Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Tipuri si forme de stat

Stiinte politice


Tipuri si forme de stat

 

            Elucidarea tipului si formei de stat constituie, de asemenea, o problema de baza a teoriei statului, ea lamurind, pe de o parte, esenta statului īntr-o anumita perioada, iar pe de alta parte, forma lui concreta de manifestare.

            Statul, ca manifestare a vointei tuturor cetatenilor de a se organiza politic pe baza de lege, a cunoscut doua tipuri; unul de esenta dictatoriala, absolutista, care a aparut ca expresie a unor comandam 828b19i ente istorice, dar prin nesocotirea vointei cetatenilor sau printr-o presupusa legitimitate de ordin divin si altul de tip democratic care, indiferent de forma, constituie o expresie a vointei cetatenilor, materializata prin consimtamāntul dat.

            Din aceasta perspectiva, este complet eronata conceptia marxista īn care se formuleaza teza ca tipurile de stat sunt legate de natura orānduirii sociale, avānd o esenta de clasa, ignorāndu-se prin aceasta faptul ca, pe de o parte, statul apare ca o expresie a vointei generale a tuturor cetatenilor si slujeste ca atare īntreaga societate, iar pe de alta parte, faptul ca īn cadrul aceleiasi orānduiri sociale pot exista state care se deosebesc prin modul de formare si exercitare a puterii: stat dictatorial si stat democratic.

            Realitatea istorica a dovedit ca statele fasciste si cele comuniste au avut mai multe trasaturi comune, fiind ambele de tip dictatorial.

            Pentru a īntelege pe deplin statul ca institutie politica, trebuie studiata si problema formelor de stat. Esenta statului, adica tipul de stat respectiv, se manifesta prin mai multe forme īn raport cu conditiile concrete ale epocii si tarii respective. Forma de stat are īn vedere modul de organizare a puterii de stat si, īn special, structura si functionarea organelor supreme de conducere. Rezulta ca forma de stat, indiferent de esenta, este data de trei elemente: forma de guvernamānt, structura statului si regimul politic.

            Forma de guvernamānt este un raport īntre organele de stat īn procesul de constituire si exercitare a puterii. Daca ne referim la statele existente astazi īn lume, din punctul de vedere al formei de guvernamānt, exista: monarhii constitutionale, republici parlamentare si republici prezidentiale. Indiferent de esenta statului, care poate fi democratica sau dictatoriala, forma de guvernamānt poate sa fie una din cele enuntate mai sus. Aceasta nu īnseamna ca īntre esenta statului (democratica sau dictatoriala) si forma de guvernamānt nu exista legaturi. Dimpotriva, exista, si īnca una foarte strānsa. De pilda, un stat democratic se poate mai bine realiza printr-o forma de guvernamānt ca republica parlamentara sau prezidentiala, īn care toate organele sunt alese, decāt prin monarhie constitutionala, īn care seful statului, monarhul, nu este ales. Ramāne totusi ca o realitate dovedita de experienta istorica faptul ca esenta statului, democratica sau dictatoriala, nu depinde hotarātor de forma de guvernamānt, īntrucāt viata a aratat ca pot exista dictaturi, īn cazul unor republici, dupa cum exista democratii īn cadrul unor monarhii.

KKKKK

            Structura statului reprezinta un raport īntre organele centrale si locale ale statului. Sub acest aspect, putem distinge: state national-unitare, state federative si confederatii statale. Statul federal constituie o comunitate a statelor nesuverane, care presupune un stat central cu competenta si personalitate distincte de cele ale statelor membre. Organizarea statala de tip federal este īnsarcinata cu rezolvarea problemelor comune. Functiile statale sunt īmpartite īntre statul federal si statele membre. Ca urmare, īn statele federale se īntālnesc, paralel, organe ale puterii si ordinii de drept federale si organe ale puterii si ordinii de drept a statelor membre. Īn statul federal, statele membre participa la legiferarea federala, īn conditiile existentei unei delimitari a competentelor īn realizarea sarcinilor statale.

            Īn cadrul confederatiilor de state suverane, statale membre īsi pastreaza suprematia si independenta īn mod integral, competentele statului federal referindu-se la luarea unor decizii īn comun īn domeniul relatiilor internationale. Confederatia poate cunoaste si forme mai evoluate, cu organe comune, cum sunt: adunarea reprezentativa, seful de stat, organele diplomatice, armata, finantele, mentināndu-se fiinta statala distincta care este reprezentata de parlamente si guverne separate. Istoria a cunoscut mai multe exemple de confederatii care, treptat, au īncetat de a mai exista ca atare.

            Regimul politic reprezinta pentru multi politologi un element al formei de stat, pentru altii, un element al sistemului politic. Avānd īn vedere ca statul reprezinta institutia centrala a sistemului politic, este neīndoios faptul ca regimul politic este legat, īn primul rānd, de stat, constituind un element al formei de stat, si anume elementul hotarātor, pentru ca el exprima un raport īntre organele de stat si cetateni. Daca organele de stat se constituie si actioneaza prin consultarea cetatenilor, ca expresie a vointei acestora, avem de-a face cu un regim politic democratic si, invers, daca organele de stat se constituie si actioneaza fara consimtamāntul cetatenilor, ignorānd vointa acestora, regimul politic pe care acestea īl promoveaza este unul de factura dictatoriala. De aceea, īn analizele politologice, cānd se urmareste elucidarea esentei statului, se vorbeste despre regimul politic.

 

 


loading...
Document Info


Accesari: 2089
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2017 )