Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDETALIEREA CATORVA ASPECTE LEGATE DE APLICAREA LEGISLATIEI PRIVIND TIMBRUL ARHITECTURII

Legislatie
ALTE DOCUMENTE

Norma nr. 3 din 26 februarie 2002 privind standardele de cunoastere a clientelei
LEGE Nr. 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea īn constructii
Ordonanta 9 din 21 ianuarie 2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti
CURATELA
ETAPELE PLASAMENTULUI IN ASISTENTA MATERNALA PENTRU UN COPIL SEROPOZITIV
Detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori
Infractiuni contra sanatatii publice
Art. 215 INSELACIUNEA
Cazuri in care se admite scoaterea din functiune a instalatiilor de siguranta, vigilenta si control al vitezei trenului
LEGISLATIE PRIVIND DRUMURILE

DETALIEREA CĀTORVA ASPECTE LEGATE DE APLICAREA

LEGISLAŢIEI PRIVIND TIMBRUL ARHITECTURIICADRUL LEGAL

I.                    Perceperea, īncasarea, utilizarea, evidenta si controlul destinatiei sumelor rezultate din aplicarea timbrului arhitecturii se face cu respectarea prevederilor legale īn materie, dupa cum urmeaza:

1.      Legea 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice, publicata īn Monitorul Oficial al Romāniei nr. 150 din 14 iunie 1994, pe care o anexam.

2.      Ordonanta nr. 123/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 21121n137v 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice, publicata īn Monitorul Oficial al Romāniei nr. 427 din 2 septembrie 2000, pe care o anexam.

3.      Legea 121/2002 privind aprobarea Ordonantei nr. 123/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 21121n137v 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice, publicata īn Monitorul Oficial al Romāniei nr. 198 din 25 martie 2002, pe care o anexam. Prin prevederile acestei legi se introduce si timbrul arhitecturii.

4.      Ordinul 2823/1566/2003, pentru aprobarea Normelor metodologice privind perceperea, īncasarea, utilizarea, evidenta si controlul destinatiei sumelor rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment, precum si procedura de solicitare si comunicare a optiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei nr. 873 din 9 decembrie 2003, pe care īl anexam.

5.      Ordinul 2348/1883/2005 pentru modificarea anexei nr. 7 la Normele metodologice privind perceperea, īncasarea, utilizarea, evidenta si controlul destinatiei sumelor rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment, precum si procedura de solicitare si comunicare a optiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora, aprobate prin Ordinul ministrului culturii si cultelor si al ministrului finantelor publice nr. 2823/1566/2003 cu modificarile ulterioare, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei nr. 1137 din 15 decembrie 2005, pe care īl anexam. Prin prevederile acestui act normativ Ordinul Arhitectilor din Romānia, ca uniune de creatori, devine beneficiar, alaturi de Uniunea Arhitectilor din Romānia, al sumelor provenite din aplicarea timbrului arhitecturii.

LA CE SE APLICĂ TIMBRUL, CUM SE CALCULEAZĂ sI CĀT SE VIREAZĂ

Ordinul 2823/2003, care este anexat, aproba

II.                  Timbrul arhitecturii este īn valoare de 0,50/00  din valoarea investitiei, indiferent de beneficiarul sau de destinatia acestuia. Timbrul arhitecturii se adauga la valoarea investitiei si se achita odata cu taxa pentru autorizatia de construire. Timbrul arhitecturii se percepe pentru toate investitiile efectuate pe baza proiectelor elaborate de arhitecti sau conductori arhitecti, īn limitele competentelor pe care acestia le au prin lege si pentru a caror realizare este necesara, potrivit legii, autorizatia de construire - pct. 1 din Anexa nr. 7 : TIMBRUL ARHITECTURII, din Ordinul 2823/2003, publicat īn MOF 873 din 9 dec. 2003.

III.                Sumele provenite din timbrul arhitecturii, ca urmare a optiunilor formulate de arhitecti/conductori arhitecti pentru Ordinul Arhitectilor din Romānia se cuvin acestuia. Sumele vor fi utilizate numai potrivit destinatiilor prevazute de lege - Cap. I: Dispozitii generale, pct. 1, paragraful al II-lea din Ordinul 2823/2003.

IV.               Īncasarile rezultate din aplicarea timbrului arhitecturii nu sunt impozabile - pct. 8 din Legea 121/2002 de aprobare a OG 123/2000.

V.                 Īn cazul īn care pentru un domeniu cultural (n.n. - domeniul arhitecturii) exista mai multe organizatii de creatorii constituie potrivit dispozitiilor legale, care īndeplinesc conditiile legale pentru a beneficia de sumele reprezentānd valoarea timbrelor, repartizarea sumelor se face īn functie de optiunile titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora.

.....

Īn situatia īn care exista o singura categorie de titulari de drepturi, titularii de drepturi de autor, respectiv titularii de drepturi conexe, ori, dupa caz, mostenitorii acestora stabilesc destinatia pentru īntreaga suma rezultata din aplicarea timbrului - Cap. I Dispozitii generale, pct. 2, primul si al doilea paragraf  din Ordinul 2823/2003, (n.n. -  primul paragraf este fara literele a) si b)).

PRECIZARE:

1.     DACĂ SE OPTEAZĂ PENTRU ORDINUL ARHITECŢILOR DIN ROMĀNIA, SUMA REZULTATĂ DIN APLICAREA TIMBRULUI ARHITECTURII SE VA VIRA ĪN:

CONTUL RO09BRDE410SV58888334100, COD FISCAL 14083510, BRD - PIAŢA ROMANĂ

2.     DACĂ SE OPTEAZĂ PENTRU UNIUNEA ARHITECŢILOR DIN ROMĀNIA, SUMA REZULTATĂ DIN APLICAREA TIMBRULUI ARHITECTURII SE VA VIRA ĪN:

CONT RO30FNNB001201052800RO01, COD FISCAL 8236717, FINANS BANK - DOAMNEICINE ARE OBLIGAŢIA SĂ APLICE TIMBRUL

Potrivit prevederilor legale autoritatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire sunt denumite īn legislatia privind timbrul arhitecturii "unitati platitoare"

VI.               Toate unitatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire, potrivit legii, denumite unitati platitoare, sunt obligate sa determine valoarea timbrului arhitecturii pentru fiecare investitie pentru care se solicita autorizatie de construire, prin calcularea procentului de 0,50/00  din valoarea investitiei, si sa īl perceapa de la investitor odata cu eliberarea autorizatiei de construire - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII, pct. 2. Unitati platitoare, primul paragraf din Ordinul 2823/2003.

VII.             Toate unitatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire sunt obligate sa vireze īn conturile organizatiilor de creatori beneficiare sumele īncasate, rezultate din aplicarea timbrului arhitecturii, raspunzānd, potrivit legii, pentru respectarea optiunii titularilor de drepturi de autor ori, dupa caz, a mostenitorilor acestora - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII pct. 2. Unitati platitoare, al doilea paragraf din Ordinul 2823/2003.

VIII.           Toate unitatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire vor mentiona, īntr-o situatie anexa la ordinul de plata, denumirea investitiei, datele de identificare a investitorului, numele autorului proiectului, valoarea investitiei si suma īncasata reprezentānd valoarea timbrului arhitecturii - pct. 2. Unitati platitoare, al treilea paragraf, Anexa nr. 7, din Ordinul 2823/2003.

IX.               Unitatile platitoare au obligatia ca pāna la data de 20 a fiecarei luni, cu exceptia lunii decembrie, pentru care termenul este data de 31 ianuarie a anului urmator, sa vireze īn conturile organizatiilor de creatori beneficiare īncasarile din luna precedenta, reprezentānd valoarea timbrelor - pct. 1. Dispozitii generale, al treilea paragraf, din Ordinul 2823/2003.

CUM PROCEDEAZĂ AUTORITĂŢILE PUBLICE LOCALE ĪN CAZUL ĪN CARE NU S-AU FORMULAT OPŢIUNILE ?

Potrivit prevederilor legale, autoritatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire sunt denumite unitati platitoare

X.                 Īn cazul īn care exista mai multe organizatii de creatori ce pot beneficia de sumele īncasate din aplicarea timbrului arhitecturii, iar toti cei īn drept nu īsi manifesta optiunea, potrivit legii, desi unitatile platitoare fac dovada ca au solicitat exprimarea optiunii, destinatia timbrului arhitecturii va fi hotarāta de catre unitatile platitoare - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII, pct. 2 Unitati platitoare, paragraful al patrulea.

XI.               Īn cazul īn care numai o parte din cei īn drept īsi manifesta optiunea, potrivit legii, desi unitatile platitoare fac dovada ca au solicitat tuturor exprimarea acesteia, sumele obtinute din aplicarea timbrului arhitecturii vor fi virate īn contul organizatiilor pentru care si-au exprimat optiunea cei īn drept si īn contul organizatiei alese de catre unitatea platitoare, pentru cei care nu si-au exprimat optiunea - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII, pct. 2 Unitati platitoare, paragraful al cincelea.

XII.             Īn cazul īn care nici o persoana dintre cele īndreptatite nu īsi manifesta optiunea, sumele rezultate din aplicarea timbrului arhitecturii vor fi virate īn mod egal organizatiilor de creatori beneficiare - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII, pct. 2 Unitati platitoare, paragraful al saselea.

XIII.           Solicitarea optiunii titularilor de drepturi de autor ori a mostenitorilor acestora se face de catre unitatile platitoare, pe baza documentului justificativ prevazut īn anexa nr. 9 la Ordinul 2823/2003, īn acelasi timp cu eliberarea autorizatiei de construire - Anexa nr. 7: TIMBRUL ARHITECTURII, pct. 2 Unitati platitoare, paragraful al saptelea.

CE PREVEDE ANEXA NR. 9 LA ORDINUL 2823/2003 ?

XIV.         "DOCUMENT JUSTIFICATIV pentru exprimarea optiunii pentru timbrul ....

 Calitatea:

Nr. crt.

Numele si prenumele (calitatea)

Opera

Organizatia de creatori beneficiara

Data

Semnatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Pot fi folosite unul sau mai multe rānduri"

CUM VERIFICĂ ORGANIZAŢIA BENEFICIARĂ A TIMBRULUI ARHITECTURII, APLICAREA sI VIRAREA ACESTUIA ?

XV.           Reprezentantii mandatati ai uniunilor de creatori, precum si reprezentantii serviciilor publice deconcentrate (n.n. directiile judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national) ale Ministerului Culturii si Cultelor si reprezentantii Oficiului Romān pentru Drepturile de Autor pot verifica modul īn care persoanele fizice (n.n. functionarii autoritatilor locale) sau juridice (autoritatile locale)  care au aceste obligatii au solicitat si au respectat optiunile titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora, precum si corectitudinea operatiunilor de percepere si virare a contravalorii timbrelor, cu obligatia de a sesiza organele abilitate cu constatarea si sanctionarea contraventiilor atunci cānd se evidentiaza existenta unor nereguli - pct. 10, paragraful al dioilea din Legea 121/2002 de aprobarea a OG. 123/2000 de modificare si completare a Legii 35/1994.

XVI.         Unitatile platitoare vor prezenta reprezentantilor organizatiilor de creatori, ai serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Culturii si Cultelor si ai Oficiului Romān pentru Drepturile de Autor ordinul de plata si situatia anexa la acesta, īntocmita potrivit dispozitiilor prevazute īn anexele nr. 1-8 care fac parte integranta din Normele metodologice, aprobate prin Ordinul 2823/2003.

Mai pot efecutua controale: reprezentanti ai directiilor judetene pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national; reprezentanti ai Oficiului Romān pentru Drepturile de Autor - pct. 1, paragraful al doilea, Cap. III, din Ordinul 2823/2003 - pct. al treilea paragraf, Cap. III, din Ordinul 2823/2003.

XVII.       De asemenea, unitatile platitoare vor prezenta documentele prin care titularii de drepturi de autor ori, dupa caz, mostenitorii acestora si-au exprimat optiunea pentru organizatia de creatori beneficiara. Documentele sunt cele transmise de persoanele fizice sau juridice care, potrivit prezentelor norme metodologice, au obligatia solicitarii optiunilor - Cap. III, pct. 1, al patrulea paragraf, din Ordinul 2823/2003.

XVIII.     Atunci cānd din verificarile efectuate se evidentiaza existenta unor nereguli cu privire la modul de percepere si virare a contravalorii timbrelor, reprezentantii mandatati ai organizatiilor de creatori, ai serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Culturii si Cultelor si ai Oficiului Romān pentru Drepturile de Autor au obligatia de a sesiza organele abilitate cu constatarea si sanctionarea contraventiilor - Cap. III, pct. 1, al cincelea paragraf din Ordinul 2823/2003.

CARE AR PUTEA FI NEREGULILE PE CARE LE POT CONSTATA REPREZENTANŢII ORGANIZAŢIEI BENEFICIARE A TIMBRULUI ARHITECTURII ?

Neregulile (faptele) care vor fi enumerate constituie contraventii, care se sanctioneaza, potrivit legii, cu amenda cuprinsa īntre 5 000 000 ROL - 10 000 000 ROL.

XIX.         Nesolicitarea optiunilor titularilor de drepturi de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora de catre persoanele fizice sau juridice care au aceasta obligatie - pct. 9 lit a) din Legea 121/2002.

XX.           Nerespectarea optiunilor titularilor de drepturi de autor ori, dupa caz, ale mostenitorilor acestora, de catre persoanele fizice sau juridice care au aceasta obligatie - pct. 9 lit b) din Legea 121/2002.

XXI.         Neperceperea si nevirarea contravalorii timbrului arhitecturii, de catre persoanele fizice sau juridice care au aceasta obligatie - pct. 9 lit c) din Legea 121/2002.

XXII.       Īn cazul nevirarii la termen a sumelor īncasate si datorate organizatiilor de creatori se aplica o penalizare de 0, 2% pentru fiecare zi de īntārziere, care se face venit la bugetul de stat - pct. 9 paragraful al treilea din Legea 121/2002.

CUM PROCEDEAZĂ REPREZENTANŢII MANDATAŢI, ĪN CAZUL ĪN CARE AU DEPISTAT UNA SAU MAI MULTE DIN NEREGULI LA AUTORITATEA PUBLICĂ LOCALĂ?

XXIII.     Constatarea si sanctionarea contraventiilor se fac de organele de specialitate ale Ministerul Finantelor Publice - pct. 10, paragraful īntāi din Legea 121/2002..

XXIV.    Reprezentantii mandatati ai organizatiei de creatori care depisteaza nereguli, prezentate la XIII, XIV, XV, vor prezenta filialei situatia pentru a se formula sesizare la directia generala a finantelor publice a judetului pe a carei raza teritoriala se afla autoritatea publica locala care a comis neregula (fapta).

 

Document Info


Accesari: 2656
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )