Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Crapul de crescatorie in timpul verii

Pescuit


Crapul de crescatorie în timpul verii

Adrian Grozea

Numai pestii crescuti în iazuri si helesteie trebuie tratati diferentiat în functie de sezon, deoarece temperatura influenteaza în mod direct procesele biologice care se desfasoara în cadrul acestor amenajari, dar si metabolismul pestilor. În general, pe timpul verii trebuie create premisele dezvoltarii moderate a algelor, asigurarea unui debit constant de primenire a apei, furajarea pestilor si pescuitul de control.


Dezvoltarea controlata a algelor

Vara se dezvolta în masa apei numeroase specii de alge, în special alge verzi, care gasesc în acest sezo 333f53d n cele mai propice conditii pentru înmultire. Prin procesul de fotosinteza, algele elibereaza oxigen în apa, o buna parte din oxigenul dizolvat în masa apei având aceasta origine. Daca în apa se gasesc cantitati ridicate de nitrati, vor fi preluati de catre alge, astfel ca acestea vor îndeplini un rol important în reducerea compusilor pe baza de azot, îmbunatatind astfel calitatea apei. În plus, pe baza algelor se poate dezvolta zooplanctonul (crustacee inferioare si rotifere) care poate fi consumat direct de puietul de crap în primele saptamâni de viata, de caras sau novac (un ciprinid din complexul chinezesc). Algele care mor se depun pe fundul iazului sau helesteului constituind hrana pentru zoobentos, care grupeaza diverse vietuitoare cum ar fi: viermi, larve de insecte, moluste etc. Zoobentosul este consumat apoi de crap. De multe ori înmultirea algelor este foarte accelerata si apare asa-numitul fenomen de înflorire a apelor, când apa capata o culoare verde închisa si o viscozitate ridicata. În urma acestui fenomen apar mortalitati în masa a populatiei piscicole. Pe timpul noptii algele respira ceea ce înseamna ca preiau din apa oxigenul si elibereaza dioxid de carbon. Astfel, în timpul înfloririi apelor, pestii pe de-o parte sunt privati de oxigen si pe de alta parte, dioxidul de carbon eliberat de alge reactioneaza cu apa dând nastere acidului carbonic. Acest compus chimic reduce drastic pH-ul apei care va produce iritatii la nivelul mucoaselor branhiilor, secretii abundente de mucus, dispnee, dupa care pestii vor muri.

Prevenirea fenomenului de înflorire a apei se poate face prin administrarea îngrasamintelor în doze reduse si esalonat pe parcursul perioadei vegetative. În acest mod se mentine în bazine o dezvoltare moderata a fitoplanctonului si se limiteaza dezvoltarea macrofitelor. Dupa fiecare doza de îngrasamânt mineral, fitoplanctonul ce s-a dezvoltat pâna atunci moare (cade pe fundul bazinului unde este consumat de organismele bentonice), locul lui fiind luat de o noua generatie, care la o noua doza de îngrasamânt are aceeasi soarta. Popularea suplimentara a bazinelor de crestere a crapului cu specii fitoplanctonofage, cum ar fi crapul argintiu (Hypophtalmichthys molitrix), poate constitui de asemenea o masura eficace de prevenire a dezvoltarii în exces a algelor.

Primenirea apei

Mai mult ca oricând, în sezonul estival este nevoie de primenirea apei din helesteie, care se face prin asigurarea unui debit constant de alimentare de cca. 2-3 l / ha. În acest mod, prin intermediul instalatiilor de alimentare se vor acoperi pierderile de apa rezultate prin infiltratii si evaporare, se asigura evacuarea apei viciate, dar si oxigenarea apei din helesteu. Trebuie avut în vedere faptul ca, cu cât temperatura este mai ridicata cu atât cantitatea de oxigen dizolvata este mai redusa. Acesta este motivul pentru care în zilele foarte calduroase pestele se ridica la suprafata si manifesta semne vizibile de sufocare (miscari de prehensiune si "înghitire" a aerului). În aceste situatii se intervine prin cresterea debitului de alimentare sau se apeleaza la instalatii speciale pentru aerare.

Furajarea crapului

Datorita temperaturilor ridicate, metabolismul pestilor este intens, ceea ce duce la o buna valorificare a nutreturilor. Cel mai bun consum specific al furajelor administrate crapului se înregistreaza când temperatura apei este de cca. 25°C. Când temperatura apei depaseste 30°C furajarea trebuie oprita deoarece crapul înceteaza sa se mai hraneasca. Furajele administrate crapului sunt foarte variate dintre acestea facând parte: uruiala din cereale (porumb, grâu, orz, ovaz, secara), sroturile de floarea soarelui sau soia, drojdia furajera, faina de peste, la care se poate adauga pâna la 1% creta furajera. Retetele utilizate în practica sunt foarte variate, corelate cu vârsta crapului dar si cu posibilitatile fiecarei ferme în parte. Recomandabil este sa se administreze furaje granulate fabricate de firme specializate. Totusi, este necesar ca detinatorul de helesteie ciprinicole sa consulte specialistii în vederea constituirii unei scheme optime de furajare, în care sa se ia în calcul toate elementele biologice si de microclimat care contribuie la eficientizarea furajarii.Pescuitul de control se realizeaza la intervale de 15 zile în vederea aprecierii evolutiei dezvoltarii corporale a puietului de crap. Cu aceste ocazii se captureaza cu ajutorul prostovolului, în zonele de furajare, câte 50-100 de exemplare, care se masoara si se cântaresc, rezultatele fiind trecute în registre. În acest fel se urmareste dinamica de crestere a populatiei de crap, aceasta comparându-se cu valorile standard din literatura de specialitate. Astfel, prin intermediul pescuitului de control, se poate stabili daca procesul tehnologic s-a desfasurat în mod corespunzator pâna în acel moment.

Cele amintite mai sunt operatiuni absolut necesare pentru buna desfasurare a fluxului tehnologic în iazuri si helesteie. În cazul sistemelor superintensive, când cresterea pestilor se realizeaza în hale, iar temperatura apei este relativ constanta tot timpul anului, toate operatiunile din cadrul fluxului tehnologic sunt uniforme pe întreg cuprinsul anului, evitându-se astfel manoperele sezoniere.

stiati ca...

. Sturionii sunt pesti din familia Acipenseridae, cu scheletul partial osificat, care se întâlnesc numai în apele din zonele temperate ale emisferei nordice a globului?

. Scuturile osoase dispuse pe corpul sturionilor pe cinci rânduri au rol de protectie, fiind mai mari si mai ascutite în raport cu dimensiunile corpului la puiet, comparativ cu adultii?

. Aproape toate cele 27 specii de sturioni sunt periclitate sau amenintate cu extinctia?

. Cel mai scump caviar se obtine de la morun, iar pretul acestuia depaseste 3000 USD/kg, în unele cazuri ajungând chiar la 5000 USD/kg?

. În perioada de reproducere cca. 15% din greutatea unei femele de sturion este reprezentata de caviar?

. Cea mai numeroasa populatie de sturioni se gaseste în Marea Caspica?

. Ţarile care din care provine caviarul de cea mai buna calitate sunt Rusia si Iranul?

. Numai caviarul recoltat din femele vii este de calitate, deoarece dupa moartea acestora icrele capata un gust amar?


loading...
Document Info


Accesari: 6809
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )