Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadStimata comisie

economie
ALTE DOCUMENTE

TEHNOLOGIA CULTURA TOMATE VARA- TOAMNA
EXERCIŢIUL FINANCIAR ÎNCHEIAT LA 31 DECEMBRIE 1999
VIZIUNE
COMPORTAMENTUL INTREPRINZATORULUI IN AFACERI
Principii si norme de evaluare si reevaluare a activelor patrimoniale
Achizitii si livrari intracomunitare (AIC si LIC)
Merceologie
Domeniul public
RECRUTARE,SELECTIE,ANGAJARE
Produse mediatice si modele culturale in societatea de consum

Stimata comisie,

Domnule presedinte,            Ma numesc ......, sunt absolventa a Facultatii de stiinte Economice din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune, promotia 2007 si va rog sa binevoiti a-mi aproba sustinerea lucrarii intitulata "Situatiile financiare anuale - baza de analiza pentru gestiunea financiara", coordonatorul stiintific al lucrarii fiind Prep. univ. drd. Gomoi Bogdan Cosmin.

Lucrarea este structurata pe cinci capitole, dintre care trei teoretice, care vin sa sustina elaborarea unui capitol care este un studiu de caz. Ultimul capitol al lucrarii este destinat concluziilor si pro 21221k1010v punerilor.

Primul capitol al lucrarii este unul introductiv, cuprinzând repere generale privind gestiunea financiara a întreprinderii. Responsabilitatile operationale ale gestiunii financiare sunt distribuite pe trei faze ale unui ciclu fundamental al gestiunii financiare:

Ř      Acest ciclu cuprinde în primul rând, o faza de diagnosticare sau analiza financiara care are în principal ca obiect aprecierea situatiei si a activitatii financiare a întreprinderii, pentru a pregati adoptarea de masuri concrete care sa permita depasirea lacunelor si valorificarea avantajelor.

Ř      În al doilea rând, acest ciclu cuprinde o faza de formulare si de aplicare a deciziilor financiare.

Ř      A treia faza a ciclului gestiunii financiare consta în urmarirea si controlul proiectelor a caror aplicare a fost hotarâta de întreprindere.

            Cel de-al doilea capitol prezinta atât reglementarile românesti cât si cele internationale cu privire la elaborarea situatiilor financiare anuale, formatul si structura bilantului si contului de profit si pierdere fiind prezentate în anexele de le sfârsitul acestei lucrari.

Situatiile financiare generale trebuie sa ofere o imagine fidela a rezultatelor si pozitiei financiare a unei societati la sfârsitul exercitiului financiar, oferind informatii utile.

Un set complet de situatii financiare include urmatoarele componente:

·           bilantul;

·           contul de profit si pierdere;

·           situatia modificarile capitalurilor proprii;

·           situatia fluxurilor de numerar;

·           notele explicative

Urmatorul capitol, cel de-al treilea, prezinta tipurile de analiza ce se pot efectua pe baza informatiilor oferite de situatiile financiare. Analiza financiara recurge la doua tipuri de agregate: primele sunt derivate din bilantul financiar si constituie relatia fundamentala a trezoreriei, iar celelalte provin din contul de profit si pierdere si formeaza soldurile intermediare ale gestiunii.

Pe baza bilantului contabil pot fi elaborate mai multe tipuri de analize, respectiv:

Ř      Analiza echilibrului financiar al întreprinderii

Ř      Analiza ratelor structurale

Ř      Analiza ratelor de rotatie

Ř      Analiza ratelor de finantare

Ř      Analiza lichiditatii

Pe baza contului de rezultate, pe lânga soldurile intermediare ale gestiunii se poate determina si capacitatea de autofinantare care reflecta potentialul financiar de crestere economica a întreprinderii.

            Pentru a reflecta în practica importanta si rolul informatiilor pe care situatiile financiare le ofera gestiunii, am analizat situatiile financiare anuale la S.C. I.R.V. CĂLĂTORI CFR SIRV TITU S.A.

Analizând echilibrul financiar al întreprinderii, se constata ca FR este negativ, semnalând dificultati mari în ceea ce priveste solvabilitatea, în lipsa interventiei de corectare printr-o ameliorare a stabilitatii finantarii.
Nu exista NFR, lucru care este un aspect pozitiv, adica activele circulante sunt finantate integral pe baza datoriilor ciclului de exploatare, ramânând un excedent al acestora, care va fi folosit pentru finantarea activelor stabile.

            Trezoreria neta este pozitiva si în crestere - trezorerie de activ - firma are lichiditati (numerar în casierie, disponibil în contul de la banca). Aceasta este o stare de echilibru financiar curent, dar pe termen lung poate arata o insuficienta a utilizarii disponibilitatilor.           

            Rata creantelor reflecta politica de credite comerciale a societatii si este influentata si de termenele de încasare practicate. Aceasta rata înregistreaza o scadere semnificativa, conducând la o crestere a duratei medii de încasare a creantelor, având efecte negative pentru firma.

            În ceea ce priveste rata autonomiei financiare globale, aceasta scade în perioada curenta, situându-se sub nivelul minim acceptat, situatie în care întreprinderea nu prezinta garantii pentru a beneficia de noi credite.

            Rata îndatorarii globale a crescut în perioada curenta, situându-se peste valoarea maxima acceptata, ceea ce reflecta o înrautatire a situatiei financiare. Tendinta de crestere a acestei rate este un semnal de alarma pentru întreprindere în ceea ce priveste manifestarea riscului de neplata a datoriilor.

Ratele de rotatie vizeaza partea inferioara a bilantului exprimând ritmul reînoirii elementelor de active circulante si datorii ale ciclului de exploatare.

            Numarul de rotatii a stocurilor scade, ceea ce semnifica încetinirea vitezei de rotatie a stocurilor. Astfel, eficienta folosirii stocurilor scade.

            Durata medie de rotatie a creantelor în zile este mare si în crestere, ceea ce indica o viteza de rotatie mica, clientii utilizând o perioada de timp mare resursele financiare ale firmei. Se impune în acest caz analiza cilentilor rau platnici, fiind un semnal ca întreprinderea se confrunta cu greutati în încasarea facturilor emise.

            Durata în zile mare de plata a furnizorilor determina o viteza de rotatie mica, ceea ce înseamna ca întreprinderea foloseste resursele furnizorului, si cu toate ca reflecta o situatie favorabila pentru întreprindere, poate conduce la înrautatirea relatiilor comerciale. Daca acest lucru nu este efectul unei întelegeri prealabile, întreprinderea trebuie sa-si analizeze conditiile de plata si cauzele lipsei de lichiditate.

            Ratele de lichiditate au în general rolul de a masura capacitatea de plata a întreprinderii, solvabilitatea sa pe termen scurt.

            Pe perioada de analiza, se constata ca lichiditatea generala este sub valoarea minima acceptata, ceea ce înseamna ca firma nu este capabila sa-si acopere integral pasivele circulante pe seama activelor circulante, aceasta situatie reflectând o stare negativa de capacitate de plata pe termen scurt.

Rata solvabilitatii generale exprima gradul acoperirii datoriilor totale catre terti, în cazul falimentului, pe baza activelor totale. Pe perioadele analizate ratele înregistreaza valori ridicate, situatia financiara a firmei fiind buna.

În ceea ce priveste analiza Contului de profit si pierdere, fiecare sold intermediar reflecta rezultatul gestiunii financiare, la treapta respectiva de acumulare.

În perioada analizata se observa cresterea productiei exercitiului. Aceasta provine, în acest caz, din cresterea CA (schimbarea politicii comerciale; dezvoltarea noilor piete). Cresterii productiei exercitiului determina cresterea valorii adaugate în timp.

            EBE înregistreaza în perioada anterioara o valoare negativa. În cazul unei insuficiente brute de exploatare este important de urmarit provenienta acesteia, care poate fi: pierderi din vânzari (o politica comerciala proasta; insuficienta de calitate a unui produs vândut); cheltuieli cu personalul mari; valoare adaugata mica (consumurile tertilor prost gestionate, preturi de vânzare inadecvate, proasta strategie comerciala).

            Rezultatul exploatarii masoara performantete întreprinderilor privind activitatea lor proprie (fara a lua în consideratie operatiile financiare si exceptionale). Pe perioada anterioara analizata rezultatul exploatarii este negativ, indicând o pierdere, dar în perioada curenta înregistreaza valori pozitive, deci o îmbunatatire a performantei întreprinderii.

Astfel, situatiile financiare au ca obiectiv furnizarea de informatii referitoare la pozitia financiara, performanta si modificarile pozitiei financiare, rezultatul administrarii întreprinderii si modul de gestionare a resurselor, aceste informatii fiind utile în analiza efectuata de gestiunea financiara.

Va multumesc!

Document Info


Accesari: 2434
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )