Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ACTIVITATI DE INVATARE

gradinita


ALTE DOCUMENTE

EDUCAŢIE PLASTICĂ - PROIECTE UNITĂŢI DE ĪNVĂŢARE
TOAMNA HARNICA SI DE TOATE DARNICA
Inmultiri pana la 70 cu ALBA-CA-ZAPADA
Tratamentul lui Glontisor
Aventurile lui Huckleberry Finn
Concertul
Gradinita fisa de lucru
Fisa de evaluare
Fisa de munca independenta
PROIECT DIDACTIC Educarea limbajului - "Cosul cu bunatati"

Educatie timpurie


ACTIVITATI DE INVATARE

       

FORMATORI

PROPUNATORI

CONSTANTA 2007


Planul lucrarii

          Importanta educatiei timpurii

         

          Principii si valori ale educatiei timpurii

          Principalele activitati de invatare

          Tipuri de activitati

          Activitate de invatare " CARNAVALUL MASTILOR "


Activitati de invatare

          Educatia este procesul prin care se realizeaza formarea si dezvoltatrea personalitatii umane .

            Educatia timpurie , ca prima treapta de pregatire pentru educatia formala se ocupa de formarea copilului de la nastere pana la intrarea in sistemul de invatamant obligatoriu si tine cont de caracteristicilr dezvoltarii fiecarui copil .

            Educatia timpurie  porneste de la ideea ca varstele mici constituie baza dezvoltarii personalitatii si ca , pentru reusita educationala a copilului , familia, institutiile deucationale si comunitatea sunt ras 727b17h punzatoare de realizarea obiectivelor educationale .

Educatia timpurie are ca referinte principii si valori :

·        Fiacre copil este unic , cu nevoile lui specifice si particulare. Nevoile copilului sunt cerintele inportante pentru educatie , sunt diferite de la un copil la altul si de la o prioada la alta , deci abordarea lui nu poate fi generala , ci specifica fiecarui copil in parte ;

·        Educatia este continua , ea incepe in primele momente ale vietii

si dureaza cat aceasta ;

·        Fiecare act de ingrijire este un demers educativ, iar interactiunea activa cu adultul este definitorie ;

·        Dezvoltarea copilului este dependenta de ocaziile pe care I le ofera rutina zilnica , interactiune cu ceilalti , organizarea mediului si activitatilor de invatate ;

·        Invatarea copilului mic se realizeaza prin exploatari si experiente in situatii de joc ;·        Dreptul  la sanse egale presupune accesul la servicii de calitate, iar universalitatea accesului la serviciile de educatie timpurie trebuie garantate de politicile nationale .

            In dezvoltarea copiilor mici , dragostea  si atentia este primordiala .

            Parintii sunt primii si cei mai imporatnti educatori si au o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii copiilor   lor. Parteneriatul intre educatori si parinti este benefic penru dezvoltarea sanatoasa a copilului .

            Adultii sunt cei mai importanti profesori din viata copilului , la sugari si la copii mici . In acest interval , toti adultii, in special parintii si educatoarele influenteaza viata copiilor .

            Copiii mici sunt capabili de cate de invatare complexe si variate . Invatarea la copii mici se realizeaza holistic pentru ca implica toate celelalte domeniile de dezvoltare a copilului ; fizic , emotional , social, si intellectual . Aceste domenii de dezvoltare se modifica rapid si uneori se suprapun pe masura ce copilul creste . Pentru educatoare acesta inseamna ca o activitate poate sa serveasca mai multor arii de dezvoltare .

            Copilul intre 2 si 3 ani exploateza totul , se misca repede si constant , incepe sa isi stabileasca sentimentele , corpul invata sa fie indepedndent , vrea sa invete sa se joace cu cei de o varsta cu el , dar are nevoie de mult sprijin din partea adultului ca sa faca acest lucru .

            Copilul se naste pregatit sa invete , invata interactionand cu lumea ai utilizand toate simturile . Toti copii au un impuls innascut de a cunoaste , toate achizitiile copilului din primii ani de viata dau in grad de autonomie si independenta .

            Piaget afirma " jocul este acel mecanism de asimilare -acomodare prin care copilul isi incorporeaza lumea ( o face a lui ) , dar se si integreaza acestei lumi . "Jocul reprezinta atat un rezultat , cat si o conditie a dezvoltarii .

            Dat fiind imporatanta jocului pentru dezvoltarea copilului , adultul foloseste jocul pentru al forma pe copil . La aseasta varsta copilul prin joc invata cu atat mai mult cu cat sarcinile de joc sunt sunt gandite intr-o structura unitara si cu cat incercam sa solicitam prin aceste sarcini de joc mai mult copilul .

            Invatare este un fenomen pe care il regasim ataa in lumea umana, cat si in lumea animala , a invata reprezinta reprezinta modificarea constanta , stabila  a posibilitatilor de a reactiona in raport cu diferite conditii ale mediului , diferite solicitari .

            Fiecare moment trait de copil este o ocazi de a invata ceva : ritualul primirii zilnice , masa, jocul liber sau dirijat, toate acestea il  pot pune pe copil in fata unor situatii noi, din toate iis poate imbogatii din bagajul de trairi si de cunostinte.

            In timpul activitatilor de invatare, educatorii  vor crea situatii numeroase si variate prin care copilul sa invete, asigurandu-i-se, toata libertatea de actiune, de a allege. Pentru desfasurarea cu success a activitatilor de invatare se vor respecta cateva principii foarte importante:

·        Educatoarea sa stea cat mai des si indelung la acelas nivel cu copiii, schimbandu-si locul sin cand in cand, ceea ce ii stimuleaza pe copii s-o urmeze. Comnunicarea verbala si ami ales cea nonverbala cu copiii se realizeaza mult mai bine astfel, decat cand copilul este obligat sa priveasca in sus.

·        Sa verbalizeze fiecare gest pe care-l face, il felul acesta, copilul va invata cum se folosesc materialele, jucariile, si alte obiecte puse la dispozitia lor. Povestirea si comentarea unor evelimente din timpul zilei la care copilul a participat, povestiri, poezii, cantece legate de viata lui, sunt situatii de invatare, se poate vorbii copiilor pronuntand cuvintele clar.

·        Sa inlesneasca posibilitatile copiilor de a interactiona.

·        Sa-I ajute pe copii sa exploreze lumea din jur, sa-I lase sa analizeze sis a descopere, dar cu multa atentie la prevenirea accidentelor si a imbolnavirilor.

·        Sa ce deze copiilor rolul de conducator al jocului pe masura ce ei au deprins regulile.

          Tipuri de activitati:

Jocul

Pentru copilul mic , jocul este o cale indispensabila a invatarii . copilul va invata sa se joace singur si cu altii , sa impartaseasca bucuria cu ceilalti , precum sis a-si assume un rol . Exemplu : jocul cu jucaria , jocul simbolic , jocul sensorial , jocul cu nisip si apa , jocul de constructie , jocul didactic .

            Activitati artistice si de indemanare

            Copilul va invata sa foloseasca instrumente , mijloace , materiale  necesare pentru aceste activitati , va fi stimulat sa-si exprime sentimentele , idei si trairi . Exemplu: desen , pictura, modelaj, activitati practice si gospodaresti .

            Activitati de muzica si de miscare

          Copilul va invata sa asculte muzica , va fi stimulat sa redea melodii , exprimandu-si astfel trairi , sentimente , actiuni . Exemple : auditii,jocuri musicale, jocuri cu text si muzica , cantece si euritmie .

          Activitati de creatie si comunicare

            Copilul va invata sa inteleaga si sa transmita dorinte si intentii , sentimente , ganduri .Exemplu : povestiri , memorizari , lucrul cu cartea , citire de imagini .

          Activitati de cunoastere

          Copilul  va invata  depre el, despre lumea incinjuratoare , va fi ajutat sa o exploreze sis a exprimenteze , asigurandu-i-se securitatea . Exemplu : observari , lecture dupa imagini , activitati matematice, convorbiri, jocuri didactice , experimente .

            Activitati in aer liber

          Copilul va fi incurajat sa faca miscare, va invata sa utilizeze aparate si accesorii de joaca specifice jocurilor si activitatilor in aer liber . Exemplu : plimbari, jocuri cu nisip, jocuri si intreceri sportive , utilizarea aparatelor de joaca .

            Un copil intre doi si trei ani se aseamana atat cu un copil mic , cat si cu prescolarul , se joaca repede cu ceea ce il intereseaza in acel moment , are o intelegere limitata a notiunii de timp . activitatile de grup trebuie sa fie limitate . ei mai multi dintre ei invata cel mai bine din activitatile de rutina sau din cele pe care le aleg singuri .

            O activitate ar putea fi contectionare de masti , din categoria activitatilor artistice si de indemanare . De exemplu , activitatea " CARNAVALUI MASTILOR "proiectata in tema" Obiceiuri si traditii de iarna"  prin elemente simple de comfectionare ( lipite ) in scopul educarii creativitatii .SCOPUL ACTIVITATII

·        Realizarea unei masti pentru " Carnavalul mastilor"

·        Copii vor invata sa lipeasca pe cartoane materiale si alte obiecte in scopul infrumusetarii lucrarii ,

·        Copii vor fi stimulate sa isi exprime ideile , sis a-si educe creativitatea

·        Dezvoltarea sentimentelor de dragoste si admiratie fata de obiceiurile si traditiile stramosesti

MATERIALE

·        Cartoane taiate sub forma de masti

·        Bucati de materiale colorate

·        Fire de lana de diferite culori

·        Nasturi si paiete colorate

·        Panglici de diterite marimi si grosimi

·        Sclipici si diferite margele de culori diferite

PREGATIREA ACTIVITATII

·        Se prezinta copiilor doua masti contectionate de educatoare si alte imagini cu diferite masti populare

·        Copii sunt incurajati sa studieze imaginile si mastle model

Se specifica ca fiecare va realiza o masca cu ajutorul educatoarei .

DESFASURAREA ACTIVITATII 

            In saptamana in curs li s-a explicat copiilor ce sunt obiceiurile si traditiile si s-a aminit ca in diverse zone din tara   ( Moldova)  se confectioneaza masti de catre barbati cu care in Ajun de Craciun merg sa colinde, in timp ce femeile stau acasa si coc cozonaci si colaci pentru colindatori .Lucrarile vor fi expuse pe un panou .

            Copiilor li s-a dat cartonul taiat in forma de masca , unii au lipit pe supratata acestuia bucati de material altii l-au picta , au lipit fire de lana pe cartan de  diferite culori , in locul ochilor au lipit  nasturi sau margele  si au aplicat paietele si sclipiciul pentru a impodobii lucrarile .

            Dupa trminatrea activitatii propiu-zise  ce a tinut circa 15 minute , copii au fost invitati sa ajute educatoarea la asamblarea panoului si a asezare mastilor pe acesta .La sfarsitul activitatii copii au primit stimulente si diplone de Artisti Populari .

            Prin discutie si jocul cu adultii , copii pot invata multe lucruri folositoare .Activitaile zilnice trebuie valorificate de catre educatoare , pentru ca acestea constituie surse ale experientelor de invatare ce vin in sprijinul nevoilor afective, cognitive , comunicationale si fizice ale copiilor mici .

            Educatoarele copiilor mici au o sarcina importanta , pentru ceea ce invata cpoiii , costituind baza celorlalte acumulari cognitive, afective si motrice ce stau la baza dezvoltarii copilului .

BIBLIOGRATIE

  1. "EDUCARE TIMPURIE IN ROMANIA "  Bucuresti   , Vanemonde , 2004
  2. "EDUCATIA CENTRATA PE COPIL 0-3 ANI " , Elenor Stokes-Szanton , Iasi , Cermi 1999
  3. "ACTIVITATI DE INVATARE PENTRU COPII FOARTE MICI DE LA NASTERE LA 3 ANI " , Betty Squibb, Sallj J. Deitz , Vanemonde , 2005
  4. Adeesele de internet www. Edu.ro , www.stepbystep.ro , www.didactic .ro

              

  

         

         

 


loading...Document Info


Accesari: 21085
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )