Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
PRINCIPII DE ALCATUIRE A SCHEMELOR DE COMANDA A ACTIONARILOR ELECTRICE

tehnica mecanica


PRINCIPII DE ALCĂTUIRE A SCHEMELOR DE COMANDĂ A ACŢIONĂRILOR ELECTRICE

Comenzile automate īn instalatiile electrice se realizeaza fara participarea directa a omului. Īn cazul unor comenzi, omul poate da un impuls pentru realizarea unui regim de functionare si poate sa controleze acest regim. Īn alte cazuri, chiar si primul impuls de comanda este dat de dispozitive automate. Realizarea efectelor dorite, de pornire - oprire sau reglare a diversilor parametri dintr-o instalatie se obtin prin alcatuirea unor scheme de comanda adecvate.Schemele de comanda trebuie sa fie cāt mai simple, īn sensul ca ele sa fie realizate cu un numar cāt mai redus de aparate si contacte.

Alcatuirea schemelor de comanda are la baza o cunoastere īn amanunt a instalatiei ce trebuie comandata, precum si a functionarii individuale si īn diverse m 525p157f ontaje a aparatelor ce alcatuiesc schema respectiva. Schemele de comanda trebuie sa fie sigure īn functionare.

Pentru realizarea comenzilor automate locale si reglarii diversilor parametri, punctul de plecare este īntotdeauna schema tehnologica a procesului asupra caruia trebuie actionat.

Semnele conventionale folosite īn comenzile la distanta si automate ale instalatiilor electrice sunt redate īn tabelul 1.

Realizarea schemelor īntr-o forma coerenta, accesibila si acceptabila pentru un cerc larg de utilizatori se bazeaza pe anumite simboluri grafice standardizate (a se vedea SR CEI 60617 - 1.13).

Īn functie de numarul de conductoare, dispozitive sau elemente reprezentate printr-un singur simbol, se pot distinge doua metode de reprezentare a schemelor:

š      īn reprezentarea multifilara, fiecare conductor sau dispozitiv/aparat aflat pe traseul conductorului este reprezentat printr-un simbol individual;

š      īn reprezentare monofilara, doua sau mai multe conductoare sunt reprezentate printr-o singura linie; de exemplu, o singura linie poate reprezenta:

·         circuitele unui sistem polifazat;

·         circuitele sau conductoarele care apartin aceleiasi cai de semnal;

·         circuite care urmeaza acelasi traseu fizic.

Fiecare simbol grafic trebuie realizat astfel īncāt:

-          sa rezulte o forma cāt mai simpla, dimensiuni si proportii convenabile atāt pentru īntelegerea si reproducerea simbolului, cāt si fata de alte simboluri;

-          sa poata fi desenata usor atāt manual cāt si prin sisteme CAD;

-          sa īndeplineasca conditiile cerute de aplicarea sistemelor CAE;

-          sa nu fie o reprezentare pictoriala a obiectului respectiv, majoritatea simbolurilor indicānd functia obiectului.

Simbolurile sunt desenate astfel īncāt sa poata fi suprapuse pe o grila cu un anumit modul (1,8; 2,5; 3,5; 5; 7; 10; 14; 20 mm). Standardele CEI actuale folosesc grila avānd M = 2,5 mm.

Unui simbol (fig. 1.1) i se ataseaza anumite puncte de referinta (puncte nodale - de conexiune). Nodurile cele mai importante sunt nodurile electrice (E) destinate conectarii la o retea electrica si nodurile de legatura (L) care arata legaturile (de natura mecanica - M -, hidraulica - H -, optica - O -, pneumatica - P -).

Fig. 1.1.

Marimea unui simbol depinde de textul sau grafica incluse si de numarul de noduri de conexiune necesar.

Laturile dreptunghiului sau diametrul cercului trebuie sa fie un multiplu de 2M sau (pentru simboluri mai mici) 1,5M, 1M, 0,5M.

Grosimea unei linii va fi 0,1M.

Schema de lucru cuprinde legaturile dintre aparate si masina sau dintre elementele componente ale acestora legate īntre ele īn ordinea functionala. Schema este compusa īn īntregime din circuite asezate īn ordinea logica, pentru a permite īntelegerea usoara a functionarii. Schema desfasurata se compune din doua circuite: de forta si de comanda.

Circuitele partii de comanda au destinatia de a asigura protectia la scurtcircuit a schemei, realizeaza comenzile motorului si automentinerea comenzilor de pornire - oprire.

Īn figura 1.2 sunt redate: schema de distributie monofilara si schema desfasurata pentru comanda automata a unui motor asincron trifazat cu rotorul īn scurtcircuit, cu pornire directa.

Instalatia este prevazuta cu un tablou īn care sunt montate toate aparatele. Īn functie de numarul tablourilor se stabileste numarul regletelor cu conectori.

Pe partea de mijloc a conectorilor se noteaza numarul conectorului. Īn partea stānga sunt trecute sosirile de la aparate, iar īn partea dreapta sunt trecute plecarile la aparatele din instalatie.

Aparatele sunt prevazute cu borne care permit realizarea conexiunilor. Pentru identificarea lor se monteaza pe fiecare conductor tile de culoare alba (piese tubulare din material plastic prin care trece conductorul de legatura), pe care se scrie cu tus negru indicativul aparatului si borna la care pleaca conductorul, respectiv aparatul si borna de unde vine conductorul (eticheta).

Cea mai simpla schema de protectie a unui motor asincron trifazat cu rotorul īn scurtcircuit este redata īn figura 1.2.

Aceasta schema poate realiza atāt protectia la scurtcircuit cāt si protectia la suprasarcina.

 Schema are īn compunere aparate de protectie la suprasarcina (bloc de relee termice - e4) precum si aparate de protectie la scurtcircuit (sigurante fuzibile e1, e2, e3, e5 si e6).

Schema poate realiza pornirea si oprirea unui motor asincron trifazat cu rotorul īn scurtcircuit.

   Foarte important īn montaj este sa se dispuna de scheme de conexiuni cāt mai clare, care se pot realiza fara dificultati de lucratori cu calificare medie.

Documentatia tehnica a proiectelor de comenzi automate īn instalatiile electrice cuprinde, pe lānga diverse tipuri de scheme, specificatia echipamentelor,  jurnale de cabluri si conductoare.

ACT55

Fig. 1.2. Pornirea automata a unui motor asincron trifazat cu rotorul īn scurtcircuit.

Foarte important īn montaj este sa se dispuna de scheme de conexiuni cāt mai clare, care se pot realiza fara dificultati de lucratori cu calificare medie.

Documentatia tehnica a proiectelor de comenzi automate īn instalatiile electrice cuprinde, pe lānga diverse tipuri de scheme, specificatia echipamentelor,  jurnale de cabluri si conductoare.

Exista mai multe posibilitati de realizare a schemelor de comanda. Īn figura 1.3 sunt redate cāteva posibilitati de īntocmire a schemelor de comanda.

Urmarind schema electrica din figura 1.3 putem specifica:

-          alimentarea se face de la o retea trifazata prin sigurantele fuzibile e1,e2,e3;

-          din sigurantele fuzibile curentul este distribuit la contactele de forta ale contactorului 1C;

-          releul termic e4 face posibila protectia la suprasarcina pentru circuitul nostru, īn consecinta este necesar sa efectuam o legatura, prin intermediul unor conductoare, īntre contactorul 1C si releul termic e4;

-          de la releu se duc trei conductoare la motorul m.

Īn practica acest lucru este specificat prin documentatia tehnica care īnsoteste schema de montaj.

Pentru schema din figura 1.2 s-au utilizat aparatele mentionate īn specificatia echipamentului (tabelul 2).

ACT52

ACT51

                                                Figura 1.3. Scheme de comanda:

a - alimentare bobina contactor; b - automentinerea la un contactor; c - schema cu interconditionare;         d - schema cu semnalizare;  e - alimentarea semnalizarii cu ajutorul unui transformator; f - alimentarea circuitului de comanda prin intermediul unui transformator;  g - schema cu temporizare (actioneaza un bec de semnalizare); h - schema de temporizare (actionare un contactor).

Specificatia echipamentului electric:                                         

Tabelul 2

Nr. Crt.

DENUMIREA  APARATULUI

CARACTERISTICI TEHNICE

TIP - COD

Nr.   bucati
SIMBOL

1.

Siguranta fuzibila

LFi - 25 /

2031

3

e1 - e2 - e3

2.

Releu termic

TSA - 10 A

3670

1

e4

3.

Siguranta fuzibila

LFm - 25/

1995

2

e5 - e6

4.

Contactor

TCA - 10 A/220 V

4001

1

1C

5.

Buton oprire

380 V / 2 A

3770

1

bo

6.

Buton pornire

380 V / 2 A

3770

1

bp

7.

Conductor

AFY - 4 mm2

8.

Conductor

FY - 1,5 mm2

Pornirea si inversarea sensului de rotatie este posibila daca se apeleaza la schema din figura 1.4. Aceasta schema se bazeaza pe inversarea a doua faze īntre ele - faza R cu faza T.

36M2

Figura 1.4. Schema de principiu pentru inversarea sensului de rotatie a motorului asincron trifazat


loading...Document Info


Accesari: 13485
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )