului de verificare a textului. Prin activarea acestui buton se  întrerupe verificarea textului cu urmatorul mesaj "Verificarea este întrerupta'' (vezi Figura 5). Pentru  confirmarea finisarii procesului de verificare a textului vi se propune sa activati cu mouse-ul butonul "OK'' sau tasta Enter .

Figura 5. Stoparea lucrului corectorului RomSP.

·        "OK''. Activarea acestui buton determina finisarea procesului de corectare a cuvântului, de substituire a cuvântului depistat prin cel potrivit, furnizat de sugestie,  sau de marcare a cuvântului.

·        "stergem''. Cuvântul evidentiat se sterge din text. Butonul se activeaza  cu mouse-ul sau tastele Alt-E  .

·        "Ajutor''. Ofera informatie despre structura si functionarea corectorului RomSP. Activarea acestui buton se realizeaza cu mouse-ul sau tastele Alt-U .

ATENŢIE!  Pentru procesarea corecta a cuvintelor trecute dintr-un rând în altul utilizati functia "Hyphenation'' din MS Word (regim automat sau manual). Nu utilizati cratima la trecerea dintr-un rând în altul - aceste cuvinte nu se proceseaza, pentru  ele  nu se livreaza sugestii.

1.3. Deplasarea boxei de dialog

          Boxa de dialog poate acoperi cuvântul depistat. În acest caz aveti posibilitatea s-o deplasati în cadrul ecranului prin  activarea partii de sus a boxei de dialog (dupa regulile de deplasare a boxelor pentru sistemul Windows).


Capitolul II.

COMPLETAREA VOCABULARULUI

Dupa cum a fost mentionat, corectorul ROMSP este livrat în doua variante:

·        cu adaugarea unui singur cuvânt în vocabular,

·        cu adaugarea tuturor flexiunilor cuvântului  utilizând sistemul de flexionare a cuvintelor.

În procesul de verificare a unui text marcat pot fi întâlnite cuvinte corecte care nu se contin în vocabular. Corectorul va evidentia cuvântul depistat  ca  necunoscut,  oferindu-va  meniul  actiunilor. Activând butonul "Adaugam'' în primul caz completarea vocabularului corectorului RomSP va avea loc prin adaugarea unui singur cuvânt în vocabular. În rezultatul activarii butonului va apare o noua boxa de dialog pentru confirmarea intentiei utilizatorului de a introduce cuvântul în vocabular (Figura 6).  La activarea tastei ''Da'' cuvântul se adauga în vocabular, apoi  se afiseaza boxa de dialog din Figura 7, indicând ca cuvântul s-a înscris cu succes în vocabular.


Figura 6. Introducerea unui cuvânt în vocabular.

Figura 7.  Confirmarea introducerii cuvântului în vocabular.

 Daca se apasa tasta ''Nu'' - cuvântul nu se introduce în vocabular si procesul de verificare a textului continua mai departe .

În al doilea caz  la activarea butonului "Adaugam'' se lanseaza programul de flexionare a cuvântului. Mai întâi se determina cuvântul-lema, apoi se specifica  partea lui de vorbire.

          Din cele zece parti de vorbire  sase se declina prin intermediul unor proceduri speciale. Substantivele, adjectivele, articolele, numeralele si pronumele se declina în corespundere cu genul, cazul, numarul si forma. Verbul se conjuga în  corespundere cu timpul, modul,  persoana etc. Sistemul suport de completare a vocabularului adauga nu un singur cuvânt,

ci toate  flexiunile  lui. Celelalte parti de vorbire:  adverbul,   prepozitia, conjunctia, interjectia  sunt invariabile. Ele se includ în vocabular în mod direct, adica numai cuvântul selectat, fara nici o modificare.

Figura 8. Specificarea partii de vorbire pentru cuvântul "stea".

ATENŢIE! Nu  pot  fi  incluse  în  vocabular  cuvinte  compuse care se scriu prin cratima (de exemplu: greco-catolica, medic-sef etc.).

          Selectati denumirea  partii de vorbire (substantiv,  verb etc.),marcati alegerea efectuata  cu mouse-ul sau apasând  tastele Alt si una din tastele literelor evidentiate, ce corespunde partii de  vorbire selectate: S  -  substantiv, V - verb etc.(vezi Figura 6). În cerculetul din fata denumirii selectate va apare semnul .. Daca  ati marcat gresit, puteti sterge acest semn, evidentiind alta parte de  vorbire, precedenta evidentiere se anuleaza. Dupa marcare activati butonul "OK''.   Activarea butonului "OK'' poate fi realizata în urmatoarele trei moduri:

·         cu mouse-ul,

·         apasând tasta Enter,

·         apasând tastele Alt-O.

          În cele ce urmeaza prin activarea butonului "OK'' se vor subîntelege toate trei posibilitati. În functie de partea de vorbire selectata va urma o ramificare a dialogului.

2.1. Conjugarea verbelor

          Presupunem ca a fost selectat un verb.

 

Figura 9. Verbul.

El va apare pe ecran într-o boxa de dialog (vezi Figura 9), unde  este  afisata inscriptia cu cerinta de a introduce verbul la infinitiv. Fie  ca în text ati întâlnit cuvântul "luptam''.  Anume  în  aceasta forma îl aveti  în  boxa de dialog (vezi Figura 9 ). Corectati-l  în  "lupta" (de la infinitivul "a lupta'' cu  omiterea lui "a''). Dupa   ce   ati   format infinitivul, trebuie sa mai raspundeti la întrebarile:

·        verbul este personal?

Daca da - totul este în  regula, trebuie sa marcati varianta "verbul este personal'',  în caz contrar selectati varianta "verbul este impersonal''. Daca nu  puteti raspunde la întrebare, selectati varianta ''Nu stiu''.

Exemple de verbe personale:  "a cânta'', "a juca''  etc.

Exemple de verbe impersonale:  "a ploua'', " a ninge''  etc.

·        verbul se conjuga cu sau fara sufix?

Ca  sa  raspundeti  corect  încercati  sa  formati  îmbinarea  de cuvinte "eu+ verbul  la  prezent'', de exemplu:  eu  lucrez,  eu  manânc,  eu  citesc. Daca obtineti la sfârsit "-ez'' sau "-esc'', marcati  varianta "cu  sufix''  utilizând mouse-ul. În cazul nostru "eu  luptez''  nu este corect, este corect cazul  "eu lupt''. Deci verbul "a lupta'' se conjuga fara sufix. Daca nu puteti lua o decizie, indicati cu mouse-ul varianta ''Nu stiu''.

          Daca ati indicat cel putin la una din întrebari varianta ''Nu stiu'', activati butonul "Renunt'', dupa care va veti întoarce la boxa de procesare a cuvântului detectat din textul evidentiat. Va recomandam sa marcati cuvântul, ca apoi sa consultati dictionarul sau  un specialist.

          Daca ati raspuns corect la întrebari, activati butonul "OK''. La ecran vor fi afisate rezultatele flexionarii (vezi Figura 10). În functie de raspunsul Dvs. se genereaza 38  flexiuni pentru verbele personale  sau  12  pentru cele impersonale, respectiv. Lista se examineaza.

Figura 10. Conjugarea verbului  "a lupta".


Operând  tastele  PgDn , PgUp sau activând cu mouse-ul linia verticala de scrolling sau tastele miscarii cursorului puteti revizui toate formele obtinute. Asupra listei obtinute puteti ef

ectua urmatoarele operatii:

·        exclude unele cuvinte,

·        restabili cuvintele excluse,

·        adauga forme noi,

·        corecta flexiunile obtinute.

          Pentru a îndeplini aceste  actiuni se utilizeaza urmatoarele butoane:

·        daca careva  flexiune  este "suspicioasa'' si nu  doriti s-o includeti în vocabular o  puteti  sterge activând cu mouse-ul butonul "Eliminam'';

·        în caz  daca  ati  eliminat  o flexiune, iar apoi v-ati gândit ca ar fi bine, totusi,  ca  ea  sa ramâna în lista, puteti activa cu mouse-ul butonul "Reînnoim''. Cuvântul eliminat va apare din nou în lista;

·        activând cu mouse-ul buton "Adaugam'' completati lista cu o noua flexiune (vezi Figura 11);

Figura 11. Adaugarea unei noi flexiuni.·        daca  s-a  conjugat  gresit (se  întâmpla  si  asa, programul de flexionare nu este atotstiutor si uneori are  nevoie  de ajutor) puteti corecta forma gresita fixând cursorul  la  cuvântul gresit si activând cu mouse-ul butonul "Corectam'' (vezi Figura 12). Cuvântul gresit apare în boxa de corectare. Dupa efectuarea corectarii activati  butonul "OK'' -  el va substitui forma gresita. Prin analogie  procedati  si  cu  alte flexiuni incorecte (daca mai sunt).

Figura 12. Corectarea flexiunilor obtinute.

          Convingându-va ca  toate  flexiunile  sunt  corecte, activati butonul  "OK'' pentru a completa  vocabularul, în caz contrar indicati butonul "Renunt''.

2.2. Declinarea substantivelor

          Fie ca urmatorul cuvânt, depistat în procesul de redactare a textului evidentiat, pe care vreti sa-l includeti în vocabular, este un substantiv (Figura  8).

          Indicati partea de vorbire "Substantiv'' si  activati butonul  "OK''. Panoul se va schimba (vezi Figura 13). Specificati genul si numarul substantivului. Indicati  genul substantivului utilizând mouse-ul sau apasând tasta Alt si una din tastele respective (  f  - genul feminin, m  - genul masculin, n - substantiv neutru). Daca nu puteti determina genul substantivului, cu mouse-ul activati varianta ''Nu stiu''. Aratati apoi  numarul substantivului ( a - ambele numere, s - numai numarul singular, p - numai numarul plural). Exemple: "pisica'' are ambele numere,  "natriu'' - numai numarul singular, "ochelari'' - numai numarul plural. Daca nu puteti determina numarul substantivului, cu mouse-ul activati varianta  ''Nu stiu''.


          Daca  ati indicat cel putin la una din întrebari varianta ''Nu stiu'', activati butonul "Renunt'', dupa care va veti întoarce la boxa de procesare a cuvântului detectat din textul evidentiat. Va recomandam sa marcati acest cuvânt, ca ulterior sa consultati dictionarul sau  un specialist.

          În boxa pentru determinarea cuvântului-lema va  fi  afisat  cuvântul depistat  din textul evidentiat  cu  cererea de  a-i  prezenta  forma-lema  la

cazul nominativ,  numarul singular, forma  nearticulata (sau  plural, daca  ati indicat ca are numai numarul plural). Efectuând corectarea cuvântului-lema (daca este necesara), activati butonul "OK''. Un exemplu de completare a boxei de dialog cu specificarea genului si numarului substantivului "stea" si determinarea cuvântului-lema este prezentat în Figura 13.

          Procedurile de flexionare vor forma toate flexiunile cuvântului initial. Ele se afiseaza la ecran,  oferindu-va posibilitatea de a le redacta ca si în cazul verbului (adaugati, corectati, eliminati  sau  reînnoiti).  Flexiunile obtinute le includeti în vocabularul Dvs. sau renuntati la ele.

Figura 13. Specificarea genului si numarului pentru substantivul  "stea".

                 Determinarea cuvântului-lema.

          Daca pentru declinarea substantivelor este necesara informatie suplimentara se initiaza o boxa de dialog care contine o lista de variante ale cuvintelor, asupra carora s-au aplicat toate alternantele vocalice si consonantice posibile sau toate modurile posibile de formare a flexiunilor la plural.

Figura 14. Lista de variante pentru flexionarea cuvântului "dulap".

          Sunteti invitati sa selectati varianta potrivita  din cele propuse sau sa  adaugati una noua. Unele din aceste cuvinte (variante) pot fi destul de stranii, dar anume aceasta situatie faciliteaza procesul de selectare a variantei potrivite. De exemplu, daca aveti de flexionat cuvântul "dulap'' procedura respectiva va sugereaza  variantele specifice pentru substantivul neutru, numarul plural, cazul nominativ, forma nearticulata: ''dulap+ uri'',  ''dulap + e'' (vezi Figura 14).

          Selectati varianta potrivita "dulap + uri''. Daca aveti dubii - consultati un dictionar ortografic, iar  de  nu-l aveti la îndemâna - renuntati la încercarea  de  a  înscrie  acest cuvânt în vocabular activând cu mouse-ul butonul "Renunt''. Activarea butonului "Renunt'' va va scoate,  de fapt, din orice situatie complicata.

Figura 15. Declinarea substantivului "dulap".

          Declinarea substantivului "dulap''  este ilustrata în Figura 15.

2.3. Declinarea adjectivelor

                   Declinarea adjectivelor se efectueaza ca si cea a substantivelor.

         

          Indicati partea de vorbire "Adjectiv'' si  activati butonul "OK'' (vezi Figura 8).

          Pe panoul urmator va  fi  afisat  cuvântul  depistat din textul evidentiat cu  cererea de  a-i prezenta forma-lema:  la  cazul nominativ, numarul singular, genul masculin, forma nearticulata (vezi Figura 16).

Figura 16. Specificarea cuvântului-lema pentru adjectivul "bun''.

          Flexiunile adjectivului se afiseaza la ecran,  dându-va posibilitatea de a le redacta (adaugati, corectati, eliminati  sau  reînnoiti), ca apoi sa le includeti în vocabularul Dvs. sau sa renuntati la ele (vezi Figura 17).

Figura 17. Declinarea adjectivului "bun''.

2.4. Declinarea altor parti de vorbire

          Articolele, numeralele si pronumele produc  diferite forme iregulare  de flexiuni. Fiecare element al multimilor mentionate se flexioneaza într-un mod special. Pentru ele indicati partea de vorbire respectiva si  activati butonul "OK'' (vezi Figura 6).

Figura 18. Corectarea cuvântului-lema pentru pronumele personal "eu''.

          Flexiunile obtinute se afiseaza la ecran, dându-va posibilitatea de a le redacta (vezi Figura 18). 

          În Figura 19 este ilustrat un exemplu de declinare a pronumelui personal "eu".

Figura 19. Declinarea pronumelui personal "eu".

          Celelalte parti de vorbire:  adverbul,   prepozitia, conjunctia, interjectia  sunt invariabile (vezi Figura 20). Ele se includ în vocabular în mod direct: numai cuvântul evidentiat (de exemplu, prepozitia "pe'', vezi Figura 21).

Figura 20. Corectarea prepozitiei "pe''.

Figura 21. Includerea în vocabular a prepozitiei "pe''.


loading...
Document Info


Accesari: 6928
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )