Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
CONTABILITATEA SOCIETATILOR BANCARE DATORII SI CREANTE PRIVIND PERSONALUL

Contabilitate
CONTABILITATEA SOCIETATILOR BANCARE

DATORII SI CREANTE PRIVIND PERSONALUL 757b18h

CONTABILITATEA SOCIETATILOR BANCARE

DATORII SI CREANTE PRIVIND PERSONALUL 757b18h

Sistemul bancar romanesc este format din totalitatea bancilor care conlucreaza intre ele si au relatii cu entitatile ansamblului economic entitati care reprezinta clientele bancara.El este format din Banca Nationala a Romaniei care are ca si principala functie acea de emisiune monetara, de control al circulatiei banului si de supraveghere a institutiilor financiare.Aceasta stabileste regulile de functionare a Bancilor comerciale .prin acestea se realizeaza celelalte functii ale sistemului bancar.

Principalele actiuni ale bancilor constau in atragerea si plasarea banilor existenti in circulatie,iar sarcina contabilitatii bancare edte acee a de a reflecta toate sumele atrase in conturile clientilor prin operatiuni de incasari si constituiri de depozite,din imprumuturi precum si platile din contul clientului si reflectarea plasamentelor de bani sub forma creditelor ;Tot aici apar datoriile cheltuielile bancii provenind din dobanzi ,la disponibilitati,depozite imprumuturi si creante, care reprezinta venituri din bobanzi sau comisioane;

Fiecare unitate bancara dispune de autonomie ea fiind societate juridica organizata pe actiuni.Ea are sucursale si agentii prin care se realizeaza activitatile cu clientele bancara. Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii,potrivit prevederilor legale revine administratorului;

In organizarea si conducerea contabilitatii bancare sunt aplicate aceleasi principii generale,conform contabilitatii de angajamente.Operatiunile sunt recunoscute atunci cand se produc si sunt inregistrate in contabilitate in ordine cronologica.

Contabilitatea institutiilor de credit trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Pentru a-si desfasura activitatea bancile au nevoie de personal calificat.Personalul unitatilor bancare la fel ca si al altor unitati se angajeaja pe baza de contract individual de munca.

In contabilitatea bancara contul destinat sa tina evidenta datoriilor si creantelor in legatura cu personalul este contul 351"Personal si conturi asimilate". Respectiv

3511"Personal -remuneratii datorate"

Acest cont este un cont de Pasiv,care se crediteaza cu obligatia de plata fata de personalul angajat si se crediteaza odata cu plata personalului.

Conturile sintetice de gradul al doilea sau altreilea tin evidenta datoriei sau creantei in functie de natura ei.

Avansurile acordate salariatilor se evidentiaza cu ajutorul contului 3514"Avansuri acordate personalului" si este cont de Activ.

In cazul avansului acordat personalului din contul de casa se va evidentia prin contarea urmatoare:

3514 = 101

Avansuri acordate personalului Casa

In cazul in care avansurile datorate personalului sunt virate direct in conturile personale de la banca se va credita contul 2511"Conturi curente". Avansurile neridicate de salariati vor credita contul 3515"Drepturi de personal neridicate".

Cranta din avansul acordat personalului se recupereaza la sfarsitul lunii din datoriile fata de personal.

Din totalul datoriilor fata de personal se retin obligatiile personalului fata de fondurile sociale si fata de stat ;Pentru a evidentia aceste datorii folosim conturile:

35212"Contributia personalului la asigurarile sociale" care este un cont de Pasiv si unde se retine 9,5% pentru asigurarile sociale;

35213"Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate";Cont de Pasiv,in cota de 5,2%

35222"Contributia personalului la fondul de somaj"Cont cu functiune de Pasiv in cota de 0.5%

3533"Ipozitul pe venituri de natura salariilor" unde se retine un impozit de 16%

De mentionat fatul ca procentele ce se aplica asupra contributiilor la salarii sunt cele care au intrat in vigoare la 01.ianuarie 2009.

3516"Retineri din salarii datorate tertilor"- acest cont se foloseste in cazul in care salariatul are rate sau alte popriri pe salaru.

Contributiile datorate de salariat se inregistreaza astfel:

3511 = %
Personal salarii datorate

35212

Contrib. Personal. la asigurari sociale

35213

Contrib.angajat la asig.soc.de sanatate

35222

Contrib.personal.la fond somaj

3533

Imozit pe venit.de natura salariilor

3516

Retineri din salar datorate tertilor

Avansurile acordate personalului se stin astfel:

3511 = 3514

Personal salarii datorate Avansuri acordate personalului

Unitatile bancare sunt obligate sa retina de la salariati contributiile pe care acestia le datoreaa pentru formarea fondurilor de asigurare si protectie sociala.

Sumele retinute din datoria fata de personal se vireaza pe destinatiile lor egale iar diferenta de pl ata care represinta salariul net se achita salariatilor in drept si se inregistreaza astfel:

In cazul in care salariile personalului sunt platite direct din casa

3511 = 101

Personal salarii datorate Casa

Sau in cazul in care salaroile personalului angajat sunt virate in conturile personale de la banca

3511 = 2511

Personal salarii datorate Conturi curente

Drepturile de personal neridicate in termen de catre salariati se inregistreaza in debitul conturilor de datorii fata de personal in corespondenta cu contul3515"Drepturi de personal neridicate", care pot fi achitate la cererea personalului ceea ce se inregistreaza in debitul contului, in corespondenta cu 101"Casa" sau 2511"Conturi curente la banci"

Unitatile bancare pentru a oferi protectie sociala salariatilor, sunt obligate sa suporte din resurse proprii contributii pentru constituirea unor fonduri cu destinatii speciale .In vederea reflectarii datoriilor si creantelor privind asigurarea si protectia sociala este utilizat contul sintetic de gradul intai 352"Asigurari sociale,protectie sociala si conturi asimilate".Acest cont se imparte pe conturi sintetice de gradul doi si trei pe feluri si destinatiik de contributii astfel:

35211"Contributia unitatii la asigurarile sociale" cont care se crediteaza.In corespondenta cu el se debiteaza conturi pe feluri de contributii astfel:

- Contributia de asigurari sociale este de 28% (9,5% la angajat) pentru conditii normale de munca, 33% pentru conditii deosebite de munca si 38% pentru conditii speciale de munca.

6121 = 35211

Ch.Contrib.unit.la asig.sociale Contributia unit.la asig.sociale

35214"Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate" intra in corespondenta cu contul 6123"Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate"

- Contributia de asigurari de sanatate este de 5,5% pentru salariati si 5,2%pentru angajatori .

6123 = 35214

Ch.Ctb.angajator asig.sanat. Contrib.angajator asig.sanatate

35221"Contributia unitatii la fondul de somaj" Se crediteaza in corespondenta cu contul6122"Cheltuieli privind contributia pentru fondul de somaj". Contributiile la fondul de somaj sunt de 0,5% pentru salariat si 0,5% pentru angajator.

6122 = 35221

Ch.contrib.fond somaj Contrib.unit.fond somaj

Contributia bancilor la Fondul pentru accidente in munca si boli profesionale se tine cu ajutorul contului

35261"Alte datorii sociale" care se crediteaza cu datoria de0.546% fata de fondul de salarii reprezentand contributia la fondul de accidente in munca si boli profesionale.

Contributia la Inspectoratul Teritorial de Munca aferent serviciului acordat de inscriere in cartile de munca se tine cu:

3538"fonduri speciale taxe si varsaminte asimilate"

Comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca este in procent de 0,75% asupra fondului de salarii, pentru munca prestata de tinerea cartilor de munca.

Datoriile astfel inregistrate se sting odata cu achitarea lor operatie ce se inregistreaza in debitul contului de datorii in corespondenta cu contul 1111"Cont curent la BNR"

Documentul bancar pe baza caruia se inregistreaza obligatia platii salariilor si a contributiilor aferente este statul de plata sau de avansuri.


loading...Document Info


Accesari: 1746
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )