Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SLANIC-MOLDOVA

geografie


SLANIC-MOLDOVA




Sint multe locuri atragatoare in cuprinsul grupei montane Oituz-Nemira-Ciuc. Cel mai cunoscut centru pentru odihna si tratament, insemnat prin pozitie si calitatea apelor sale minerale, nu numai din cod 838c25i rii Muntilor Oituz dar din toti Carpatii Orientali, este statiunea balneoclimaterica Slanic-Moldova pe care Al. Vlahuta - in lucrarea lui Romania pitoreasca - o considera ca fiind amplasata in "Muntii Bacaului'. Accesul este posibil de pe sleaul batatorit care insoteste valea Trotusului (D.N.12 A), ori pe un drum judetean nemodernizat, deosebit de incintator, care pleaca de la Hirja, de pe valea Oituzului. Spre cetatea sanatatii, frumusetea decorului natural, dens si diversificat, se surprinde mai ales plecind de la Tirgu Ocna.

Spre Slanic-Moldova nu mergi astazi numai cu trasura. Cei 18 kilometri nu mai sint parcursi intr-un ceas cum spunea odinioara Al. Vlahuta. Pe soseaua modernizata (D.N.12 B) in locul unui "drum uscat si colburos' circula zilnic autobuze care parcurg distanta Tir-gu-Ocna - Slanic-Moldova intr-un sfert de ora.

In bazinul superior al riului Slanic natura si omul au realizari mari. Apele curgatoare - Slanic, Slanicelu, Pufu s.a. au sculptat in gresia de Kliwa un bazinet depresionar in decursul timpurilor geologice, iar acolo unde au gasit o ruptura de panta ori o diferentiere litologica au format spectaculoase cascade, repezisuri, ca la "Cascada', la "300 de scari' etc. O serie de culmi ii fac pavaza: Sandru, Pufu, Cerbu, Dobru, Cheschesu si Magura. Climatul de adapost, mai ales in timpul iernii, altitudinea mijlocie (530 m), pozitia in cadrul muntilor, calitatea apelor minerale - aparute la zi pe diferite fracturi - monumentalitatea covorului vegetal, toate implinesc valorile naturale ale regiunii. Prima mentiune despre aceste locuri singuratice, infundate in padurile seculare de brazi, se afla intr-un document din 1757. Cu timpul incep sa se foloseasca apele, se descopera noi izvoare, se construiesc locuinte, apoi vile moderne, instalatii balneare, conturindu-se astfel statiunea care este recunoscuta astazi si pe plan international. Cele 16 izvoare cu un grad de mineralizare variat, datorita conditiilor geologice ale gresiei de Kliwa, au o deosebita valoare terapeutica. Slanic-Moldova se afla in rindul asezarilor urbane, avind in componenta sa localitatile Cerdac si Ciresoaia. Cit priveste imprejurimile atentia vizitatorilor este atrasa de cele mai mari virfuri Sandru Mare (l 640 m) si Nemira Mare (l 649 m).



Document Info


Accesari: 1925
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )