Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
INTRETINEREA CALDARILOR NAVALE

tehnica mecanica


INTRETINEREA CALDARILOR NAVALE

  

 

a. Conservarea caldarilor. Caldarile navale, dupa ce sunt oprite trebuiesc conservate, ferindu-le de coroziune.

Daca timpul de stationare la rece a caldarii este sub 30 de zile, se procedeaza astfel: se umple caldarea cu apa pina la robinetul de aer, apoi se aprind focurile si se incalzeste apa pi 343b14d na cind prin robinetul de aer ies vapori. Se inchide robinetul de aer, se opresc focurile, caldarea putind fi mentinuta in aceasta stare o luna de zile.

Daca timpul de stationare al caldarii este mai mare de 30 de zile, conservarea se face in felul urmator:

- se goleste apa din caldare, dupa care pentru a usca mai bine partile interioare ale caldarii, se aprinde arzatorul pentru putin timp;

- se deschide caldarea si se sterg cu cirpe uscate atit colectorul superior cit si cel inferior;

- se introduc in interior vase cu var nestins (CaO), in proportie de 2 kg. la 1 m3. al volumului caldarii, cu scopul de a absorbi umiditatea din aerul aflat in caldare;

-         Se inchid autoclavele de la colectoare.

La fiecare trei luni se verifica starea substantelor higroscopice si eventual se inlocuiesc. In exteriorul caldarii, partile metalice se pitureaza cu miniu de plumb, sau alta vopsea anticorosiva, se monteaza flanse oarbe la toate armaturile, iar tuburile se dau in interior cu vaselina. Pe timpul stationarii temperatura minima admisa in compartimentele caldarii este de + 8 C.
b. Curatirea caldarilor. Periodic, datorita depunerilor de funingine si namol, caldarile navale trebuiesc curatate, efectuindu-se:

-         curatirea exterioara care consta in inlaturarea funinginei si cenusii de pe suprafetele exterioare ale tuburilor si colectoarelor. Ea se face cu ajutorul unor perii de sirma de otel, raschete si prin suflare cu aer sau abur;

-         curatirea interioara care se efectueaza pentru inlaturarea depunerilor din interior. Aceasta curatire se poate face: mecanic, cu ajutorul unor raschete, perii de sirma, lanturi, parime de otel, si, chimic, prin procedeul numit fierberea caldarii. Acest procedeu consta in introducerea unor substante chimice in colectoarele inferioare (20 kg. soda calcinata, 1 - 2 kg. soda caustica si 2 - 3 kg. trifosfat de sodiu, pentru fiecare metru cub al camerei de apa) urmat de inchiderea etansa a caldarii. Se introduce apoi in caldare abur (si la nevoie apa calda, pina la din inaltimea sticlelor de nivel) si se aprinde un arzator pina cind presiunea in caldare este de 7 - 8 bar.

Se lasa caldarea sa se raceasca pina la presiunea de 3 - 4 bar., dupa care se ridica din nou presiunea la 7 - 8 bar., procesul repetindu-se timp de 24 ore. Apoi se elimina jumatate din cantitatea de apa aflata in caldare si se mai adauga din cantitatile de substante introduse la inceput. Se umple caldarea la nivelul maxim, ridicind presiunea in caldare la 7 - 8 bar. Urmind ca apoi prin racire lenta sa se ajunga la 3 - 4 bar.

Procesul de incalziri si raciri succesive se face inca 24 ore, dupa care apa din interior este eliminata.

Crusta de pe peretii interiori ai caldarii s-a afinat, depunindu-se ca un namol si se indeparteaza foarte usor cu ajutorul unui jet de apa.

In prezent, pentru curatirea interioara a caldarilor se folosesc compusi de substante chimice care realizeaza deincrustarea intr-un timp mai scurt.


loading...


Document Info


Accesari: 743
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )