Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ENERGIA ELECTROMAGNETICA

tehnica mecanica


Energia electromagnetica

2.1. Elemente de termodinamica

Conceptia despre câmpul electromagnetic considerat ca sistem fizic capabil sa schimbe, sa acumuleze si sa transmita energie, permite sa se interpreteze energetic o anumita consecinta a ecuatiilor lui Maxwell, respectiv Maxwell-Hertz, numita teorema energiei electromagnetice.



Înainte de a stabili aceasta teorema, se vor reaminti câteva notiuni de termodinamica.

Termodinamica studiaza starile de echilibru ale sistemelor fizice macroscopice, transformarile si interactiunile lor cu alte sisteme fizice.

Un sistem fizic este o portiune de materie bine definita si delimitata. Sistemul are o stare, definita prin totalitatea proprietatilor lui la un moment dat, caracterizata prin valorile marimilor de stare. In stari de echilibru marimile de stare nu variaza în timp. Evolutia sistemului este numita transformare si cuprinde multimea ordonata a starilor prin care trece sistemul în evolutia sa. Se disting transformari reversibile, care se pot parcurge si în sens invers prin schimbarea conditiilor initiale si fara efecte necompensate în exterior. Transformarile care la parcurgere inversa lasa efecte necompensate în exterior se numesc transformari ireversibile.

Conform primului principiu al termodinamicii (principiul conservarii energiei), oricarui sistem i se poate asocia o functiune de stare numita energie interna (W). Cresterea elementara a energiei interne este egala cu suma dintre cantitatea de caldura DQ primita de sistem si echivalentii în lucru mecanic DL ai altor actiuni exercitate asupra sistemului


reprezinta densitatea de volum a energiei cedata corpurilor prin histerezis.


Se mai noteaza cu G G Gn contururile suprafetelor de sectiune Sbk, cu sensuri de parcurgere asociate sensurilor de referinta ale curentilor dupa regula burghiului drept.

În conditiile de mai sus, tinând seama de prima si de a treia conditie, din legea conservarii sarcinii electrice rezulta

- valorile initiale ale intensitatii câmpului electric si a câmpului magnetic în toate punctele domeniului


- conditiile la limita prin valorile componentelor tangentiale ale intensitatii câmpului electric si ale câmpului magnetic în toate punctele suprafetei S si în toate momentele de timp t > 0


Acestea sunt conditiile de unicitate pentru problema de câmp electromagnetic.

Demonstratia se face în doua etape. Intâi se demonstreaza ca unor conditii de unicitate identic nule le corespunde un câmp electromagnetic identic nul.

Pentru gE = 0 sau/si gH = 0, rezulta PS = 0, iar pentru fE = 0 si fH = 0 rezulta Wem(0) = 0.

Integrând în timp relatia (2.9-6), se obtine


Mai departe, teorema de unicitate se demonstreaza prin reducere la absurd. In acest scop se presupune ca exista doua solutii distincte , corespunzatoare unor conditii de unicitate date. Se formeaza câmpul diferenta Acest câmp satisface ecuatiile lui Maxwell, dar în conditii de unicitate nule. In conformitate cu teorema ajutatoare câmpul diferenta este nul, deci cele doua solutii coincid.

În medii liniare se poate formula teorema de superpozitie:

Solutiile corespunzatoare superpozitiei unor conditii de unicitate sunt superpozitia solutiilor determinate de fiecare conditie de unicitate în parte.




Document Info


Accesari: 8050
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )