Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Romania si relatiile internationale in prima jumatate a secolului XX

istorie
Romania si relatiile internationale in prima jumatate a secolului XXSituatia economica a Romaniei pana la izbucnirea Primului Razboi MondialSfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20 va caracteriza Romania ca reprezentand un stat agrar din punct de vedere economic, condus de o dinastie cu puternice legaturi familiare un Europa, si care avea toate sansele sa constituie in Europa centrala si de sud-est, un important centru de putere.

Stabilitatea sistemului politic (instituit prin rotatia guvernamentala si supervizat de regele Carol I), va constitui unul din motivele esentiale care au contribuit la saltul economic spectaculos inregistrat de Romania pana in 1914.

Desi agricultura reprezinta sursa principala de venituri pentru mai mult de 80% din populatie, dezvoltarea rapida a unor ramuri industriale noi, precum industria extractiva si de prelucrare a titeiului, alimentara si sectorul bancar, se vor datora in principal investirii profitului din agricultura in alte domenii.

Din punct de vedere social, Romania inregistra deja un numar important de lucratori salariati (atat in industrie cat si in agricultura), fenomen caracteristic patrunderii capitalismului in economia si societatea Romaneasca. Desi in industrie se mentin in numar preponderent firmele cu un personal salariat redus, in agricultura, se realizase procesul de comasare al terenurilor, si de transformare a domeniului boieresc in ferma de tip agricol. Folosirea pe scara larga a muncii mecanizate, va coexista cu importante reminescente feudale cum ar fi sistemul invoielilor agricole dintre proprietari sau arendasi, si 828f54i taranii fara pamant sau cu pamant insuficient.

La cumpana celor doua secole, aprecierea generala este ca ne aflam in fata unei Romanii caracterizata de 2 lumi: una moderna, comparabila din toate punctele de vedere cu societatea occidentala, si o realitate dureroasa ce se regaseste in intreg spatiul central si est European, si care este receptata de majoritatea populatiei (Exemplu interesant ar fi ca produsul national brut al Romaniei la 1900, reprezenta echivalentul Frantei la 1800).

Politic, se derula un conflict major de interese intre reprezentantii celor doua partide conservator si liberal. Ambele grupari politice urmareau in linii mari cresterea avutiei nationale, insa fiecare o vedea realizabila prin cai proprii distincte.

Modernizarea societatii in general, va face ca doctrina liberala sa fie ceva mai permeabila, admitand inainte de razboi obligativitatea realizarii unor reforme sociale si politice, adica acordarea votului universal si realizarea unei reforme agrare.

In plan spiritual, pocietatea romaneasca si clasa politica se va vedea confruntata cu problema rezolvarii identitatii materiale, statul roman fiind obligat de opinia publica sa reactioneze in mod permanent ori de cate ori drepturile si libertatile romanilor din teritoriile sub dominatie straina erau incalcate.

Desi din exterior, Romaniaputea fi considerata un partener puternic si un factor de stabilitate politica in zona, societatea romaneasca era framantata periodic de importante nemultumiri sociale determinate de discrepanta existenta intre bogati si saraci.

Aceste nemultumiri sociale vor afecta partial prestigiul politic intern si international al casei regale, fapt evidentiat de opinia publica internationala in 1907, cu prilejul reprimarii sangeroase a rascoalei taranesti.

Concomitent, pe plan extern, Romania va desfasura o serie intreaga de actiuni, menite a-i spori prestigiul politic international pe plan extern, si a asigura cresterea economica pe plan intern. Razboiul vamal cu Austro-Ungaria (impunea tarifului vamal Costinescu) sau participarea la al doilea Razboi balcanic (incheiat prin pacea de la Bucuresti in 1913), vor evidentia caracterul destul de ambiguu al unei politici ce urmarea realizarea unor scopuri immediate atat de diferite.Participarea Romaniei la Marele Razboi si consecintele marii uniri de la 1918


Aportul fiecarei provincii va fi decisiv in realizarea unor salturi spectaculoase in toate domeniile. De la 8 milioane de locuitori, Romania va inregistra in 1930 ceva mai mult de 18 milioane, si de la 197 mii km², inregistrand 294 mii km², devenind acum un stat de marime medie in Europa.


Apropierea de Germania fusese NU INTELEG si investita chiar de regele Carol II, insa compromiterea acestuia atat infata democratiilor occidentale cat mai ales a Germaniei si Uniunii Sovietice, vor inlesni accederea la putere a generalului Antonescu, cunoscut opozant al regelui Carol al II-lea.

Aprecierea si consideratia dictatorului german vis-à-vis de generalul roman, vor fi esentiale pentru ramanerea acestuia la guvernare, si inlaturarea elementului legionar.

Intrarea in razboi a vost motivata si din punct de vedere ideologic, fiind considerata drept o cruciada impotriva comunismului.Document Info


Accesari: 27240
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )