Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Reguli de ordine interioara privind prevenirea si stingerea incendiilor: focul deschis, fumatul, cai de acces si evacuare, gestionarea deseurilor si ambalajelor. Instruirea in domeniul p.s.i.

tehnica mecanica


Reguli de ordine interioara privind prevenirea si stingerea incendiilor: focul deschis, fumatul, cai de acces si evacuare, gestionarea deseurilor si ambalajelor. Instruirea in domeniul p.s.i.


A. Executarea lucrarilor cu foc deschis

1.Lucrarile cu foc deschis,( sudare, taiere, lipire, focul pentru arderea gunoa 212e42c ielor si deseurilor etc.) se vor executa si se vor supraveghea numai de persoane calificate, experimentate si instruite.

2. Persoana fizica cu atributii de conducere va reglementa prin document scris (decizie, dispozitie,etc.) modul de executare a lucrarilor cu foc deschis, activitate care presupune:

- stabilirea , daca este cazul, a locurilor unde periodic sau permanent se pot efectua lucrari cu foc deschis (topirea bitumului, arderea reziduurilor, combustibile, curatiri prin ardere, etc.) si a persoanelor care le supravegheaza

- stabilirea locurilor cu pericol de incendiu in care este interzisa utilizarea focului deschis

- nominalizarea persoanelor care au dreptul sa emita permis de lucru cu foc

- descrierea procedurii de emitere , semnare, aducere la cunostinta si pastrarea permisului de lucru cu foc

- intocmirea unei instructiuni specifice de prevenire a incendiilor pentru astfel de lucrari, care sa fie tinuta de executant asupra sa si prelucrata ce acesta inainte de inceperea lucrarii

3. Se interzice utilizarea focului deschis in locurile (incaperile, zonele, instalatiile, echipamentele , mijloacelor de transport,etc.) in care se prelucreaza, se utilizeaza, se depoziteaza, se vehiculeaza, se manipuleaza materiale si substante combustibile sau care in prezenta focului deschis prezinta pericol de incendiu sau de explozie.

4. Permisul de lucru cu foc se va emite in doua exemplare, conform modelului din anexa nr. 7 din Normele generale de prevenire si stingere a incendiilor,

5.Seful sectorului de activitate pe raza caruia se executa lucrari cu foc deschis va lua urmatoarele masuri:

- evacuarea personalului din incapere;

- indepartarea si protejarea materialelor combustibile;

- aerisirea si ventilarea spatiilor;

- dotarea locului respectiv cu mijloace de limitare si stingerea incendiilor;

- instruirea personalului care executa lucrarile cu foc deschis cu masurile specifice locului de munca respectiv.

Dupa terminarea lucrarii cu foc deschis, se vor executa urmatoarele:

-         controlul amanuntit al incaperii in care s-a executat lucrarea si a celor invecinate pentru a vedea daca nu s-au creat focare de incendiu( zone incandescente, miros de ars, degajari de fum etc.);

-         descoperirea zonelor protejate si verificarea starii materialelor combustibile;

-         verificarea periodica, in urmatoarele 24 de ore, a situatiei existente la locul in care s-a executat lucrarea;

-         depozitarea in conditii de siguranta a echipamentelor folosite la lucrare;

-         reamplasarea pe pozitiile initiale a materialelor combustibile indepartate sau protejate pe timpul lucrarilor cu foc deschis, se face dupa cel putin 6 ore de la terminarea lucrarii;

-         colectarea, atunci cand este cazul, slamului( namolului de carbid) in containere destinate acestui scop si depozitarea in locul special amenajat.

5. Arderea deseurilor de hartie, carton, textile etc., se va face in crematorii, containere metalice sau gropi special amenajate sub supravegherea permanenta a unui angajat si cu luarea tuturor masurilor de siguranta.

B. Reglementarea fumatului

In cadrul fiecarui agent economic, institutii, reglementarea fumatului in unitate se face prin dispozitie scrisa data de persoana fizica cu atributii de conducere

In dispozitie se vor mentiona:

- locurile cu pericol de incendiu sau de explozie in care este interzis fumatul sau dupa caz accesul cu chibrituri, tigari sau brichete

- locurile amenajate pentru fumat;

- persoane desemnate sa raspunda de supravegherea reglementarii pe locuri si sectoare de activitate;

- alte date si informatii necesare sa fie precizate pentru a diminua pericolul de incendiu;

Fumatul este interzis, de regula, in toate locurile in care nu se admite folosirea focului deschis, precum si in spatiile de cazare comuna, incaperile cu echipament electronic de calcul, incaperile centralelor termice, locurile cu schele, cofraje si esafodaje, realizate din materiale combustibile, lanurile de cereale in faza de coacere si zonele impadurite.In locurile stabilite pentru fumat se vor instala inscriptii "LOC PENTRU FUMAT" si se vor prevedea scrumiere, vase cu apa, nisip sau pamant pentru stingerea resturilor aprinse de chibrituri sau tigari. Scrumierele si vasele de la locurile de fumat amenajate se vor amplasa astfel incat sa nu fie posibila aprinderea materialelor combustibile din apropiere (perdele, deseuri de textile,hartie, carton, etc.).

Se interzice depunerea in scrumierele, vasele sau gropile destinate stingerii resturilor aprinse de tigari sau chibrituri, a altor deseuri de materiale combustibile (hartie, carton, textile, etc.).

Golirea scrumierelor si a vaselor cu resturi de tigari in cosurile de hartie sau in alte locuri in care exista materiale combustibile este interzisa. De asemenea se interzice aruncarea la intamplare a resturilor de tigari sau chibrituri aprinse.

C. Asigurarea cailor de acces, evacuare si interventie

Accesul mijloacelor si al persoanelor pentru interventiile operative in caz de urgenta publica de incendiu trebuie sa fie asigurat in permanenta la toate:

- constructiile de orice fel si incaperile acestora

- instalatiile tehnologice si anexe

- depozitele inchise si deschise de materii prime, semifabricate, finite si auxiliare

- instalatiile, aparatele si mijloacele de prevenire si stingere a incendiilor, precum si la punctele de comanda ale acestora

- dispozitivele de actionare a unor mijloace cu rol de protectie in caz de incendiu

- tablourile de distributie si intrerupatoarele instalatiilor electrice de iluminat, de forta si la sursele de rezerva care sunt destinate sa alimenteze receptoare electrice cu rol in caz de incendiu

- claviaturile si vanele instalatiilor tehnologice sau auxiliare care trebuie manevrate in caz de incendiu

- celelalte mijloace utilizate pentru interventie in caz de incendiu

Caile de acces, evacuare si interventie se vor marca cu indicatoare de securitate conform reglementarilor legale in vigoare astfel incat traseele acestora sa fie recunoscute cu usurinta atat ziua cat si noaptea.

In casele scarilor, pe coridoare sau pe alte cai de evacuare ale cladirilor nu se admite amenajarea de incaperi ori locuri de lucru, depozitarea materialelor, care ar putea impiedica evacuarea sau interventia in caz de incendiu.

Cheile usilor de acces in cladiri si cele ale incaperilor incuiate se pastreaza in locuri sau la persoane desemnate astfel incat sa poata fi identificate si folosite in caz de necesitate.

D. Gestionarea ambalajelor si a deseurilor combustibile

Modul de gestionare a deseurilor, reziduurilor si ambalajelor presupune:

- nominalizarea dupa caz, a deseurilor, reziduurilor si ambalajelor specifice activitatii

- indicarea regimului de colectare si curatare

- locurile de depozitare si modul de distrugere sau de valorificare

- desemnarea personalului responsabil cu gestionarea lor

- completarea datelor noi la aparitia oricarei modificari de situatie

Ambalajele combustibile (folii din plastic, hartie, carton etc. ) utilizate pentru ambalarea produselor finite, se depoziteaza separat, cu accesul limitat al muncitorilor.

Depozitarea seva executa pe rafturi sau in stive, in asa fel incat sa se pastreze caile de acces libere, sa nu se blocheze accesul la hidrantii interiori si stingatoarele din dotare, iar ambalajele combustibile sa nu vina in contact direct cu surse de caldura calorifere, radiatoare, corpuri de iluminat etc.

Ambalajele, deseurile si reziduurile combustibile rezultate din procesul de productie, se colecteaza ritmic, dar obligatoriu la terminarea schimbului de lucru si se depun in locul special destinat depozitarii lor. In toate locurile de munca se va pastra in permanenta curatenia.

Se va evita depozitarea ambalajelor si deseurilor pe perioade mai mari de timp pe caile de acces din societate. .

Deseurile combustibile (folii din plastic, hartie, carton etc.) rezultate in urma activitatilor desfasurate, se depoziteaza separat, cu accesul limitat al personalului.

Depozitarea deseurilor se va face in containere metalice, in asa fel incat sa se pastreze caile de acces libere, sa nu se blocheze accesul la hidrantii interiori si stingatoarele din dotare, iar ambalajele combustibile sa nu vina in contact direct cu surse de caldura calorifere, radiatoare, corpuri de iluminat etc.

Ambalajele, deseurile textile si reziduurile combustibile, se colecteaza ritmic si se depun in locul special destinat depozitarii lor. In toate locurile de munca se va pastra in permanenta curatenia.

Se va evita depozitarea mobilierului din lemn, ambalajelor si deseurilor pe perioade mai mari de timp sub casele de scari,pe holuri si pe caile de acces din societate.

E. Instruirea personalului

Instruirea in domeniul situatiilor de urgenta a persoanelor angajate in munca constituie parte componenta a activitatii de aparare impotriva incendiilor desfasurate de persoanele fizice si juridice potrivit prevederilor legale in vigoare.

Categoriile de instructaje in domeniul situatiilor de urgenta sunt:

-         instructajul introductiv general;

-         instructajul specific locului de munca;

-         instructajul periodic;

-         instructajul pe schimb, acolo unde situatia impune;

-         instructajul pentru lucrari periculoase;

-         instructajul la conversia profesionala;

-         instructajul pentru personalul din afara agentului economic sau a institutiei;

1. Instructajul introductiv general va avea o durata de 8 ore si se va executa cu urmatoarele categorii de persoane : - noii angajati in munca

- lucratorii sezonieri, temporari sau zilieri

Instructajul introductiv general se efectueaza de catre cadrul tehnic cu atributii de prevenire si stingere a incendiilor, care are competenta necesara. La incheierea instructajului introductiv general, persoanele instruite vor fi verificate asupra cunostintelor acumulate. Nu vor fi admise la locurile de munca persoanele care nu si-au insusit nivelul minim de cunostinte.

 1. Instructajul specific locului de munca se executa individual de catre seful locului de munca respectiv.

 1. Instructajul periodic se va executa trimestrial, de catre conducatorii sectoarelor de activitate,consiliati de cadrul tehnic cu atributii de prevenire si stingere a incendiilor, pe durata a cel putin doua ore.

 1. Instructajul special pentru lucrari periculoase (sudare, taiere sau lipire cu flacara, lucrari care pot provoca scantei electrice sau mecanice, arcuri electrice, etc.) se efectueaza de conducatorul formatiei de lucru privind tehnologia de executie si de conducatorul locului de munca pentru probleme specifice.

Personalul societatii va putea incepe lucrul numai dupa ce si-a insusit urmatoarele cunostinte minime :

  1. regulamentul intern al societatii;
  2. prevederile legislatiei de prevenire si stingere a incendiilor in partile ce-i privesc;
  3. normele de prevenire si stingere a incendiilor specifice locului de munca;
  4. cunoasterea si manuirea mijloacelor de prima interventie din dotarea locului de munca;
  5. modul de actiune in cazul izbucnirii unui inceput de incendiu sau a altui eveniment negativ.

Instruirea in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor se certifica prin inscrisuri realizate cu cerneala sau pasta, in fisele individuale de instructaj. Dupa completare fisa individuala de instructaj se semneaza atat de persoana instruita cat si de cea care a efectuat instructajul.


loading...
Document Info


Accesari: 4349
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )