Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TESTOSTERONUL

Sport


TESTOSTERONUL

Testosteronul este hormonul masculin cel mai important, care are atat actiuni androgene(maturarea organelor masculine, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare-pilozitate tipica, ingrosarea vocii, agresivitate) cat si anabolice, de marire a anabolismului proteic si osos, determinand cresterea masei mu 313d39d sculare si ingrosarea oaselor, cat si stimularea eritropoiezei.

Testosteronul este secretat in mare parte de catre testicule, si in mai mica masura de glandele suprarenale si la femeie de ovare. La nivelul tesuturilor testosteronul se poate transforma in dihidrotestosteron, o forma de 1,5 ori mai activa, sau in hormon feminin, estradiol (prin intermediul acestuia se regleaza si productia proprie de testosteron) La ce se foloseste testosteronul ?

In medicina se foloseste in terapia de substitutie in cazuri cand secretia nu este apropiata de cea normala de 10-25 de miligrame pe zi, convalescenta dupa boli cu consum mare de proteine in osteoporoza, fracturi care se consolideaza greu s.a.

Datorita efectelor anabolice este folosit si de catre sportivi sau de catre cei care vor sa-si mareasca masa musculara. Reactii adverese

La copii este grabita oprirea cresterii, prin accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere. La barbati poate aparea hipertrofia prostei, priapism, ginecomastie(dezvoltarea tesutului mamar la barbat, probabil prin exces de transformare a testosteronului in estradiol), icterul colestatic, edeme prin retentie hidrosalina, cresterea calcemiei, acnee, atrofie testiculara, cresterea colesterolului si a tensiuni arteriale, chelire prematura. O parte dintre aceste efecte pot fi evitate prin administrarea de antiestrogeni.

Contraindicatii
Administrarea testosteronului si a steroizilor anaboliznati este contraindicta la barbatii cu probleme ale prostatei, ale ficatului, copii, adolescenti in perioada de crestere. Forme de administrare Testosteronul se administreaza injectabil sub forma de esteri continuti in solutii uleiaose : testosteron propionat, testosteron propionat etc.(vezi Esteri ai testosteronului), sau sub forma orala : metiltestosteronul, testosteronul undecanoat.

Se gaseste sub denumirile comerciale de : Testosteron, Testolent, Sustanon 250, Omnadren, Metiltestosteron, Undestor.

ATENTIE :
administrarea testosteronului duce la inhibarea secretiei proprii de testosteron si la efectele secundare aratate mai sus, care in general sunt mai mari decat ale steroizilor anabolizanti. Deci utilizatorii amatori si incepatorii nu ar trebui sa utlizeze testosteronul ci mai degraba steroizii, al caror scop tocmai acesta este, sa pastreze cat mai mult din efectele pozitive si cat mai putin din cele negative ale testosteronului.




Document Info


Accesari: 1783
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )