Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMit sau realitate

istorie
ALTE DOCUMENTE

VIZIUNEA CULTURALĂ ROMĀNEASCĂ (1918-1948) (I)
O FOARTE INTERESANTA LECTIE DE ISTORIE
"Cu Hitler la putere"
STATUTUL ACTUAL AL EXTNDERII U.E
Romania si relatiile internationale in prima jumatate a secolului XX
IASI - 14 DECEMBRIE 1989 IMCEPUTUL REVOLUTIEI
In sanul miscarii REVOLUTIONARE RUSE
Consacrarea votului universal si a exproprierii
HOMER SI FIZICA
ZEII LUI HOMER LA PLATONICIENI. DE LA PLUTARH LA PORPHIRIUS

Mit sau realitate?Blestemul lui Tutankhamon             "Moartea v-a atinge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon."Aceasta inscriptie,descoperita in interiorul mormantului lui Tutankhamon, capata un straniu ecou atunci cand a devenit cunoscuta soarta celor care "au profan 14414b111o at"acest mormant.Dar exista oare cu adevarat o relatie de cauza si efect intre aceasta profanare si aceasta soarta?Pentru a ne putea face o parere,cel mai bine ar fi sa ne reamintim istoria descoperirii acestui mormant.

                La inceputul secolului 20, egiptologii credeau ca Valea Regilor si-a dezvaluit toate secretele. Treizeci de cosciuge si douazeci si patru de mumii provenind din trei dinastii de faraoni egipteni au fost scoase la lumina.Printre cele mai cunoscute, trebuie mentionate cele ale lui Ramses 2 si Amenofis 1.

                 Sapaturile au provocat,uneori, manifestari ostile din partea populatiei.Astfel, la Luxor,in momentul in care unele tezaure erau incarcate pe un vas, a aparut o procesiune de femei arabe , gemand si urland.In melopeea lor, un cuvant revenea mereu:"Blestem".                                                                                                                                                                      Mormantul neasteptat                                                                                     

       Egiptologii nu erau, totusi, primii care au patruns in hipogeele       

Egiptului faraonic.Grupuri de jefuitori i-au devansat.In 1990, un grup inarmat i-a lovit pe paznicii mormantului lui Amenofis 2.

               In 1903 , un englez bogat, lordul Carnavon, a venit la Cairo cu intentia de a face noi sapaturi.La inceput, a fost primit cu scepticism ,darel a reusit sa -si atraga colaborarea unui tanar ,dar remarcabil arheolog Howard Carter.Si contrar tuturor asteptarilor ,echipa Carnavon -Carter a obtinut un sir de succese .

            In 1906 ,un alt cercetator, Theodore Davis,a descoperit o cupa mica de faianta albastra pe care era gravat un nume  pana atunci necunoscut:Tutankhamon Apoi au fost descoperite ulcioare de pamant marcate cu acelasi nume ...

            Se parea ca Tutankhamon era un faraon care traise in jurul anului 1350 i Hr. Carter si Carnavon  au hotarat sa-si concentreze cercetarile asupra lui.

            Timp de cativa ani, sapaturile n-au scos la iveala mare lucru ,decat o tablita  de lemn pe care era inscrisa relatarea razboiului dintre egipteni si hicsosi.Razboiul din 1914 a intrerupt cercetarile.

Carnavon incepuse sa se descurajeze .In1920 ,el  a trimis  de la Londra ,lui Carter ,o telegrama:"am pirdut destul timp  in Valea Regilor .Schimba locul . Mergi sa faci sapaturi in  delta Nilului.Este o regiune in care nu s-au gasit inca prea multe."
            Carter a avut atunci o sclipire de geniu.Uitandu-se intr-o zi la colibele  de piatra din vecinatatea mormantului lui Ramses VI ,i-a venit in minte ideea ca nimeni  nu facuse sapaturi sub ele...De ce n-ar incerca el?

            La 2 noiembrie 1922,incep sapaturile .Chiar  a doua zi ,apare surpriza:a iesit la iveala o piatra .Carter a desprins-o cu grija ,dar a aparut o alta piatra .Era cu siguranta,capatul unei scari.Pana s-a  inserat ,au fost degajate patru trepte , din cele saisprezece pe care le are scara .cercetatorii,dupa degajarea scarii,au intalnit o dala de piatra cu doua sigilii .Unul din ele era  fara indoiala  fals ,facut de jefuitorii de morminte  care urmareau sa-si ascunda actiunea.Dar al doilea era autentic .

            El purta inscriptia urmatoare :Nebkheperoure-Tutankhamon.

            Perioada a fost perforata si prin gaura facuta  a iesit  un aer caldut ,greu de respirat .Carter a introdus o lanterna  prin gaura si a putut vedea  un culoar lung  ,plin de daramaturi.la extremitatea cealalta ,la sapte  sau opt metri distanta  o alta poarta a aparut  marcata de sigiliul lui Tutankhamon.

            Carter i-a telegrafiat lordului Carnavon  pentru a-i anunta extraordinara descoperire.Trei saptamani mai tarziu,acesta  a venit in Egipt,insotit  de un egiptolog  renumit ,Calender.

            O intepatura de tantar

            La 25 noiembrie 1922,Carter,Carnavon si Calender au coborat impreuna scara cu saisprezece trepte si au ajuns pana la a doua  poarta .Carter a gaurit-o, a luminat interiorul si s-a uitat sa vada  ce se afla in partea cealalta.Acolo au gasit vase  , bijuterii cupe de aur ,insa acolo nu se afla mumia lui Tutankhamon,fapt ce i-a facut pe cei trei sa creada ca mormantul fusese profanat cu mult timp inainte .In timpul descoperirii  Carnavon a fost intepat de un tantar .Acesta a fost semnul unei morti grele si plina de  suferinta.

                        Asa s-a nascut legenda blestemului faraonului!

                                   

Document Info


Accesari: 1416
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )