Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPOLIZOR UNGHIULAR STERN AG125F-C

tehnica mecanica
ALTE DOCUMENTE

CERCETĂRI EXPERIMENTALE PRIVIND INFLUENŢA PRESIUNII LA SUDAREA USCATĂ HIPERBARICĂ MAG - M ĪN CURENT PULSAT CU SĀRMĂ TUBULAR&#
Vitopend 100WHO
Descrierea tablourilor electrice de distributie de joasa tensiune si de automatizare
Amplificatoare audio ale instrumentelor muzicale
DEFECTELE ĪMBINĂRILOR SUDATE
Lucrator īn electrotehnica tema 7
SISTEMUL DE FRANARE
Calculul pierderii de tensiune pentru instalatia de lumina
Coduri telefoane mobile

POLIZOR UNGHIULAR STERN AG125F-C

INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE
sI
MĂSURI DE SIGURANŢĂ

IMPORTANT! ACEST APARAT ESTE FABRICAT NUMAI PENTRU UZUL CASNIC sI NU PENTRU FOLOSIREA CONTINUĂ, PROFESIONALĂ SAU INDUSTRIALĂ!Va rugam sa cititi cu atentie aceste instructiuni īnainte de a folosi aparatul pentru prima data! Pastrati instructiunile pentru folosiri ulterioare! Pastrati instructiunile īmpreuna cu certificatul de garantie, factura si, daca este posibil, ambalajul exterior si interior.

MĂSURI GENERALE DE SIGURANŢĂ

ATENŢIE!

Cititi instructiunile īn totalitate. Nerespectarea tuturor instructiunilor enumerate mai jos poate conduce la electrocutare, incendiere si/sau raniri grave. Termenul "unealta electrica" utilizat īn continuare se refera la produsul pe care acest manual de instructiuni īl īnsoteste.

1.     Pastrati ordinea si curatenia la locul de munca si asigurati-va o buna iluminare a acestuia. Dezordinea, mizeria si proasta iluminare a locului de munca sporesc riscul de producere a accidentelor.

2.     Nu utilizati unealta electrica īn vecinatatea substantelor inflamabile (lichide, gaze sau pulberi). Aceasta produce scāntei care pot aprinde aceste substante.

3.     Tineti copiii si pe eventualii spectatori la distanta īn timp ce lucrati cu unealta electrica. Daca va este distrasa atentia, puteti pierde controlul asupra uneltei electrice.

4.     stecherul (fisa) uneltei electrice trebuie sa se potriveasca cu priza la care urmeaza sa conectati unealta. Nu aduceti nici un fel de modificari stecherului. Nu utilizati nici un fel de adaptoare īn cazul uneltelor electrice cu legare la pamānt. stecherele nemodificate si care se potrivesc cu priza scad riscul de producere al scurt-circuitelor si al electrocutarilor.

5.     Evitati contactul propriului corp cu obiecte legate sau introduse īn pamānt: tevi, radiatoare, masini de gatit, frigidere sau congelatoare electrice etc. Riscul de electrocutare creste īn cazul īn care corpul dumneavoastra este īn contact cu pamāntul.

6.     Nu expuneti unealta electrica la ploaie sau umezeala. Apa patrunsa īn interiorul uneltei electrice creste īn mod substantial riscul de electrocutare.

7.     Menajati cordonul de alimentare. Nu utilizati cordonul pentru a transporta unealta, nu trageti de cordon cānd doriti sa scoateti unealta din priza. Feriti cordonul de caldura excesiva, produse petroliere, margini taioase si piese īn miscare. Avarierea sau īncālcirea cordonulu 11411d316l i de alimentare cresc riscul de producere a accidentelor electrice.

8.     Daca utilizati unealta electrica īn aer liber, utilizati un prelungitor special pentru lucrul la exterior. Utilizarea unui astfel de prelungitor diminueaza riscul de electrocutare sau scurt-circuit.

9.     Fiti atent, nu scapati unealta din ochi si faceti apel la logica cānd o manevrati. Este interzisa folosirea uneltei electrice daca sunteti obosit sau sub influenta drogurilor, a alcoolului sau a anumitor medicamente. Orice moment de neatentie poate conduce la ranirea grava a operatorului sau a persoanelor din jur.

10.  Utilizati echipament de protectie. Purtati īntotdeauna ochelari de protectie. Echipamentul de protectie, cum ar fi: masti de praf, īncaltaminte cu talpa antiderapanta, casca de protectie, casti pentru protejarea urechilor etc., utilizat īn conformitate cu conditiile de lucru, diminueaza atāt numarul, cāt si gravitatea eventualelor accidente de munca.

11.  Evitati pornirea accidentala a uneltei. Asigurati-va ca pozitia comutatorului este "oprit" īnainte de a conecta unealta la priza. Daca transportati unealta electrica tinānd degetul pe comutator, sau daca o conectati la priza avānd comutatorul pe pozitia "pornit", va expuneti la accidente.

12.  Īndepartati orice cheie sau alt dispozitiv de strāngere, reglare etc. de pe masina īnainte de a o porni. Un astfel de dispozitiv ramas atasat de una din partile mobile ale uneltei poate provoca ranirea grava a utilizatorului sau a persoanelor din jur.

13.  Adoptati pe toata durata lucrului o pozitie stabila, echilibrata. Īn acest fel veti putea controla mai bine unealta īn cazul unor situatii neasteptate.

14.  Īmbracati-va corespunzator. Nu purtati haine largi sau bijuterii. Ţineti-va parul si hainele ferite de contactul cu partile īn miscare ale uneltei. Hainele largi, bijuteriile sau parul lung pot fi prinse de catre partile īn miscare.

15.  Daca unealta este prevazuta cu dispozitive de aspirare a prafului si/sau de colectare a reziduurilor, asigurati-va ca acestea sunt conectate si utilizate corespunzator. Utilizarea acestor dispozitive reduce riscul de producere a accidentelor legate de prezenta prafului.

16.  Nu fortati unealta electrica. Utilizati unealta electrica potrivita operatiei pe care urmeaza sa o efectuati. O buna corelare a tipului de unealta si a puterii acesteia cu operatia pe care urmeaza sa o efectuati va avea ca rezultat cresterea vitezei de executie si a gradului de siguranta.

17.  Nu utilizati unealta electrica daca nu-i functioneaza comutatorul pornit/oprit. Orice unealta electrica ce nu poate fi controlata cu ajutorul comutatorului este periculoasa si trebuie reparata.

18.  Deconectati unealta electrica de la priza si/sau īndepartati acumulatorul de pe masina īnainte de a o regla, a-i īnlocui accesoriile sau de a o depozita. Aceasta masura de siguranta reduce riscul de pornire accidentala a uneltei electrice.

19.  Depozitati unealta electrica īn locuri inaccesibile copiilor si nu permiteti persoanelor nefamiliarizate cu unealta electrica si/sau care nu au citit si īnteles instructiunile de utilizare sa o manevreze. Uneltele electrice sunt periculoase īn māinile utilizatorilor neavizati.

20.  Īntretineti uneltele electrice. Verificati ca piesele īn miscare sa nu fie aliniate gresit, gripate, sparte sau avariate īn orice alt mod care ar afecta buna functionare a uneltei electrice. Īn caz de avarie, reparati unealta īnainte de a o utiliza. Multe accidente au drept cauza proasta īntretinere a uneltelor.

21.  Mentineti uneltele taioase ascutite si curate. Uneltele ascutite corespunzator au mai putine sanse sa se gripeze.

22.  Utilizati unealta, accesoriile, burghiele etc. īn concordanta cu aceste instructiuni si īn maniera specifica tipului respectiv de masina, tinand cont de operatia ce trebuie efectuata si de conditiile de lucru. Utilizarea uneltelor īn alte scopuri decāt cele pentru care au fost concepute poate avea ca efect producerea de accidente.

23.  Reparati unealta electrica numai la un service autorizat, utilizānd numai piese de schimb originale. Astfel aveti siguranta ca unealta īsi mentine caracteristicile de securitate īn exploatare.

ATENŢIE!

Variatiile mari de temperatura pot conduce la producerea condensului īn interiorul aparatului. De aceea, se recomanda ca īnainte de folosirea aparatului, acesta sa fie lasat sa se adapteze mediului de lucru.

MĂSURI SPECIALE DE SIGURANŢĂ

ĪNAINTE DE A FOLOSI UNEALTA ELECTRICĂ:

·     Examinati locul īn care veti folosi unealta (utilizānd un detector) pentru a depista eventualele tevi de apa, gaze sau fire electrice ascunse īn perete.

·     Verificati daca tensiunea īnscrisa pe eticheta uneltei corespunde cu cea de la priza de alimentare si daca priza sau stecherul nu prezinta defectiuni.

·     Īnainte de a efectua orice operatie de īntretinere, curatare, fixare sau reglare scoateti unealta din priza.

·     Familiarizati-va cu partile componente ale uneltei, montati/demontati de cāteva ori accesoriile si cititi cu atentie instructiunile de folosire īnainte de a īncepe efectiv lucrul.

·     Verificati daca comutatorul este īn pozitia "oprit" īnainte de a introduce stecherul īn priza. Īn cazul īn care comutatorul este pe pozitia "pornit" si se introduce stecherul īn priza, unealta va īncepe sa functioneze imediat, ceea ce poate cauza avarii serioase ale acesteia sau ranirea grava a operatorului sau/si a persoanelor din jur.

·     Nu permiteti nimanui sa foloseasca unealta daca nu a citit acest manual de instructiuni.

·     Verificati daca dimensiunile discului abraziv sunt compatibile cu polizorul unghiular, si daca viteza īnscrisa pe discul abraziv este identica sau mai mare cu cea a uneltei. Pentru discurile prevazute cu filet īn vederea prinderii, verificati daca adāncimea filetului corespunde cu lungimea axului pe care va fi montat discul.

·     Daca piesa de prelucrat este prea mica, folositi o menghina sau alte modalitati de prindere. Īn acest mod preveniti posibilele accidentari si puteti folosi ambele māini pentru manevrarea corecta a uneltei.

·     Nu folositi niciodata bucse reductoare sau alte adaptoare pentru a fixa piatra sau discul abraziv pe axul de prindere.

·     Nu folositi unealta fara dispozitivul de protectie. Asigurati-va ca acesta este montat corespunzator.

·     Pentru fiecare operatie utilizati discurile corespunzatoare (de exemplu, pentru debitat - disc diamantat, pentru polizare - disc abraziv etc.).

·     Verificati periodic unealta electrica. Īnainte de a o folosi, verificati daca dispozitivele de protectie sunt īn stare buna de functionare. Verificati daca partile īn miscare functioneaza corect, daca nu sunt blocate si nu prezinta defectiuni. Niciodata nu folositi o unealta electrica al carei comutator pornit/oprit nu functioneaza. Toate partile componente ale uneltei electrice trebuie montate corect pentru a īndeplini toate conditiile unei functionari corecte.

ĪN TIMP CE FOLOSIŢI UNEALTA ELECTRICĂ:

·     Īn cazul īn care īn timpul lucrului unealta se blocheaza, aceasta trebuie oprita imediat. Īnainte de a fi refolosita, ea trebuie verificata la un centru service autorizat.

·     Opriti unealta si schimbati pozitia de prelucrare, daca operatia pe care o efectuati necesita miscarea uneltei de-a lungul corpului.

·     Niciodata nu acoperiti orificiile de aerisire de pe carcasa uneltei. Curatati-le periodic de praf cu o perie, cu aer comprimat sau cu aspiratorul.

·     Cablul de alimentare trebuie tinut īn permanenta īn spatele masinii.

·     Nu folositi niciodata o forta excesiva īn timpul lucrului. Exercitarea unei forte prea mari asupra uneltei va duce la micsorarea vitezei de rotatie si implicit la defectarea motorului.

·     Niciodata nu tineti māinile īn pozitii incomode astfel īncāt sa alunece si sa atinga discul īn miscare.

·     Folositi īntotdeauna discuri bine ascutite si īnlocuiti-le imediat daca observati orice defect (crapaturi, īndoituri etc.)·     Īnainte de a porni masina, verificati daca discul este bine fixat si daca se roteste liber si drept īn directia corecta.

·     Dupa ce ati montat un disc nou, lasati-l sa se roteasca īn gol timp de cel putin 30 de secunde.

·     Īn timpul prelucrarii obiectelor metalice, pot aparea scāntei. Aveti grija sa nu existe materiale inflamabile īn vecinatatea zonei de lucru.

·     Discul se īnfierbānta īn timpul lucrului. Evitati contactul cu acesta īn momentul opririi aparatului.

·     Dupa oprirea aparatului, discul va continua sa se roteasca. Nu opriti discul cu māna sau cu un alt obiect. Lasati-l sa se opreasca singur.

·     Nu folositi unealta cu māinile umede sau ude, pentru a evita electrocutarea.

·     Nu folositi unealta cu māinile murdare de ulei sau vaselina, deoarece puteti pierde controlul asupra ei.

·     Vibratiile pot dauna articulatiilor bratelor dumneavoastra. Micsorati cāt mai mult posibil expunerea la vibratii.

·     Opriti unealta si scoateti stecherul din priza īn urmatoarele cazuri: īn intervalele de timp īn care nu o folositi, daca aceasta urmeaza sa fie lasata nesupravegheata, īnaintea efectuarii operatiilor de īntretinere si a celor de curatare, īnaintea montarii sau demontarii diverselor piese sau accesorii, īn timp ce unealta este verificata din cauza descoperirii unor nereguli īn functionare, daca priza, cablul de alimentare sau stecherul sunt defecte, daca comutatorul pornit/oprit este defect, daca unealta s-a supraīncalzit, daca unealta scoate fum sau degaja miros de ars, īn timpul transportului.

·     Īn momentul īn care ati terminat lucrul cu unealta, opriti-o, scoateti stecherul din priza si demontati discul.

Opriti imediat aparatul atunci cānd:

·     Observati scānteiere excesiva a carbunilor sau caderi ale tensiunii din colector.

·     Constatati īntreruperi ale curentului la priza, la cablul de alimentare sau defectarea cablului.

·     Simtiti fum sau miros de ars de la izolatia supraīncalzita a cablului.

Efecte secundare de risc

·     Pericol de accidentare a degetelor sau māinilor pe durata schimbarii discurilor.

·     Pericol de accidentare cu resturi de material ce sar din piesa de prelucrat.

·     Pericol pentru auz.

·     Probleme de sanatate din cauza inhalarii particulelor de reziduuri din aer.

ATENŢIE!

-    Pentru siguranta dumneavoastra, nu folositi alte accesorii sau piese de schimb decāt cele recomandate de producator.

-    Aceasta unealta electrica īndeplineste toate conditiile de protectie cerute de CE.

-    Īn cazul īn care intensitatea sunetului depaseste 85 dB, va recomandam sa folositi casti de protectie antifonica.

-    Īn timpul lucrului, nu atingeti partile metalice ale uneltei, ci numai carcasa din plastic.

-    Aceasta unealta electrica este dublu izolata. Doua sisteme de izolare complet independente previn intrarea īn contact cu partile metalice sub tensiune. Aceste masuri de siguranta reprezinta cel mai īnalt nivel de protectie īmpotriva electrocutarii.

IMPORTANT!  Īnainte de a īncepe pregatirea uneltei electrice, asigurati-va ca aceasta nu este conectata la retea.

DATE TEHNICE

1

Tensiunea /Frecventa

Voltage/Frequenc

230 V~50 Hz

2

Puterea consumata

Nominal power

850 W

3

Turatia de mers īn gol

No-load speed

3500-11000 rpm

4

Diametrul discului

Wheel diameter

125 mm

5

Lungimea cablului de alimentare

Power cord length

??? m

6

Greutatea

Weight

??? kg

7

Nivelul de zgomot īn gol

Sound pressure level

92 dB(A)

8
Nivelul de zgomot īn sarcina

Sound power level

104 dB(A)

9

Nivelul de vibratii

Vibration level

8.83 m/s2

10

Clasa de protectie

Protection class

II

11

Ţara de origine

Country of origin

China

DOMENII DE UTILIZARE:

Acest model de polizor unghiular poate fi folosit pentru debitarea (taierea) placilor ceramice, a materialelor plastice si a metalelor cu grosime si duritate mica (ex.: fier-beton subtire, plasa subtire etc.), ebosarea, curatarea, slefuirea sau lustruirea metalelor, pietrelor sau a obiectelor din ceramica.

Atentie!

-    Folositi aparatul numai pentru operatiile enumerate mai sus. Pentru fiecare operatie utilizati discurile, respectiv accesoriile corespunzatoare (pentru debitat - disc diamantat, pentru polizare - disc abraziv etc.).

-    Este interzisa folosirea polizorului unghiular pentru prelucrarea materialelor din lemn, azbest, magneziu si aluminiu.


DESCRIEREA APARATULUI - PĂRŢI COMPONENTE

1.     Īntrerupator pornit/oprit

2.     Ax

3.     Māner lateral

4.     Cutie angrenaj

5.     Māner carcasa

6.     Dispozitiv de protectie

7.     Buton de blocare a axului

8.     Cheie pentru flansa exterioara

9.     Flansa exterioara filetata

10.  Flansa interioara

11.  Disc

12.  Variator turatie

13.  Perie lustruit

14.  Disc hārtie abraziva

15.  Suport pentru lustruit

16.  Perie sārma                                                                                   Fig. 1

MOD DE UTILIZARE

INAINTE DE FOLOSIREA APARATULUI

Atasarea mānerului lateral

Montati mānerul pe cutia angrenaj 4 a aparatului īnsurubāndu-l īntr-unul din orificiile speciale prevazute pe aceasta, pe partea stānga, dreapta, sau īn partea de sus īn functie de pozitia pe care urmeaza sa o adoptati īn timpul functionarii. Pe toata perioada utilizarii, tineti aparatul cu ambele māini, una pe mānerul principal si cealalta pe mānerul lateral.

Montarea dispozitivului de protectie

Asigurati-va ca dispozitivul de protectie este montat corect si ca surubul de fixare este strāns suficient. Īnainte de a strānge surubul de fixare, asigurati-va ca īntrerupatorul 1 este pe pozitia oprit si scoateti aparatul din priza. Īn functie de pozitia aleasa pentru mānerul lateral, dispozitivul 6 poate fi reglat astfel īncāt sa ofere maxim de protectie.

Variatorul de turatie

Acest model este prevazut cu un buton 12 cu ajutorul caruia se poate regla turatia motorului, īn functie de specificul operatiei pe care doriti sa o efectuati. Reglarea turatiei motorului este necesara īn special īn cazul operatiei de slefuire, īn functie de materialul pe care īl prelucrati, deoarece unele materiale se slefuiesc la turatie mare, altele la turatie mica. De exemplu, plasticul se va prelucra la turatie mica, deoarece la turatie mare se īncalzeste si se poate topi.

Butonul de siguranta

Pe partea laterala a mānerului 5 s-a montat un buton de siguranta, cu rolul de a īmpiedica pornirea accidentala a aparatului.

Polizarea si prelucrarea suprafetelor

Pentru polizarea suprafetelor este indicat sa folositi un disc abraziv cu centru concav (adāncit). Diametrul discului trebuie sa fie de 125 mm, iar grosimea de maximum 6 mm. Se va folosi partea laterala a discului.

Taierea metalelor

Pentru aceasta operatie este indicat sa folositi un disc de debitat de 125 mm diametru si grosime maxima de 3 mm. Pe tot parcursul operatiei de taiere mentineti acelasi unghi īntre disc si suprafata piesei de prelucrat. Nu exercitati presiuni laterale asupra aparatului. Pentru taiere se va folosi circumferinta discului. Īn acest caz, polizorul unghiular trebuie curatat des (vezi capitolul "Curatarea, īntretinerea si depozitarea aparatului").

Taierea obiectelor din piatra

Pentru acest tip de materiale se va folosi un disc de debitat plat, de 125 mm diametru. Pe tot parcursul operatiei de taiere mentineti acelasi unghi īntre disc si suprafata piesei de prelucrat. Nu exercitati presiuni laterale asupra aparatului. Pentru taiere se va folosi circumferinta discului. Īn acest caz, polizorul unghiular trebuie curatat des (vezi capitolul "Curatarea, īntretinerea si depozitarea aparatului").

Atentie:  Nu folositi niciodata bucse reductoare sau alte adaptoare pentru a fixa un disc de dimensiuni mai mari sau mai mici pe axul de prindere. Folositi numai discuri ale caror dimensiuni au fost specificate īn manualul de instructiuni. Folosirea unor discuri mai mari decāt cele corespunzatoare poate duce la suprasolicitarea motorului, la defectarea acestuia si implicit la pierderea garantiei.

Manipulati cu grija discurile, pentru a nu va provoca rani.

Montarea/demontarea discurilor

6.        Dispozitiv de protectie

7.        Buton de blocare a axului

9.     Flansa exterioara

10.   Flansa interioara

11.   Disc

Fig. 2

1.     Mai īntāi asezati butonul īntrerupatorului 1 (Fig.1) pe pozitia oprit si scoateti aparatul din priza. Asigurati-va ca dispozitivul de protectie 6 este montat corespunzator.

2.     Asezati flansa interioara 10 pe axul 2. Asigurati-va ca flansa este īn contact cu axul pe toata suprafata ei.

3.     Asezati discul 11 (Fig.2) pe ax.

4.     Atasati flansa exterioara filetata 9 īn pozitia corespunzatoare tipului de disc utilizat.

5.     Actionati butonul de blocare 7 astfel īncāt axul sa nu se roteasca, apoi strāngeti flansa exterioara 9 cu cheia 8 din dotare. Nu strāngeti flansa exterioara foarte tare, deoarece aceasta se mai strānge si īn timpul functionarii aparatului si riscati sa nu o mai puteti desface.

Pentru demontare, opriti aparatul si scoateti-l din priza, apoi efectuati aceleasi operatii ca la montare, dar īn ordine inversa.

Butonul de blocare a axului trebuie mentinut apasat pe toata durata montarii/demontarii discului.

NOTĂ:     Nu actionati butonul de blocare a axului 7 cānd axul este īn miscare. Asteptati pāna la oprirea completa a acestuia.

Atentie!  Īnainte de orice folosire a aparatului verificati daca discul a fost montat si fixat īn mod corect. Pentru aceasta, lasati aparatul sa functioneze īn gol circa 30 secunde, tināndu-l īntr-o pozitie care sa va confere o totala siguranta si urmariti cu atentie rotirea discului. Īn cazul aparitiei unor vibratii sau zgomote anormale ale acestuia, opriti imediat aparatul si montati discul din nou.

Nu folositi polizorul unghiular fara dispozitivul de protectie (aparatoare).

Sfat: Flansele se īncalzesc īn timpul folosirii aparatului si, din aceasta cauza, se dilata, desfacerea lor fiind anevoioasa. De aceea, īnainte de a schimba discul este indicat sa lasati flansele sa se raceasca, deoarece prin fortare riscati sa le stricati filetul.

Montarea accesoriilor pentru lustruit si slefuit

1.     Īndepartati flansele interioara 10 si exterioara 9 de pe axul 2.

2.     Apasati butonul de blocare 7, mentineti-l apasat si īnsurubati īn sens orar suportul pentru lustruit 15 pe ax.

3.     Acoperiti suportul pentru lustruit 15 cu peria pentru lustruit 13 sau montati discul de hārtie abraziva 14 pe suportul pentru lustruit 15.

Montarea periei de sārma

1.     Īndepartati flansele interioara 10 si exterioara 9 de pe axul 2.2.     Ţineti apasat butonul de blocare a axului 7 si īnsurubati strāns īn sens orar peria de sārma 16 pe axul 2.

Fig. 3- Pozitia flanselor īn cazul utilizarii discurilor abrazive plate sau cu centrul concav

Fig. 4- Pozitia flanselor īn cazul utilizarii unui disc de debitat cu centrul concav

Fig. 5- Pozitia flanselor īn cazul utilizarii unui disc de debitat plat

PORNIREA sI FOLOSIREA APARATULUI

1.     Introduceti stecherul aparatului īn priza.

2.     Apucati mānerul carcasei 5 cu fermitate si porniti aparatul prin apasarea īntrerupatorului 1 concomitent cu butonul de siguranta. Daca nu sunt actionate īn acelasi timp, polizorul unghiular nu pornesste. Dupa pornire, puteti elibera butonul de siguranta. Īntrerupatorul trebuie sa ramāna apasat pentru ca aparatul sa functioneze.

3.     Prindeti mānerul lateral cu māna libera.

4.     Lasati aparatul sa ajunga la turatia maxima, dupa care apropiati discul usor de suprafata de prelucrat, pāna ce acestea vin īn contact. La acest model, trecerea motorului de la turatia mica la cea maxima se va face lent, datorita sistemului de protectie īmpotriva socurilor electrice cu care este prevazut polizorul unghiular.

Atentie:  La intrarea īn contact a discului cu suprafetele metalice se va produce o "ploaie de scāntei". Folositi echipamentul de protectie!

5.     Daca doriti sa opriti aparatul, īndepartati discul de suprafata de prelucrat si apoi eliberati īntrerupatorul pornit/oprit 1.

Atentie!  Nu exercitati niciodata o presiune mare asupra discului. Aceasta nu va face decāt sa micsoreze viteza de rotatie si implicit sa supraīncalzeasca motorul, avānd ca rezultat defectarea masinii. Daca motorul s-a supraīncalzit, opriti masina si lasati-o sa se raceasca (aprox. 30 min.).

Operatiile de slefuire si lustruire

Atentie!  Īnainte de a īncepe operatia de lustruire, asigurati-va ca viteza aparatului este de 6000 rot/min (si nu mai mult).

Pentru slefuirea suprafetelor este indicat sa folositi unul din discurile de hārtie abraziva din dotare. Alegeti banda abraziva īn functie de rezultatul dorit:

-    pentru slefuirea unei suprafete foarte neregulate, alegeti disc cu granulatie mare (60, 80);

-    pentru curatarea urmelor de vopsea, rugina etc. puteti utiliza disc cu granulatie mai mica (120-180).

Pentru lustruirea suprafetelor lacuite sau emailate utilizati peria pentru lustruit. Pentru obtinerea unor rezultate optime, urmati instructiunile de mai jos:

-    Īntindeti uniform pasta/ceara de lustruit pe īntreaga suprafata a periei 13. Nu aplicati pasta direct pe suprafata de lustruit.

-    Nu porniti sau opriti aparatul atunci cānd acesta se afla pe suprafata de lustruit, īn pozitia normala de functionare.


-    Sprijiniti cordonul de alimentare sau prelungitorul acestuia pe umar si īncepeti mai īntāi lustruirea suprafetelor īntinse, plane (capota sau acoperisul masinii, de exemplu), mentinānd o miscare cāt mai uniforma posibil.

Important!             Lasati aparatul sa alunece peste suprafata de lustruit, efectuānd miscari circulare longitudinale sau transversale. Nu apasati cu o forta marita pe aparat, greutatea acestuia fiind suficienta pentru obtinerea unor rezultate optime.

-    Dupa ce ati terminat de lustruit suprafetele mari, īncepeti sa lustruiti suprafetele mici (portierele, de exemplu).

-    Pentru lustruirea suprafetelor greu accesibile (ramele geamurilor, barele de protectie, mānerele portierelor etc.), folositi peria pentru lustruit, dar lustruiti aceste suprafete manual.

-    Dupa ce ati terminat operatia de lustruit, īnlocuiti peria pentru lustruit folosita cu una curata si īndepartati stratul de substanta cu care ati lustruit, īn aceeasi ordine īn care l-ati aplicat.

Atentie!  Folosirea unei cantitati prea mari de ceara/pasta poate cauza desprinderea periei de lāna 13 de pe suportul pentru lustruit 15 īn timpul functionarii aparatului.

Pentru īndepartarea ruginei sau curatarea metalelor de eventuale depuneri, utilizati peria de sārma 16.

Observatii

·     Oprirea masinii datorita presiunii exercitate de catre operator asupra discului sau oprirea voluntara a acesteia īn timp ce discul se afla īn contact cu materialul de prelucrat va micsora considerabil durata de viata a īntrerupatorului.

·     Īn timpul functionarii, miscati aparatul uniform īnainte-īnapoi sau sus-jos, īn functie de pozitie, fara a-l forta sau brusca. Daca piesa de prelucrat este de dimensiuni mai mari, nu īncercati sa o taiati pe toata dintr-o data. Īmpartiti suprafata acesteia īn parti de dimensiuni mai mici, astfel īncāt sa puteti taia materialul fara a introduce discul complet īn acesta. Īncepeti taierea dintr-o parte, īn lungul piesei, pāna la jumatate, dupa care continuati īn acelasi mod, dar din partea opusa. La debitarea īn unghi drept a materialelor, evitati īnclinarea discului fata de planul de debitat si nu exercitati niciodata presiune laterala asupra acestuia.

·     Pentru operatia de slefuire este indicat sa mentineti un unghi de 15° īntre disc si suprafata de prelucrat. Atfel obtineti rezultate optime si evitati supraīncarcarea uneltei.

·     Folosirea unor discuri uzate conduce la reducerea duratei de viata a motorului.

·     Nu folositi niciodata discuri crapate, fisurate, deformate sau avariate īn orice fel. Verificati īntotdeauna discul īnainte de folosirea aparatului.

·     Īn timpul functionarii, discul se īncalzeste foarte mult. Nu atingeti discul imediat dupa oprire. Lasati-l mai īntāi sa se raceasca.

·     Dupa oprirea aparatului, discul va continua sa se mai roteasca un timp. Nu īncercati sa opriti discul cu māna sau cu un alt obiect, ci lasati-l sa se opreasca singur. Asteptati oprirea definitiva a discului īnainte de a lasa polizorul unghiular din māna.

TIMP DE FOLOSIRE/PAUZĂ

Atentie!  Nu folositi aparatul mai mult de 15 minute īn mod continuu. Faceti pauza de
10 minute īnainte de reīnceperea lucrului.

Folosirea fara īntrerupere a aparatului va conduce la arderea motorului si implicit la pierderea garantiei.

CURĂŢAREA, ĪNTREŢINEREA sI DEPOZITAREA APARATULUI

Īnainte de a curata polizorul unghiular, verificati daca īntrerupatorul 1 este pe pozitia oprit si scoateti aparatul din priza.

Aparatoarea, orificiile de aerisire si carcasa trebuie curatate cāt mai des posibil.

Pentru curatarea carcasei folositi un compresor cu jet de aer la o presiune scazuta, pentru a īndeparta praful si particulele metalice, sau o cārpa moale foarte putin umeda. Nu folositi pentru curatare īn nici un caz substante chimice (SOLVENŢI- petrol, tiner etc.), benzine sau substante abrazive care pot zgāria, defecta sau schimba culoarea suprafetelor.

Nu scufundati niciodata aparatul īn apa sau īn alt lichid. Nu folositi pentru curatare bureti sārmosi.


Nu curatati niciodata aparatul cu jet de apa sau prin clatire. Nu udati cārpa prea tare pentru a nu permite patrunderea nici macar a unei picaturi de apa īn interiorul aparatului.

Spalati peria pentru lustruit pentru lustruit numai cu māna (nu īn masina de spalat etc.) si suspendati-o pentru a se usca. Folositi o cārpa umeda si un detergent slab pentru a curata suportul pentru lustruit.

Verificati periodic carbunii si schimbati-i daca sunt uzati. Curatati īn prealabil foarte bine suportul pentru carbuni si colectorul cu o perie sau cu jet de aer comprimat. Carbunii se īnlocuiesc īntotdeauna īn pereche. Aceasta operatie, ca orice reparatie de altfel, poate fi facuta numai de catre o persoana autorizata de catre producator.

Daca se aude zgomot din cutia de angrenaj, opriti imediat aparatul si duceti-l la un centru service autorizat pentru completare cu lubrifiant.

Daca nu mai utilizati aparatul, demontati discul, mānerul lateral si depozitati aparatul īmpreuna cu accesoriile īntr-un loc curat, uscat si inaccesibil copiilor.

SE PIERDE GARANŢIA ĪN CAZUL:

1.     Nerespectarii de catre beneficiar a instructiunilor de utilizare, īntretinere, manipulare, transport, depozitare cuprinse īn acest manual de utilizare.

2.     Exploatarii defectuoase a aparatului de catre beneficiar: setari si instalari incorecte, combustibil necorespunzator etc.

3.     Utilizarii aparatului īn medii necorespunzatoare (umezeala, temperaturi ambiante foarte mari sau foarte mici, praf etc.).

4.     Patrunderii de lichide, metale sau alte substante īn interiorul aparatului.

5.     Supunerii, accidentale sau nu, la sarcini mecanice mai mari decāt cele pentru care a fost conceput aparatul.

6.     Daca produsul prezinta semne evidente de distrugere mecanica sau chimica.

7.     Daca produsul a fost reparat de catre persoane neautorizate.

8.     Utilizarii produsului īn alte scopuri decāt cele pentru care a fost conceput.

ATENŢIE!

NU SE ACORDĂ GARANŢIE PĂRŢILOR CONSUMABILE!

SERVICE - UL ĪsI REZERVĂ DREPTUL DE A CONSTATA DACĂ PRODUSUL A FOST FOLOSIT ĪN MOD CORESPUNZĂTOR, CONFORM INSTRUCŢIUNILOR DIN CARTEA TEHNICĂ.

RESPECTAŢI ĪNTOCMAI INSTRUCŢIUNILE DIN MANUALUL DE UTILIZARE A PRODUSULUI!

PĂSTRAŢI ACESTE INSTRUCŢIUNI PENTRU FOLOSIRI ULTERIOARE!

Document Info


Accesari: 7008
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )