Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCICLUL DE VIATA AL UNUI PROIECT

management
ALTE DOCUMENTE

INTERVIU PENTRU ANALIZA POSTULUI
Evolutia productiei de otel
Organizarea si functionarea Grupului Scolar Economic de Turism
Economie europeana - Intrebari pentru examen
PROCESUL MANAGERIAL
FUNCTIA DE ASISTARE DIRECTA A MANAGERULUI
ROLUL SI LOCUL SECRETAREI (ASISTENTEI MANAGER) IN LUMEA PROFESIONALA CONTEMPORANA
NECESITATEA STUDIERII MANAGEMENTULUI INTERNATIONAL
INTERACTIUNEA DINTRE INFORMATICA SI EVOLUTIA SOCIETATII OMENESTI
TESTE GRILA - MANAGEMENT GENERAL

CICLUL DE VIATA AL UNUI PROIECTManagementul Proiectului vs. Ciclul de Viata al Proiectului

           

Proiectele sunt mijlocul prin care se realizeaza lucrari si obiective noi. Toate proiectele au anumite caracteristici in comun. Toate au un inceput si un sfarsit bine definite. Rezultatele proiectelor sunt constituite de unul sau mai multe livrabile. In proiecte lucreaza resurse umane – fie full time, fie part time, fie ambele. Pe linga acestea, se mai pot enumera si alte caracteristici. Toate organizatiile deruleaza proiecte, al caror management se poate face prin aplicarea unui set comun de procese denumite generic “managementul proiectelor”. De fapt, aceste procese pot fi utilizate indiferent de tipul proiectului. Toate proiectele trebuie definite si planificate si pentru toate proiectele trebuie aplicat managementul continutului, al riscurilor, al calitatii, etc. Managementul de Proiect defineste procesele generale pentru managementul si controlul proiectului. Managementul proiectului nu inseamna executia efectiva a livrabilelor  proiectului. Pentru aceasta este necesara definirea activitatilor care produc livrabile specifice. Aceste activitati sunt denumite generic ciclul de viata al proiectului.

Un exemplu de ciclu de viata este modelul generic Waterfall, care ofera un set de faze care poate fi utilizat pentru orice proiect. Se incepe prin intelegerea cerintelor, proiectarea solutiei, constructia si testarea sa, urmand apoi implementarea. Fiecare dintre aceste grupuri de activitati se numeste faza (Faza de Analiza, Faza de Proiectare, faza de Constructie, etc.). Ce poate fi mai usor?

  FAZELE UNUI PROIECT

Nu exista un model unanim acceptat cu privire la fazele ce compun ciclul de viata al unui proiect, insa modelul cel mai des intalnit este cel structurat pe urmatoarele patru faze:

1. INITIEREA

·       identificarea problemei ; tehnici de investigare (chestionare, focus grup, analiza SWOT, etc)

·       documentare cu privire la problema in cauza (diagrama  cauza efect ISHIKAWA  - diagrama in “os de peste” );

·       stabilira scopului si a obiectivelor proiectului, prin care urmeaza sa fie abordata problema;

·       estimarea impactului (justificare) pe care l-ar putea avea proiectul asupra a diverse grupuri sau persoane;

·       obtinerea deciziei din partea conducerii institutiei / organizatiei cu privire la derularea unui proiect, care sa aiba scopul si obiectivele respective.

2. PLANIFICAREA  presupune elaborarea planului detaliat  al proiectului:

Planul de proiect este un document unitar care poate fi creat pentru a include toate livrabilele de management de proiect:

 • Definitia Proiectului (se mai numeste si Project Charter)
 • Declaratia de continut a proiectului, estimarile de cost, efort si durata
 • Roluri si responsabilitati
 • Programul activitatilor, Structura de descompunere pe activitati, Reperele temporale
 • Procedurile de Management de Proiect
 • Planul de Management al Continutului, Planurile de Management al Costului si al Programului
 • Planul de Management al Calitatii, Planul de Management al Personalului
 • Planul Comunicarii, Planul de Management al Riscurilor
 • Aprobarile Proiectului
 • Alte documente de management de proiect

Planul Proiectului poate fi un document efectiv sau un dosar care contine celelalte documente. Poate fi sub forma unui biblioraft cu mai multe sectiuni, sau chiar un folder pe un server de documente electronice.

 

 

 


Atentie!

 • Munca este cu atat mai neclara cu cat este mai indepartata in viitor. Proiectele  dureaza mult de obicei si aceasta face ca planificarea lor sa fie dificila.
 • Deoarece munca viitoare este neclara, este mai dificil sa faci estimari precise pentru efort, durata si cost.
 • Conditiile tehnice si de business se pot schimba in timp, ceea ce face ca presupunerile folosite in planificare sa fie foarte incerte. Realitatile tehnice si de business ale zilelor noastre se pot schimba radical in timp.
 • Exista riscul de a pierde sprijinul organizatiei daca exista un interval lung de timp inainte de livrarea unor rezultate tangibile. Este foarte dificil sa mentii entuziasmul si sprijinul organizational pentru o perioada lunga de timp.
 • Este foarte dificil sa faci predictii asupra c 414j98e erintelor si disponibilitatii resurselor pentru viitorul indepartat. Inca o data, aceasta face estimarea dificila, pe masura ce te referi la perioade mai indepartate in viitor.

 • stabilirea activitatilor-  Structura Detaliata a Activitatilor (SDA - WBS - Work Breakdown Structure) - imparte proiectul in elemente tot mai mici, organizate ierarhic, ce trebuie finalizate intr-o anumita ordine pana la completarea proiectului.

Managerul de proiect utilizeaza SDA ca un cadru comun pentru integrarea intregului proiect. SDA sta de asemenea la baza Structurii Detaliate Organizationale (SDO), planificarii retelei, costurilor, analizei riscurilor etc.

 • stabilirea evenimentelor cheie ale proiectului (jaloane) - Jaloanele proiectului sunt etapele principale dupa care se poate cuantifica evolutia acestuia. Cel mai adesea, indica momentul de schimbare a unei faze, fie datorita reluarii uneia sau mai multor faze precedente, fie ca urmare a demararii unei noi faze sau a incheierii proiectului.
 • Programarea de retea (Network Scheduling)

      Pentru planificarea proiectului, este nevoie de programarea de retea. O programare de retea defectuoasa ar conduce la pierderi de timp, nefolosirea resurselor si nerealizarea proiectului in limita de timp alocata.

      Retelele proiectului sunt compuse din 'evenimente' (events) si 'activitati' (activities). Evenimentul este definit ca fiind punctul de incepere sau finalizare a unui grup de activitati. Activitatea este lucrarea ceruta a fi executata de la un punct situat in timp (eveniment), la altul.

      Grafic, evenimentele sunt de regula reprezentate prin cercuri, iar activitatile prin sageti de la un eveniment la altul. Un numar scris deasupra unei activitati reprezinta de obicei o valoare a timpului - zile, saptamani, luni, ceruta pentru indeplinirea activitatii.

Pentru a eficientiza procesul de programare, au fost elaborate diverse tehnici de programare:
- Diagrama PERT (Tehnica de Evaluare si Analiza a Programului);
- Diagrama CPM (Metoda Drumului Critic);
- Diagrama Gantt

 

Diagrama PERT (PERT Chart - Tehnica de Evaluare si Analiza a Programului) este un grafic de retea (Netwok Diagram) deoarece arata legaturile dintre evenimente si activitati (la fel ca si diagrama CPM, spre deosebire de diagrama Gantt).

PERT este acronimul pentru 'Program Evaluation and Review Technique' - Tehnica de Evaluare si Analiza a Programului, tradus uneori defectuos prin 'Evaluarea programului si tehnica de review' sau 'Evaluarea de Program si Analiza Tehnica'.

Diagramele PERT au nevoie de estimarea a trei timpi:
- cel mai optimist timp de finalizare (a),
- cel mai pesimist timp de finalizare (b),
- cel mai probabil timp de finalizare (m).

Perioada de timp prevazuta intre evenimente se poate calcula dupa urmatoarea formula:

te = [a+(4m)+b]/6, unde te = timpul prognozat.

PERT este o metoda mai sofisticata decat celelalte, si este utila doar in cadrul proiectelor extrem de complexe, altfel pot aparea probleme de implementare.

                       

   Diagrama CPM (CPM Chart - Metoda Drumului Critic- CPM este acronimul pentru 'Critical Path Method')

Diagrama CPM (CPM Chart) este, ca si diagrama PERT, un grafic de retea (Netwok Diagram) deoarece arata legaturile dintre evenimente si activitati (la fel ca si diagrama PERT, spre deosebire de diagrama Gantt).

Diferentele majore intre PERT si CPM sunt:

 • Diagrama PERT necesita trei estimari de timp iar diagrama CPM necesita o singura estimare de timp;
 • Diagrama PERT este folosita mai ales in proiectele de constructii, in timp ce diagrama CPM este folosita in proiectele de cercetare si dezvoltare (R&D);
 • Diagrama PERT trateaza doar timpul, in timp ce diagrama CPM include referinte legate de costuri si resurse disponibile;
 • Diagrama PERT necesita utilizarea computerului in timp ce diagrama CPM este o tehnica manuala;
 • Diagrama PERT se calculeaza de regula in zile, in timp ce diagrama CPM foloseste saptamani si luni;

Diagrama Gantt (Gantt Chart)

Diagrama Gantt (creata la inceputul anilor 1900 si denumit dupa cel care a folosit pentru prima data aceasta procedura - Henry Gantt) este foarte usor accesibila si prezinta perioadele de inceput si incheiere, si durata activitatilor.

Diagrama Gantt nu este un grafic de retea pentru ca nu arata interdependenta, legaturile dintre activitati, ceea ce este esential pentru intelegerea si urmarirea proiectului (deoarece multe activitati se desfasoara concomitent si deseori trebuie sa preceada activitati ulterioare). Aceasta interdependenta poate fi observata in diagramele PERT sau CPM.

EXEMPLU:

 

ANUL  1

 

 

Semestrul 1

Semestrul 2

 

 

Activitatea

Luna 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Organizatia care implementeaza

A0

MANAGEMENT GENERAL DE PROIECT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.0.1.

Coordonare, raportare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.0.2.

Actualizarea calendarului de proiect si a planului de lucru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.0.3.

Managementul achizitiilor                           Managementul contractelor in derulare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.0.4.

Managementul resurselor umane

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.0.5.

Managementul financiar al proiectului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.1.

ACTUALIZAREA MODULELOR SI ELABORAREA CURRICULUM-ULUI DE FORMARE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.1.1.

Dezvoltarea curriculum-ului de formare si revizuirea modulelor de mentorat; acreditare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.1.2.

Dezvoltarea curriculum-ului de formare a mentorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.1.3.

Tiparirea si distribuirea modulelor in teren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 2

A.2.

SELECTIA SI FORMAREA MENTORILOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.2.1.

Selectia mentorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul, Partener 1

A.2.2.

Formarea initiala a mentorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.2.4.

Asistarea la distanta a activitatii mentorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.3.

MANAGEMENTUL PROCESULUI DE MENTORAT

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

A.3.1.

Elaborarea instrumentelor de lucru ale mentorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.3.2.

Planificarea interventiei mentorilor in teren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.3.3.

Desfasurarea activitatii de mentorat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.3.4.

Desk-monitoring si raportarea activitatii de mentorat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partener 1

A.4.

ACTIVITATI DE INFORMARE SI DE DISEMINARE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.4.1.

Publicarea articolelor de presa si a informatiilor pe web-site-ul proiectului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul, Partener 2

A.4.2.

Organizarea conferintei de inceput de proiect (selectia firmei pentru organizarea evenimentului; conferinta)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.4.3.

Realizarea si distribuirea materialelor de informare si de diseminare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul, Partener 2

A.5.

REALIZAREA SI ADMINISTRAREA PORTALULUI DE PROIECT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.5.1.

Selectia firmei pentru pentru realizarea portalului

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Aplicantul

A.5.2.

Realizarea portalului de proiect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.5.3.

Lansarea portalului de proiect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.5.4.

Administrarea portalului de proiect

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.6.

ACTIVITATI DE MONITORIZARE SI EVALUARE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.6.1.

Elaborarea instrumentelor de monitorizare si de evaluare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.6.2.

Desfasurarea activitatii de monitorizare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

A.6.3.

Colectarea si sintetizarea rapoartelor monitorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aplicantul

 • Fundamentarea si fezabilitatea proiectului (matricea cadru logica)
 • Estimarea necesarului de resurse pentru fiecare activitate in parte; (Estimare =  O judecata a marimii ,numarului, cantitatii, valorii, distantei, calitatii etc a unui lucru care trebuie calculat sau evaluat)
 • Stabilirea unui plan de evaluare si monitorizare;
 • Stabilirea unui buget, pe baza necesarului de resurse identificat pentru fiecare activitate;
 • Definirea echipei de proiect ( sarcini si roluri, responsabilitati),
 • Formarea echipei Structura Detaliata   Organizationala (SDO - OBS - Organizational Breakdown Structure)  cuprinde diviziunile functionale ale organizatiei care sunt insarcinate sa asigure sustinerea proiectului, si organizatiile exterioare daca acestea acorda de asemenea ajutor; SDO poate fi foarte bine construita ca si o organigrama. In orice caz, SDO ajuta managerii sa priveasca proiectul din punctul de vedere al responsabilitatilor; SDO nu este un document esential pentru proiecte, dar poate fi valoros pentru proiectele mai complexe.  
 • Identificare potentiale riscuri ;
 • Masuri de control al riscurilor;
 • Verificarea eficacitatii masurilor pentru minimizarea riscurilor.

       Initierea si planificarea realizeaza , de fapt , Definerea Proiectului – acopera perioada dintre dezvoltarea unei idei de proiect si formularea acesteia intr-un concept – propunere de proiect.

l       Elemente ale propunerii de proiect

n         Titlul proiectului

n         Scopurile si obiectivele proiectului

n         Descrierea activitatilor proiectului

n         Descrierea rezultatelor asteptate

n         Planul de implementare al proiectului

n         Inceperea operatiunilor

n         Alocarea resurselor

n         Personalul proiectului

n         Bugetul detaliat al proiectului (costuri fixate, echipament necesar)

n         Alte mijloace tehnice (ex. vehicule)

n         Diviziunea surselor financiare (contributie proprie si alte resurse)

 

3. IMPLEMENTAREA:

 • supervizarea derularii activitatilor;
 • Realizarea procedurilor de achizitii pentru proiect (Documentatia de achizitii, selectarea si desemnarea furnizorilor,negocierea contractelor, intocmirea si verificarea contractelor)
 • urmarirea executiei bugetare a proiectului;
 • asistarea si sprijinirea membrilor echipei de proiect;
 • motivarea membrilor echipei de proiect;
 • raportarea;
 • monitorizarea (colectare, inregistrare, raportare de informatii legate de progresul proiectului);
 • controlul proiectelor (activitate de reducere a diferentei dintre plan si realitate);
 • evaluarea periodica a proiectului.

4. INCHEIEREA:

 • evaluarea finala;
 • realizarea rapoartelor finale pentru organizatie si finantatori;
 • inchiderea tuturor angajamentelor si contractelor legate de proiect;
 • aprecierea utilitatii continuarii proiectului si a modului in care urmeaza sa se faca acest lucru


DIAGRAMA  TRIDIMENSIONALADocument Info


Accesari: 7318
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )