Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Forta bruta

Sport


Forta bruta

Odata ce intri intr-un ritm constant de antrenament pentru dry tooling, in scurt timp apare prima mare problema: lipsa unui panou artificial de antrenament. Si nu prea ai ce face - zici mersi ca il ai pe ala pentru escalada (evident ca acolo nu poti sa macelaresti structura dar multe miscari sunt similare), te dai pe unde poti (am bafta sa am un poligon de stanca la 12km de Iasi si o scara interioara la 45 de grade la servici) si... faci tractiuni. Multe. Cat mai multe si in moduri cat mai variate, pentru a te obisnui cu efortul fizic prelungit pe care il impune acest sport.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu prea am fost inzestrat de Mama Natura cu forta. Forta cunoscuta sub numele tehnic de "bulan". Am cat trebuie ca sa imi misc cele 62 de kg pe perete, sa trec cateva cruxuri dure, sa leg pasaje continue - dar pentru dry tooling trebuie mai mult. Trebuie rezistenta animalica in teren surplombant.

Am fost intrebat daca ma "antrenez" si in casa. Raspunsul e simplu: da, de 2 ori pe saptamana, pentru ca de cele mai multe ori nu am timp sa ma duc pe undeva sa ma antrenez specific. Prin urmare, fac tractiuni in serii numerice bine contorizate, cu sau fara greutati pe mine. Un antrenament de genul acesta dureaza in cazul meu 60 de minute din care 15 minute sunt incalzirea si 45 de minute chinul.

Materiale: doua bucati piolet tehnic Nomic, manusi (obligatoriu, altfel iti nenorocesti mainile), una bucata scandura pusa deasupra usii pe un prag orizontal, una bucata ham, una bucata rucsac uzat in care pun greutati (pet-uri de 2L umplute cu apa). Poti face miscarea si afara la un batator de covoare - daca ai vecini intelegatori.

Cum calculam ce greutati punem in sac? Raspunsul e simplu: valoarea variaza intre 5 si 15% din greutatea corpului si se obtine in urma testului urmator

1. faci tractiuni pana la epuizare, notezi numarul
2. 10 minute pauza
3.
agati de tine (obligatoriu de ham, nu in spate) 10% din greutatea corporala pe care o ai. Daca reusesti sa faci minim 2/3 din numarul tractiunilor de la punctul 1 e OK. Daca nu, mai scoti. Daca e prea lejer, adaugi.

Iata modelul de antrenament cu care am inceput sezonul

1. 3 serii a cate 10 tractiuni, cu pauza 1 minut intre serii
2. 3 serii a cate 10 tractiuni cu 6 kg agatate de mine, pauza 2 minute intre serii
3. blocaje la 90 grade - 3 serii a cate 10 blocaje, cu pauza 2 minute intre serii
4. blocaje la 90 grade - 3 serii a cate 10 blocaje, cu 6 kg agatate de mine, pauza 2 minute intre serii
5. pauza 5 minute
6. tractiuni pana la epuizare cu 6 kg agatate de mine, pauza 3 minute
7. tractiuni pana la epuizare fara greutati

Ce monitorizez:

1. continuitatea miscarilor. Daca trebuie sa ma intrerup in timpul tractiunilor sau blocajelor si raman atarnat pentru recuperare, notez numarul unde m-am blocat si incerc la urmatorul antrenament sa urc limita cat mai sus.
2. numarul de tractiuni la punctul 7 sa fie mai mare decat la punctul 6 si daca e posibil sa progreseze saptamanal.
3. blocajul sa fie ferm si minim 5 secunde.
4. in momentul in care toata inlantuirea de mai sus merge snur (fara "intreruperi" pentru recuperare), cresc numarul de tractiuni/blocaje cu 1.

Ce obiective mi-am stabilit? Sa ajung la 10kg sarcina si la un numar de 15 tractiuni/blocaje per serie. Inca mai am de lucru :)




Document Info


Accesari: 2427
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )