Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Tulburarea obsesiv-compulsiva

medicina


Tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva
se caracterizeaza prin prezenta unor simptome obsesive si compulsive, precum si a unor grade diferite de anxietate, depresie si depersonalizare.

În tulburarea obsesiv-compulsiva simptomul cel mai remarcabil este un sentiment de constrângere interioara - careia trebuie sa i se opuna rezistenta - de a îndeplini o anumita actiune, a starui asupra unei idei, a-si reaminti o experienta, sau a reflecta asupra unei probleme abstracte.



Gândurile nedorite, perseverenta cuvintelor sau a ideilor, ruminatiile sunt percepute de catre pacient ca inadecvate sau lipsite de sens. Impulsiunea sau ideea obsesiva este recunoscuta ca straina personalitatii, dar ca provenind din sine. Actiunile obsesive sunt destinate scaderii anxietatii, iar încercarea de a risipi gândurile sau impulsurile pot duce la un conflict interior sever, cu cresterea anxietatii.

Gândurile obsesive (obsesiile) sunt cuvinte, idei sau credinte recunoscute de pacient ca îi apartin, dar care patrund cu forta în mintea sa în ciuda eforturilor acestuia de a le exclude. Combinatia sentimentului de constrângere si a eforturilor de a rezista este caracteristica simptomelor obsesive. Imaginile obsesive sunt scene vii, imaginate de pacient, adesea cu un caracter violent sau dezgustator.

Ruminatiile obsesive sunt dezbateri interioare în care argumentele pro si contra unor activitati cotidiene chiar foarte simple, sunt reluate la nesfârsit. Exista îndoieli obsesive care privesc actiuni care ar fi putut sa nu fie îndeplinite adecvat, altele se refera la actiuni care ar fi putut face rau altor persoane si uneori îndoielile sunt legate de convingeri sau obiceiuri religioase.

Impulsiunile obsesive reprezinta pornirea de a îndeplini unele acte, de regula cu caracter violent sau stânjenitor.

Compulsiile (ritualuri compulsive) sunt comportamente repetitive care par sa se supuna unui scop si care au un caracter stereotip, iar finalitatea lor este aceea de a neutraliza, de a suprima obsesiile, de a preveni sau reduce anxietatea si nu de a produce placere sau gratificare. Unii pacienti se simt constrânsi sa repete astfel de actiuni de un anumit numar de ori, iar daca nu reusesc, trebuie sa reia întreaga secventa. Pacientii sunt constienti ca ritualurile sunt ilogice si cauta de obicei sa le ascunda, deseori ei se tem ca simptomele sunt semnele unei nebunii incipiente.

Anxietatea este o componenta importanta a tulburarilor obsesiv-compulsive. Anumite ritualuri pot duce la o scadere a anxietatii, iar altele pot duce la o crestere a acesteia. Un alt simptom frecvent este depresia si în acest sens unii pacienti relateaza episoade de depersonalizare.

Principalele teme obsesive sunt:

  • contaminarea cu microbi, substante chimice, boli (mai recent SIDA);
  • ordine si simetrie, lucrurile trebuie sa fie perfect aliniate sau aranjate într-un anumit mod;
  • imagini cu continut agresiv (ranirea unui membru al familiei, sinucidere, uciderea altor persoane);
  • imagini cu tema sexuala;
  • obsesii pe teme religioase, morale.

Ritualuri compulsive frecvente sunt:

  • ritualuri de spalare, de igiena;
  • ritualuri de numarare care sunt des asociate cu alte ritualuri compulsive;
  • verificarea si reverificarea exagerate;
  • colectarea unor lucruri inutile;
  • solicitarea de asigurari;
  • ordonarea unor obiecte în mod repetat sau executarea unui anumit gest într-un fel anume de mai multe ori;
  • perfectionismul
  • ritualuri de repetare a unor comportamente pentru a preveni anumite lucruri sa se întâmple, sau pentru a putea desfasura o anumita activitate;
  • o evitarea compulsiva, evitarea unei situatii care este asociata cu ritualul compulsiv.

Tulburarile obsesiv-compulsive trebuie diferentiate de alte tulburari în care apar simptome obsesive ca tulburarea anxioasa generalizata, tulburarea de panica, tulburarea fobica, tulburarea depresiva, schizofrenie, tulburari organice cerebrale.



Document Info


Accesari: 4605
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )