Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ANTENE

tehnica mecanica


712- ANTENE


712.01.- TERMENI DE BAZ} DESPRE ANTENE ~I GRUPURI DE ANTENE




Not[.- De`i orice anten[ pasiv[ poate fi considerat[ at]t ca anten[ de emisie, c]t `i ca anten[ de recep\ie, cu propriet[\i independente, defini\iile prezentate aici au fost stabilite (dac[ nu s-a stabilit altfel) presupun]nd c[ antena este utilizat[ pentru emisie.



antenna= antenne= anten[

Acea parte a sistemelor de transmitere sau de recp\ie destinat[ asigur[rii cuplajului optim dintre sistemul respectiv `i mediul ^n care undele radio se propag[.

Note.

1. @n practic[, terminalele antenei sau punctele ce sunt considerate interfa\[ ^ntre anten[ `i transmi\[tor sau receptor, ar trebui specificate.

2. Dac[ un transmi\[tor sau receptor este conectat la antena sa printr-un cablu, antena poate fi considerat[ a fi un dispozitiv ce permite trecerea de la regimul undelor ghidate la regimul undelor libere `i invers.


712.01.02.antenna system= systeme d'antenne (antenne)= sistem de anten[

Ansamblul format dintr-o anten[ `i acele p[r\i mecanice `i electrice necesare pentru func\ionarea ^n bune condi\ii a antenei. Note.

1. @n francez[, termenul ''systeme d'antenne'' este utilizat doar ^n cazurile ^n care p[r\ile mecanice `i electrice sunt foarte importante.

2. @n englez[, ''antenna system'' este utilizat pentru o anten[ la fel de bine ca `i pentru un complex de antene.















(multiple) antenna system= systeme d'antennes= sistem de antene

Grup de antene asociate, ^mpreun[ cu acele elemente electrice `i mecanice care asigur[ buna func\ionare a ansamblului.

Note.

1. Aceste p[r\i mecanice sau electrice pot fi, de exemplu, comutatoare sau cabluri (fideri).

2. @n englez[, termenul ''antenna system'' este utilizat pentru o anten[ la fel de bine ca `i pentru un grup de antene.



radiating element= element rayonnant= radiator

Component[ a unei antene destinat[ a fi suportul curentului sau c]mpurilor de radiofrecven\[ de care depinde esen\ial caracteristica de radia\ie a antenei.

Note.

1. O anten[ poate avea unul sau mai multe elemente radiante.

2. Un element radiant poate fi alimentat sau nu.

3. Unele p[r\i ale antenei pot induce curen\i sau c]mpuri parazite.



array (antenna array)= (antenne) (en) reseau= antena canal de und[

Anten[ compus[ dintr-un ansamblu de elemente radiante, de obicei identice, aranjate, orientate `i excitate astfel ^nc]t s[ se ob\in[ caracteristicile de radia\ie dorite.

Note.

1. @n cele mai multe cazuri, elementele radiante sunt identice `i congruente prin translatarea sau rotirea ^n jurul unei axe; ele sunt, ^n general, dispuse la distan\e egale.

2. @n francez[, dac[ nu se specific[ altfel, utilizarea termenului ''antenne en reseau'' implic[ faptul c[ elementele radiante se deduc unul din cel[lalt printr-o simpl[ translatare.



linear array (antenna)= (antenne en) reseau rectiligne= anten[ linear[

Anten[ ale c[rei elemente radiante se deduc unul din altul prin transla\ii paralele la aceea\i dreapt[.




planar array (antenna)= (antenne en) reseau plan= anten[ ^n re\ea plan[

Anten[ ^n re\ea ale c[rei elemente de radia\ie se deduc unul din altul, prin transla\ii paralele la aceea`I dreapt[.



conical array= groupement conique (d'antennes)= grup conic (de anten[)

Anten[ constituit[ dintr-un grup de elemente radiante identice, ^n care fiecare ansamblu de puncte omoloage este pe o suprafa\[ conic[.



cylindrical array= groupement cylindrique (d'antennes)= grup cilindric (de anten[)

Anten[ constituit[ dintr-un grup de elemente radiante identice, ^n care fiecare ansamblu de puncte omoloage este pe o suprafa\[ cilindric[.



spherical array= groupement sphérique (d'antennes)= grup sferic (de anten[)

Anten[ constituit[ dintr-un grup de elemente radiante identice, ^n care fiecare ansamblu de puncte omoloage este pe o suprafa\[ sferic[.



circular    array (ring array)= groupement circulaire (réseau circulaire)= grup circular (de anten[)

Anten[ constituit[ dintr-un grup de elemente radiante identice, ^n care fiecare ansamblu de puncte omoloage este pe un cerc.



flush-mounted antenna= antenne encastrée (antenne plaquée)= anten[ ^ncorporat[

Anten[ ^ncorporat[ ^n suprafa\a unei structuri metalice, f[r[ a modifica forma acestei suprafe\e.



conformal antenna (flush mounted antenna)= antenne conformée= anten[ ^ncorporat[

Anten[ ce se adapteaz[ la o suprafa\[ a c[rei form[ este determinat[, ^n general, de alte condi\ii dec]t electromagnetice (aerodinamice sau hidrodinamice).


conformal array= réseau conformé= re\ea ^ncorporat[

Anten[ ^n re\ea ce se adapteaz[ la o suprafa\[ a c[rei form[ este determinat[, ^n general, de alte condi\ii dec]t electromagnetice (aerodinamice sau hidrodinamice).



antenna bay= baie d'antenne= ramur[ de anten[

Subdiviziune de baz[ a unei antene, de obicei, const]nd din acele elemente alimentate de o singur[ ramur[ a liniei de alimentare.



panel (of a radiading elements)= panneau (d'éléments rayonnants)= panou (de elemente radiante)

Ansamblu rigid, constituit dintr-o re\ea de elemente radiante, a`ezate pe un plan reflector.



feed (of an array)= (dispositif d') alimentation (d'une antenne en réseau)= (dispozitiv) de alimentare (a unei antene ^n re\ea)

Ansamblu de linii de transmitere `I organe asociate care conecteaz[ elementele alimentate ale unei antene ^n re\ea la intrarea antenei.


712.02- CARACTERISTICI ELECTRICE SAU DE RADIA|IE ALE ANTENELOR


A- Termeni lega\i de no\iunea de ''c]mp''



reactive near field (inducted field)= (région de) champ proche réactif (région d'induction)= 18318i821s regiune de induc\ie

Regiune din spa\iul situat ^n vecin[tatea imediat[ a unei antene, ^n care componentele predominante ale c]mpului electromagnetic sunt cele care corespund unui schimb de energie reactiv[ ^ntre anten[ `I mediul ^nconjur[tor.







far field region= (région de) champ lointain (région de rayonnement lointain)= regiune de c]mp ^ndep[rtat

Regiune din spa\iu, ^n care componentele predominante ale c]mpului electromagnetic sunt cele care corespund unei propag[ri de energie `I ^n care reparti\ia c]mpului ^n func\ie de direc\ie este independent[ de distan\a p]n[ la anten[.

Note.

1.@n aceast[ regiune, toate componentele descresc invers propor\ional cu distan\a p]n[ la anten[. ???

2.Pentru o anten[ cu radia\ie transversal[, a c[rei dimensiune maxim[ D este mare ^n raport cu lungimea de und[, se consider[, ^n general, c[ regiunea de c]mp ^ndep[rtat este situat[ la distan\e mai mari de 2D2/l, ^n direc\ia de radia\ie maxim[.



fraunhofer region= région de Fraunhofer= regiune Fraunhofer

Regiune ^n lungul unei axe a unei antene cu fascicol, ^n care, ^n fiecare punct al ei, fazele oric[rei componente de c]mp specificate provin de le elementele sau suprafe\ele elementare ale antenei pot fi considerate identice, cu o eroare neglijabil[.



radiating near field (region)= (région de) chapm proche rayonné (région de rayonnement proche)= regiune de radia\ie apropiat[

Regiune din spa\iu, intermediar[ ^ntre regiunea de induc\ie `I regiunea de c]mp ^ndep[rtat, ^n care componentele predominante ale c]mpului electromagnetic sunt cele care corespund unei propag[ri de energie `I ^n care reparti\ia c]mpului ^n func\ie de direc\ie depinde de distan\a p]n[ la anten[.

Not[.- Dac[ dimensiunea maxim[ a antenei nu este mare ^n raport cu lungimea de und[, regiunea de radia\ie apropiat[ poate sa nu fie identificabil[ ^n practic[.









fresnel region= région de Fresnel= regiune Fresnel

Regiune sau regiuni adiacente regiunii Fraunhofer.

Not[.- @ntinderea regiunii Fresnel depinde de dimensiunile electrice ale antenei.



re-radiation (secondary radiation)= rerayonnement (rayonnement secondaire)= reradia\ie (radia\ie secundar[)

Radia\ie a unui corp conductor sau dielectric, sub efectul unei unde radio incidente, unda astfel produs[ suprapun]ndu-se pe unda incident[.



polarization of an antenna (in a given direction)= polarisation d'une antenne (dans une direction donnée)= polarizarea unei antene (^ntr-o direc\ie dat[)

Polarizarea unei unde radiate de o anten[ ^n regiunea c]mpului ^ndep[rtat `I ^ntr-o direc\ie specificat[.



receiving polarization (of an antenna in a given direction)= polarisation a la réception (d'une antenne, dans une direction)= polarizarea la recep\ie (a unei antene, ^ntr-o direc\ie)

Polarizarea unei unde plane incidente, de direc\ie de propagare `I de o putere a densit[\ii fluxului specificate, care produce o putere maxim[ la bornele antenei, pentru aceast[ direc\ie.

Note.

1.Dac[ nici o direc\ie nu este specificat[, se consider[ c[ direc\ia este cea care corespunde puterii maxime dintre puterile recep\ionate din toate direc\iile.

2.Polarizarea la recep\ie a unei antene poate fi determinat[ plec]nd de la polarizarea antenei folosite la emisie deoarece, ^n acela`I plan de polarizare, elipsele de polarizare au axele ^n acela`I raport, acela`I sens de polarizare `I aceea`I orientare ^n spa\iu.








polarization match= adaptation de polatisation= adaptarea polariz[rii

Situa\ie care exist[ c]nd polarizarea la recep\ie a unei antene, ^ntr-o direc\ie dat[, este aceea`I cu polarizarea undei recep\ionate din acea direc\ie.

Not[.-Dac[ nici o direc\ie nu este specificat[, se consider[ c[ direc\ia este cea care corespunde puterii maxime dintre puterile recep\ionate din toate direc\iile.



field strength-distance product (cymomotive force- cmf) (in a given direction)= force cymomotrice (dans une direction) (fcm)= for\a cimomotrice (^ntr-o direc\ie dat[) (fcm)

@ntr-o direc\ie dat[, pentru un punct oarecare din regiunea c]mului ^ndep[rtat al unei antene de emisie, produsul dintre distan\a de la acest punct la anten[ `I vectorul c]mp electric ^n acest punct.

Note.

1.Vectorul for\[ cimomotrice depinde de direc\ia aleas[ dar nu de distan\a p]n[ la anten[. Normata sa, exprimat[ ^n vol\i, este numeric egal[ cu normata c]mpului electric, la distan\a de 1km, exprimat[ ^n mV/m.

2.For\a cimomotrice depinde de caracteristicile electrice ale antenei `I de puterea furnizat[ acesteia.



specific field strength-distance product (specific cymomotive force- scmf) (in a given direction)= force cymomotrice spécifique (dans une direction) (fcms)= for\a cimomotrice specific[ (^ntr-o direc\ie dat[) (fcms)

For\a cimomotrice creat[ ^ntr-o direc\ie dat[, de o anten[ alimentat[ la o putere de 1kW.















radiation pattern= caractéristique de rayonnement (caractéristique de directivité) (d'une antenne)= caracteristic[ de directivitate (a unei antene)

Reparti\ia ^n spa\iu a valorilor unei m[rimi ce caracterizeaz[ c]mpul electromagnetic produs[ de o anten[.

Note.

1.Caracteristica de directivitate este cel mai des considerat[ ^n regiunea c]mpului ^ndep[rtat.

2.M[rimea care caracterizeaz[ c]mpul este, de exemplu, amplitudinea unei componente specificate a c]mpului electromagnetic sau a for\ei cimomotrice, intensitatea radia\iei, directivitatea, c]`tigul izotrop sau c]`tigul relativ.



radiation pattern (function)= fonction (caractéristique) de rayonnement (de directivité) d'une antenne= func\ie de directivitate (de radia\ie) (a unei antene)

Expresie matematic[ ce reprezint[ reparti\ia ^n spa\iu a valorilor unei m[rimi ce caracterizeaz[ c]mpul electromagnetic produs[ de o anten[.



radiation pattern (surface)= surface (caractéristique) de rayonnement (de directivité) d'une antenne= suprafa\a de directivitate (de radia\ie) (a unei antene)

Suprafa\a descris[ de extremitatea unei raze-vector a c[rui normat[ este propor\ional[ cu o func\ie specificat[ de amplitudinea unei componente date a c]mpului electromagnetic produs de o anten[, la o distan\[ constant[ de direc\ia razei-vector.

Not[.- Suprafa\a de radia\ie este luat[ ^n considerare cel mai des ^n regiunea de c]mp ^ndep[rtat.



radiation pattern (graphical representation) (radiation diagram)= diagramme de rayonnement (de directivité) d'une antenne (diagramme d'antenne)= diagrama de directivitate (de radia\ie) (a unei antene)

Reprezentarea grafic[ a reparti\iei ^n spa\iu a valorilor unei m[rimi ce caracterizeaz[ c]mpul electromagnetic produs[ de o anten[.



array factor= fonction (caractéristique) de réseau= func\ie (caracteristic[) de re\ea

Pentru o anten[ ^n re\ea, func\ie caracteristic[ de directivitate care ar fi ob\inut dac[ toate elementele radiante ale re\elei ar avea o radia\ie izotrop[.

Not[.- Dac[ func\iile caracteristice de directivitate ale tuturor elementelor radiante ale re\elei sunt identice `I dac[ aceste elemente se deduc unul din altul, prin transla\ie, func\ia caracteristic[ de directivitate a antenei ^n re\ea    este egal[ cu produsul dintre func\ia caracteristic[ de re\ea `I func\ia caracteristic[ de radia\ie a unui element radiant.



phase pattern= caractéristique de phase (d'une antenne)= caracteristica de faz[ (a unei antene)

Repart\ia ^n spa\iu a fazei unei componente specificate a c]mpului electromagnetic produs de o anten[, ^n raport cu o faz[ de referin\[.



phase pattern (function)= fonction de phase (d'une antenne)= func\ie de faz[ (a unei antene)

Expresie matematic[ ce reprezint[ caracteristica de faz[ a unei antene, ^n func\ie de coordonatele spa\iale.



phase pattern (graphical reprezentation) (phase diagram)= diagramme de phase (d'une antenne)= diagrama de faz[ (a unei antene)

Reprezentarea grafic[ a caracteristicii de faz[ a unei antene.



phase centre= centre de phase= centru de faz[

Punct asociat cu o anten[, dac[ exist[, astfel ^nc]t, pe un cerc sau sfer[ cu centrul ^n acest punct, faza unei componente specificate a c]mpului, ^n regiunea de c]mp ^ndep[rtat, r[m]ne practic constant[, cel pu\in pe por\iunea ^n care radia\ia este semnificativ[.






co-polar pattern (of an antenna)= diagramme copolaire (d'une antenne)= diagrama copolar[ (a unei antene)

Diagrama de directivitate a unei antene corespunz[toare acelei polariz[ri pentru care antena a fost construit[.



cross-polar pattern (of an antenna)= diagramme contrapolaire (d'une antenne)= diagrama contrapolar[ (a unei antene)

Diagrama de directivitate a unei antene corespunz[toare polariz[rii ortogonale cu cea a diagramei copolare.



radiation lobe= lobe (de rayonnement)= lob (de radia\ie)

Por\iune din suprafa\a de directivitate a unei antene sau dintr-o diagram[ de directivitate care este limitat[ de regiuni ^n care componenta de c]mp considerat[ prezint[ valori relativ mici `I care nu con\in un minim pronun\at.



major lobe (main lobe)= lobe principal= lob principal

Lob de radia\ie al unei antene ce con\ine direc\ia ^n care amplitudinea componentei de c]mp considerate este cea mai mare.

Not[.- Anumite antene au mai mul\i lobi principali.



secondary lobe (minor lobe)= lobe secondaire= lob secundar

Lob de radia\ie, altul dec]t lobul principal.



back lobe= lobe arriere= lob de spate

Lob secundar situat ^ntr-o direc\ie aproximativ opus[ celei a lobului principal.



side lobe= lobe latéral= lob lateral

Lob secundar, altul dec]t lobul de spate.









(relative) side lobe level= amplitude (relative)d'un lobe latéral= amplitudinea (relativ[) a lobului lateral

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre valoarea maxim[ a amplitudinii componentei de c]mp considerate ^ntr-un lob lateral `I valoarea sa maxim[ ^n lobul de referin\[.

Not[.- Dac[ nu este specificat, lobul de referin\[ este lobul principal.



side lobe suppression= réduction des lobes secondaires= reducerea lobilor laterali

Procedeu, ac\iune sau reglaj ce permite reducerea amplitudinii lobilor laterali.



(main) beam (of an antenna)= faisceau (d'une antenne)= fascicol (al unei antene)

Lob principal al unei antene directive, sau radia\ia corespunz[toare acestui lob.

Not[.- No\iunea de fascicol se aplic[, de obicei, antenelor cu c]`tiguri relativ mari.\



directional null= zéro de rayonnement= nul de radia\ie

Minim foarte pronun\at ^ntr-o direc\ie specificat[, ^n suprafa\a caracteristic[ de radia\ie (directivitate) sau ^n diagrama de radia\ie (directivitate) a antenei.



beam axis (of an antenna)= axe d'un faisceau (d'une antenne)= axa unui fascicol (al unei antene)

Direc\ie con\inut[ ^ntr-un fascicol al unei antene, pentru care amplitudinea componentei de c]mp considerate este maxim[, sau ^n raport cu care fascicolul poate fi considerat ca simetric.














beamwidth= largeur angulaire (d'un faisceau ou d'un lobe de rayonnement)= unghiul de deschidere (al unui fascicol sau lob de radia\ie)

Unghiul dintre dou[ direc\ii situate ^ntr-un plan specificat, care trece prin direc\ia de radia\ie maxim[ sau axa de simetrie a unui fascicol sau lob de radia\ie, pe ambele p[r\i ale acestei direc\ii sau axe, cele dou[ direc\ii corespunz]nd, de exemplu, unei frac\iuni date din valoarea maxim[ a radia\iei sau primelor minime.



electrical boresight (of an antenna)= axe radioélectrique (axe de tir) (d'une antenne)= ax[ de tir

Axa unei antene, determinat[ de propriet[\ile sale de radia\ie, de exemplu, direc\ia nulului de radia\ie pentru o anten[ de explorare conic[ sau pentru o anten[ de radiogoniometrie, sau direc\ia axei fascicolului pentru o anten[ puternic directiv[.



reference boresight 9of an antenna)= axe de référence (axe de visée) (d'une antenne)= axa de referin\[ (a unei antene)

Ax[ a unei antene, stabilit[ de referin\[ pentru orientarea axei sale de tir.



boresight error (of an antenna)= écart de visée (d'une antenne)= ecartul axei de referin\[ (a unei antene)

Ecartul unghiular dintre axa de tir a unei antene `I o referin\[ specificat[.



squint= strabisme (d'une antenne)= strabism (al unei antene)

Proprietate a unei antene prin care o ax[ a unui fascicol sau direc\ia unui nul de radia\ie difer[ semnificativ fa\[ de o direc\ie specificat[ (direc\ia de deschidere normal[, direc\ia dorit[ a axei fascicolului sau a nulului de radia\ie).

Not[.- Strabismul este adesea rezultatul unei imperfec\iuni a antenei, dar, ^n anumite cazuri, el se produce inten\ionat.






squint angle= angle de strabisme (d'une antenne)= unghiul de strabism (al unei antene)

Ecartul unghiular dintre axa unui fascicol sau direc\ia nulului de radia\ie al unei antene `I direc\ia specificat[ corespunz[toare.


B- Termeni lega\i de no\iunea de putere.



radiation intensity (from an antenna, in a given direction)= intensité de rayonnement (d'une antenne, dans une direction donnée)= intensitatea radia\iei (unei antene, ^ntr-o direc\ie dat[)

Raportul dintre puterea radiat[ ^n regiunea de c]mp ^ndep[rtat de o anten[, ^ntr-un unghi solid elementar, ce cuprinde o direc\ie specificat[ `I valoarea acestui unghi.

Note.

1.Intensitatea de radia\ie se exprim[ ^n watt pe steradian.

2.Intensitatea de radia\ie total[ poate fi considerat[ ca suma intensit[\ilor de radia\ie a dou[ componente polarizate ortogonal.



directivity (of an antenna, in a given direction)= directivité (d'une antenne, dans une direction)= directivitatea (unei antene, ^ntr-o direc\ie dat[)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre intensitatea de radia\ie a unei antene ^ntr-o direc\ie dat[ `I valoarea medie a intensit[\ilor de radia\ie, ^n toate direc\iile spa\iului.

Note.

1. Dac[ nu este specificat[ nici o direc\ie, se consider[ aceea ^n care intensitatea de radia\ie este maxim[.

2.Directivitatea este independent[ de pierderile antenei `I este egal[ cu c]`tigul izotrop ^n aceea`I direc\ie, dac[ antena este f[r[ pierderi.











(absolute) gain (of an antenna, in a given direction) (isotropic gain)= gain isotrope (d'une antenne, dans une direction donnée)= c]`tig izotrop (absolut) (al unei antene, ^ntr-o direc\ie dat[)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre intensitatea de radia\ie a unei antene ^ntr-o direc\ie dat[ `I intensitatea de radia\ie ce ar fi ob\inut[ dac[ puterea furnizat[ de anten[ ar fi radiat[ egal, ^n toate direc\iile spa\iului.

Note.

1. Dac[ nu este specificat[ nici o direc\ie, se consider[ aceea ^n care intensitatea de radia\ie este maxim[.

2.Pentru o anten[ f[r[ pierderi, c]`tigul izotrop este egal cu directivitatea ^n aceea`I direc\ie.



partial gain (of an antenna, for a given polarization)= gain isotrope (partiel) (d'une antenne, pour une polarization spécifiée)= c]`tig izotrop (par\ial) (al unei antene, pentru o polarizare dat[)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre partea intensit[\ii de radia\ie a unei antene, ^ntr-o direc\ie dat[, care corespunde unei polariz[ri date `I intensitatea de radia\ie ce ar fi ob\inut[ dac[ toat[ puterea furnizat[ antenei ar fi radiat[ egal, ^n toate direc\iile spa\iului.

Note.

1. Dac[ nu este specificat[ nici o direc\ie, se consider[ aceea ^n care intensitatea de radia\ie este maxim[.

2.C]`tigul absolut al unei antene este suma c]`tigurilor par\iale, exprimate ^n raporturi de puteri, corespunz[toare a dou[ polariz[ri ortogonale.

















relative gain (of an antenna, with respect to that of a reference antenna)= gain relatif (d'une antenne, par rapport a une antenne de référence)= c]`tig relativ (al unei antene, ^n raport cu o anten[ de referin\[)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre c]`tigul izotrop par\ial al unei antene, ^ntr-o direc\ie specificat[ `I c]`tigul izotrop maxim al unei antene de referin\[, av]nd polarizarea corespunz[toare c]`tigului izotrop par\ial al antenei considerate.

Note.

1.Dac[ antena de referin\[ are ^n direc\ia considerat[ aceea`I polarizare cu antena de calculat, c]`tigul relativ este raportul c]`tigurilor izotrope.

2.Dac[ nu se specific[ nici o direc\ie, se consider[ aceea ^n care intensitatea de radia\ie este maxim[.

3.Adesea se ia ca referin\[ dipolul ^n semiund[, f[r[ pierderi, dipolul electric elementar sau o anten[ baston f[r[ pierderi, foarte scurt[.



partial effective area (of an antenna, for a given polarization and direction)= aire équivalente (partielle) (d'une antenne pour une polarisation et une direction données)= suprafa\a echivalent[ par\ial[ (a unei antene, pentru o polarizare `I o direc\ie date)

Raportul dintre puterea disponibil[ la bornele unei antene de recep\ie `I puterea densit[\ii fluxului unei unde plane incidente de polarizare `I direc\ie de porpagare date.

Note.

1.Dac[ nu este specificat[ nici o direc\ie, se consider[ cea care corespunde maximului de putere disponibil[.

2.@n spa\iul liber, pentru o polarizare `I o direc\ie de propagare date, suprafa\a echivalent[ par\ial[ Aep a unei antene de recep\ie este legat[ de c]`tigul izotrop par\ial Gp al aceleia`I antene dar utilizat[ la emisie, prin rela\ia:

Gp= 4p Aep/ l









(total) effective area (of an antenna, for a given direction)= aire équivalente (totale) (d'une antenne, pour une direction donnée)= suprafa\[ echivalent[ total[ (a unei antene, pentru o direc\ie dat[)

Raportul dintre puterea disponibil[ la bornele unei antene de recep\ie `I puterea densit[\ii fluxului unei unde plane incidente, de direc\ie de propagare dat[, unda av]nd o polarizare adaptat[ la cea a antenei.

Note.

1.Dac[ nu este specificat[ nici o direc\ie, se consider[ cea care corespunde maximului de putere disponibil[.

2.Suprafa\a echivalent[ total[ este suma suprafe\elor echivalente par\iale pentru oricare dou[ polariz[ri ortogonale ^n care se poate descompune polarizarea antenei.

3.@n spa\iul liber, pentru o polarizare `I o direc\ie de propagare date, suprafa\a echivalent[ par\ial[ Ae a unei antene de recep\ie este legat[ de c]`tigul izotrop par\ial Gi al aceleia`I antene dar utilizat[ la emisie, prin rela\ia:

Gi= 4p Ae/ l

4.@n absen\a pierderilor, suprafa\a echivalent[ total[ a unei deschideri radiante a c[rei iluminare este uniform[ `I ^n echifaz[, este egal[ cu aria geometric[ a acesteia, atunci c]nd direc\ia considerat[ este perpendicular[ pe deschidere.



scattering cross section (scattering area (of an antenna)= aire de rerayonnement (aire de diffusion) (d'une antenne)= suprafa\[ de reradia\ie (de difuzie) (a unei antene)

Raportul dintre puterea total[ ce ar trebui radiat[ de o anten[ izotrop[ pentru a produce o intensitate de radia\ie egal[ cu cea a reradia\iei unei antene de recep\ie dat[, ^ntr-o direc\ie specificat[ `I puterea densit[\ii fluxului unei unde plane incidente de polarizare `I direc\ie de propagare specificate.









back scattering cross section (back scattering area (of an antenna)= aire de rétrodiffusion (d'une antenne)= suprafa\[ de retrodifuziune (a unei antene)

Suprafa\[ de reradia\ie a unei antene de recep\ie, pentru o direc\ie opus[ celei de propagare a undei incidente.



radiation efficiency (of an antenna)= rendement (d'une antenne)= randament (al unei antene)

Raportul dintre puterea total[ radiat[ de o anten[ `I puterea furnizat[ acestei antene.



equivalent isotropically radiated power (in a given direction) (EIRP)= puissance isotrope rayonnée équivalente (dans une direction) (PIRE)= puterea izotrop[ echivalent[ radiat[ (^ntr-o direc\ie)

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene `I c]`tigul sau izotrop, ^ntr-o direc\ie dat[.



effective radiated power (in a given direction) (ERP)= puissance apparente rayonnée (dans une direction) (PAR)= puterea aparent[ radiat[ (^ntr-o direc\ie dat[)

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene `I c]`tigul semnal[u relativ ^n raport cu un dipol ^n semiund[, ^ntr-o direc\ie dat[.



effective monopole radiated power (in a given direction) (EMRP)= puissance apparente rayonnée sur une antenne verticale courte (dans une direction) (PARV)= puterea aparent[ radiat[ pe o anten[ baston scurt[ (^ntr-o direc\ie dat[)

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene baston `I c]`tigul sau relativ ^n raport cu o anten[ baston scurt[, ^ntr-o direc\ie dat[.









noise temperature (of a receiving antenna)= température de bruit (d'une antenne de réception)= temperatura de zgomot (a unei antene de recep\ie)

Temperatura, exprimat[ ^n general ^n kelvini, la care ar trebui adus un rezistor pentru ca densitatea sa spectral[ de putere disponibil[ de zgomot sa fie aceea`I cu cea care exist[ la bornele unei antene date, la o frecven\a `I ^n condi\ii de instalare `I utilizare specificate.



figure of merit (of an antenna) (G/T)= facteur de qualité (d'une antenne) (G/T)= factor de calitate (al unei antene) (G/T)

C]tul, exprimat ^n general ^n unit[\i logaritmice, dintre c]`tigul izotrop G al unei antene `I temperatura sa de zgomot T, la o frecven\a `I ^n condi\ii de instalare `I utilizare specificate.



figure of merit (of an antenna-receiving system)= facteur de qualité (d'une station de réception)= factor de calitate (al unei sta\ii de recep\ie)

C]tul, exprimat ^n general ^n unit[\i logaritmice, dintre c]`tigul izotrop G al unei antene `I temperatura de zgomot T a ansamblului format din receptor `I antena sa, la o frecven\a `I ^n condi\ii de instalare `I utilizare specificate.



antenna (input) impedance= impédance (d'entrée) d'antenne= impedan\a de intrare a antenei

Impedan\a complex[ a unei antene, la bornele sale de alimentare.

Not[.- Aceasta poate fi caracterizat[ prin factorul de reflexie complex dintre linia de alimentare `I anten[.



antenna (input) admittance= admittance (d'entrée) d'antenne= admitan\a de intrare a antenei

Admitan\a complex[ a unei antene, la bornele sale de alimentare.

Not[.- Aceasta poate fi caracterizat[ prin factorul de reflexie complex dintre linia de alimentare `I anten[.






bandwidth (of an antenna)= largeur de bande (d'une antenne)= l[rgimea de band[ (a unei antene)

L[rgimea de band[ de frecven\e ^n care varia\iile anumitor caracteristici specificate ale unei antene nu dep[`esc limitele fixate.



isolation ratio (of a multiport antenna)= rapport de découplage entre acces (d'une antenne)= raportul de izolare dintre por\ile de acces (al unei antene)

Raportul, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre puterea aplicat[ la intrarea unei antene cu mai multe por\i de acces `I puterea disponibil[ altei por\i de acces, prin inciden\[, de la prima.



discrimination ratio (of an antenna between two received waves)= rapport de discrimination (d'une antenne de réception pour deux ondes)= raport de discriminare (al unei antene de recep\ie, pentru dou[ unde)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre puterea disponibil[ produs[ la bornele unei antene de recep\ie de c[tre o und[ `I cea produs[ de o alt[ und[ al c[rui c]mp electric are aceea`I normat[ cu a primului, dar care difer[ prin alte caracteristici, precizate ^n fiecare caz (direc\ie de propagre, polarizare, frecven\[).



polarization (decoupling) ratio (of an antenna)= rapport de (découplage de) polarisation (d'une antenne)= raport de (decuplare de) polarizare (al unei antene)

Raport, exprimat ^n general ^n decibeli, dintre puterea radiat[ de o anten[, ^n polarizarea pentru care a fost construit[ `I puterea radiat[ ^n polarizarea ortogonal[, ^n aceea`I direc\ie.











superdirectivity= superdirectivité= superdirectivitate

Proprietate a unei antene a c[rei directivitate este mult mai mare dec]t cea care ar fi ob\inut[ cu o iluminare uniform[ a unei deschideri radiante de acelea`I dimensiuni cu cele ale antenei sau, ^n cazul unei antene ^n re\ea, cu o alimentare uniform[ a elementelor sale.


712.03- TIPURI DE ANTENE DEFINITE DUP{ CARACTERISTICILE LOR ELECTRICE SAU DE RADIA|IE



isotropic radiator= antenne isotrope (source isotrope)= anten[ izotrop[

Anten[ ipotetic[, f[r[ pierderi, a c[rei intensitate de radia\ie este aceea`I ^n toate direc\iile, folosit[ ca anten[ de referin\[ pentru a exprima propriet[\ile de directivitate ale antenelor reale.



directional antenna= antenne directive= anten[ directiv[

Anten[ destinat[ producerii de intensit[\i de radia\ie mult mai mari sau mult mai mici ^n direc\ii specificate dec]t ^n celelalte direc\ii.



directional-null antenna= antenne a zéro de rayonnement= anten[ de nul de radia\ie

Anten[ directiv[ destinat[ prezent[rii de nuluri de radia\ie ^n anumite direc\ii.



null-steering antenna= antenne a zéro orientable= anten[ cu nul orientabil

Anten[ directiv[ ^n care direc\ia nulului sau nulurilor acesteia poate varia, ^n general, prin mijloace electrice.



single-polarized antenna= antenne a simple polarisation= anten[ cu polarizare simpl[

Anten[ destinat[ radierii sau capt[rii undelor radio ce au o singur[ polarizare, specificat[.






dual-polarized antenna= antenne a double polarisation= anten[ cu polarizare dubl[

Anten[ destinat[ radierii sau capt[rii simultane a dou[ unde radio independente, ce au polariz[ri ortogonale.



omnidirectional antenna (in a given plane)= antenne équidirective (dans un plan spécifié)= anten[ echidirectiv[ (^ntr-un plan specificat)

Anten[ a c[rei intensitate de radia\ie este aceea`I ^n toate direc\iile unui plan specificat, ^n general orizontal, pentru o polarizare dat[.



broadside.= a rayonnement transversal= cu radia\ie transversal[

Desemneaz[ o anten[ ^n re\ea, rectilinie sau plan[, sau o anten[ constituit[ de o deschidere radiant[ de dimensiuni mari, a c[rei direc\ie de radia\ie maxim[ este perpendicular[ sau aproape perpendicular[ pe dimensiunea cea mai mare a re\elei sau planului de deschidere.



end-fire .= a rayonnement longitudinal= cu radia\ie longitudinal[

Desemneaz[ o anten[ ^n re\ea rectilinie sau o anten[ de form[ alungit[ a c[rei direc\ie de radia\ie maxim[ este de-a lungul liniei re\elei sau ^n direc\ia celei mai mari dimensiuni a antenei.



back-fire antenna= antenne rétrodirective= anten[ retrodirectiv[

Anten[ ce cuprinde o surs[ primar[, format[ din unul sau mai multe elemente radiante `I un element reflector ce ilumineaz[ un alt reflector foarte apropiat, astfel ^nc]t antena func\ioneaz[ ca o cavitate rezonant[ deschis[ `I radiaz[ de la extremitatea deschis[, ^n direc\ia opus[ celei de radia\ie a sursei primare.










rotating-field antenna= antenne a champ tournant= anten[ cu c]mp rotativ

Anten[ echidirectiv[ ^ntr-un plan specificat, ^n general orizontal, ^n care valoarea func\iei de faz[ pentru fiecare direc\ie a acestui plan este practic egal[ cu unghiul ce caracterizeaz[ aceast[ direc\ie.



shaped-beam antenna= antenne a faisceau modelé= anten[ cu fascicol modelat

Anten[ conceput[ ca func\ia sa caracteristic[ de radia\ie semnal[ aib[ o form[ prescris[, net diferit[ de cea care ar fi ob\inut[ cu o iluminare uniform[ ^n amplitudine `I ^n faz[ a deschiderii radiante.



contoured-beam antenna= antenne a empreinte modelé= anten[ cu amprent[ modelat[

Anten[ cu fascicol modelat conceput[ astfel ^nc]t la intersec\ia fascicolului sau cu o suprafa\[ dat[, liniile de putere de densitate de flux au forme specificate.



fan-beam antenna= antenne a faisceau plat (antenne en faisceau en évantail)= anten[ cu fascicol plat (^n evantai)

Anten[ la care sec\iunea transversal[ a fascicolului are o form[ foarte aplatizat[.




beaver-tail beam antenna= antenne a faisceau plat horizontal (en queue de castor)= anten[ cu fascicol plat orizontal (^n coad[ de castor)

Anten[ cu fascicol plat ^n care l[rgimea fascicolului este mult mai mare ^n plan orizontal dec]t ^n plan vertical.



pencil-beam antenna= antenne a faisceau-crayon= anten[ cu fascicol ''creion''

Anten[ ce are un fascicol str]ns, de sec\iune aproximativ circular[.






cosecant-square beam antenna= antenne a faisceau en cosécante carrée= antenu cu fascicol ''^n cosecant[ p[trat[''

Anten[ cu fascicol modelat, ^n care, pentru o parte din func\ia sa caracteristic[ de radia\ie (directivitate) ^ntr-un plan, intensitatea radia\iei este invers propor\ional[ cu p[tratul sinusului unghiului format de direc\ia considerat[ cu o direc\ie specificat[ a planului.



multi-beam antenna (multi-pattern antenna)= antenne multidiagramme (multifaisceau)= anten[ multidiagram[ (anten[ multifascicol)

Anten[ cu mai multe por\i independente, av]nd simultan mai multe diagrame de radia\ie diferite, fiecare diagram[ corespunz]nd unei por\i.



steerable-beam antenna= antenne a faisceau orientable= anten[ cu fascicol orientabil

Anten[ la care direc\ia lobului principal poate fi variat[, fie prin controlarea excita\iei diferitelor elemente, fie prin mijloace mecanice, altele dec]t orientarea ^ntregii antene.



phased array antenna= (antenne en) réseau a commande de phase= anten[ ^n re\ea cu comand[ de faz[

Anten[ ^n re\ea la care direc\ia fascicolului sau diagrama de radia\ie este controlat[ ^n principal de faza relativ[ a excita\iei diferitelor elemente radiante ale re\elei.



scanning antenna= antenne a balayage= anten[ cu baleiere

Anten[ al c[rui fascicol baleiaz[ regulat o regiune din spa\iu.












multimode antenna= antenne multimode (antenne multimodale)= anten[ multimod

Anten[, ^n general de tip ''horn'', la care iluminarea deschiderii radiante este ob\inut[ prin intermediul a dou[ sau mai multe moduri de propagare de ghid de und[.

Not[.- O anten[ multimod este folosit[ adesea atunci c]nd se dore`te ob\inerea de diagrame de radia\ie identice ^n planul E `I ^n planul H.



anti-jamming array= antenne antibrouillage= anten[ anti-bruiaj

Anten[ ^n re\ea, utilizat[ la recep\ie, a c[rei diagram[ de radia\ie poate fi ajustat[ ^n scopul reducerii sau elimin[rii efectelor radia\iilor bruiante ^n banda de frecven\e recep\ionate.



reversible antenna= antenne réversible= anten[ reversibil[

Anten[ directiv[, conceput[ astfel ^nc]t direc\ia lobului principal semnal[ poat[ fi inversat[ printr-o schimbare a aliment[rii.



split antenna= antenne dedoublable= anten[ dedublabil[

Anten[ ale c[rei elemente radiante sunt repartizate ^n dou[ grupuri, av]nd radia\ii identice `I put]nd fi alimentate ^n paralel sau separat.

Not[.- O astfel de anten[ permite, ca ^n caz de defec\iune a unui grup, semnal[ se continue lucrul cu cel[lalt grup de elemente.



slewing (array) antenna= antenne a tir dévié (antenne a rayonnement dévié)= anten[ cu radia\ie deviat[

Anten[ ^n re\ea plan[ ce poate fi reglat[ astfel ^nc]t axul lobului principal sa fac[ un unghi, ^n general mic, cu un plan de simetrie al re\elei.









broadband antenna (wide-band antenna)= antenne a large bande= anten[ de band[ larg[

Anten[ la care anumite caracteristici sunt cuprinse ^ntre limite considerate ca acceptabile pentru o band[ larg[ de frecven\e.



frequency independent antenna= antenne indépendante de la fréquence (antenne apériodique)= anten[ independent[ de frecven\[ (anten[ aperiodic[)

Anten[ ce posed[ proprietatea c[ impedan\a de intrare `I func\ia caracteristic[ de radia\ie (directivitate) r[m]n constante ^ntr-o band[ de frecven\e ale c[rei limite inferioar[ `I superioar[ sunt determinate de m[rimea maxim[ fizic[ a antenei `I de dimensiunile celor mai mici p[r\i radiante, ^n general vecine cu punctul de alimentare.



active antenna= antenne active= anten[ activ[

Anten[ ce con\ine dispozitive active.



signal processing antenna= antenne a traitement de signal= anten[ cu procesare de semnal

Anten[ activ[ ale c[rei organe asociate cu elementele radiante asigur[ func\ii ca multiplicarea, memorarea, corelarea sau modularea semnalelor recep\ionate.



adaptive antenna system= antenne adaptive= anten[ adaptiv[

Anten[ activ[ ale c[rei organe asociate cu elementele radiante modific[ anumite caracteristici de radia\ie ale antenei, ^n func\ie de semnalul recep\ionat sau de varia\iile mediului electromagnetic.












low noise antenna (low temperature antenna)= antenne a faible (température de) bruit (antenne froide)= anten[ cu (temperatur[ de) zgomot mic

Anten[ de recep\ie cu pierderi mici, ^n general foarte directiv[, ai c[rei lobi laterali sunt redu`I pentru a diminua temperatura de zgomot, atunci c]nd este instalat[ la suprafa\a p[m]ntului, iar lobul sau principal este dirijat deasupra orizontului.



surface-wave antenna= antenne a onde de surface= anten[ cu und[ de suprafa\[

Anten[ cu radia\ie longitudinal[ a c[rei radia\ie poate fi considerat[ ca produs[ de o und[ lent[ ce se propag[ ^n lungul suprafe\ei antenei sau ^n lungul unei suprafe\e virtuale asociate antenei.



leaky-wave antenna= antenne a onde de fuite= anten[ cu und[ de fug[

anten[ a c[rei radia\ie este produs[ printr-o fug[ continu[ sau cvasi-continu[ a energiei, plec]nd de la un ghid de und[ ce conduce o und[ rapid[.



multiple band antenna= antenne multibande= anten[ multiband[

Anten[ destinat[ func\ion[rii, f[r[ a fi modificat[, ^n mai multe benzi de frecven\e, distincte, predeterminate.



symmetrical antenna= antenne symétrique= anten[ simetric[

Anten[ constituit[ din dou[ p[r\i geometric simetrice, ^n raport cu un plan considerat ca plan de poten\ial nul `I conceput[ pentru a fi alimentat[ direct de o linie simetric[.














balanced antenna= antenne (a alimentation) autosymétrisée= anten[ (cu alimentare) autosimetrizat[

Anten[ constituit[ din dou[ p[r\i geometric simetrice, ^n raport cu un plan considerat ca plan de poten\ial nul `I conceput[ pentru a fi alimentat[ direct de o linie asimetric[, f[r[ a fi necesar un dispozitiv de simetrizare distinc.

Not[.- Se poate considera c[ simetrizorul este ^ncorporat.



standing wave antenna= antenne a onde stationnaire= anten[ de und[ sta\ionar[

Anten[ pentru care curen\ii sau c]mpurile care produc radia\ia pot fi interpretate prin existen\a undelor sta\ionare ce se propag[ de-a lungul antenei.



travelling wave antenna= antenne a onde progressive= anten[ de und[ progresiv[

Anten[ pentru care curen\ii sau c]mpurile care produc radia\ia pot fi interpretate prin existen\a unei unde electromagnetice progresive ce se propag[ de-a lungul antenei.


712.04- TERMENI SPECIFICI PENTRU ANTENELE CONSTITUITE DIN CONDUCTORI RADIAN|I


A- Elemente radiante



driven element (fed element)= élément alimenté

Element radiant conectat la un emi\[tor sau receptor radio direct sau prin intermediul unei linii de alimentare.



parasitic element (on-driven element)= élément non alimenté= element nealimentat

Element radiant care nu esteconectat la un emi\[tor sau receptor radio nici direct nici prin intermediul unei linii de alimentare, dar care este cuplat la elementele alimentate prin intermediul c]mpului electromagnetic.





reflector (element) (of an antenna)= (élément) réflecteur= (element) reflector

Element radiant plasat ^n general, ^n raport cu direc\ia dorit[ de radia\ie, ^n spatele unuia sau mai multor elemen\e alimentate, ^n vederea cre`terii radia\iei ^n aceast[ direc\ie sau diminu[rii ei ^n celelalte direc\ii.

Not[.- Termenul ''reflector'' poate fi folosit `I pentru a desemna o suprafa\[ reflectoare.



director element (of an antenna)= (élément ) directeur= (element) director

Element radiant plasat ^n general, ^n raport cu direc\ia dorit[ de radia\ie, ^naintea unui element alimentat, ^n vederea cre`terii radia\iei ^n aceast[ direc\ie.



multi-wire element (multi-conductor element)= élément multifilaire= element multifilar

Element radiant constituit din mai mul\i conductori separa\i, ^n general fire, conecta\i ^n paralel, al c[ror ansamblu este echivalent electric cu un conductor unic de sec\iune mai mare.



equivalent radius (of a conductor or a multi-wire element)= rayon équivalent (d'un conducteur ou d'un élément multifilaire)= raz[ echivalent[ (a unui conductor sau element multifilar)

Raz[ a unui conductor cilindric de sec\iune circular[ la care anumite caracteristici electrice au acelea`I valori cu cele ale unui conductor cu o form[ oarecare a sec\iunii, sau cele ale unui element multifilar.



cage antenna= (élément en) cage= element cilindric

Element multifilar ale c[rui fire sunt dispuse sub forma unui cilindru, de sec\iune circular[, ansamblul asem[n]ndu-se cu o colivie foarte alungit[.








quarter-wave sleeve element= jupe (manchon)= element ''man`on''

Element radiant sub forma unui conductor tubular, eventual multifilar, ^n general ^n l/4, ce ^nconjoar[ un suport cilindric conductor la care este conectat, la o extremitate.



symmetrical radiating element= élément rayonnant symétrique= element radiant simetric

Element radiant constituit din dou[ p[r\i geometric simetrice ^n raport cu un plan considerat ca plan de poten\ial nul `I alimentat simetric cu acest plan.


B- Curen\i, impedan\e `I no\iuni asociate



antenna current= courant d'antenne= curent de anten[

Pentru o anten[ sau un element radiant ce poate fi considerat conductor filiform, curentul total, ^ntr-un punct specificat, ^n general ^n punctul de alimentare sau ^ntr-un maxim de curent.



sinusoidal distribution (of a current in an antenna)= répartition sinusoidal (du courant sur une antenne)= reparti\ia sinusoidal[ (a curentului ^ntr-o anten[)

Pentru o anten[ ^n care fiecare element radiant poate fi considerat ca un conductor filiform, reparti\iea ipotetic[ de curent de-a lungul unui element (de exemplu, amplitudinea curentului pe un element conductor) este o func\ie sinusoidal[ de distan\[.



antenna wavelength= logueur d'onde sur l'antenne= lungimea de und[ a antenei

Dublul distan\ei dintre dou[ noduri de curent adiacente, pe o anten[ sau element radiant ce poate fi considerat conductor filiform, ^n care exist[ un regim de und[ sta\ionar[.







electrical length (of a radiating element)= longueur électrique (d'un élément rayonnant)= lungimea electric[ (a unui element radiant)

Lungimea unui element radiant exprimat[ ca frac\iune din lungimea de und[ a antenei.



wavelength reduction factor= (taux de) contraction (de la longueur d'onde)= factor de contrac\ie (a lungimii de und[)

Raport, exprimat ^n procente, dintre diferen\a lungimii de und[ ^n vid `I lungimii de und[ a antenei `I lungimea de und[ ^n vid.



cold point (of a radiating element)= point froid (d'un élément rayonnant)= punct rece (al unui element radiant)

Punct al unui element radiant al c[rui poten\ial poate fi considerat ca egal cu cel al p[m]ntului sau masei.



mutual impedance (between two radiating elements)= impédance mutuelle (entre deux éléments rayonnants)= impedan\a mutual[ (^ntre dou[ elemente radiante)

Pentru o anten[ constituit[ din mai multe elemente radiante, alimentat[ sau nu, coeficientul Zij, ^n care I `I j sunt diferi\i, ce face leg[tura ^ntre curentul elementului de rang j `I tensiunea elementului de rang I, ^ntr-un sistem de ecua\ii liniare.



self impedance (of a radiating element)= impédance propre (d'un élément rayonnant)= impedan\a proprie (a unui element radiant)

Pentru o anten[ constituit[ din mai multe elemente radiante, alimentat[ sau nu, coeficientul Zii ce leag[ curentul din elementul de rang I de tensiunea de la bornele sale, ^ntr-un sistem de ecua\ii liniare.









radiation resistance (of an antenna)= résistance de rayonnement (d'une antenne)= rezisten\a de radia\ie (a unei antene)

Raportul dintre puterea total[ radiat[ de o anten[ `I p[tratul valorii eficace a curentului dintr-un punct specificat al antenei, de obicei ^n punctul de alimentare sau ^ntr-un maxim de curent de und[ sta\ionar[.



effective length (effective height) (of an antenna)= longueur équivalente (hauteur équivalente) (longueur effective) (hauteur effective) (d'une antenne)= lungimea/^n[l\imea echivalent[ (efectiv[) (a unei antene)

Pentru o anten[ polarizat[ liniar ce recep\ioneaz[ o und[ plan[, raportul dintre for\a electromotoare la bornele de alimentare `I valoarea componentei de c]mp electric, ^n direc\ia de polarizare a antenei.

Not[.- Termenul de ^n[l\ime efectiv[/echivalent[ este utilizat la antenele cu polarizare vertical[.



image antenna= image (d'une antenne)= imagine (a unei antene)

Anten[ ipotetic[, simetric[ cu o anten[ real[ ^n raport cu un plan, parcurs[ de curen\i ce au aceea`I valoare instantanee cu cei ai antenei reale ^n punctele simetrice, acela`I sens pentru componentele perpendiculare pe plan `I sens opus pentru componentele paralele pe acest plan.


C- Dipoli, bucle `I antene derivate.



hertzian (electric) dipole (elementary electric dipole) (infinitesimal dipole)= doublet de Hertz (doublet électrique élémentaire) (dipole électrique)= dipol electric (elementar)

Element radiant ipotetic, constituit dintr-un conductor rectiliniu de lungime infinit de mic[, parcurs de un curent variabil av]nd ^n orice moment aceea`I valoare ^n toate punctele.





hertzian magnetic dipole (elementary magnetic dipole)= doublet magnétique (dipole magnétique élémentaire)= dipol magnetic elementar

Element radiant ipotetic, constituit dintr-o bucl[ de lungime infinit de mic[, parcurs de un curent variabil av]nd ^n orice moment aceea`I valoare ^n toate punctele.



dipole (doublet) (antenna)= (antenne) doublet= dipol (anten[)

Anten[ simetric[, constituit[ din conductoare ^n general rectilinii `I alimentate simetric.



half doublet= demi-doublet= semi-dipol

Una din cele dou[ p[r\i geometric simetrice ale unei antene dipol.



half-wave dipole= doublet (en) demi-onde= dipol ^n semi-und[ (l

Anten[ dipol rectilinie a c[rei lungime electric[ total[ este aproximativ egal[ cu jum[tate din lungimea de und[.



full-wave dipole= doublet (en) onde entiere= dipol ^n l

Anten[ dipol rectilinie a c[rei lungime electric[ total[ este aproximativ egal[ cu lungimea de und[.



folded dipole (antenna)= doublet replié= dipol ^ndoit

Anten[ dipol ce cuprinde doi conductori sau dou[ grupe de conductori rectilinii, paraleli, apropia\i unul de cel[lalt, ^n general lega\i ^ntre ei la extremit[\i, unul dingrupurile de conductoare fiind alimentat ^n centrul sau.



multiple folded dipole= doublet replié multiple= dipol ^ndoit multiplu

Dipol ^ndoit ce con\ine mai mult de dou[ conductoare.








loaded folded dipole= doublet replié chargé= dipol ^ndoit cu sarcin[

Dipol ^ndoit al c[rui conductor nealimentat are ^n centrul sau o impedan\[, ^n general disipativ[, destinat[ diminu[rii varia\iilor impedan\ei de intrare ^n func\ie de frecven\[.



sleeve-dipole (antenna)= doublet a manchon= dipol cu man`on

Anten[ dipol a c[rei parte central[ este ^nconjurat[ de un man`on coaxial conductor.



H antenna= antenne en H= anten[ ^n H

Anten[ constituit[ din doi dipoli paraleli ale c[ror centre sun unite printr-un suport comun, lu]nd forma literei H.



turnstile antenna= (antenne) tourniquet= anten[ ''foraib[r''

Anten[ format[ din unul sau mai multe elemente radiante, fiecare constituit din doi dipoli intersecta\i `I perpendiculari ^n centrele lor, alimentate ^n cuadratur[ de faz[ `I dispuse pe o ax[ perpendicular[ pe planurile cuplurilor de dipoli.



fishbone antenna= antenne en arête de poisson= anten[ ^n ''os de pe`te''

Anten[ cu radia\ie longitudinal[, constituit[ dintr-o re\ea rectilinie de dipoli identici, paraleli, foerte apropia\i `I slab conecta\i la o linie de alimentare simetric[.



biconical antenna= antenne biconique= anten[ biconic[

Anten[ simetric[ constituit[ din dou[ conuri conductoare, dispuse pe o ax[ comun[ `I cu v]rfurile opuse `I constituind bornele de alimentare.



discone= (antenne) discone= anten[ ''discon''

Anten[, ^n general de simetrie axial[, constituit[ dintr-un con `I un disc, conductoare, v]rful conului fiind apropiat de centrul discului, puncte ^ntre care se face `I alimentarea.



coaxial antenna= antenne coaxiale= anten[ coaxial[

Anten[ constituit[ dintr-o prelungire a unui conductor interior al unui cablu coaxial `I un man`on, ^n l/4, ce ^nconjoar[ complet conductorul exterior al cablului coaxial, la extremitatea c[ruia este legat.



quadrant antenna= antenne quadrant= anten[ cvadrant

Anten[ simetric[, echidirectiv[ ^n plan orizontal, constituit[ din doi conductori orizontali, ^n unghi drept, de aceea`I lungime `I alimenta\i ^n v]rful unghiului.



alford loop (antenna)= antenne en carré (carre Gouriaud)= anten[ ^n p[trat (p[trat Gouriaud)

Anten[ echidirectiv[ ^n plan orizontal, constituit[ din patru conductori izola\i, ^n l/2, dispu`I sub forma unui p[trat, ^n plan orizontal `I alimenta\i prin dou[ linii simetrice ^n dou[ v]rfuri opuse ale p[tratului.



adcock (array) antenna= antenne Adcock= anten[ Adcock

Anten[ de recep\ie de nul de radia\ie, conceput[ a fi insensibil[ la componentele orizontale de c]mp electric, constituit[ din unul sau mai multe elemente radiante verticale, repartizate pe un cerc orizontal, elementele diametral opuse fiind conectate ^n opozi\ie de faz[, toate aceste perechi fiind cuplate la un acces comun, prin intermediul unor bobine fixe ale unui radiogoniometru ^n scopul ob\inerii unui nul de radia\ie orientabil.



loop antenna= (antenne) cadre= anten[ ^n bucl[

Anten[ sub form[ de bucl[, constituit[ din una sau mai multe spire paralele, vecine.



shielded-loop antenna= cadre blindé= bucl[ ecranat[

Anten[ constituit[ dintr-un ecran electrstatic tubular, ^n form[ de bucl[, cu un mic orificiu `I una sau mai multe spire, conectate la circuitul exterior.



magnetic core antenna= antenne a noyau magnétique= anten[ cu miez magnetic

Anten[ constituit[ dintr-un anumit num[r de spire, ^nf[`urate ^n jurul unui miez magnetic, ce func\ioneaz[ ca o anten[ ^n bucl[.



ferrite rod antenna= (antenne a) ferrite= anten[ cu miez de ferit[

Anten[ constituit[ dintr-un    anumit num[r de spire, ^nf[`urate ^n furul unui miez de ferit[ `I func\ion]nd ca o anten[ ^n bucl[.



clover-leaf antenna= antenne en trefle= anten[ ^n trefl[

Anten[ ce cuprinde unul sau mai multe elemente radiante, dispuse ^n lungul unei axe comune, fiecare element fiind constituit din trei sau patru bucle, identice, dispuse ^ntr-un plan din jurul axei, forma general[ a ansamblului fiind aceea a unei frunze de trefl[.



bellini-Tosi antenna= antenne Bellini-Tosi= anten[ Bellini-Tosi

Anten[ de recep\ie cu nul de readia\ie, compus[ din dou[ bucle verticale, ortogonale, cuplate la un acces comun, prin intermediul bobinelor fixe ale unui radiogoniometru, ^n scopul ob\inerii unui nul de radia\ie orientabil.


D- Antene unipol `I antene ^n vecin[tatea solului



monopole (unipole) (antenna)= antenne unipolaire= anten[ unipol

Anten[ constituit[ din unul sau mai multe elemente conductoare, ^n general rectilinii, plasate perpendicular pe o suprafa\[ conductoare `I alimentate ^ntre aceast[ suprafa\[ `I extremitatea vecin[ a conductoarelor.



sleeve monopole (sleeve stub) (antenna)= antenne unipolaire a manchon= anten[ unipol cu man`on

Anten[ constituit[ dintr-o jum[tate de dipol cu man`on, ie`ind ^n relief de pe o suprafa\[ conductoare plan[.


folded monopole (folded unipole) (antenna)= antenne unipolaire repliée= anten[ unipol ^ndoit[

Anten[ unipol constituit[ dintr-o jum[tate de dipol ^ndoit, ale c[rui conductoare nealimentate sunt conectate direct la suprafa\a conductoare.



vertical monopole (vertical unipole) (antenna)= antenne verticale au sol= anten[ vertical[ cu solul

Anten[ unipol vertical[ pentru care suprafa\a conductoare este p[m]ntul, a c[rui conductivitate ^n vecin[tatea antenei este ameliorat[ printr-un sistem de ^mp[n]tare sau prin contragreut[\i.



whip antenna= (antenne) fouet= anten[ baston

Anten[ unipol, constituit[ dintr-o tij[ conductoare sub\ire, utilizat[ pe vehicule sau aparate portative.



ground-plane antenna= antenne a plan de sol= anten[ ^n planul solului

Anten[ unipol pentru care suprafa\a conductoare o constituie numai un disc sau un ansamblu de conductoare dispuse radial ^ntr-un plan.



ground system (earth system) (of an antenna)= réseau de terre= re\ea de ^np[m]tare (a unei antene)

Ansamblu de conductori dispu`I pe sau ^n p[m]nt, utilizat pentru ameliorarea conductivit[\ii p[m]ntului ^n vecin[tatea unei antene.



earth mat (ground mat)= tapis de sol= covor de sol

Plac[ conductoare sau gril[ de conductori, plasat[ pe sol `I utilizat[ pentru a constitui suprafa\[ conductoare plan[ pentru o anten[.









counterpoise= contrepoids= contragreut[\i

Ansamblu de conductori plasa\i deasupra solului `I cupla\i cu solul printr-o capacitate, pentru a constitui suprafa\a conductoare a unei antene paralele cu solul.



intermediate feed antenna= antenne a alimentation intermédiaire= anten[ cu alimentare intermediar[

Anten[ vertical[ ce are o extremitate vertical[ cu solul, alimentat[ ^ntr-un punct a c[rui pozi\ie, ^n raport cu baza , este aleas[ pentru a da antenei anumite caracteristici.



series-loaded antenna= antenne a charge série= anten[ cu sarcin[ serie

Anten[ ale c[rei elemente radiante cuprind una sau mai multe reactan\e ^n serie, ^n vederea modific[rii reparti\iei curentului de-a lungul antenei.



end capacitor= capacité terminale= capacitate teerminal[

Unul sau mai multe elemente conductoare, conectate la extremitatea nealimentat[ a unui element radiant al unei antene, ^n vederea modific[rii reparti\iei curentului de-a lungul antenei.



top-loaded antenna= antenne a capoacité terminale= anten[ cu capacitate terminal[

Anten[ unipol, ^n general vertical[ `I scurt[ ^n raport cu lungimea de und[, ce are o capacitate terminal[ ^n v]rful sau.



flat-top antenna= antenne en nappe= anten[ cu capacitate terminal[ plat[

Anten[ cu capacitate terminal[ a c[rei capacitate terminal[ este constituit[ din fire conductoare, situate ^ntr-un plan orizontal.








umbralla antenna= antenne parapluie= anten[ ''umbrel[''

Anten[ cu capacitate terminal[ a c[rei capacitate terminal[ este constituit[ din fire conductoare, ^nclinate spre sol dar neconectate la sol.



inverted-L antenna= antenne en L renversé= anten[ ^n L inversat

Anten[ unipol constituit[ dintr-un conductor perpendicular pe suprafa\a conductoare, cu extremitatea nealimentat[ conecta[ la cea a unui conductor paralel cu suprafa\[; fiecare conductor poate cuprinde mai multe fire.



T antenna= antenne en T= anten[ ^n T

Anten[ unipol constituit[ dintr-un conductor perpendicular pe suprafa\a conductoare, cu extremitatea nealimentat[ conecta[ la mijlocul unui conductor paralel cu suprafa\[; fiecare conductor poate cuprinde mai multe fire.



inclined-V antenna= antenne en V incliné= anten[ ^n V ^nclinat

Anten[ simetric[ de und[ progresiv[, constituit[ din dou[ conductoare ce formeaz[ un V ^ntr-un plan ^nclinat ^n raport cu orizontala, alimentate ^n punctul V-ului, care este punctul cel mai ^nalt al antenei, cele dou[ extremit[\i fiind conectate la p[m]nt, prin intermediul unor impedan\e potrivite.



inverted-V antenna= antenne en V renversé= anten[ ^n V inversat

Anten[ de und[ progresiv[, constituit[ dintr-un conductor ^n form[ de V inversat ^n plan vertical, la care una din extremit[\i este alimentat[, iar cealalt[ este conectat[ la p[m]nt, printr-o impedan\[ potrivit[.



long-wire antenna= antenne a longs fils= anten[ ''fir lung''

Anten[ constituit[ dintr-un conductor ce cuprinde unul sau mai multe fire a c[ror lungime este mult mai mare dec]t lungimea de und[ `I alimentat la o singur[ extremitate.



beverage antenna= antenne Beverage= anten[ Beverage

Anten[ de recep\ie de und[ progresiv[, compus[ dintr-un conductor lung, orizontal, relativ apropiat de un sol r[u conduc[tor, orientat spre emi\[tor, conectat la receptor cu o extremitate `I la p[m]nt cu cealalt[ extremitate, prin intermediul unei impedan\e potrivite.



rhombic antenna= (antenne) losange= anten[ rombic[

Anten[ simetric[ de und[ progresiv[, constituit[ din fire lungi radiante, dispuse sub form[ de romb, alimentat[ simetric ^ntr-unul din v]rfurile rombului `I ^nchis[ ^n v]rful opus printr-o impedan\[ potrivit[.



multiple-unit steerable array (musa antenna)= antenne MUSA= anten[ MUSA

Anten[ ^n re\ea rectilinie, constituit[ din antene rombice identice, alimentate cu fazele relative reglabile astfel ^nc]t direc\ia xaei lobului principal sa varieze ^n plnul vertical de simetrie.


E- Alte antene



curtain antenna= antenne rideau (rideau d'antennes)= anten[ ''perdea'' (perdea de antene)

Anten[ cu radia\ie transversal[ ^n re\ea plan[ ale c[rei elemente radiante (fire) sunt dispuse ^ntr-un plan vertical.

Not[.- @n general, o anten[ ''perdea'' este folosit[ ^mpreun[ cu o re\ea de elemente reflectoare.



dipole-curtain antenna= rideau de doublets= perdea de dipoli

Anten[ ''perdea'' constituit[ din dipoli paraleli, ^n l/2 sau ^n l, orizontali `I distan\a\i la aproximativ l/2 ^n plan vertical.



Chireix-Mesny antenna= antenne Chireix-Mesny= anten[ Chireix-Mesny

Anten[ ''perdea'' constituit[ dintr-un ansamblu de conductori dispu`I ^n dinte de fier[str[u, ^n unghi drept, suprapu`I, ale c[ror p[r\i rectilinii sunt egale cu l


franklin antenna= antenne Franklin= anten[ Franklin

Anten[ ''perdea'', constituit[ din    elemente radiante verticale, alimentate la una din extremit[\i, fiecare din ele fiind un conductor ^ndoit sau cu sarcin[ (la intervale regulate, cu rectan\e ^n serie), astfel ^nc]t radia\iile ce provin de la toate elementele sale semnal[ fie ^n faz[.



panel of radiating dipoles= panneau de doublets= panou de dipoli

Panou ale c[rui elemente radiante sun dipoli.



Chebyshev array (Dolph-Chebyshev array)= réseau de Dolph Chebyshev (Tchebycheff)= re\ea Dolph-Chebyshev

Anten[ ^n re\ea constituit[ din elemente radiante distan\ate uniform `I alimentate astfel ^nc]t func\ia caracteristic[ a re\elei sa fie reprezentat[ printr-un polinom Chebyshev de ordin egal cu num[rul de elemente minus unul.

Not[.- Func\ia caracteristic[ a re\elei este astfel aleas[ ^nc]t to\i lobii laterali au acela`I nivel.



microstrip antenna= antenne microruban= anten[ microstrip

Anten[ constituit[ dintr-un conductor metalic sub\ire, dispus pe o plac[ dielectric[, cealalt[ fa\[ a ei fiind acoperit[ cu un strat conductor ce constituie un plan de poten\ial nul.



yagi antenna (yagi-Uda antenna)= (antenne) Yagi (antenne Yagi-Uda)= anten[ Yagi (anten[ Yagi-Uda)

Anten[ ^n re\ea cu radia\ie longitudinal[, constituit[ dintr-un element alimentat, un element reflector `I unul sau mai multe elemente directoare.



cigar antenna= (antenne) cigare= anten[ ''\igar[''

Anten[ de und[ de suprafa\[ constituit[ din discuri conductoare dispuse perpendicular pe un suport metalic ce serve`te de ax[ comun[ `I care are la o extremitate un element alimentat.


helix antenna= (antenne en) hélice= anten[ ^n elice

Anten[ constituit[ dintr-un conductor ^n form[ de elice, conceput[ sa radieze fie longitudinal, ^n direc\ia axei elicei, fie transversal.



dielectric rod antenna= antenne (a tige) diélectrique (antenne cierge)= anten[ (cu tij[) dielectric[

Anten[ de radia\ie longitudinal[ a c[rei parte radiant[ este constituit[, ^n principal, de o tij[ dielectric[ de form[ potrivit[.



log-periodic antenna= antenne log-périodique= anten[ log-periodic[

Anten[ independent[ de frecven\[, constituit[ din elemente radiante ale c[ror dimensiuni `I distan\e sunt propor\ionale cu termenii unei serii geometrice.



equiangular spiral antenna= antenne spirale équiangulaire= anten[ spiral[ echiunghiular[

Anten[ independent[ de frecven\[ constituit[ din una sau mai multe perechi de suprafe\e conductoare plane sau conice, fiecare suprafa\[ fiind limitat[ prin dou[ spirale echiunghiulare; toate aceste spirale se deduc una din alta, prin rotirea ^n jurul centrului spiralei sau axei conului.

Note.

1.Antena este constituit[ ^n general dintr-o preche de bra\e alimentate simetric. Poate avea `I dou[ perechi de bra\e, orientate la 900 ^n raport cu axa lor comun[ `I alimentate ^n cvadratur[.

2.Bra\ele spiralelor pot fi aplicate pe o suprafa\[ plan[ sau conic[, antenele astfel ob\inute fiind denumite ''anten[ spiral[ echiunghiular[ plan['', respectiv ''anten[ spiral[ echiunghiular[ conic[''.

3.De obicei, aceast[ anten[ este conceput[ astfel ^nc]t p[r\ile neconductoare ale suprafe\ei pe care este aplicat[ antena sa aib[ acelea`I forme `I dimensiuni cu ale bra\elor spiralei. Aceast[ concep\ie se nume`te ''autocomplementar[''.





712.05- TERMENI SPECIFICI PENTRU ANTENELE CONSTITUITE PRIN DESCHIDERI ~I SUPRAFE|E RADIANTE


A- Deschideri radiante



aperture (radiating aperture) (of an antenna)= ouverture (rayonnante) (radioélectrique)= deschidere (radiant[)

Pentru o anten[ cu fascicol unic, por\iunea unei suprafe\e plane situat[ foarte aproape de anten[ `I perpendicular[ pe axa fascicolului, prin care trece aproape toat[ puterea radiat[.



aperture illumination (function)= (fonction d') illumination (d'une ouverture)= (func\ie de) iluminare (a unei deschideri)

Expresie ce d[ reparti\ia ^n amplitudine, faza `I polarizarea componentelor c]mpului electromagnetic, ^n toate punctele deschiderii radiante a unei antene.



illumination pattern (illumination diagram)= diagramme d'illumination (d'une ouverture)= diagrama de iluminare (a unei deschideri)

Reprezentarea grafic[ a reparti\iei c]mpului electromagnetic pe deschiderea radiant[ a unei antene.



tapered distribution (of a field over an aperture)= répartition en cloche (distribution en cloche) (du champ sur une ouverture)= reparti\ie (distribu\ie) ^n clopot (a c]mpului pe o deschidere)

Reparti\ia c]mpului electromagnetic pe o deschidere radiant[ a unei antene, astfel ^nc]t modulul func\iei de iluminare descre`te de la centru spre marginile deschiderii.











aperture illumination efficiency= facteur d'illumination (d'une ouverture)= factorul de iluminare (al unei deschideri)

Pentru o anten[ cu o iluminare specificat[ a deschiderii, raportul dintre directivitatea maxim[ a antenei `I directivitatea ce ar fi ob\inut[ cu o iluminare a acestei deschideri, uniform[ ^n polarizare, faz[ `I amplitudine, pentru aceea`I putere radiat[.



antenna efficiency (for an aperture-type antenna)= rendement d'ouverture= randamentul deschiderii

Pentru o anten[ cu deschidere, raportul dintre suprafa\a echivalent[ total[ maxim[ `I suprafa\a geometric[ a deschiderii radiante.


B- Reflectori `I antene cu reflectori.



reflector (reflecting surface)= réflecteur= reflector

Suprafa\[ conductoare sau ansamblu conductor ce se comport[ practic ca o suprafa\[ continu[, de dimensiuni mari ^n raport cu lungimea de und[, destinat[ transmiterii radia\iei incidente ^n direc\ia sau direc\iile dorite, eventual cu un efect de convergen\[ sau divergen\[.



passive reflector= réflecteur déviateur= reflector-deviator

Reflector, care nu face neap[rat parte din anten[, destinat semnal[ devieze radia\ia incident[ ^n direc\ia dorit[.



focusing reflector= réflecteur focalisant= reflector focalizant

Reflector a c[rui form[ este astfel ^nc]t, atunci c]nd este alimentat de unul sau mai mul\i radiatori, energia reflectat[ este focalizat[ ^ntr-un punct sau direc\ie dat[.



main reflector= réflecteur principal= reflector principal

@ntr-o anten[ cu mai mul\i reflectori, reflectorul care are dimensiunile cele mai mari.




sub-reflector= réflecteur secondaire= reflector secundar

ntr-o anten[ cu mai mul\i reflectori, reflector, altul dec]t reflectorul principal.



lattice reflector= réflecteur grille= reflector gril[

Reflector constituit dintr-un ansamblu de bare sau benzi paralele.



paraboloidal reflector= réflecteur parabolique= reflector parabolic

Reflector focalizant constituit dintr-o por\iune de paraboloid, ^n general de revolu\ie.



cylindrical reflector= réflecteur cylindrique= reflector cilindric

Reflector focalizant constituit dintr-o por\iune de cilindru.



spherical reflector= réflecteur sphérique= reflector sferic

Reflector focalizant constituit dintr-o por\iune de sfer[.



toroidal reflector= réflecteur toroidal= reflector toroidal

Reflector format prin rotarea unui arc de cerc plan ^n jurul unei drepte din planul sau, cu care arcul nu se intersecteaz[.



parabolic torus reflector= réflecteur en tore parabolique= reflector ^n tor parabolic

Reflector toroidal, ob\inut prin rotirea unui arc de parabol[ ^n jurul unei drepte din planul sau, perpendicular[ pe axa sa.



dihedral corner reflector= réflecteur en diedre= reflector ^n diedru

Reflector compus din dou[ por\iuni de plan ce se intersecteaz[, ^n general ^n unghi drept.







trihedral corner reflector= réflecteur en triedre= reflector ^n triedru

Reflector compus din trei por\iuni de plan ce se intersecteaz[, ^n general perpendiculare dou[ c]te dou[.



reflector antenna= antenne a réflecteur= anten[ cu reflector

Anten[ ce cuprinde cel pu\in un reflector.



spherical reflector antenna= antenne a réflecteur sphérique= anten[ cu reflector sferic

Anten[ cu reflector compus[ dintr-un reflector sferic `I o surs[ de iluminare `I care include, ^n general, o corec\ie a erorilor de faz[ ^n deschiderea radiant[.



paraboloidal reflector antenna= antenne parabolique= anten[ parabolic[

Anten[ cu reflector, compus[ dintr-un reflector parabolic `I o surs[ de iluminare situat[ ^n vecin[tatea centrului acestuia.



off-set paraboloidal reflector antenna= antenne parabolique a source décalée= anten[ parabolic[ cu sursa decalat[ (off-set)

Anten[ parabolic[ ce con\ine o por\iune de paraboloid nesimetric[ ^n raport cu axa paraboloidului, necon\in]nd `I v]rful, astfel ^nc]t efectul de masc[ produs de sursa de iluminare semnal[ fie redus sau suprimat.



cassegrain reflector antenna= antenne Cassegrain= anten[ Cassegrain

Anten[ parabolic[ ce con\ine un reflector secundar hiperboloidal, convex, situat ^ntre v]rful `I centrul paraboloidului.



gregorian reflector antenna= antenne a réflecteur grégorien= anten[ cu reflector gregorian

Anten[ parabolic[ ce con\ine un reflector secundar eliptic concav, situat la o distan\[ de centrul reflectorului principal, aceast[ distan\[ fiind mai mare dec]t prima lungime focal[ a reflectorului principal.




parabolic cylinder antenna= antenne cylindro-parabolique= anten[ cilidro-parabolic[

Anten[ cu reflector constituit dintr-o por\iune de cilindru parabolic `I una sau mai multe surse de iluminare, situate ^n lungul axei focale.



corner reflector antenna= (antenne en) diedre= anten[ ^n diedru

Anten[ cu reflector constituit dintr-un reflector ^n diedru `I o surs[ de iluminare, situat[ ^n general ^n planul bisector al diedrului.



cheese antenna= antenne fromage (antenne en D)= anten[ ^n D

Anten[ cu reflector format[ dintr-un reflector cilindric limitat de dou[ pl[ci conductoare, paralele ^ntre ele `I perpendiculare pe generatoarele cilindrului, distan\a dintre ele fiind mai mare de o lungime de und[.



pill-box antenna= antenne pill-box= anten[ pill-box

Anten[ cu reflector format[ dintr-un reflector cilindric limitat de dou[ pl[ci conductoare, paralele ^ntre ele `I perpendiculare pe generatoarele cilindrului, distan\a dintre ele fiind mai mic[ de o lungime de und[.



umbrella reflector antenna= antenne (a réflecteur) parapluie= anten[ cu reflector ''umbrel[''

Anten[ a c[rei forme este asem[n[toare cu cea a unei umbrele, care poate fi montat[ pe un vehicul spa\ial `I desf[`urat[ ^n spa\iu pentru a constitui o anten[ mare cu reflector.

Not[.- Antena cu reflector ''umbrel['' nu trebuie confundat[ cu antena ''umbrel[''.











reflective array antenna (reactive reflector antenna)= antenne catadioptrique (antenne a réflecteur déphaseur) (antenne a réflecteur réactif)= anten[ catadioptric[ (anten[ cu reflector defazor) (anten[ cu reflector reactiv)

Anten[ constituit[ dintr-o surs[ primar[ `I un reflector compus din elemente dispuse pe o suprafa\[ `I reglate astfel ^nc]t unda reflectat[ de fiecare din aceste elemente sa aib[ faza dorit[, pentru ca ansamblul sa posede diagrama de radia\ie dorit[.

Not[.- Elementele reflectorului sunt ^n general tronsoane de ghid de und[ ce con\in defazoare electrice `I terminate prin scurt-circuite.



periscope antenna= antenne périscope (antenne périscopique)= anten[ periscopic[

Anten[ constiuit[ dintr-un element radiant foarte directiv, situat aproape de sol `I orientat astfel ^nc]t fascicolul sau sa ilumineze un reflector deviator situat la o anumit[ ^n[l\ime `I ^nclinat pentru a ob\ine un fascicol orizontal.



vertex plate (of a paraboloidal reflector)= plaque de sommet (cache-sommet d'un réflecteur parabolique)= plac[ de v]rf (a unui reflector parabolic)

Plac[ circular[ plasat[ ^n interiorul unui reflector parabolic, perpendicular pe axa sa `I ^n vecin[tatea v]rfului, ^n scopul reducerii raportului undei sta\ionare pe linia de alimentare.



feed (of reflector or lens antennas)= source d'illumination= surs[ de iluminare

Parte a unei antene cu reflector sau a unei antene cu lentil[ radioelectric[ ce radiaz[ spre reflector sau spre lentil[.

Not[.- C]nd o anten[ include un singur element iluminat (reflector sau lentil[), sursa de iluminare este aceea`I cu sursa primar[.







primary radiator= source primaire (excitateur)= surs[ primar[ (excitator)

Element radiant al unei antene cu reflector sau al unei antene cu lentil[ radioelectric[, conectat la emi\[tor sau receptor, ^n general, prin intermediul unei linii de alimentare `I care ilumineaz[ reflectorul sau lentila.

Note.

1.O anten[ poate con\ine mai multe surse primare.

2.@ntr-o anten[ cu mai mul\i reflectori, sursa primar[ ilumineaz[ un reflector secundar.



off-set feed= source décalée= surs[ decalat[

Surs[ primar[ sau surs[ de iluminare, asociat[ unui reflector, ansamblul fiind conceput `I dispus astfel ^nc]t sursa sa nu produc[ efectul de masc[ pe deschiderea radiant[.



cutler feed= source Cutler (excitation Cutler)= surs[ Cutler (excita\ie Cutler)

Surs[ primar[ constituit[ din dou[ fante radiante situate de o parte `I de alta a unei linii de alimentare axiale.



spill-over power= (énergie de) débordement= energie pierdut[

Pentru o anten[ cu reflector, parte din puterea radiat[ de o surs[ de iluminare spre reflectorul corespunz[tor, care nu este interceptat[ de acesta.



spill-over factor feed efficiency= facteur d'utilisation (d'une source d'illumination)= gradul de utilizare (a unei surse de iluminare)

Pentru o anten[ cu reflector, raportul dintre puterea interceptat[ de un reflector `I puterea radiat[ spre el de sursa sa de iluminare.



aperture blockage= effet de masque (obstruction d'ouverture)= efect de masc[ (bolarea deschiderii)

Efect produs de p[r\ile antenei care se afl[ pe traiectul radia\iei provenite de la un element sau de la o deschidere radiant[.



aperture blocking factor (in a reflector antenna)= facteur d'ombre= factorul de umbr[

Diminuarea relativ[ a suprafe\ei echivalente a unei antene cu reflector, datorat[ efectelor de masc[ produse de p[r\ile antenei (sursa primar[, reflectorul secundar `I suporturiloe lor).


C- Antene ''cornet''



horn (antenna)= cornet (antenne cornet)= anten[ ''cornet''

Anten[ constituit[ dintr-o por\iune de ghid de und[ a c[rei sec\iune cre`te progresiv spre o extremitate deschis[ care constiuie deschiderea radiant[ a antenei.



ridged horn (antenna)= cornet a moulure= anten[ ''cornet''1

Anten[ conic[ constituit[ dintr-un ghid de und[ ^n V (sau ^n H).



sectoral horn (antenna)= cornet sectoral= anten[ ''cornet'' sectoral[

Anten[ conic[ de sec\iune transversal[ rectangular[, la care dou[ fe\e sunt paralele, iar celelalte dou[ sunt convergente.



e-plane sectoral horn (antenna)= cornet sectoral E= anten[ ''cornet'' sectoral[ E

Anten[ conic[ sectoral[ la care cele dou[ fe\e paralele sunt paralele cu c]mpul electric al modului transversal utilizat.



h-plane sectoral horn (antenna)= cornet sectoral H= anten[ ''cornet'' sectoral[ H

Anten[ conic[ sectoral[ la care cele dou[ fe\e paralele sunt perpendiculare cu c]mpul electric al modului transversal utilizat.


pyramidal horn (antenna)= = cornet pyramidal= anten[ ''cornet'' piramidal[

Anten[ conic[ ce are forma unui trunchi de piramid[, cu sec\iunea dreapt[, ^n general, rectangular[.




conical horn (antenna)= cornet conique= anten[ ''cornet'' conic[

Anten[ ''cornet'' ^n form[ de trunchi de con.



horn reflector (antenna)= cornet a réflecteur= anten[ ''cornet'' cu reflector

Anten[ cu reflector constituit[ dintr-un reflector parabolic nesimetric, intersectat cu un cornet ce ilumineaz[ acest reflector, o parte din peretele cornetului fiind ^n[l\at[ pentru a forma deschiderea radiant[ a antenei.



hoghorn antenna= cornet sectoral a réflecteur= anten[[ ''cornet'' sectoral[, cu reflector

Anten[ cu reflector, constituit[ dintr-un cilindru parabolic, intersectat cu un cornet sectoral ce ilumineaz[ reflectorul, una din fe\ele divergente ale cornetului fiind ^n[l\at[ pentru a forma deschiderea radiant[ a antenei.



compound rectangular horn (antenna)= cornet rectangulaire composite= anten[ ''cornet'' rectangular compus

Anten[ ''cornet'' de sec\iune rectangular[ la care cel pu\in dou[ p[r\i opuse au una sau mai multe schimb[ri abrupte alu unghiului lor de divergen\[ sau distan\ei dintre ele.



compound circular horn (antenna)= cornet circulaire composite= anten[ ''cornet'' circular compus

Anten[ ''cornet'' de sec\iune circular[, al c[rei unghi de conicitate sau diametrul prezint[ discontinuit[\i.



potter horn= cornet de Potter= anten[ ''cornet'' Potter

Anten[ ''cornet'' circular[ copus[, multimod, ce prezint[ una sau mai multe schimb[ri bru`te de diametru care produc modurile de ghid de und[ suplimentare care permit o iluminare determinat[ a deschiderii radiante.






lens-corrected horn (antenna)= cornet a lentille= anten[ ''cornet'' cu lentil[

Anten[ cornet ce cuprinde o lentil[ radioelectric[, ^n vederea ob\inerii unei ilumin[ri determinate a deschiderii radiante.



multimode horn= cornet multimode (cornet multimodal)= anten[ ''cornet'' multimod

Anten[ ''cornet'' ^n care sunt create dou[ sau mai multe moduri de ghid de und[,^n vederea ob\inerii unei ilumin[ri determinate a deschiderii radiante.



hybrid mode horn= cornet a mode hybride= anten[ ''cornet'' de mod hibrid

Anten[ ''cornet'' ^n care sunt create unul sau mai multe moduri hibride de ghid de und[,^n vederea ob\inerii unei ilumin[ri determinate a deschiderii radiante.



corrugated horn= cornet annelé (cornet a gorges)= anten[ ''cornet'' inelat

Anten[ ''cornet'' de mod hibrid la care fe\ele interioare ale pere\ilor sunt traversate de `an\uri transversale.


D- Lentile `I antene cu lentile.



(radio wave) lens= lentille radioélectrique= lentil[ radioelectric[

Dispozitiv prin care pot trece undele radio dintr-o anumit[ band[ de frecven\e `I destinat producerii unor anumite efecte de convergen\[ sau divergen\[.



dielectric lens= lentille diélectrique= lentil[ dielectric[

Lentil[ realizat[ dintr-o substan\[ dielectric[.



zone lens (stepped lens)= lentille a échelon= lentil[ divizat[

Lentil[ la care una sau mai multe fe\e sunt divizate ^n zone, astfel ^nc]t densitatea lentilei sa prezinte discontinuit[\i la frontiera dintre dou[ zone.




parallel-plate lens= lentille a plaques paralleles= lentil[ cu pl[ci paralele

Lentil[ constituit[ din pl[ci conductoare, sub\iri `I paralele ^ntre ele `I cu direc\ia general[ de propagare.



e-plane lens= lentille a plaques paralleles E= lentil[ cu pl[ci paralele E

Lentil[ cu pl[ci paralele ^n care pl[cile sunt paralele cu c]mpul electric.

Not[.- Distan\a dintre dou[ pl[ci adiacente trebuie semnal[ fie mai mare dec]t l/2 `I mai mic[ dec]t l



h-plane lens= lentille a plaques paralleles H= lentil[ cu pl[ci paralele H

Lentil[ cu pl[ci paralele ^n care pl[cile sunt paralele cu c]mpul magnetic.



constrained lens= lentille a propagation contrainte= lentil[ cu propagare dirijat[

Lentil[ cu pl[ci paralele la care undele sunt ghidate prin pl[ci, direc\ia de propagare prin lentil[ nedepinz]nd de unghiul de inciden\[.



multicellular lens (eggcrate lens)= lentille multicellulaire= lentil[ multicelular[

Lentil[ constituit[ din dou[ seturi de pl[ci paralele, perpendiculare ^ntre ele, form]nd celule rectangulare ce se comport[ ca ghiduri de und[ cuplate ^n direc\ia de propagare.



perforated lens= lentille a trous= lentil[ perforat[

Lentil[ din dielectric artificial, constituit[ din pl[ci conductoare perpendiculare pe direc\ia general[ de propagare `I care con\in perfora\ii de dimensiuni `I pozi\ii potrivite.











luneburg lens antenna= antenne de Luneburg= anten[ Luneburg

Anten[ constituit[ dintr-o lentil[ radioelectric[ de simetrie sferic[, al c[rei indice de refrac\ie depinde numai de distan\a p]n[ la centrul sferei `I dintr-o surs[ de iluminare, situat[ ^n vecin[tatea suprafe\ei sferei.

Note.

1. Exist[ antene Luneburg modificate care au o lentil[ cilindric[ de simetrie axial[.

2. Lentila poate fi constituit[ dintr-un dielectric artificial.



fresnel lens antenna (zone-plate lens antenna)= antenne a lentille de Fresnel= anten[ cu lentil[ Fresnel

Anten[ constituit[ dintr- surs[ de iluminare `I o lentil[ radioelectric[, de obicei plan[, care transmite radia\ia de la surs[ prin zona Fresnel central[ `I prin zonele Fresnel succesive, de acea`I paritate.



artificial dielectric= diélectrique artificiel= dielectric artificial

Mediu eterogen constituit prin dispunerea regulat[ a elementelor de difuzie, ^n general metalice, intr-duse ^ntr-un dielectric de permitivitate mic[, care se comport[ fa\[ de undele dintr-o anumit[ band[ de frecven\[ ca un dielectric omogen cu o permitivitate mult diferit[ de cea a primului.



slot radiator= fente rayonnante= fant[ radiant[

Element radiant constituit dintr-o fant[ practicat[ ^ntr-o suprafa\[ conductoare.



slot antenna= antenne a fente(semnal)= anten[ cu fante

Anten[ ce con\ine una sau mai multe fante radiante.



slot array (antenna)= (antenne) réseau a fentes= anten[ ^n re\ea cu fante

Anten[ ^n re\ea ale c[rei elemente sunt fante radiante.





slotted cylinder (antenna)= cylindre a fente(semnal)= cilindru cu fante

Anten[ constituit[ din una sau mai multe fante radiante, practicate ^n suprafa\a unui cilindru conductor.



slotted waveguide (antenna)= guide a fente(semnal)= ghid de und[ cu fante

Anten[ constituit[ din una sau mai multe fante radiante, practicate ^n peretele unui ghid de und[.



annular slot antenna= antenne a fente annulaire= anten[ cu fant[ inelar[

Anten[ cu fant[, a c[rei fant[ radiant[ are forma unui inel.



bat-wing antenna= antenne papillon= anten[ ''fluture''

Anten[ constituit[ dintr-o fant[ radiant[ practicat[ ^ntr-o suprafa\[ conductoare plan[ `I a c[rei form[ aminte`te de aripile unui fluture.



super-turnstile antenna= (antenne) super-tourniquet= anten[ ''super-foraib[r''

Anten[ similar[ cu antena ''foraib[r'', constituit[ din unul sau mai multe etaje de c]te dou[ antene ''fluture'' cu fant[ vertical[, dispuse ^n jurul unui suport vertical, a`ezate ^n unghi drept `I alimentate ^n cuadratur[.



slotted panel= panneau a fentes= panou cu fante

Panou ale c[rui elemente radiante sunt constituite din fante.



bat-wing panel= panneau a papillons= panou de antene ''fluture''

Panou ale c[rui elemente radiante sunt constituite din antene ''fluture''.



slotted cylinder panel= panneau cylindre a fentes= panou de cilindri cu fante

Panou ale c[rui elemente radiante sunt constituite din cilindri cu fante.


712.06- DISPOZITIVE ASOCIATE ANTENELOR



feed line (feeder)= ligne d'alimentation (d'antenne)= linie de alimentare (a antenei)

1.Linie de transmitere de radiofrecven\[ ce conecteaz[ un emi\[tor sau receptor la o anten[.

2.Pentru a anten[ cu mai multe elemente alimentate, linie de transmitere de radiofrecven\[ ce conecteaz[ fiecare din aceste elemente la intrarea antenei.



down-lead (of an antenna)= descente d'antenne= panta antenei

Linie de alimentare ce conecteaz[ un receptor la o anten[ situat[ la o ^n[l\ime deasupra acestuia.



balun= symétriseur= simetrizor

Dispozitiv ce transform[ o tensiune simetric[ ^n raport cu masa, ^ntr-una nesimetric[.

Note.

1.Un simetrizor este folosit, de exemplu, pentru a conecta o anten[ simetric[ la o linie de alimentare nesimetric[.

2.Termenul englez ''balun'' este o prescurtate a expresiei ''balanced to unbalanced transformer''.

3.Un simetrizor poate fi realizat prin intermediul unui transformator sau al unei re\ele de elemente, care poate cuprinde `I elemente active.



quarter-wave sleeve balun (bazooka- SUA)= symétriseur a écran coaxial (symétriseur a manchon)= simetrizor cu ecran coaxial (simetrizor cu man`on)

Simetrizor constituit dintr-un man`on ^n    l/4 care ^nconjoar[ partea terminal[ a unei linii coaxiale, astfel ^nc]t extremitatea deschis[ a man`onului sa fie la nivelul extremit[\ii liniei, cealalt[ extremitate fiind conectat[ la conductorul exterior; conductoarele liniei coaxiale formeaz[ astfel accesul simetric.







folded balun (pawsey stub balun)= symétriseur a ligne symétrique= simetrizor cu linie simetric[

Simetrizor constituit din dou[ tuburi conductoare paralele, de lungime egal[ cu aproximativ l/4, conectate ^ntre ele la o extremitate, cealalt[ extremitate constituind accesul simetric. Accesul simetric este constituit dintr-o linie coaxial[ ce traverseaz[ unul din tuburi, conductorul exterior al acestei linii fiind conectat la tub, iar conductorul interior la cel[lalt tub, la accesul simetric.

Not[.- Acest simetrizor este adesea ^nconjurat de un man`on ^n l/4, deschis ^nspre accesul simetric `I care reune`te tuburile la cealalt[ extremitate.



slotted coaxial balun (split-tube balun)= symétriseur a coaxial fendu= simetrizor cu coaxial cu fante

Simetrizor constituit dintr-o linie coaxial[ ^n care conductorul exterior, la una din extremit[\i are dou[ fante diametral opuse, de lungime l/4, extremit[\ile celor dou[ p[r\i ale conductorului exterior constituind accesul simetric. Conductorul central al liniei coaxiale este conectat la extremitatea uneia din p[r\ile conductorului exterior ce fante.



matching stub= ligne d'adaptation= linie de adaptare

Por\iune a liniei de transmitere ce are o extremitate conectat[ la linia de alimentare a unei antene `I a c[rei lungime `I pozi\ie sunt determinate pentru adaptarea impedan\ei antenei la cea a liniei de alimentare.



compensating network (of an antenna)= réseau de compensation (compensateur d'impédance) (centreur d'impédance)= re\ea de compensare (compensator de impedan\[)

Re\ea electric[ conectat[ la bornele unei antene `I destinat[ reducerii pe c]t posibil a varia\iilor impedan\ei ca apare ^ntr-o band[ de frecven\e dat[.





biphase compensation= compensation diphasée= compensare difazat[

Pentru o anten[ constituit[ din dou[ p[r\i, procedeu de adaptare a impedan\ei, ce const[ din alimentare celor dou[ p[r\i cu fazele astfel ^nc]t undele reflectate pe liniile lor de alimentare sa se anuleze reciproc ^n punctul de jonc\iune cu linia de alimentare a antenei sau ^n repartitorul de putere.



multiphase compensation= compensation polyphasée= compensare multifazat[

Pentru o anten[ constituit[ din n p[r\i, procedeu de adaptare a impedan\ei, ce const[ din alimentare celor dou[ p[r\i cu fazele astfel ^nc]t undele reflectate pe liniile lor de alimentare sa se anuleze reciproc ^n punctul de jonc\iune cu linia de alimentare a antenei sau ^n repartitorul de putere.



power divider (junction box)= répartiteur de puissance (bo^te de jonction)= repartitor de putere (cutie de jonc\iune)

Dispozitiv ce con\ine o intrare `I dou[ sau mai multe ie`iri care asigur[ repartizarea puterii dorite, din puterea transportat[ de linia de alimentare a unei antene, elementelor acestei antene.



multiplexer (for an antenna)= multiplexeur (d'antenne)= multiplexor (al unei antene)

Dispozitiv ce permite conectarea unei antene la mai multe emi\[toare sau receptoare care func\ioneaz[ simultan, evit]nd interac\iunea acestora.


diplexer (for an antenna)= diplexeur (d'antenne)= diplexor (al unei antene)

Multiplexor de anten[ pentru dou[ emi\[toare sau grupuri de emi\[toare, sau receptoare sau grupuri de receptoare.









branching filter= filtre de branchement= filtru de ramur[

Dispozitiv ce permite conectarea unei antene la mai multe emi\[toare sau receptoare care func\ioneaz[ simultan, evit]nd interac\iunea canalelor vecine.



orthomode transducer= coupleur de polarisation (duplexeur de polarisation)= cuplor de polarizare (duplexor de polarizare)

Dispozitiv ce permite alimentarea unei antene cu dubl[ polarizare, simultan, plec]nd de la dou[ linii de alimentare, corespunz[toare celor dou[ polariz[ri ortogonale.



duplexer (of an antenna)= duplexeur (d'antenne)= duplexor (al unei antene)

Dispozitiv ce permite folosirea simultan[ a aceleia`I antene la emisie `I recep\ie.



antenna switching matrix= grille d'antenne= comutator de anten[

Ansamblu de comutatoare, dispuse ^n general sub forma unei matrice rectangulare, ^mpreun[ cu dispozitivul de comand[ asociat ce permite conectarea unui emi\[tor sau receptor al unei sta\ii radio la una din antenele acesteia.



multicoupler (of an antenna)= multicoupleur (d'antenne)= multicuplor (al unei antene)

Multiplexor ce cuprinde, ^n general, un amplificator de band[ larg[, permi\]nd conectarea mai multor receptoare la aceea`I anten[, f[r[ a provoca interac\iuni nedorite ^ntre receptoare sau degradarea excesiv[ a raportului semnal-zgomot.

Not[.- Termenul ''multicuplor'' este utilizat uneori pentru a desemna un diplexor al unei antene ^n unde decametrice.











quarter-wave choke= blocage quart d'onde (piege quart d'onde)= blocaj ^n l

Dispozitiv ce ^mpiedic[ terecerea curentului de radiofrecven\[ ^n lungul unui element conductor (suportul unei antene) `I constituit dintr-un alt conductor de lungime l/4, plasat paralel cu primul, la distan\[ mic[ `I conectat cu primul la una din extremit[\i, form]nd o    linie ^n scurtcircuit.



antenna tuning housing= cabine d'antenne (coffret d'antenne)= cutia cu dispozitive

Cutie instalat[ aproape de un punct de alimentare `I con\ine dispozitivele asociate acesteia (elemente de adaptare, filtre, preamplificatoare).



swr trip= gardien d'antenne= dispozitiv de protec\ie

Dispozitiv instalat la ie`irea unui emi\[tor radio `I care provoac[ ^ntreruperea emi\[torului atunci c]nd raportul undei sta\ionare pe linia de alimentare a antenei dep[`e`te o valoare specificat[.



dummy load (dummy antenna)= antenne fictive= anten[ echivalent[ (fictiv[)

Re\ea disipativ[ neradiant[ ce prezint[ o impedan\[ de intrare egal[ cu cea a unei antene, ^ntr-o band[ de frecven\e specificat[ `I utilizat[ ca sarcin[ pentru anumite teste la emi\[tor.



radome= radome (capot d'antenne)= structur[ de protec\ie

Structur[ destinat[ protej[rii unei antene sau a unei p[r\i a ei contra efectelor anumitor fenomene externe, f[r[ a degrada semnificativ caracteristicile radio ale antenei.









712.NN- SUPLIMENT NATO


712.NN.01

antenna array= antenne réseau= anten[-re\ea

Elemente de anten[ asamblate astfel ^nc]t radia\ia rezultant[ sa fie concentrat[ ^n una sau mai multe direc\ii.


712.NN.02

antenna multi-coupler= multi-coupleur d'antenne= multicuplor de anten[

Permite utilizarea de c[tre mai multe echipamente a aceleia`I antene.


712.NN.03

antenna/aerial= antenne, aérien= anten[

Dispozitiv destinat sa emit[ sau sa recep\ioneze unde radio.


712.NN.04

antenna active= antenne active= anten[ activ[

Anten[ de recep\ie ce con\ine un amplificator de band[ larg[, inegrat. Astfel, un semnal foarte slab este amplificat imediat ce este recep\ionat de anten[ `I ^nainte ca el semnal[ ajung[ la receptor.


712.NN.05

dipole array antenna= systeme d'antenne dipole= re\ea de dipoli

Mai mul\i dipoli paraleli ce genereaz[ o configura\ie compus[ dintr-un fascicol principal, lobi laterali `I puncte de recep\ie nule.






















712.NN.06

gain antenna= gain d'une antenne= c]`tigul unei antene

Raportul, exprimat de obicei ^n decibeli, dintre puterea cerut[ la intrarea unei antene de referin\[ f[r[ pierderi `I puterea furnizat[ la intrarea ei pentru a produce, ^ntr-o direc\ie dat[, un c]mp de aceea`I for\[ sau o densitate de flux de putere identic[ `I la aceea`I distan\[. @n absen\a altei specifica\ii, c]`tigul se refer[ la direc\ia de radia\ie maxim[. C]`tigul poate fi dat pentru o polarizare anumit[. Dup[ alegerea antenei de referin\[, se pot distinge:

1.C]`tig absolut (izotropic) (GI), c]nd antena de referin\[ este una izotropic[, izolat[ ^n spa\iu.

2.C]`tigul ^n raport cu un dipol ^n semi-und[ (Gd), atunci c]nd antena de referin\[ este un dipol ^n semi-und[ izolat ^n spa\iu `I al c[rui plan ecuatorial con\ine direc\ia specificat[.

3.C]`tigul ^n raport cu o anten[ vertical[ scurt[ (Gv), atunci c]nd antena de referin\[ este un conductor liniar, mult mai scurt dec]t l/4, normal[ la suprafa\a unui plan perfect conductor ce con\ine direc\ia specificat[.


712.NN.07

log periodic array antenna= systeme d'antenne logarithmique périodique= re\ea de antene log-periodice

Sistem de dipoli comanda\i, paraleli unii cu al\ii, ^n scopul de a fi direc\iona\i ca o re\ea de antene Yagi, dar dipolii av]nd dimensiuni diferite, antena este una de band[ larg[.


712.NN.08

rhombic antenna= antenne rhomboidale= anten[ rombic[

Anten[ de band[ larg[, nerezonant[, de form[ romboidal[, produc]nd o configura\ie de interfa\[ cu axa unui fascicol principal, aliniat cu diagonala ce une`te punctul de intrare cu cel de ie`ire.


712.NN.09

yagi array antenna= systeme d'antenne yagi= re\ea de antene Yagi

Dipol `I un anumit num[r de parazi\i, ^n acela`I loc. Acest tip de anten[ este utilizat[ ca anten[ direc\ional[, cu un c]`tig foarte mare.


712.NN.10

beam width= ouverture du faisceau= deschiderea fascicolului

Unghiul format de dou[ raze, situate de-o parte `I de alta a axei, ^n care intensitatea c]mpului de radiofrecven\[ scade cu jum[tate din valoarea sa de-a lungul axei.


712.NN.11

corner reflector= réflecteur polyédrique ou réflecteur a écho renforcé= reflector poliedric sau reflector cu ecou amplificat

Dispozitiv constituit din pere\i reflectori ce formeaz[ unghiuri diedre `I care este folosit ca \int[ sau baliz[ radar.


712.NN.12

counterposi= contrepoids= contragreut[\i

Conductor (ansamblu de conductoare) asociat unei antene, izolat de sol `I ^nlocuind priza de p[m]nt.


712.NN.13

coverage diagram= carte de zones desservies (radiodiffusion)= diagrama zonelor acoperite

Diagram[ ce arat[ zonele (^n planuri orizontale sau verticale) ^n interiorul c[rora c]mpul electromagnetic produs de o instala\ie de emisie satisface condi\iile specificate, considerate ca suficiente pentru o recep\ie acceptabil[.


712.NN.14

dipole= dipole, doublet= dipol

Anten[ compus[ din dou[ elemente, fiecare de o lungime de aproximativ l/4; antena este alimentat[ cu energie radio de polariz[ri diferite, aplicat[ la extremit[\ile adiacente ale elementelor.


712.NN.15

parabolic antenna= antenne parabolique= anten[ parabolic[

Anten[ prev[zut[ cu un reflector caracterizat prin faptul c[ undele de frecven\[ ^nalt[ emise dintr-un punct focal sunt reflectate ^n spa\iu, urm]nd c[I paralele, ^n scopul form[rii unui fascicol str]ns.






712.NN.16

phased array= antenne résseau a commande de phase= anten[ ^n re\ea comandat[ ^n faz[

Re\ea de dipoli ^n care faza semnalului ce alimenteaz[ fiecare dipol este modificat[ astfel ^nc]t fascicolele antenelor sa poat[ fi formate `I baleiate foarte rapid ^n azimut `I altitudine, f[r[ a necesita o mi`care fizic[ a antenei.


712.NN.17

effective radiated power (ERP) (in a given direction)= puissance apparente rayonnée (dans une direction donnée)= puterea aparent[ radiat[ (^ntr-o direc\ie dat[)

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene `I c]`tigul sau relativ ^ntr-o direc\ie dat[, fa\[ de un dipol ^n semi-und[.


712.NN.18

effective monopole radiated power (EMRP) (in a given direction)= puissance monopolaire effectivement émise (dans une direction donnée)= puterea unipolar[ efectif[ emis[ (^ntr-o direc\ie dat[)

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene `I c]`tigul sau relativ ^ntr-o direc\ie dat[, fa\[ de o anten[ vertical[, scurt[.


712.NN.19

equivalent isotropically radiated power (EIRP)= puissance isotropique rayonnante équivalente= puterea izotropic[ radian[ echivalent[

Produsul dintre puterea furnizat[ unei antene `I c]`tigul sau relativ ^ntr-o direc\ie dat[ pentru o anten[ izotropic[ (c]`tig absolut sau izotropic).


Document Info


Accesari: 4040
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )