Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
SISTEME DE CRESTERE A CIPRINIDELOR

Pescuit


SISTEME DE CREsTERE A CIPRINIDELOR

            Ciprinicultura poate fi clasificata īn functie de numarul de specii crescut, caracteristicile constructive ale spatiului de crestere si nivelul productiei realizate pe unitatea de suprafata (sau volum).


            Monocultura reprezinta cresterea unei singure specii īntr-un spatiu destinat acestui scop. Are ava 333i84d ntaje: lipsa concurentilor la hrana, materialul piscicol nu trebuie sortat, productivitatea buna la pescuit si livrare si dezavantaje: nu se valorifica toate nivelele trofice, creste numarul helesteelor īn situatia īn care doresti sa cultivi mai multe specii, s.a. Monocultura este recomandata, īn sistemele clasice, semiintensive si intensive la cresterea puilor si este obligatorie la cresterea intensiva a pestelui de consum si la cresterea superintensiva pentru orice categorie de vārsta.

            Policultura reprezinta cresterea  mai multor specii de pesti īn acelasi spatiu (helesteu, iaz, etc.) . Are avantaje: valorificarea mai buna a potentialului trofic, oferta diversificata sortimental adresata consumatorilor,  cresterea productiei cu aceleasi efort uman si financiar si dezavantaje: concurenta la hrana intre specii , necesar de forta de munca suplimentara la pescuitul de recolta, depozite suplimentare pentru parcarea pestelui marfa. Policultura este recomandata īn lacuri, iazuri si unele helestee pentru productii extensive, semiintensive si uneori intensive.

            Spatiile de crestere industriala pot fi constituite din lacuri, iazuri, helestee, viviere flotabile si instalatii industriale termostatate .

            Lacurile sunt bazine acvatice cu destinatia principala diferita: acumulare apa potabila sau industriala, atenuarea viiturilor, irigatie, energetica s.a., caracterizate de suprafete si adāncimi mari. Lacurile din zona colinara si de ses sunt īntotdeauna folosite si pentru piscicultura (ciprinicultura) spre deosebire de lacurile din zona montana īn care populatia piscicola este naturala si doar īn putine locuri sunt folosite viviere flotabile pentru cresterea salmonidelor.

            Iazurile sunt bazine acvatice de importanta locala cu destinatii multiple:  piscicultura, atenuarea viiturilor, rezervoare de apa pentru animale, arareori cresterea ratelor, s.a. si sunt caracterizate de suprafete mici (5-10 ha) si medii (20-40 ha), destul de rar 60 - 100 ha. Adāncimea maxima a apei este de 2-4 m.

            Helesteele sunt bazine piscicole speciale construite prin īndiguirea unei suprafete plane.  Helesteele sunt folosite numai pentru piscicultura si putine, amplasate īn zone favorabile climatic, pentru cresterea orezului. Helesteele au marimi extrem de variabile, de la 50 - 100 mp la cāteva sute de ha sau chiar mai mult. Adāncimea medie a apei este de 1,2-1,8 m, arareori mai mult. Suprafata si adāncimea helesteelor este dictata de destinatia acestor: cresterea, parcarea, iernarea reproducatorilor, reproducere natural-dirijata, dezvoltarea postlarvara, cresterea vara I, crestere vara II sau III, parcare peste de consum, iernare si de carantina.

            Vivierele flotabile sunt constructii speciale, confectionate din plasa montata pe flotori.  Caracteristicile tehnice ale plasei sunt diferite dar, īn mod obisnuit se foloseste plasa din material sintetic, tratat special pentru a i se conferi elasticitate, rezistenta si durabilitate. Marimea ochiului plasei se comanda īn functie de marimea pestilor care vor fi crescuti īn viviere.             Flotorii sunt confectionati din metal sau materiale sintetice. Dimensionarea lor asigura flotabilitatea ansamblului format din: flotori, plasa, platforma de acces, platforma administrativa si 5 - 10 % din greutatea productiei realizate.  O viviera flotabila are mai multe compartimente a caror dimensiuni sunt variabile dar nu mai mari de 6 x 3 x 3 (L x l x h) pentru ciprinicultura. Vivierele flotabile se amplaseaza pe lacuri care sunt caracterizate de adāncimi mari, volume mari de apa tranzitata si care nu sunt folosite ca rezervoare de apa potabila.

            Productiile realizate sunt de cel putin 10 - 20 kg/m.c., dar īn mod obisnuit se realizeaza 100 kg / m3.

            Instalatiile industriale (bazine termostatate) folosite īn cresterea pestelui sunt constituite din instalatii complexe scoase de sub influenta factorilor externi si au in componenta: instalatii de preparare a apei tehnologice, bazinul (cel mai adesea, bazinele) de crestere a pestelui, instalatiile de monitorizare a calitatii mediului si instalatiile de epurare a apei evacuate. Sistemele moderne sunt asistate de calculatoare cu programe speciale.

            Sunt doua procedee de crescut pesti īn instalatii industriale termostatate:

                        -  sisteme cu alimentare continua (SAC)

-         sisteme cu apa recirculata (SAR)Text Box: 			Lacuri			
Extensiva

Policultura		Iazuri			
Semiintensiva

Helestee		
Intensiva

Monocultura		Viviere	
							Superintensiva
						
Bazine termostatale

            Sistemele cu alimentare continua sunt folosite īn zone cu surse de alimentare cu debite mari si restrictii diminuate privind calitatea apei evacuate.

            Sistemele cu apa recirculata sunt folosite īndeosebi īn tari cu legislatie restrictiva privind calitatea apelor uzate.


            Schematic sistemele de crestere  a ciprinidelor (si a altor grupe de pesti) pot fi prezentate astfel:

Ciprinicultura poate fi clasificata si dupa nivelul de intensificare a productiei pe unitatea de suprafata sau volum , astfel :

                             -Productia extensiva se realizeaza exclusiv pe baza productivitatii piscicole naturale si poate fi de 100 - 500 kg/ha

                             -Productia semiintensiva se realizeaza pe baza productivatatii piscicole naturale stimulata prin administrarea de ingrasaminte (organice si minerale ) si amendamente si a hranei suplimentare de calitate slaba ( gozuri si sparturi de cereale ) sau medie ( amestec de cereale macinate si sroturi dar fara componente proteice de origine vegetala sau animala ,premixuri vitamino-minerale, s.a. ). Productia semiintensiva este cuprinsa in intervalul 500 - 2.000 kg/ha.

                             -Productia intensiva se realizeaza in conditii tehnice deosebite, care inseamna :

                                                          - interdictia administrarii de ingrasaminte organice sau minerale

-         aplicarea unor proceduri severe de preventie ihtiopatologica

-         popularea cu exemplare de aceeasi marime

-         mentinerea oxigenului solvit la valori minime de 5 mg/l

-         folosirea furajelor granulate de calitate foarte buna

-         monitorizarea zilnica a populatiei piscicole si a mediului

Productiile de 2.000 - 20.000 kg/ha sunt considerate productii intensive

- Productii superintensive sunt acele productii realizate in conditii tehnice deosebite , mai mari de 20.000 kg/ha sau 20 kg/m.c.


loading...Document Info


Accesari: 3209
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )