Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




EL NIÑO

geografie


I. CE ESTE EL NIÑO ?


El Niño este o discontinuitate in sistemul ocean – atmosfera care apare in zona tropicala din Oceanul Pacific si care prezinta importante consecinte in evolutia vremii pe Glob.



El Niño este caracterizat de o crestere a presiunii atmosferice la nivelul marii in regiunile tropicale din vestul Oceanului Pacific si in regiunea Oceanului In 747e41h dian , si de o scadere a acestei presiuni in zonele tropicale din sud – estul Oceanului Pacific. De asemenea El Niño se mai caracterizeaza prin incalzirea brusca a apelor in zonele de coasta din regiunea Americii de Sud.

Fenomenul El Niño apare la intervale neregulate de timp , de obicei de 2-7 ani, avand o medie a aparitiei de o data la 3-4 ani. De obicei dureaza 12-18 luni si este insotit de perturbari in Oscilatia Sudica ( diferenta normalizata de presiune dintre Tahiti , Polinezia Franceza , si Darwin , Australia ).

El Niño a fost observat pentru prima oara de pescarii de pe coasta Americii de Sud , care au observat aparitia unor ape neobisnuit de calde in perioada de inceput a anului. Acestia l-au numit El Niño sau Christ Child , deoarece apare in perioada Craciunului.

In 747e41h imaginea de mai sus sunt prezentate conditiile normale de temperatura si vant din Oceanul Pacific , in luna decembrie din anul 1993. Se observa ape calde in partea de vest a Oceanului Pacific ( colorate in rosu ) si ape reci , zona numita “ limba rece “ in partea de est a Oceanului Pacific ( colorate cu verde ). Vanturile din vestul Oc. Pacific sunt de asemenea foarte slabe ( sagetile indica directia vantului ), in timp ce vanturile din estul Oc. Pacific sufla spre vest ( In 747e41h donezia ).

In 747e41h timpul fenomenului El Niño apar anomalii atat in temperatura apei cat si in directia si viteza vantului.


Astfel , anul 1997 a coincis cu aparitia unui fenomen El Niño. Se observa apele calde ( colorate in rosu ) care se imprastie din vestul Oc. Pacific spre estul acestuia ( in directia Americii de Sud ) , zona numita “ limba rece “ s-a diminuat , iar vanturile din vestul Oc. Pacific , de obicei slabe , sufla acum puternic spre est , impingand apele calde in aceeasi directie. Aceste anomali arata clar ca avem de-a face cu un fenomen El Niño , mai ales datorita prezentei apelor cu temperaturi mult mai mari decat normale in aceasta regiune.



II. EFECTELE FENOMENULUI EL NIÑO ASUPRA CLIMATULUI


In 747e41h perioada in care actioneaza El Niño , caracteristicile normale ale precipitatiilor si ale circulatiei atmosferice din regiunea tropicala se modifica.

In 747e41h calzirea crescuta a atmosferei tropicale deasupra Pacificului Central si de Est in timpul perioadelor cu El Niño afecteaza caracteristicile circulatiei atmosferice , cum ar fi curentii jet din regiunile subtropicale. Curentii jet de deasupra Oc. Pacific sunt mai puternici decat in mod normal in timpul perioadelor cu El Niño. De asemenea , in aceste perioade sunt modificate caracteristicile furtunilor tropicale in ceea ce priveste precipitatiile si temperaturile in multe regiuni.

Datorita El Niño , in timpul iernii si al verii , in conditiile unor precipitatii scazute si ale unor temperaturi crescute in nordul Australiei , In 747e41h donezia si Filipine , are loc un transfer al conditiilor producerii furtunilor dinspre In 747e41h donezia spre Pacificul Central.

Conditii de uscaciune mai accentuata decat normal se observa de aemenea in regiunea sud – estica a Africii si in nordul Braziliei , mai ales in timpul iernii boreale.


In 747e41h timpul verii boreale , precipitatiile aduse de muson in In 747e41h dia au tendinta sa se reduca cantitativ , mai ales in partea de nord – vest a In 747e41h diei , afectand in acest fel culturile din aceasta regiune.

Conditii de umiditate mai ridicata decat normal se observa in lungul coastei de vest a Americii de Sud din regiunea tropicala , si in zonele subtropicale din America de Nord si America de Sud ( sudul Braziliei si centrul Argentinei ).

III. IMPACTUL EL NIÑO ASUPRA MEDIULUI UMAN SI SOCIAL




Fenomenul El Niño este asociat cu schimbari de ordin fizic si biologic in apele oceanului , schimbari care se reflecta si in distributia pestelui. Printre schimbarile care se obesrva se ragasesc cele ale temperaturii apei atat la suprafata cat si pe verticala , si , ceea ceeste cel mai important , stoparea curentilor costali si a fenomenului de up-welling. Aceste schimbari afecteaza direct varietatea speciilor in regiune precum si abundenta speciilor de pesti.

In 747e41h timpul fenomenului El Niño , vanturile permanente incetinesc in partea centrala si de vest a Pacificului determinand o scufundare a termoclinei in estul Pacificului , precum si o ridicare a acesteia in partea de vest a Pacificului. Observatiile efectuate la 110˚ Vest intre 1982 – arata o scufundare cu aproape 150 m a izotermei de 17˚C.


Aceasta reduce eficienta up – welling – ului de a raci apele de suprafata si opreste astfel aportul de nutrienti al termoclinei la suprafata apei. Rezultatul este o incalzire a apelor de suprafata si o scadere drastica a productiei primare , care la randul ei a afectat zonele superioare ale lantului trofic , afectand totodata si comertul cu peste in aceste regiuni.

In 747e41h emisfera nordica El Niño isi face simtita prezenta prin aceea ca speciile de peste din zona tropicala adaptate la apa calda se deplaseaza spre nord ( isi largesc aria de raspandire ) , in timp ce speciile adaptete la ape reci se deplaseaza de asemenea spre nord sau spre ape mai adanci , micsorandu – si insa aria de raspandire. Speciile de pesti care traiesc in zonele de la suprafata apei se raspandescsau se scufunda in ape mai adanci. Pestii care totusi mai raman in zonele afectate isi peird din marime si greutate , le este afectat ciclul de reproductie si capacitatea de supravietuire.

O consecinta majora a fenomenului este disparitia din anumite zone ale unor specii de peste comerciale. Somonul de Pacific este una dintre speciile carora le-a fost afectat habitatul marin. Au fost observate reducerea greutatii si marimii acestora precum si un grad ridicat de mortalitate in populatiile de somon din Oregon si Washington. El Niño este responsabil pentru disparitia a milioane de exemplare de somon din Marea Bering , datorita cresterii cu 10˚C a temperaturii apelor in timpul verii , care a coincis cu momentul migratiei somonilor spre locurile de bastina.

Au fost observate schimbari in migratia somonilor si in Canada. Astfel , in timpul fenomenului El Niño somonii folosesc o intrare in raul Fraser mai nordica , intrand dinspre partea de est a insulei Vancouver , evitand sa foloseasca traditionala intrare prin mult mai sudica stramtoare Juan de Fuca.

In 747e41h imaginea de mai sus sunt prezentate urmarile dezastruoase ale celui mai violent fenomen El Niño al secolului trecut , cel din 1982 – 1983.Cifrele reprezinta:

AUSTRALIA – secete si incendii;

INDONEZIA si FILIPINE – culturi distruse urmate de foamete;

INDIA si SRI LANKA – seceta;

TAHITI – 6 cicloni tropicali;

AMERICA DE SUD – industria pestelui a fost devastata;

OCEANUL PACIFIC – recifi de corali au murit ;

BAZINUL COLORADO – inundatii ;

STATELE GOLFULUI – ploi torentiale au provocat moartea oamenilor ;

PERU si ECUADOR – inundatii si alunecari de teren ;

AFRICA de SUD – seceta , boli si subnutritie.

In 747e41h total , fenomenul El Niño din 1982 – 1983 a provocat pagube de 8 miliarde $.




IV. CONCLUZII


IMPORTANTA PREVIZIUNILOR FENOMENULUI EL NIÑO


Pe masura ce fenomenul El Niño se dezvolta acesta perturba viata marina in Oc. Pacific si influenteaza vremea pe Glob. Cercetatorii incearca sa inteleaga mai bine acest fenomen prin crearea unor modele numerice de previziune ( programe de calculator facute sa reprezinte , in ecuatii , procesele care apar in natura ).Pana acum rezultatele sunt notabile si ofera indicatii asupra conditiilor climatice care pot aparea in urmatorii 1-2 ani , ceea ce este mult mai bine decat sa presupunem pur si simplu ca pecipitatiile si temperatura vor fi normale.

Peru ne ofera primul exemplu despre cat de eficienta este previziunea asupra El Niño , chiar si pe termen scurt. In 747e41h Peru ca si in majoritatea statelor de la tropice , economia ( si mai ales productia de peste ) este foarte sensibila la fluctuatiile climatice. Anii cu El Niño tind sa devina nefavorabili pentru pescuit si unii ani au fost marcati de inundatii devastatoare in lungul campiilor costale si in vestul Anzilor.

Anii “reci” in care nu actioneaza El Niño , sunt asteptati cu nerabdare de pescari , deoarece creste productia de peste prin actiunea fenomenului de up-welling; in schimb , fermierii sunt cei mai afectati de acesti ani , deoarece sunt marcati de secete si de diminuarea productiei.Acesti ani racorosi vin de obicei pe fondul unor fenomene El Niño deosebit de puternice. De aceea , peruani au motive sa se ingrijoreze atat pentru ani in care actioneaza acest fenomen cat si pentru anii opusi acestuia.

Din previziunile asupra urmatorului sezon ploios au fost intocmite in fiecare luna noiembrie si au fost bazate pe observatiile asupra temperaturilor apei si vanturilor din regiunile tropicale ale Pacificului. Previziunile sunt prezentate sub patru posibilitati: 1. Aproape de conditiile normale ; 2. Un fenomen slab cu o usoara umiditate fata de normal ; 3. Un fenomen El Niño cu inundatii puternice ; 4. Ape mai reci decat normal , cu posibilitatea accentuata de secete.

Odata ce raportul previziunilor este intocmit , cei mai importanti fermieri impreuna cu guvernul se intalnesc pentru a stabili care vor fi culturile din anul in curs. Orezul si bumbacul , doua din cele mai importante culturi din Peru , sunt foarte sensibile la cantitatea si perioada in care cad precipitatii.

Tarile care au urmat initiativa Perului sunt Australia, Etiopia, Brazilia si In 747e41h dia. Desi tarile de la tropice au cel mai mult de castigat de pe urma unor previziuni corecte, pentru multe tari care nu se afla la tropice , precum Japonia si SUA, previziunile corecte vor aduce beneficii in planificarea strategica din domeniul agriculturii si in managementul resurselor de apa .

In 747e41h curajati de progresul inregistrat in ultimul deceniu , cercetatorii si guvernele din mai multe tari lucreaza impreuna pentru a crea un sistem global pentru observarea oceanului in zona tropicala , pentru prognozarea producerii El Niño sau a altor ritmuri climatice neregulate si pentru a trasa prognozele climatice pentru a putea fi folosite de cei care au nevoie pentru a putea face planificari pe termen lung.

Capacitatea de a anticipa cum va evolua clima de la un an la altul ne va conduce la un management mai eficient in agricultura , pescuit , precum si in alte domenii.

Implementand previziunile climatice in deciziile manageriale , omenirea va deveni mai bine adaptata la ritmurile neregulate si la schimbarile climatice frecvente si actuale.

https://www.elnino.noaa.gov/

https://www.theupwelling.com/

https://oceanexplorer.noaa.gov/



Document Info


Accesari: 4942
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )