Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadVerificarea si corectarea jocului intre supape si colbutori

tehnica mecanica


Verificarea si corectarea jocului intre supape si colbutori

Aceasta verificare/corectare este foarte importanta pentru buna functionare a motorului racit cu aer al VW Broasca; o proasta reglare putand avea influenta in scaderea puterii motorului, supraincalzire, consum, noxe.Jocul intre supape si colbutori are rolul de a prelua dilatarile termice din orga 10210r179k nele componente ale mecanismului de distributie al motorului. Datorita functionarii acestui tip de motor la temperaturi mai mari decat ale unui motor racit cu apa, acest joc se deregleaza usor, de aceea aceasta verificare trebuie facuta regulat, conform "presei internaute" cam la 5 000 km, iar dupa alte pareri, cam in fiecare primavara.

Scule si dispozirive de inalta tehnologie necesare: o surubelnita, o cheie inelara de 13 mm, o lera

Conditie importanta: motorul trebuie sa fie rece ! - eventual faceti reglajul dupa ce nu a functionat o noapte.

Operatii:

1-              Scoateti capacul delcoului. Rotiti motorul, ori tragand de cureaua generatorului (dinam/ alternator), ceea ce e mai putin recomandat, fie rotind fulia cu o cheie fixa, in sensul acelor de ceasornic, pana ce semnul de pe fulie ce marcheaza avansul fata de punctul mort superior se aliniaza la imbinarea celor doua "carapace" ale blocului motor. Daca aveti mai multe semne pe fulie, alegeti-l pe cel mai din stanga. Verificati daca rotorul delco-ului este spre semnul de pe corpul delcoului, daca nu, mai rotiti motorul cu 360ș . Marcati pe fulia motorului, opus punctului mort superior, punctul mort inferior.

2-            Scoateti capacul de la colbutori la cilindrii din dreapta (1 si 2). Introduceti lera (0,2 mm) intre surubul de reglare si tija supapei, la ambele supape ale cilindrului 1. Daca aceasta freaca usor, totul este in regula. Daca distanta este mai mare, sau mai mica, de slabeste piulita de blocare cu cheia inelara de 13 mm (ideala este una "cotita"), se introduce lera si, cu surubelnita se strange/desface surubul central pana ce lera se misca cu o usoara frecare. Odata facut acest lucru, se va strange piulita de blocare, tinand totusi surubul de reglare cu surubelnita pentru ca acesta sa nu fie antrenat de piulita. Se mai verifica o data distanta. Se roteste motorul in sens trigonomertic cu 180ș  pana ce semnul pus pentru marcarea punctului mort inferior se aliniaza la imbinarea blocului. Acum se poate trece la efectuarea acelorasi operatii pentru cilindrul 2. Dupa terminarea si cu acesta, se pune capacul la loc, schimband eventual garnitura, fixand-o de capac cu vaselina pentru a nu se misca pana la asigurarea acestuia. Nu se vor folosi adezivi sau garnituri fluide ! Data viitoare va fi un chin sa scoateti capacul, iar resturile de garnitura se vor curata foarte greu. In caz ca nu gasiti aceste garnituri usor, erau pe vremuri in Vitan - Barzesti, la tarabe, de vanzare garnituri, sau foi din care sunt facute garniturile; folosind-o pe cea veche ca model faceti alta - folosesc astfel de garnituri de 7 ani. Mare atentie la fixarea capacului colbutorilor, sa nu se miste garnitura, am patit-o si pe asta, a curs uleiul ca la nebuni !
3-            Rotiti motorul cu inca 180ș si treceti la cilindrii 3 si 4, intai la 3, apoi, dupa inca o rotire de 180ș, la 4.

Daca gasiti una dintre supape mai "stransa", urmariti-o in timp, daca si data viitoare este stransa, este vremea sa o schimbati - incepe sa cedeze. Aceasta se intampla de obicei la supapele de evacuare, in special la cea de la cilindrul 3 care functioneaza mai cald decat ceilalti. Daca dupa 500 km o supapa de evacuare este iar "stransa", este semn ca tija se alungeste si va ceda curand. Imaginati-va o supapa  rupta topaind prin cilindru !!!

Porniti motorul si dati-I bataie ! O sa constatati ca e alt motor !

Document Info


Accesari: 1935
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )