Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTransporturile rutiere

tehnica mecanica
ALTE DOCUMENTE

Modul de lucru. Prelucrarea rezultatelor
Fisa de apreciere a sudorului
Sudarea tubulaturilor
CaMPUL ELECTRIC
LISTA LUCRARI DE LABORATOR
PROIECTAREA UNUI MECANISM CU BARE
Manual de exploatare tren
MASURAREA REZISTENTEI ELECTRICE PRIN METODE INDIRECTE
MATERIALE DE FERTILIZARE SI DE PROTECTIE FITOSANITARA
MULTILEVEL INVERTER WITH TWO CONDUCTION BRANCHES

Transporturile rutiere

Prin transport rutier se întelege orice operatiune de transport care se realizeaza cu vehicule rutiere pentru deplasarea marfurilor sau a persoanelor chiar daca vehiculul rutier este, pe o anumita portiune a drumului, transportat la rândul sau pe/de un alt mijloc de transport.Importanta transportului rutier a crescut datorita construirii unei adevarate retele de sosele si a variatelor inovatii tehnice si tehnologice din industria autovehiculelor. Escaladarea 818h77i permanenta a problemelor ecologice, inclusiv pericolul incalzirii globale, cauzata, in parte, de arderea combustibililor, cum ar fi petrolul, a determinat multa lume sa considere ca utilizarea autovehiculelor pe sosea ar trebui drastic limitata. Traficul intens, zgomotul si vibratiile datorate camioanelor de mare tonaj reprezinta alte dezavantaje. Transportul rutier constituie si un mare consumator al unor resurse naturale din ce in ce mai sarace. Fata de transportul pe caile ferate, transportul rutier are o eficienta de doar o zecime, atunci cand ambele sisteme lucreaza la o capacitate maxima.

Folosirea pe scara tot mai larga a automobilelor a avut numeroase efecte asupra societatii. Cresterea numarului de automobile detinute de catre persoanele particulare a contribuit mult la dezvoltarea suburbiilor, locuite de cei care lucreaza in marile orase, dar carora nu le place sa locuiasca intr-un mediu urban. Masinile sunt raspunzatoare si de acele aglomerari ale traficului rutier care apar mai ales la orele de varf. Pentru a putea face fata unui trafic rutier din ce in ce mai intens, a fost necesara construirea unor retele de sosele mult mai late, ele ducand, insa, si la o crestere a poluarii aerului, a prafului, a zgomotului si a vibratiilor.

Tipurile de transporturi rutiere, spre deosebire de celelalte tipuri de transport pot patrunde si in regiunile dificil de strabatut ale planetei, facilitand astfel legaturile si comunicatiile, indeosebi pe distante mici si mijlocii. Repartitia geografica a cailor rutiere este mai echilibrata decat a celor feroviare si in consecinta acestea au preluat o mare parte a transportului de marfuri, in tarile dezvoltate reprezentand mai mult de 60% din total.

Pentru a inlezni legaturile rutiere au fost construite poduri, tunele, viaducte ca si in cazul transporturilor feroviare.

Exista mai multe categorii de cai rutiere, in functie de importanta lor :

-         drumuri de interes local ;

-         drumuri nationale ;

-         sosele continentale ;

-         sosele transcontinentale ;

-         autostrazi

Lungimea drumurilor modernizate este in prezent de peste 15mil km, iar cea a autostrazilor se apropie de 100000km.

De asemenea soselele urca pana la mari inaltimi, ajungand la 4000-5000m in Podisul Tibet si M-tii Anzi si la cca. 2500m in M-tii Alpi.

Magistrale rutiere exista pe toate continentele, unele avand dimensiuni impresionante :

-         Panamericana de peste 27000km care strabate America de la N la S pe latura pacifica ;

-         Transamazonianul de 5500km ;

-         Transsaharianul de 3200km care leaga tarile din N cu cele din sudul celui mai intins desert al Planetei.

Cele mai mari retele de cai rutiere si densitati ridicate in domeniu se afla in Europa, mai ales in Europa de V si America de N. La polul opus, exista intinse regiuni in care reteaua cailor rutiere este putin dezvoltata, cum sunt : Siberia, nordul canadian, podisurile Pamir si Tibet, deserturile Sahara, Gobi si cele australiene, cea mai mare parte a Peninsulei Arabia, intinsele paduri tropicale din America de S si Africa.

Transporturile rutiere in Romania

Începând cu anul 1992, Ministerul Transporturilor a demarat o serie de programe de reabilitare a retelei rutiere din România, cu asistenta acordata de principalele institutii financiare europene, la care s-a adaugat contributia Guvernului României, si care, pâna în prezent, s-a concretizat în refacerea infrastructurii si a suprastructurii rutiere pe o lungime totala de 1.031 km .
Autostrazi:

   total: 153.170 km

   pavate: 78.117 km (inclusive 113 km de autostrazi expres)

   nepavate: 75,053 km (1995 est.)

      Reteaua rutiera: Urmatoarele drumuri nationale fac legatura intre Romania si alte orase europene importante:

   E 81 (Berlin-Varsovia-Budapesta-Petea);

   E 60 (Viena-Praga-Budapesta-Bors);

   E 68 (Viena-Praga-Budapesta-Arad);

   E 70 (Trieste-Belgrad-Portile de Fier);

   E 79 (Atena-Tirana-Sofia-Calafat);

   E 85 (Atena-Istanbul-Sofia-Giurgiu);

   E 85 (Varsovia-Kiev-Cernauti-Siret);

   E 87 (Istanbul-Tirana-Sofia-Vama Veche);

   E 581 (Moscova-Kiev-Chinisau-Albita)

Regiunea S-V Oltenia are o infrastructura de transport relativ bine dezvoltata.

Teritoriul Regiunii este strabatut de trei drumuri europene:

E70 -  dinspre Iugoslavia (Moravita) -  Timisoara - Bucuresti - nordul tarii;

E79 - dinspre Ungaria -  Oradea (Bors) si face legatura cu sudul tarii;

E81 - tranziteaza judetul Vâlcea  spre Ungaria.

Drumurile judetene si comunale de pe teritoriul Regiunii au o pondere de 80,6% din totalul drumurilor publice, din care 10,0% sunt modernizate si 32,7% au îmbracaminti usoare rutiere. Regiunea este  traversata de 9.951 km de drumuri publice, din care 2.488 km reprezinta drumuri nationale. Cu toate acestea, infrastructura rutiera necesita modernizare si reabilitare.

Comparativ cu statele membre UE si cu unele tari est-europene, sistemul de transport românesc este insuficient dezvoltat si de calitate slaba.

Analiza sistemului de transport românesc duce la urmatoarele concluzii:

·                     transportul intern, desi diversificat, are o capacitate insuficienta de transport al bunurilor si pasagerilor, în special în unele zone si în anumite perioade ale anului (sezonul de vara, sfârsitul de saptamâna);

·                     infrastructurile de transport din România nu sunt suficient dezvoltate si necesita investitii importante pentru a fi la nivelul standardelor europene,

·                     accesul la coridoarele vest-europene, ca si la cele din Europa de Est si de Sud-Est, este limitat si dificil, din cauza capacitatii reduse de transport si a calitatii infrastructurii fizice specifice (numai 100 km de autostrazi, drumuri nationale nemodernizate etc.);

·                     localizarea României la intersectia a numeroase drumuri care leaga Europa de Vest si cea de Est, ca si Europa de Nord cu cea de Sud, precum si situarea tarii pe axele de tranzit între Europa si Asia, subliniaza importanta existentei unei infrastructuri dezvoltate;

·                     accesul României la Marea Neagra si la Dunare reprezinta o oportunitate si un argument pentru a creste volumul transporturilor pe apa, luându-se în considerare costurile scazute ale acestui tip de transport, comparativ cu transportul pe uscat sau aerian.
Document Info


Accesari: 3804
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )