Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadINSTRUCTIUNI PENTRU FOLOSIREA SI INSTALAREA CAZANELOR PE GAZ

tehnica mecanica


ALTE DOCUMENTE

CO 275 Ferastrau debitat armatura
Lucrator īn electrotehnica
EVALUAREA SITUATIEI DUPA O COLIZIUNE
Stantarea
Este o etapa intermediara intre etapele 1 si 3. Pornind de la modelul logic al sistemului existent si de la catalogul cerintelor se vor specifica deta
Studiul unei retele de curent continuu
PLANIFICARE CALENDARISTICA SEM II EDUCATIE TEHNOLOGICA.
PROTHERM 23 BTVE LYNX
Manevra navei pentru ambarcarea (debarcarea) pilotului
INCERCAREA LA TRACTIUNE A METALELOR

INSTRUCŢIUNI PENTRU FOLOSIREA  sI INSTALAREA CAZANELOR PE GAZ

PROTHERM 24 (12) KOZPROTHERM 24 (12) KTZ

Stimati beneficiari,

Ati devenit un proprietar al cazanului de perete pe gaz PROTHERM KOZ (KTZ) pentru gaz natural si gaz de butelie (GPL).

Credem ca acest cazan va va ajuta spre deplina dvs. satisfactie. Aceasta cere oricum īndeplinirea anumitor conditii de functionare a cazanului. Din acest motiv va rugam sa cititi cu atentie aceste instructiuni si sa le urmati.

Va rugam sa tineti seama de urmatoarele puncte importante:

1.      Cazanul si toate accesoriile lui trebuie sa fie instalate si folosite īn concordanta cu documentatia de proiectare, standardele tehnice si reglementarile producatorului.

2.      Cazanul poate fi instalat numai īn mediul pentru care este proiectat, iar tipul KOZ numai īn spatiul ventilat (aerisit) conform reglementarilor STN 386441 (vezi capitolul 3.1.)

3.      Instalarea si punerea īn functiune (sau resetarea) a cazanului poate fi facuta doar de un profesionist autorizat de producatorul (furnizorul) cazanului.

4.      Īn cazul īn care exista un defect al cazanului, gasiti un profesionist autorizat de producatorul (furnizorul) cazanului deoarece o interventie necalificata poate produce defectarea cazanului (si/sau a accesoriilor sale).

5.      Verificati daca furnitura livrata este completa.

6.      Verificati daca tipul cazanului corespunde folosintei planificate.

7.      Ori de cāte ori nu sunteti siguri cum sa utilizati cazanul, studiati toate instructiunile importante din acest manual si urmati-le cu atentie.

8.      Nu īnlaturati sau falsificati īnsemnele sau inscriptiile de pe cazan.

9.      Dupa ce durata de viata a expirat, cazanul si accesoriile sale trebuie īnlaturate īntr-un mod care trebuie sa tina seama de protectia mediului īnconjurator (ecologic).

1.      CARACTERISTICILE CAZANULUI

Cazanele pe gaz PROTHERM KOZ (tiraj natural) si KTZ  (tiraj fortat) servesc la prepararea apei calde pentru īncalzire si apei calde menajere cu ajutorul rezervorului de acumulare instalat īn cazan. Cazanul este destinat īn special folosirii īn apartamente, case de locuit, gradinite, crese, sediile doctorilor practicanti, īn magazine mai mici, restaurante, ateliere etc.

Cazanele se produc cu limitele de putere termica stabilite la 12 si 24 kW. Puterea termica īn cifre este scrisa īntotdeauna īn fata literelor. Tipul combustibilului utilizat este simbolizat prin literele ZP/G pentru gaz natural si P/LPG pentru gaz de butelie GPL. Exemplu de notatie: Protherm 12 KOZ-ZP semnifica cazan de 12 kW, tiraj natural, combustibil gaz natural, cu rezervor de acumulare pentru apa calda menajera.

Limita superioara de putere termica poate fi modificata la valoarea pierderii de caldura īn cladirea respectiva. Exista de asemenea urmatoarele caracteristici de functionare a cazanului:

·      Reglarea continua bazata pe compararea permanenta īntre valoarea reala si valoarea prestabilita a puterii termice; aceasta reglare este proportionala, de exemplu puterea termica este mai mare daca diferenta este mai mare si invers.

·      O pornire usoara, "neteda"; cazanul lucreaza  la valoarea minima a puterii pentru un anumit interval de timp dupa ce gazul este  aprins; aceasta functionare nu este activa cānd se cere apa calda menajera pentru care scop puterea termica necesara este aproape imediat folosita.

·      Timpul de functionare a pompei - īn cazul īn care cazanul a fost oprit din functionare, pompa asigura circulatia pentru īnca 3 minute īn plus īn circuitul de īncalzire (numai pentru apa calda pentru īncalzire)

·      Īmpiedicarea ciclica (pentru apa calda pentru īncalzire); daca cazanul a fost decuplat, o alta cuplare este imposibila pentru 3 minute si apoi e capabila sa se produca numai daca temperatura agentului termic a scazut cu 8ŗC.

·      Protectia la īnghet a sistemului; pompa de recircualre porneste daca temperatura agentului termic este mai mica de 10ŗC.

·      Protectia la īnghet a cazanului, cazanul porneste daca temperatura agentului termic este mai mica de 8ŗC.

·      Protectia la īnghet a rezervorului de acumulare - daca este īnchisa īncalzirea apei calde menajere.

·      Īmpiedicarea pornirii cazanului īn cazul īnghetarii, deoarece īnghetarea poate duce la totala distrugere a cazanului.

·      Protectia la supraīncalzire care porneste pompa daca temperatura agentului termic este mai mare decāt valoarea prestabilita sau 85 ŗC. Cazanul este oprit daca temperatura agentului termic este mai mare de 90 ŗC.

·      Protectia deplina a pompei care porneste pompa pentru un scurt timp daca aceasta nu a functionat timp de 24 de ore.

·      Afisarea temperaturilor agentului termic si apei calde menajere si a mesajelor fundamentale de eroare.

·      Un modul hidraulic integrat care reduce semnificativ tevile de legatura si conexiunile la cazan si usureaza operaţ 646f53g ;iile de schimb a pieselor componente.

·      Un by-pass care face posibila circulatia apei prin cazan chiar daca toate valvele termostatice sunt īnchise.

·      Īmpiedicarea automata a pornirii cazanului īn cazul lipsei de apa din instalatie.

·      Clasa de protectie electrica mai īnalta face posibila amplasarea cazanului īn bai, cu respectarea īnsa a prescriptiilor producatorului (furnizorului).

·      Cazanul PROTHERM KOZ este echipat cu un sistem de control al tirajului (SKKT).

2.      ECHIPAMENTUL CAZANULUI

Sursa de caldura este un arzator atmosferic pe gaz, modern, situat īn partea inferioara a camerei de combustie. Un schimbator de caldura din cupru foloseste temperatura gazelor de ardere pentru īncalzirea agentului termic. Finisarea suprafetei schimbatorului (incluzānd nervurile) este o vopsea de aluminiu pe baza de silicon rezistenta la temperatura; trebuie acordata o atentie deosebita nervurilor schimbatorului de caldura care nu trebuie deteriorate īn timpul unei interventii, service etc.

Pentru īncalzirea apei calde menajere, īn interiorul cazanului exista un rezervor de forma cilindrica cu capacitatea de 45 l. Īn rezervor este situata conducta spiraloida prin care circula agentul termic.

Rezervorul pentru apa calda menajera este emailat la interior si echipat cu un electrod de magneziu īmpotriva coroziunii. La exterior rezervorul este acoperit cu spuma poliuretanica protejata cu o folie de aluminiu.

Circulatia agentului termic este asigurata de o pompa de recirculare caracterizata printr-o functionare silentioasa si fiabilitate.

Partea automatizata de aprindere porneste cazanul si īl mentine īn functionare. Este integrata īn acelasi sistem cu armaturile de gaz, ceea ce īnseamna putine elemente de interconectare.

Reglarea (modularea) este realizata de un panou cu reglare continua controlat de un microprocesor. Pe lānga caracteristicile mentionate īn sectiunea 1 de mai sus, acesta asigura ca elementele cheie ale cazanului sunt reciproc interconectate si armonizate.

Un vas de expansiune īnchis cu membrana de capacitate 6 l este situat īn interiorul cazanului.

Orice cantitate de aer ramasa īn cazan este īmpinsa īn exterior printr-un aerisitor automat situat pe pompa - capul de īnsurubare trebuie slabit!

Cānd exista consum de apa calda menajera, o valva cu 3 cai directioneaza circulatia fortata a agentului termic īn rezervorul pentru apa calda menajera; dupa ce consumul de apa calda menajera s-a oprit, iar rezervorul este plin cu apa calda, valva cu 3 cai directioneaza din nou agentul termic īnapoi īn sistemul de īncalzire.

Asa numita protectie la lipsa apa este un īntrerupator a carui semnal indica īn mod automat ca exista debit de apa prin cazan si functionarea cazanului este conditionata de acest semnal.

Un termostat de urgenta nu permite cresterea temperaturii apei peste 105 ŗC.

Siguranta la suprapresiune este asigurata de o supapa de siguranta care deschide la 250 kPa.

3.      MONTAJUL CAZANULUI

3.1.  Remarci generale despre instalarea cazanului

            Cazanele PROTHERM pot fi puse īn functiune numai de un personal autorizat īn aceasta activitate īn conformitate cu Decretul ČBŚ No. 21/1979 Coll. O retea de centre de service cu care producatorul are contracte, īn conformitate cu aceste cerinte, este disponibila pentru instalare si reparatii, garantie si post garantie.

            La orice interventie la cazan care este conectat electric (chiar daca intrerupatorul principal este īnchis), trebuie īntotdeauna sa se urmareasca reglementarile de siguranta īn functionare (cum sunt date īn standardul ČSN 34 3100).

            PROTHERM 24 KTZ (24 KOZ) - ZP este proiectat pentru combustibil gaz metan, cu presiunea īn retea de 1,8 kPa, cu puterea calorica data īn mod  obisnuit īntre 9 si 10 KWh/m³. Reteaua de gaz īn cladire si contorul de gaz trebuie sa aiba o capacitate suficienta  corespunzatoare tuturor punctelor de ardere ale beneficiarului. Ramura din instalatie care alimenteaza cazanul trebuie sa aiba diametrul de cel putin 1/2", dar un diametru mai mare (3/4") este recomandat.

            PROTHERM 24 KTZ (24 KOZ) - P este proiectat pentru combustibil propan-butan (LPG), cu puterea calorica īntre 12,3 si 13,0 KWh/kg. Deoarece functionarea cazanului de la un cilindru de presiune este problematica datorita capacitatii limitate si sigurantei īn folosirea cilindrilor, o functionare sigura presupune un rezervor tampon instalat lānga obiectivul īncalzit si reumplerea lui de un personal autorizat.

            Capacitatea suficienta a racordului de intrare a propanului īn cazan si alte dispozitive sunt o parte a proiectarii si furnizarii rezervorului tampon. Un reductor asigura presiunea de intrare īn cazan la 3,0 kPa.

            24 KOZ este modelul pentru racordarea gazelor arse la un cos de fum cu un tiraj constant īntre 2 si 200 Pa. Cazanul este racordat la cosul de fum printr-o tubulatura a carei diametru corespunde racordului de iesire a gazelor arse de la cazan. Este strict interzis a plasa orice schimbator de caldura īn racordul la cosul de fum. Tubulatura pentru gaze nu este inclusa īn furnitura.

            Tubulatura pentru gaze si cosul de fum trebuie sa corespunda normelor ČSN 06 1610, ČSN 73 4201 si ČSN 73 4210. Daca principiile date īn aceste standarde sunt respectate, toate efectele nedorite vor fi īmpiedicate, cum ar fi excesiva racire a gazelor, infiltratii de umiditate īn pereti, variatii īn tirajul cosului si efecte negative īn functionarea cazanului.

            Cazanul īsi ia aerul de combustie din spatiul īn care este situat, cu cerinta ca trebuie sa existe cel putin 0,8 m³  pentru fiecare 1 KW putere termica furnizata cu conditia existentei unui spatiu de ventilatie direct. Daca ventilarea este imposibila, cerinta este 2 m³ de spatiu pentru fiecare 1 KW putere furnizata .

            Modelul 24 KTZ are tubulatura dubla intrare - iesire.

            Elementele standard furnizate de producator fac posibil ca beneficiarul sa instaleze trasee cu tubulatura dubla practic pentru toate posibilitatile uzuale.

            Deoarece gama tuturor situatiilor posibile este foarte larga, nu se includ elemente de traseu duble īn pret si furnitura standard.

            Cazanele sunt proiectate pentru functionarea cu agent termic - apa corespunzānd standardului ČSN 07 7401 (nu trebuie sa fie acra, pH-ul trebuie sa fie mai mare de 7 si duritatea trebuie sa fie minima).

            Nu trebuie folosite amestecuri anti-īnghet pentru īncalzire, deoarece proprietatile acestora nu corespund cazanului, īn particular schimb de caldura mai mic, expansiune mare a volumului, īmbatrānire, daune la partile din cauciuc. Daca conditii particulare īl obliga pe beneficiar sa foloseasca lichide anti-īnghet pentru a īmpiedica sistemul de īncalzire sa īnghete, garantia nu va acoperi esecurile īn performanta cazanului sau defectele cazanului.

            Īnainte de montarea cazanului, circuitul de īncalzire trebuie spalat cu apa sub presiune. Daca sistemul a functionat deja, directia de suflare trebuie sa fie opusa directiei de circulatie a agentului termic.

            Un colector de impuritati este recomandat sa fie instalat īnaintea cazanului (de ex. pe ramura de retur). Forma colectorului trebuie sa fie astfel ca noroiul (impuritatile) sa poata fi īnlaturat īn mod regulat fara necesitatea golirii unei cantitati mari de apa din circuitul de īncalzire. Colectorul de impuritati poate fi combinat cu un filtru, dar un filtru cu sita singur nu este o protectie suficienta. Atāt filtrul cāt si colectorul de namol trebuie sa fie verificate si curatate cu regularitate.

            Garantia cazanului nu acopera daunele cauzate de impuritatile aduse din circuitul de īncalzire (cum ar fi caderea schimbatorului sau a pompei).

            Cerintele pentru calitatea apei calde menajere sunt date de ČSN 83 0616 (apa potabila ČSN 75 7111). Daca suma valorilor concentratiilor de calciu si magneziu depaseste 1,8 mmol/l, masuri nemecanice īmpotriva depunerii de piatra trebuie luate (cum ar fi cāmp magnetic sau electrostatic).

            Pentru amplasarea si functionarea cazanului, corespunzator normei ČSN 06 1008 urmatoarele articole nu trebuie sa fie aproape de cazan:

-         materiale inflamabile si semi-inflamabile mai aproape de 100 mm de marginile cazanului;

-         materiale combustibile (placi fibrolemnoase, poliuretan, PVC, fibre sintetice, cauciuc etc.) mai aproape de 200 mm de marginile cazanului;

            Cazanul este proiectat pentru functionarea īn cadrul AA5/AB5 a normei ČSN 33 2000-3 si ČSN 33 2000-5-51 (īn speta temperatura īntre 5 si 40°C, umiditatea pāna la 85%, dependent de temperatura).

            Cazanul este potrivit pentru zonele 1, 2 si 3 īn spatii cu cada de baie sau dus sau alte facilitati de spalare, cum sunt date īn norma ČSN 33 2000-7-701; el nu trebuie instalat īn zona 0. Daca cazanul este instalat īn spatiile de mai sus, el trebuie prevazut cu protectie īmpotriva socului electric (legare la pamānt).

OBSERVAŢIE: Īn practica pot apare anumite situatii īn care beneficarul sau echipa de service trebuie sa urmeze urmatoarele precautii necesare:

a). Pentru a proteja cazanul īmportiva pornirii accidentale (inclusiv din īntāmplare), cānd cazanul este inspectat si reparat la tubulatura de gaze, teava de gaz sau apa, alimentarea electrica trebuie īntrerupta pe lānga decuplarea de la īntrerupatorul general (scoaterea fisei de alimentare din priza).

b). Īntotdeauna opriti cazanul daca exista chiar temporar vapori combustibili sau explozibili īn spatiul din care aerul de combustie este condus la cazan (cum ar fi: zugraveli, materiale topite, scurgeri de gaz).

c). Daca apa trebuie golita din sistemul cazanului, ea nu trebuie sa fie periculos de calda.

d). Daca a avut loc un defect īn functionarea cazanului care a condus la pierderi de apa din schimbatorul cazanului sau umplerea schimbatorului cu gheata, nu trebuie īncercata  repunerea īn functiune pāna ce conditiile pentru o functionare normala au fost īndeplinite.

3.2              Instalarea cazanului

            Cazanul este agatat pe perete cu ajutorul a 2 bolturi de Ų minim 6 mm. Sub capurile bolturilor trebuie folosite saibe adecvate. Elementele de conectare au filet la iesire. Toate dimensiunile de baza sunt date īn figura 2.

            La partea de jos a cazanului, īn modulul hidraulic se afla supapa de siguranta, robinetul de umplere si de golire. Notati ca supapa de siguranta poate descarca apa fierbinte sau abur daca se depaseste presiunea maxima īn sistem. Ramurile de conducte care merg la cazan trebuie echipate cu robineti, astfel īncāt sa poata fi īnchisi īn timpul unei interventii; prin urmare golirea agentului termic din instalatia de īncalzire nu mai este necesara.

            Umplerea si golirea instalatiei si pasii corespunzatori: aerisire, reglarea presiunii īn vasul de expansiune nu sunt protejate de garantia cazanului.

            Umplerea sistemului de īncalzire (numai o mica parte) se poate face prin robinetul de umplere de pe cazan. Supapa de siguranta este folosita īn principal la scaderea presiunii apei īn sistem īn cazul unor reparatii la cazan. Golirea totala a cazanului sau a īntregului sistem de īncalzire si repetata umplere este realizata prin robinetele de umplere si golire situate īn locuri potrivite pe reteaua de īncalzire.

            La umplerea sistemului cu apa este necesar sa se īndeplineasca urmatoarele conditii:

-         Presiunea apei reci de alimentare trebuie sa fie mai mare decāt presiunea apei din sistemul de īncalzire.

-         Se deschide īncet robinetul de umplere de la modulul hidraulic al cazanului si se observa cresterea presiunii pe manometru. Robinetul se deschide prin rotirea rozetei īn sens invers mersului acelor de ceasornic.

-         Dupa ce s-a atins presiunea necesara, robinetul de umplere se īnchide si se controleaza daca presiunea apei nu creste īn continuare (robinetul este complet īnchis).

Observatie: daca presiunea apei reci de alimentare este mai mica sau cel putin egala cu presiunea apei din sistemul de īncalzire exista pericolul intrarii apei din sistemul de īncalzire īn reteaua de apa rece.

            Furnizorul nu garanteaza pagubele cauzate de o gresita manipulare a robinetului de umplere si nerespectarea recomandarilor de mai sus.

            La reconstructii, īn situatii dimensionale nefavorabile, cazanul poate fi conectat prin racorduri flexibile la īncalzire, apa calda menajera si gaz. Numai racorduri flexibile adecvate acestui scop pot fi folosite. Aceste racorduri flexibile trebuie īntotdeauna sa fie cāt mai scurte posibil si protejate īmpotriva oricaror solicitari mecanice sau agenti chimici;  īnlocuirea lor cu altele noi trebuie sa fie facuta īnainte de terminarea duratei de viata data de producator.

            Pentru tipul 24 KTZ, deschizatura prin perete trebuie facuta cu spatiu suficient (aprox. 120-150 mm), iar dupa instalare tubulatura de evacuare a gazelor de ardere trebuie etansata cu materiale incombustibile: mortar, ghips etc.

3.3. Instalatia electrica a cazanului

            Conectarea electrica a cazanului la sursa de curent se realizeaza print-un cablu trifilar prevazut la capat cu o fisa. Priza pentru aceasta fisa trebuie sa fie fixa si īn concordanta cu norma ČSN 33 2000-4-46 si echipata cu contact de protectie de īmpamāntare.

            Cazanul trebuie conectat electric īntotdeauna prin intermediul fisei sale principale, iar priza trebuie sa fie īntotdeauna accesibila. Nu folositi prelungitoare sau alte tipuri de fise. Protectia la suprasarcina si scurtcircuit a cazanului este asigurata de o siguranta (T1, 6A/250 V).

            Instalarea  prizei si a termostatului de camera trebuie facuta de o persoana cu calificare īn domeniul electric conform Decretului nr. 50 1978 Coll. Orice interventie pe partea electrica trebuie facuta de catre personal calificat. Īnaintea oricarei interventii pe partea electrica, cazanul trebuie decuplat prin scoaterea fisei de alimentare.

            Pentru reglarea prin termostat se folosesc numai acelea care nu introduc o tensiune suplimentara asupra cazanului.

3.4. Proprietatile sistemului de īncalzire si umplerea instalatiei

            Prin conectarea cazanului la sistemul de īncalzire, acesta este si el echipat cu:

- un vas de expansiune cu membrana de 7 litri. Perna elastica este echipata cu o valva similara celei de la roata de masina, deci un manometru si o pompa de masina pot fi folosite pentru modificarea presiunii īn vasul de expansiune.

- o supapa de siguranta cu descarcare la 250 kPa.

            Pentru a asigura cel mai eficient si optim schimb de caldura spre agentul termic, cazanul trebuie umplut cu apa la presiunea de cel putin 100 kPa (prin citirea manometrului de pe cazan).

            Vasul de expansiune (de fapt presiunea īn vas) trebuie adaptata sistemului - aceasta asigura sistemul  īmpotriva modificarilor rapide de presiune si a reactiilor adverse de suprasolicitare a elementelor sistemului īn timpul functionarii īn cazul īn care volumul total al apei din instalatie nu depaseste 130 de litri. Daca acest volum este depasit, un alt vas de expansiune trebuie inclus īn sistem. Acest vas de expansiune aditional trebuie sa fie de acelasi tip, cu membrana.

            Valoarea finala a presiunii din sistem trebuie sa fie aratata de indicatorul rosu al manometrului de pe cazan. Daca presiunea scade sub valoarea indicata, pierderea de apa din sistem trebuie sa fie gasita si eliminata sau sistemul trebuie sa fie aerisit sau ambele. Daca presiunea scade īn continuare si sistemul este īnchis si aerisit, cea mai plauzabila cauza este caderea vasului de expansiune care trebuie īnlocuit de un personal autorizat.

            Cazanul poate fi folosit si īn sisteme cu vase de expansiune deschise. Īn acest caz si daca presiunea statica a apei este mai mica de 100 kPa īn cazan, schimbul de caldura poate fi mai slab. Astfel de diferente nu vor   fi protejate de garantia cazanului.

            La umplerea rezervorului pentru apa calda menajera trebuie dechise intrarea si iesirea din rezervor si lasata apa sa curga atāta timp pāna va curge curata si fara aer.

4.      DESCRIEREA DISPOZITIVELOR DE CONTROL sI FUNCŢIILE LOR

Butoanele de manevra si indicatoarele sunt situate conform figurii panoului de comanda.

Elementele indicatoare (termometru, manometru) sunt accesibile dupa deschiderea panelului din material plastic (balamalele sunt la partea inferioara).

Manometru - indica presiunea apei din circuitul de īncalzire

Īntrerupator principal - porneste/opreste alimentarea electrica a īntregului cazan;

Comutator vara-iarna - selecteaza modul de functionare:

            Vara - pictograma soare - preparare numai apa calda menajera;

            Iarna - pictograma fulg de nea - īncalzire si preparare apa calda menajera;

Termostat īncalzire - pictograma radiator - fixeaza temperatura agentului termic īntre 30-90°C. O persoana  care asigura service-ul poate stabili valoarea maxima sub 70°C.

Termostat apa calda menajera - pictograma robinet - fixeaza temperatura apei calde menajere īntre 35-60°C, īn functie de debit;

Afisajul control - indica temperaturile agentului termic si a apei calde menajere si numerele de cod ale mesajelor de eroare. Afisajul temperaturii apei calde menajere are un punct pentru a-l deosebi de acela al temperaturii apei calde pentru īncalzire (ex. 35.). Cānd cazanul este oprit de la īntrerupatorul principal apar afisate pentru scurt timp  diferite numere care nu au importanta pentru functionarea cazanului (stare tranzitorie).

Explicatia numerelor de cod:

F0 - indica faptul ca circulatia agentului termic este oprita. Cazanul este oprit si nu poate fi pornit.

F1 - indica oprirea automata ireversibila a partii de automatizare a aprinderii si īnchiderea valvei de alimentare cu gaz, asa numita conditie lipsa flacara. Aceasta apare ori de cāte ori valva de alimentare cu gaz este deschisa si informatia raspuns a prezentei flacarii nu este furnizata. Cazanul este īnchis si nu poate fi pornit. Acest defect poate fi cauzat de o interventie a elementelor de siguranta - termostatul de urgenta, termostatul pentru gaze arse (numai pentru modelul 24 KOZ), sau de un defect pe partea de evacuare fortata a gazelor de ardere (pentru modelul 24 KTZ).

OBSERVAŢIE: Cazanul nu trebuie niciodata sa functioneze cu elementele de siguranta mai sus mentionate scoase din functionare sau īnlocuite cu echipamente diferite de cele specificate de producator. Beneficiarul nu trebuie niciodata sa umble la aceste elemente.

F2 - sau senzorul pe partea apei calde pentru īncalzire este defect sau temperatura agentului termic a scazut sub 3°C. Cazanul  este oprit si nu poate fi pornit.

F3 - temperatura agentului termic a depasit 95°C. Cazanul este oprit si va porni automat cānd temperatura apei a scazut.

F4 - senzorul pe partea de apa calda menajera este defect. Cazanul continua sa functioneze īn regimul de urgenta. Acest defect nu necesita o interventie imediata, dar o functionare īndelungata īn acest regim nu este recomandata.

Punct intermitent la valoarea temperaturii - eficienta schimbatorului de preparare a apei calde menajere a scazut. Daca aceasta scadere se accentueaza, cazanul poate sa se opreasca.

            Daca exista mai mult de un defect, codul cu prioritatea cea mai mare sete afisat (cu cāt numarul este mai mic cu atāt prioritatea este mai mare - cea mai mare prioritate este F0). Cānd defectul afisat a fost remediat, urmatorul defect cu prioritatea mai mica este afisat.

            Butonul RESET (pictograma flacara) - apasānd acest buton se poate reseta automatizarea aprinderii, īn afara de cazul cānd defectul a fost cauzat de termostatul de urgenta sau pe partea de evacuare fortata a gazelor de ardere (numai pentru modelul  24 KTZ). Daca defectul este cauzat de termostatul pentru gaze arse (numai pentru modelul 24 KOZ) butonul va fi īn stare de functionare numai dupa ce termostatul s-a racit (aprox. 10 minute de asteptare). Functionarea automatizarii aprinderii dupa utilizarea butonului RESET trebuie verificata prin supravegherea functionarii reale a cazanului (īncalzire sau apa calda menajera).

5.      SUPRAVEGHEREA CAZANULUI

5.1. Pregatirea si pornirea cazanului

           

            Pregatirea si prima pornire a cazanului sunt facute de un centru de service specializat īn punerea cazanului īn functiune.5.2. Prima īncalzire

            Prima īncalzire este o scurta operatie de īncalzire a cazanului cu scopul final de a verifica daca cazanul a fost instalat corespunzator, iar sistemul de īncalzire functioneaza si el corespunzator. Aceasta operatie este īndeplinita de un centru de service specializat īn punerea cazanului īn functiune.

5.3. Functionarea normala a cazanului

            Beneficiarul are permisiunea numai sa manevreze butoanele de la panoul de comanda la folosirea si supravegherea cazanului.

            Cazanul ale carui functiuni au fost deja verificate prin prima īncalzire este pornit dupa cum urmeaza:

-         fisa electrica de alimentare trebuie introdusa īn priza;

-         termostatul pentru agentul termic este fixat la aproximativ 2/3 din domeniul sau. Pozitia lui va fi modificata mai tārziu īn functie de valoarea temperaturii cerute;

-         presiunea apei este verificata la manometrul de pe cazan. Daca apa este rece, presiunea nu trebuie sa fie sub nivelul indicat (de indicatorul rosu ajustabil - care este fixat de centrul de service la prima īncalzire). Daca este necesar sa se adauge apa īn sistemul de īncalzire, aceasta poate fi facuta prin robinetul de umplere din modulul hidraulic (conform figurii).

            Urmatoarele conditii trebuie īndeplinite cānd se adauga apa:

1.   Presiunea apei care se adauga trebuie sa fie mai mare decāt cea a apei din sistemul de īncalzire;

2.   Manevrati  īncet robinetul de umplere din modulul hidraulic īn timp ce verificati cresterea presiunii la manometrul de pe cazan. Robinetul este deschis actionānd rozeta īn sens invers acelor de ceasornic si īnchis īn sensul acelor de ceasornic.

3.   Cānd valoarea ceruta a presiunii a fost atinsa, īnchideti robinetul fara forta excesiva si verificati daca cresterea presiunii s-a oprit (daca pornirea continua sa creasca, robinetul nu a fost īnchis corespunzator).

OBSERVAŢIE: daca presiunea din reteaua de alimentare a fost egala sau mai mica decāt presiunea apei din circuitul de īncalzire, exista riscul ca apa din sistemul de īncalzire sa penetreze reteaua de alimentare, lucru care este interzis. Acest risc poate fi redus prin montarea unei supape de sens pe intrarea apei īn cazan.

            Producatorul nu va suporta nimic pentru daunele cauzate de o interventie necalificata la robinetul de umplere. Daunele cauzate īn acest fel nu sunt protejate de garantia cazanului.

-         Comutatorul vara-iarna este fixat pe pozitia corespunzatoare sezonului din an.

-         Daca este folosit termostatul de camera pentru reglarea cazanului, el trebuie ajustat corespunzator prescriptiilor tehnice furnizate de producator.

-         Īntrerupatorul principal trebuie sa fie fixat pe pozitia "ON" (pozitia "I.").

            Termostatul pentru agent termic este decuplat īntotdeauna cānd temperatura atinge valoarea prestabilita de regulatorul operational sau cānd temperatura camerei atinge temperatura prestabilita pe termostatul de camera.

            Termostatul pentru apa calda menajera este decuplat cānd temperatura atinge 65°C.

            Daca cazanul nu va porni si nu exista mesaj de eroare pe panoul de control, modul "decuplat" este cauzat de cauzele descrise mai sus, iar cānd temperatura agentului termic si/sau apei calde menajere si/sau camerei scade sub valoarea respectiva, cazanul va porni automat din nou.

            Daca cazanul nu va reporni chiar dupa un timp indelungat si nu va raspunde cresterii valorilor prefixate, atunci exista o defectiune a cazanului si va trebui chemat un centru specializat de reparatii.

Rezolvarea problemelor cānd exista un mesaj de eroare pe afisajul de control

§         Mesaj eroare F0

·      cantitatea de apa din sistemul de īncalzire trebuie verificata (prin citirea presiunii la manometrul de pe cazan) sau aerul din sistem trebuie eliminat (capul aerisitorului automat trebuie slabit). Daca exista o lipsa de apa, cantitatea de apa trebuie completata. Cazanul este apoi pornit punānd īntrerupatorul principal pe pozitia "oprit" si "pornit". Daca defectul nu a fost cauzat de lipsa de apa sau de aerul din sistemul de īncalzire, opriti cazanul si chemati un centru de reparatii specializat.

§         Mesaj eroare F1

Cazanul 24 (12) KOZ

·      Asteptam ca temperatura cazanului sa scada (cca. 10 minute).

·      Puneti comutatorul iarna-vara pe pozitia iarna.

·      Aduceti termostatul de camera la situatia ceruta (prin cresterea temperaturii prestabilite a camerei).

·      Puneti termostatul pentru īncalzire pe temperatura maxima .

·      Apasati butonul RESET.

Daca cazanul porneste si lucreaza, defectul a fost remediat. Daca defectul se repeta la intervalul de aprox. 30 secunde, decuplati cazanul si chemati un centru specializat de reparatii.

Daca cazanul porneste, dar defectul se repeta dupa o perioada mai lunga, cauza poate sa fie un tiraj necorespunzator al cosului de fum (partial sau total obturat).

Cazanul 24 (12) KTZ

§         Se fixeaza comutatorul iarna-vara, termostatul de camera si termostatul pentru agent termic al cazanului la fel ca si īn cazul cazanului 24 (12) KOZ.

§         Apasati butonul RESET.

Daca defectul se repeta īn intervalul de aprox. 30 secunde, cazanul trebuie decuplat si chemat un centru specializat de reparatii..

§         Mesaj eroare F2

·      Decuplati cazanul si chemati un centru specialzat de reparatii.

§         Mesaj eroare F3

·      Daca acest mesaj apare mai des, trebuie informat un centru specializat de service.

§         Mesaj eroare F4

·      Trebuie informat un centru specializat de service.

5.4. Oprirea cazanului

O oprire de scurta durata este facuta simplu, prin punerea īntrerupatorului principal pe pozitia "OFF". Pentru o oprire pe termen mai lung, scoateti cablul principal de alimentare din priza si opriti si alimentarea cu gaz prin īnchiderea robinetului de gaz. Daca nu exista riscul īnghetarii apei īn cazan, puteti lasa apa īn interior. Īn caz contrar va trebui sa goliti apa atāt din cazan cāt si din sistemul de īncalzire.

            Daca modul īn care a fost proiectat sistemul de īncalzire permite, vom goli numai apa din cazan si vom lasa apa īn sistemul de īncalzire pentru a īmpiedica coroziunea lui.

            Īnainte de golirea apei, vom separa cazanul de sistemul de īncalzire prin īnchiderea robinetilor de pe tur si retur; pentru golirea propriu-zisa a apei va trebui sa slabim (nu sa demontam complet) conectorii tevilor de pe fitingurile cazanului. Īn anumite cazuri si instalatia de īncalzire trebuie golita; īn acest caz armaturi de golire trebuie inserate direct pe conducte.

6.   ĪNTREŢINEREA CAZANULUI

 

6.1. Īntretinerea profesionala

O data pe an, de preferabil īnaintea īnceperii sezonului de īncalzire, cazanul trebuie inspectat si reglat de un centru specializat de service. Aceasta inspectie nu este acoperita de garantia cazanului. Caietul de service specifica lista pasilor inclusi.

            Exista etape cum ar fi verificarea starii si functionarii arzatorului, verificarea si modificarea puterii, verificarea traseelor de gaze pentru scapari (cu reparatii daca sunt necesare), curatarea duzelor arzatorului daca este necesar (notati ca diametrul lor interior nu trebuie modificat!) si curatarea schimbatorului cazanului.

            Verificarea functionarii termostatelor de urgenta si gaze arse este de mare importanta - aceste elemente trebuie de asemenea verificate dupa fiecare interventie asupra lor.

            Dupa o perioada de jumatate de an de la punerea īn functiune se face controlul anodului de magneziu care se consuma din cauza duritatii apei. Urmatoarele intervale de verificare a starii anodului de magneziu le stabileste centrul specializat de service.

            Daca anodul de magneziu este consumat la 60% din volumul sau este obligatoriu īnlocuirea lui. Este interzisa folosirea rezervorului pentru apa calda menajera cu anodul consumat.

            Garantia nu acopera daunele provocate de o functionare cu anodul de magneziu consumat.

6.2  Īntretinerea de catre beneficiar

a). Daca este nevoie, se curata mantaua cazanului fara a scoate nervura superioara. Curatarea se face cu cazanul decuplat de la retea si cu īntrerupatorul principal pe pozitia "off". Cānd suprafata cazanului este uda, va trebui sa asteptati pāna ce aceasta se usuca īnaintea repornirii cazanului.

b). O data pe saptamāna, presiunea apei din sistemul de īncalzire trebuie verificata si instalatia trebuie completata cu apa daca este nevoie. Se poate completa cu apa numai dupa ce temperatura cazanului a scazut sub 40°C (cum este indicata de citirea de pe termometrul cazanului). Daca nu sunt īndeplinite aceste conditii se pot produce scapari de apa sau fisuri īn blocul cazanului cauzate de tensiunile termice.

c). Verificarea tubulaturii pentru gaze

d). Daca exista o scurgere de gaz, decuplati cazanul, īnchideti robinetul de alimentare cu gaz si chemati un centru de service specializat.

e). Verificarea si curatarea filtrului si a colectorului de namol

1.      imediat dupa prima īncalzire

2.      dupa o saptamāna de functionare

3.      īn mod regulat o data pe luna sau de 4 ori pe an īn functie de gradul de murdarie.

f). Īntotdeauna cānd cazanul este timp mai īndelungat scos din functiune prin decuplarea de la reteaua electrica, este recomandata pornirea cazanului la intervale de timp regulat pentru a īmpiedica blocarea pompei si a proteja pompa īmpotriva sedimentarilor de namol.

7. ASIGURAREA PROTECŢIEI INSTALAŢIILOR sI A PERSONALULUI

7.1. Cerintele tehnice pentru cazane ca produs si utilizarea lor

            Cazanele pe gaz ca produs se cerceteaza daca sunt fabricate conform normelor de protectie, comert, daca īndeplinesc parametri stabiliti de Centrul de Cercetare si Īncercare a produsului. Trebuie respectate īndeosebi cerintele din acest manual descrise īn:

-         la proiectare STN 060310, STN 060830, STN 734201;

-         din punct de vedere al protectiei contra incendiilor STN 920300;

-         la instalare si montare (reparatii) STN 386441, STN 386460, STN 734210, Decretul nr. 48/1982 coll si alte prescriptii de protectie a muncii.

-         īn functionare si supraveghere STN 386405

Īn afara de aceste norme si prescriptii este necesar sa se respecte instructiunile din aceasta carte tehnica si cartea de service.

Este exclus accesul la functionarea acestor cazane a copiilor, a persoanelor aflate sub influenta narcoticelor etc.

7.2. Cerintele necesare pentru cazane

            Nivelul permanent al serviciilor la functionarea cazanelor pe gaz, punerea lui īn functiune, asigurarea service-ului pe perioada de garantie si postgarantie sunt asigurate de catre furnizor cu ajutorul partenerilor contractuali pregatiti la un nivel de specializare ridicat īn acest sens.

            La utilizarea cazanului este obligatorie respectarea acestei carti tehnice. La orice situatie care nu este destul de clara si explicita va rugam sa va adresati unui centru specializat de service.

7.   CONDIŢII DE GARANŢIE sI POST GARANŢIE

 

            Garantia pentru cazanul PROTHERM 24 KTZ (KOZ) este determinata de conditiile date īn Certificatul de Garantie si Caietul de Service.

8.   TOTALITATEA FURNITURII

 

9.1.            Furnitura cazanului

            Cazanul PROTHERM 24 KTZ (KOZ) este furnizat complet asamblat si testat īn functionare.

            Documentatia include:

·      Instructiuni de folosire

·      Certificat de Garantie

·      Caiet de Service

·      Lista centrelor de service

9.2.            Furnitura speciala (optional)

            Un termostat de camera poate fi comandat ca si accesoriu optional. Pentru tipul 24 KTZ elemente coaxiale standard, de tipurile si cantitatea date de nevoia curenta.

10.  TRANSPORT sI DEPOZITARE

 

            Īn timpul transportului si depozitarii, cazanul este protejat de ambalajul furnizat de producator - ambalajul nu trebuie sa fie subiectul manipularii cu forta sau socurilor. Īn afara de cazul despachetarii, cazanul nu trebuie sa fie niciodata īn pozitia de a fi scos din ambalaj.

            Pentru depozitare, conditii standard de depozit trebuie asigurate (cadru neagresiv si lipsit de praf, temperatura īntre 5 si 50°C, umiditate mai mica de 75%, protectie fata de efecte biologice, socuri si vibratii).

11.  CAZANUL 24 (12) KTZ - TUBULATURĂ AER sI GAZ - POZIŢIONARE

11.1.        Informatii generale

Segmentele orizontale ale tubulaturii sunt tesite la o conicitate de 1,5% ceea ce permite modificarea putina a directiei tubulaturii cu cotul de legatura.

Tubulatura de iesire nu trebuie sa fie introdusa īn urmatoarele tipuri de spatii:

-         cu risc de explozie;

-         spatii interioare īn cladiri (mansarda, coridor, casa scarii);

-         care pot fi īnchise (pasaje);

-         taiate īn pamānt (chiat daca sunt deschise spre exterior fara obstacole), cum ar fi tuneluri, pasaje subterane.

Iesirea tubulaturii īn fatada este situata conform urmatoarelor principii:

-         cel putin 2 m deasupra nivelului solului īn locuri cu acces public (cel putin 0,4 m īn alte locuri)

-         cel putin 0,5 m de la marginile laterale ale ferestrelor, deschiderilor pentru ventilarea permanenta (grile) sau usilor si deasupra marginii superioare a ferestrelor, deschiderilor si usilor.

11.2.        Situarea capetelor tubulaturii prin balcoane si logii

Exemple ale fixarii tubulaturilor conform fisei nr. 7 Decretul Guvernului nr. 92/1996 coll.

 

Cu o singura iesire pe un perete neted.

1. Singura iesire a tubulaturii se face īn zona de latime a = 0,5 m; raza b = 1,0  m si īnaltime c = 5,0 m toate masurate din axul tubulaturii.

            Fig. 1. Schema de creare a zonei cu o singura iesire a tubulaturii

            2. Iesirea tubulaturii este la o distanta d masurata din ax sub partea de sus a ferestrei

-         d > 0,3 m - zona rezultata nu poate sa intre īn suprafata de deschidere a ferestrei

-         d £ 0,3 m - zona construita cu o raza b poate sa atinga si partea de sus a ferestrei.

Fig. 2. Schema de constructie a zonei īn cazul tubulaturii amplasate īn partea de sus a ferestrei.

Cu iesire dublata

1.      Iesire dublata la asezarea pe orizontala pe un perete neted. Īn acest caz distantele sunt: a  = 1,5 m; c = 5,0 m (figura 3). Īn cazul ca g < 0,5 m se ajunge la intersectia zonelor la care latimea totala a zonei de 8 m trebuie respectata, iar valorile "a" proportional ridicate pe ambele parti (daca de exemplu g = 4,0 m, atunci a = 2,0 m).

Fig. 3. Iesirea dublata a tubulaturii la asezarea pe orizontala pe un perete neted.

2.      Iesirea dublata la asezarea pe verticala pe un perete neted.

Cele mai mici distante la iesirea dublata cu asezarea pe verticala pe un perete neted sunt: a = 0,5 m; b = 1,0 m; c = 5,0 m.

Distanta a depinde de x īn felul urmator:

            daca x ³ 0,5 m; a1 = 0,5 m 

            daca x ³ 4,0 m; a1 = 0,6 m 

            daca x ³ 3,0 m; a1 = 0,75 m 

            daca x ³ 2,0 m; a1 = 1,0 m 

            daca x ³ 1,0 m; a1 = 1,2 m (schema 4)
Figura 4. Iesirea dubla la asezarea pe verticala pe un perete neted.

Distantele cele mai mici dintre axele tubulaturilor situate lānga balcon sau logie sunt:

-         1,5 m pe orizontala de la marginea lor

-         5 m sub nivelul marginii

-         2,5 m sub nivelul terasei

11.3.        Pozitionarea capetelor tubulaturilor conduse prin acoperis

Īn cazul īn care cazanul se monteaza la ultimul etaj al cladirii, tubulatura se poate scoate deasupra acoperisului cu cel putin 0,5 m mai sus. Normele PCI, de siguranta si altele nu sunt astfel īncalcate.

11.4.        Masuri de siguranta

Tubulatura de iesire nu poate fi situata:

-         īn pasaje subterane, tuneluri, culoare strāmte si greu accesibile;

-         īn blocuri unde deasupra iesirii tubulaturii se afla spatii ca mansarda, coridor, casa scarilor etc;

-         īn spatii cu risc de explozie;

-         īn colturi ale cladirilor care includ o curte cu conditii grele de aeraj (spatiu īn care cu greu se schimba  aerul);

-         īn puturi aerisite;

-         īn balcoane si logii;

-         īn spatii īn care se afla depozite cu materiale usor inflamabile si explozive;

-         la īnaltime de 0,3 m deasupra terenului (masurata de la partea de jos a tubulaturii).

Conditiile sunt pe larg descrise īn Decretul Guvernului Republicii Slovacia nr. 92/1996 coll.

INSTRUCŢIUNI DE INSTALARE sI SERVICE

            Aceste instructiuni sunt numai pentru centrale de service. Īmpreuna cu instructiunile de utilizare si Caietul de Service, acestea constituie instructiuni tehnice pentru montajul, reglajul si īntretinerea cazanului.

            Titlurile sunt la fel cu cele din instructiunile de utilizare.

3.3. Legarea electrica a cazanului

            Pentru reglarea cu un termostat, se pot folosi numai regulatoare care nu introduc o tensiune exterioara pe cazan.

            Īncarcarea minima admisibila pe contactii regulatorului este 230 V/1A.

            Termostatul de camera se racordeaza la cazan printr-un cablu bifilar de curent mare. Sectiunea transversala recomandata a firelor este 0,5-1,5 mm˛.

            Panoul  īntrerupatorului pentru conectarea termostatului de camera si panoul de reglare continua sunt accesibile dupa īndepartarea mantalei exterioare si deschiderea panoului de comanda. Īnaintea conectarii termostatului, īnlaturati suntul de scurtcircuit de pe panou.

            Mantaua exterioara este fixata de corpul cazanului īn coltul din stānga sus prin intermediul unui surub si a unui cablu de protectie, conectat printr-un contact plat īn aproximativ mijlocul marginii inferioare (din interior).

            Desfaceti surubul si scoateti mantaua tragānd-o īn fata, deconectati firul de protectie si īnlaturati mantaua. La marginea superioara a panoului de plastic astfel vizibil, exista īncuietori cu arc pe ambele parti. Presānd moderat pe īncuietori īn directia spre centrul panoului si tragānd simultan de marginea superioara a panoului puteti īnclina panoul spre afara.

            Tabloul pentru termostatul de camera este īn interiorul panoului. Tabloul pentru reglare continua si siguranta principala se afla sub protectia de plastic, care este īnsurubata pe panoul de comanda. Beneficiarul nu are voie sa īnlature mantaua exterioara si sa īncline panoul de comanda spre afara.

3.4. Proprietatile sistemului de īncalzire si umplere

            Reglarea presiunii īn vasul de expansiune īncepe īnaintea umplerii instalatiei - presiunea trebuie sa fie un pic mai mare (cu 50 kPa) decāt presiunea finala preconizata a apei din sistem. Acest lucru asigura ca volumul din dilatare va fi cāt de mare posibil si folosit īn functionarea ulterioara. Apoi sistemul este umplut cu apa rece si presurizat preliminar (incluzānd aerisirea) la nivelul de presiune indicat de manometrul de pe cazan. Astfel partea cu apa a vasului de expansiune este umpluta, iar faza de umplere cu apa este terminata. Īn acest moment, suprapresiunea pernei de aer este eliberata cu grija, īn timp ce presiunea pernei este masurata cu un manometru obisnuit pentru pneuri de masina. Eliberarea presiunii continua pāna ce presiunile citite la manometrul de pe cazan si la cel pentru pneuri sunt sensibil egale.

            De īndata ce egalitatea aproximativa a presiunilor apare, continuati eliberarea presiunii foarte atent, pāna ce valorile presiunilor sunt acelasi si amāndoua īncep sa scada simultan - acesta este momentul de balans, la care volumul maxim de dilatare pentru punctul de lucru dat este atins.

            La aceasta etapa de reglare, modificarile de presiune sunt foarte mici si trebuie sa fiti foarte atent, pentru ca apa este practic incompresibila si volumul ei ramāne aproape nemodificat, chiar daca presiunea scade.

Daca ati ajuns sub presiunea de balans, presurizati partea de aer din nou si repetati cautarea "balansului" īntr-un mod mai atent.

OBSERVAŢIE: Pe ramura apei calde menajere ce iese din cazan este necesar sa se monteze o supapa de siguranta de 630 kPa si o clapeta unisens .

Supapa de siguranta  va compensa dilatarea apei calde menajere, iar printr-un furtun se va descarca la canalizare. Aceasta supapa de siguranta si clapeta unisens nu sunt accesorii ale cazanului.

Prima umplere cu apa a cazanului se recomanda sa fie facuta astfel:

-         se desface putin capacelul de la purjorul automat aflat pe pompa;

-         se umple sistemul de īncalzire cu apa;

-         se decupleaza īncalzirea rezervorului pentru apa calda menajera (termostatul de reglare pe apa calda menajera este īn partea stānga a panoului cazanului);

-         se pune comutatorul vara-iarna pe pozitia iarna;

-         se pune termostatul de camera pe o pozitie care sa comande pornirea cazanului;

-         se introduce fisa electrica a cazanului īn priza si se pune butonul pornit-oprit pe pozitia pornit.

Dupa ce s-a umplut sistemul de īncalzire, s-a aerisit si s-a reglat presiunea īn vasul de expansiune, presiunea rezultata īn sistemul de īncalzire la rece se stabileste cu acul rosu al manometrului. Temperatura agentului termic pentru īncalzire este īntre 70-90 °C. Reglarea se face de pe panoul de comanda.

            De la furnizor este reglat la 80 °C.

4.      DESCRIEREA BUTOANELOR DE CONTROL sI FUNCŢIILE LOR

·   Termostatul de urgenta (de tip buton)

            Acesta este reversibil la butonul RESET. El poate fi resetat dupa racirea cazanului.

·   Termostatul pentru gaze (numai pentru modelul 24 KOV) are o forma de buton.

            Acest termostat este reversibil, cuplānd automat dupa racirea cazanului.

            Cazanul poate fi repus īn functiune numai dupa ce elementele de siguranta (termostatul de urgenta si/sau de gaze) au fost decuplate si cauzele identificate. Cazanul nu trebuie niciodata sa functioneze cu elementele de siguranta mai sus mentionate (termostatul de urgenta sau de gaze) īn stare de nefunctionare sau īnlocuite cu echipament diferit de cel specificat de producator.

            Dupa orice interventie, functionarea corespunzatoare a acestor elemente trebuie verificata.

·   Senzorul de temperatura al apei calde menajere (tip imersiune) este situat īn modulul hidraulic, la iesirea apei calde menajere.

·   Senzorul de temperatura al agentului termic se afla situat pe teava de legatura schimbator de caldura gaze/apa cu modulul hidraulic. Cānd īntrerupatorul principal al cazanului este cuplat pe pozitia "ON", pentru o secunda pe panoul de comanda apare un numar de identificare (īn forma -X, unde X este un numar īntre 0 si 9). Daca placa electronica este īnlocuita, noua placa trebuie sa aiba acelasi numar de identificare. Acest numar de cod este recomandat sa fie scris īn documentatia cazanului.

5.   SUPRAVEGHEREA CAZANULUI

5.1. Pregatirea si pornirea cazanului

       Verificati presiunea apei pe manometrul cazanului cu robinetul de umplere īnchis. Deschideti robinetul de alimentare cu gaz. Introduceti fisa de alimentare electrica īn priza. Fixati termostatele pentru agent termic si apa calda menajera la aproximativ jumatate din domeniu, puneti comutatorul "iarna-vara" pe pozitia "iarna". Termostatul de camera urmeaza sa fie pus īn pozitia "cazanul pe īncalzire". Apoi fxam īntrerupatorul general pe pozitia "ON". Cazanul porneste si operatia de īncalzire functioneaza, inclusiv īncalzirea apei calde menajere.

            Cu cazanul īn functiune, verificati etanseitatea tuturor īmbinarilor pe partea de gaz, folositi spuma. Daca ati gasit  scapari de gaze, acestea trebuie etansate si verificarea repetata.

            La terminarea operatiilor de pregatire si pornire, puterea cazanului este verificata si reglata fixānd presiunea de gaz si reglānd puterea conform sistemului particular de īncalzire.

Fixarea presiunii gazului

            Presiunea este masurata cu un manometru tub U. Īnaintea reglarii presiunii, decuplati cazanul si scoateti fisa de alimentare din priza. Apoi: - desurubati dopul metalic (A)

- slabiti surubul de īnchidere a punctului de masurare (2)  de iesire a gazului si inserati tubul īn foma de U (nu īnlaturati surubul complet).

Putere maxima

 

-         cazanul este pus īn functiune si lasat sa lucreze la prepararea apei calde menajere la puterea maxima. Procedura de masurare nu trebuie sa fie īntrerupta de decuplarea cazanului, de exemplu prin atingerea valorilor limita prestabilite pentru agent termic si apa calda menajera;

-         prin rotirea surubului de plastic (B) presiunea gazului este fixata pentru puterea maxima-presiunea gazului creste rotind surubul īn sensul acelor de ceasornic.

La cazanul 24 KOZ, 24 KTZ presiunea gazului trebuie sa fie de:

            150 mm H2O pentru gaz natural

            250 mm H2O pentru propan

La cazanul 12 KOZ, 12 KTZ presiunea gazului trebuie sa fie de :

            120 mm H2O pentru gaz natural

            270 mm H2O pentru propan.

Puterea termica redusa

n   este masurata la pornirea usoara dupa ce cazanul a cuplat īn regimul de īncalzire (aceasta conditie nu dureaza mai mult de 100 secunde);

n   prin intermediul surubului "C" presiunea gazului este fixata pentru o putere termica redusa - 30 mm H2O pentru gaz metan si 80 mm  H2O pentru propan.

La cazanul 24 KOZ, 24 KTZ presiunea gazului trebuie sa fie:

            30 mm H2O pentru gaz natural

            80 mm H2O pentru propan

La cazanul 12 KOZ, 12 KTZ presiunea gazului trebuie sa fie:

            35 mm H2O pentru gaz natural

            90 mm H2O pentru propan

Reglarea puterii termice

 

-         aceasta este reglata printr-un trimer de pe placa electronica (conform figurii). Puterea creste rotind trimerul īn sensul acelor de ceasornic si invers.

-         reglarea proprie trebuie sa fie facuta cānd cazanul functioneaza la capacitate maxima, de ex. cānd cazanul este īn regimul de īncalzire (preferabil cu apa rece pentru īncalzire) si regulatorul operational al īncalzirii este pe pozitia cu cea mai mare temperatura disponibila. La fiecare modificare a presiunii gazului, asteptati stabilizarea functionarii cazanului.

            Cānd reglarea a fost finalizata, cazanul este oprit, tubul manometru U este scos, iar surubul de la punctul de masurare este īnsurubat īnapoi (fara a folosi forta excesiva). Dopul metalic este īnsurubat īnapoi pe pozitia lui. Cazanul este pus din nou īn functiune, iar etanseitatea punctului de masurare este verificata.

5.2. Prima īncalzire

            Prima īncalzire este o scurta perioada de functionare a cazanului dupa ce a fost legat la sistemul de īncalzire.

            Dispozitivele de control ale cazanului (regulatoare operationale, termostat de camera) sunt fixate pe temperatura cea mai mare a agentului termic si pe numarul de opriri cel mai mic al cazanului. Intregul sistem (cazanul si circuitul de īncalzire) este mentinut īn acesta conditie pāna cānd situatia este stabila (temperatura este stabila la cel mai īndepartat radiator).

            Decuplati cazanul si scrieti valoarea presiunii (de pe manometrul cazanului). Aerisiti cu grija sistemul īnca o data si apoi presurizati la valoarea consemnata. Apoi lasati sistemul sa se  raceasca īn timp ce observati daca presiunea nu scade brusc. Daca scade, gasiti punctele neetanse, etansati-le si repetati procedura primei īncalziri.

6.   ĪNTREŢINEREA CAZANULUI

6.1. Īntretinerea profesionala

            Continutul inspectiei "preventive" profesionale a cazanului este dat īn "Instructiuni" si de asemenea īn "Caietul de Service".

            Daca pompa este blocata datorita depunerii de namol, ea poate fi adusa īn stare de functionare prin miscarea arborelui (axului) sau cu o surubelnita, īn directia de rotatie. Accesul cu surubelnita la axul pompei se face dupa īnlaturarea surubului din centrul statorului.

IMPORTANT! Niciodata nu loviti axul pentru ca este realizat din materiale ceramice.

            Daca este necesara o revizie pentru un tip diferit de combustibil, se va urmari urmatoarea procedura. Aceasta revizie poate fi facuta numai de catre un centru de service autorizat.

            Modificarea tipului de combustibil:

1.   Demontati arzatorul din cazan

2.   Īnlocuiti toate duzele cu altele diferite īn functie de tipul de combustibil:

Diametrul duzelor:

-         la cazanul 24 KOZ, 24 KTZ: 1,07 mm la gaz natural

      0,7 mm la propan

-         la cazanul 12 KOZ, 12 KTZ: 1,2 mm la gaz natural

     0,72 mm la propan

            Mesajele eroare si posibilele lor cauze

F0 - este un defect a senzorului de debit, a pompei, lipsa apa, aer blocat īn instalatie. Cazanul se opreste si nu va reporni. Pompa functioneaza un minut dupa ce codul este afisat.

F1 - este un defect al aprinderii (ionizare, electrozi de aprindere, automatizarea aprinderii), decuplarea termostatului de urgenta sau de gaze sau fire rupte la termostate pentru tipul 24 KTZ este de asemenea posibil un defect al ventilatorului sau manostatului. Cazanul este decuplat si nu va reporni. Pompa functioneaza daca exista cerinta de īncalzire sau apa calda menajera.

F2 - senzorul de temperatura al agentului termic sau firul ce conduce la acesta este defect sau temperatura agentului este sub 3 °C; cazanul se opreste si nu va reporni.

F3 - este o īnrautatire a starii schimbatorului gaze arse/apa, eficienta schimbului de caldura si debitul de apa sunt mai scazute. Cazanul se opreste, pompa porneste dupa racire, cazanul porneste din nou.

F4 - senzorul de temperatura al agentului termic sau firul ce conduce la acesta este defect.

 

Folosirea butonului RESET (mesaj eroare F1)

 

1.   Defectul este cauzat de semnalul "lipsa flacara" (flacara s-a stins, gazul nu s-a aprins la pornire, ionizarea este defecta).

n   mesajul F1 va ramāne afisat pāna la prima pornire a cazanului, daca apasam butonul RESET dupa 3 minute de la īnceperea mesajului de eroare. Daca defectul persista, mesajul va fi reīnnoit. Cazanul da scānteie la pornire.

2.   Defectul a fost cauzat de termostatul de urgenta sau de manostatul ventilatorului.

n   mesajul F1 va ramāne afisat pāna la prima pornire a cazanului, daca apasam butonul RESET dupa 3 minute de la īnceperea mesajului de eroare. Daca defectul persista, mesajul va fi reīnnoit īn intervalul de 30 de secunde dupa pornirea cazanului. Cazanul nu da scānteie la pornire.

Interventia la cazan si la partile sale

            Urmatoarele reguli trebuie respectate cānd se intervine la/se īnlocuiesc componentele cazanului:

n   niciodata nu lasati cazanul sa se sprijine pe fitingurile care ies īn afara;

n   daca orice fiting pe partea de apa sau gaz a fost slabit si apoi strāns din nou, materialul de etansare trebuie īnlocuit cu altul, chiar daca el arata OK;

n   pentru a face īnsurubarile si dezsurubarile mai usoare īn viitor, folositi vaselina grafitata, MOLYKA etc. īn toate zonele de frictiune accesibile.

OBSERVAŢIE: ultimele 2 reguli sunt importante īn special la demontarea si montarea schimbatorului cu placi si a conductelor de by-pass: de la partea inferioara a acestuia unde nu este posibila o verificare vizuala - pentru a introduce mai usor teava īn conexiunea de īnchidere a schimbatorului, este de dorit sa ungeti inelele "O" cu vaselina siliconica.

n   cānd legaturile īnsurubate ale conductelor sunt slabite/strānse, totdeauna tineti contra pentru a nu produce deformarea tevilor de cupru din interiorul cazanului;

n   īntotdeauna folositi numai scule de marime potrivita si aplicati consecvent caracteristicile lor specifice;

n   contactele electrice plate si rapide trebuie īntotdeauna deconectate tragānd de corpul lor, niciodata tragānd numai de fire.

n   la prima revizie care se face la cca. 6 luni de la data punerii īn functiune se verifica starea anodului de magneziu din rezervorul pentru preparare apa calda menajera. Pe baza acestei prime revizii se stabilesc apoi  intervalele de verificare a starii anodului de magneziu. Se interzice folosirea cazanului cu anodul de magneziu consumat. Anodul de magneziu se īnlocuieste numai cānd este consumat īn  proportie de cca. 60%.

TIPUL

UNIT. DE MĂS.

24 KOZ

24 KTZ

12 KOZ

12 KTZ

CategorieII 2H3

Constructie

BIIBS

D2

BIIBS

D2

Aprindere

Cu scānteie electrica

Combustibil/suprapresiune intrare

Gaz natural/1,8 kPa

Propan/3,0 kPa

Limita superioara a puterii

kW

24

12

Limita inferioara a puterii

kW

9

6

Consum max. -gaz natural

                      - propan

m³/h

kg/h

2,8

2,1

1,4

1,05

Presiunea max. a pompei de circulatie

kPa

50

Suprapresiunea max. utila īn sistem la t=20 K

kPa

30

Temperatura max. a agentului termic

°C

90

Vas de expansiune -tip

                             -volum

  - presiunea de lucru max.

litri

kPa

Īnchis cu membrana

6

300

Cantitatea apa calda menajera:

l/min.

12

8

Suprapresiune max. de intrare a apei menajere

kPa

600

Suprapresiune max. statica pe cazan

kPa

250

Suprapresiune min. statica pe cazan (sistem īnchis)

kPa

100

Tensiune/frecventa

V/HZ

-230/50

Putere electrica absorbita

W

120

170

120

170

Clasa de protectie electrica

IP 45

Racord apa rece/calda

G"

½

Racord tur-retur

G"

¾

Racord gaz

G"

½

Diametru ajutaj arzator

n     gaz metan

n     propan

mm

mm

1,07

0,7

1,2

0,72

Evacuare gaze arse

- metoda

- diametru tubulatura

mm

Cosul

135

Turbo

100/60

Cosul

135

Turbo

100/60

Puterea min. de absorbtie al cosului de fum

Pa

2

-

2

-

Temperatura gazelor de ardere

           - gaz metan

           - propan

°C

°C

120-140

130-150

100-120

110-130

120-140

130-150

100-120

110-130

Debit masic al gazelor

G/s

14

7

Randament - gaz metan

                   - propan

%

%

91

90

Nivel zgomot (1 m de cazan la īnaltimea 1,5 m)

dB

Pāna la 55 dB (A)

Dimensiuni - latime

      - īnaltime

- adāncime

mm

mm

mm

440

900

560

Greutate (fara apa)

kg

Pāna la 75

OBSERVAŢIE: 100 kPa corespunde la 1 bar.

Fig. 1. Conexiunile si dimensiunile de baza ale cazanului 24 KOZ

1 - iesirea agentului termic (G ¾")

2 - iesirea apei calde menajere (G ½")

3 - intrarea gazului (G ½")

4 - intrarea apei calde menajere (G ½")

5 - intrarea agentului termic (G ¾")

6 - agatarea pe peret

7 - cazanul (mantaua exterioara)

8 - peretele perimetral

Fig. 2. Conexiunile si dimensiunile de baza ale cazanului 24 KTZ

1 - iesirea agentului termic (G ¾")

2 - iesirea apei calde menajere (G ½")

3 - intrarea gazului (G ½")

4 - intrarea apei calde menajere (G ½")

5 - intrarea agentului termic (G ¾")

6 - agatarea pe peret

7 - cazanul (mantaua exterioara)

8 - peretele perimetral

Fig. 3. Tabloul de comanda

1.      Fixarea temperaturii maxime a agentului termic

2.      Regulatorul de functionare pe partea de apa calda menajera

3.      Regulatorul de functionare pe partea de agent

4.      Siguranta principala

5.      Fixarea puterii termice maxime pentru īncalzire

Figura 4. Panoul de comanda

1.      Manometru

2.      Regulator operational apa calda menajera

3.      Regulator operational agent termic

4.      Buton selectare vara-iarna

5.      Buton RESET

6.      Īntrerupator general

7.      Afisaj-temperatura si defectiuni

Figura 5. Armatura de gaz combinata Honeywell CVI-M

1 - punct de masurare a presiunii gazului la intrarea īn armatura

2 - punct de masurare a presiunii gazului la ietirea din armatura

A - capac

B - fixare la maxim

C - fixare la minim

Document Info


Accesari: 3420
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )