Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadLiviu Comes (1918-2004)

Muzica
ALTE DOCUMENTE

Vreme rea
Canon (Johann Pachelbel)
Verdi
Greensleeves (Traditional)
Duetul din Pescuitorii de perle (Georges Bizet)
Uvertura William Tell - Finale (Gioacchino Rossini)
Valsul florilor - Spargatorul de nuci (Piotr Ilici Ceaikovski)
Acorduri chitara
Era muzici country
Liedul

Elev al maestrului Sigismund Toduta, compositor dotat cu o fina muzicalitate, Liviu Comes (1918-2004) depune o intensa activitate īn viata artistica a vechiului oras de pe malurile Somesului pāna cānd se hotaraste sa se stabileasca īn capitala. Cretia sa s-a relizat cu precadere īn domeniul muzicii de camera, precum si al muzicii īnc 18318j93s hinate formatiilor corale profesioniste si de amatori. Īn acest sens el a dat  la iveala un reusit ciclu de 10 Coruri pentru voci barbatesti si o Balada pentru cor mixt, de proportii mai mari. Īn toate aceste lucrari el cultiva un melos popular diatonic, fie cules din folclor, fie creat īn spiritual acestuia, tratat cu o subtila polifonie, cu functii tonale precise, asperitati īn limbajul armonioc si o ritmica aproape simetrica de tipul celei clasice.         Liviu Comes si-a concentrat atentia asupra genului vocal, avānd predilectie vadita spre muzica pentru copii. Sondānd cu atentie valentele melodiei populare, formele arhetipale si ritualurile folclorului stravechi, compozitorul a imaginat un limbaj sonor de o reala simplitate si originalitate. Graitoare sunt lucrarile corale polifonice publicate īn 1956, Primavara - 30 de cāntece la unison si 2 voci egale, Jocuri musicale pentru copii, 9 melodii pentru prescolari, Cāntece si jocuri pentru prescolari. 

         O miniatura de un delicat rafinament poetic, realizata cu maiestrie si ingeniozitate, evocānd clipe de dragoste petrecute īn mijlocul naturii, este N-auzi māndro. Un alt cāntec de dragoste, Saraca inima mea, atrage atentia prin folosirea expresiva a melismelor, īn timpul īn timp ce imitatii melodioase, cu un colorit modal arhaizant, se desprind din piesa Pāna-I omul tinerel. Ritmul de parlando-rubato caracterizeaza lirica creatie Tinerel pe drum ma duc. Eficient īn acest caz sunt cele doua linii melodice distincte: a tenorului solist, un cāntec nostalgic, si a corului mixt cu sinoase unde polifonice, precum si sonoritati distrect colorate.

         Frunza verde trei cirese este un scherzo plin de veselie si antren, se desfasurat īn Allegro giocoso. Un madrigal duios, deosebit de cantabil, este intitulat Pe dealu lui Sānt Ion, unde autorul distribuie judicious polifonia vocala la patru voci egale, cu un colorit sobru si o expresie retinuta. Puternic contranstante, piesele Haide fata sa te joc si Aseara la māndr-i giuca, degaja robustete si o buna dispozitie integrata īntr-un fermecator peisaj rustic. Una din cele mai realizate piese ale compozitorului este miniatura Somnu-mi-i si pic de somn, o bijuterie fin alcatuita cu o originala polifonie. Cel mai scurt poem coral, cu sonoritati ample si stralucitoare, este Vai de mine, ce sa fie!. Aceaste lucrari ale autorului constituie o inspirata suita pentru cor barbatesc.                            
         Cea mai conturata  lucrare a lui Liviu Comes este, fara īndoiala, Balada pentru cor mixt. Continutul ei poetic reda o īnfratire, īn senina natura, a haiducilor ce lupta pentru libertate si īnlaturarea nedreptatii sociale cu cei saraci si napastuiti de o orānduire cruda.

         Liviu Comes adduce prin aceasta balada o contributie importanta la īmbogatirea creatiilor romānesti īnchinate corului a capellasi reliefeaza noi potente ezpresive si tehnice. Muzica baladei, straina de idilismul edulcorat, present uneori īn alte creatii ale sale, īmbina cu success un lirism discret si o vigoare specifica vietii rustice. 
Document Info


Accesari: 1947
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )