Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadEchilibrul consumatorului

Marketing
ALTE DOCUMENTE

STRUCTURA PIETEI DE CAPITAL. PIATA PRIMARA SI SECUNDARA
IMPACTUL MESAJULUI TRANSMIS DE MIJLOACELE DE PUBLICITATE ASUPRA PIEŢEI ŢINTĂ
Culegerea de informatii sau pregatirea intalnirii
Promovarea produselor industriale
Plan-de-afaceri
Localizarea cercetarilor operationale la nivel organizational(Teoria Deciziei si Cercetare Operationala)
Strategia si tactica de marketing
TOPUL PRIMELOR 10 MOTIVE PENTRU CARE REFUZ SA CUMPAR DE LA TINE
Cercetarea de marketing industrial
Abordarea ordinala a utilitatii si echilibrul consumatorului

Echilibrul consumatorului

Am vazut ca prin curba de indiferenta se formalizeaza preferintele subiective ale consumatorilor, indicându-ni-se doar modul în care indivizii sunt dispusi sa substituie diferitele bunuri între ele. Ele ne mai sugereaza si faptul ca obiectivul consumatorului consta în atingerea curbei de indiferenta cea mai ridicata posibil, care exprima cel mai ridicat nivel al utilitatii ce se poate obtine din combinatia sau alegerea respectiva. Acestea nu reprezinta decât o parte a problemei: ceea ce este dorit. Însa, o teorie completa a consumatorului trebuie sa mai permita si confruntarea dezirabilului cu posibilul. Pentru a alege, consumatorul nu ia în considerare numai preferintele sau dorintele sale. El este obligat sa tina seama si de posibilitatile sale de a procura bunurile respective, posibilitati care sunt limitate.3.3.5.1. Constrângerea bugetara

Aceste posibilitati sunt legate de venitul disponibil al consumatorului (V) si de preturile celor doua bunuri (Px si Py). Toate aceste trei variabile sunt independente de deciziile de consum pe care le ia individul, Astfel, venitul depinde în 13113h74n esenta de pretul muncii individului, adica de salariu, care este o marime ce se formeaza pe piata muncii. Preturile Px si Py rezulta din confruntarea cererii si ofertei pe piata celor doua bunuri. Deci V, Px si Py sunt variabile exogene, care se impun individului în momentul alegerii, sub forma unor constrângeri sau restrictii exogene.

Limita impusa alegerii consumatorului de dimensiunea venitului sau si de nivelul preturilor reprezinta constrângerea bugetara. Ea consta în faptul ca cheltuielile de consum pe care le efectueaza un individ nu pot depasi venitul sau, adica Venitul = cheltuiala pentru procurarea bunului X + cheltuiala pentru procurarea bunului Y. Or, cheltuiala pentru procurarea unui bun este, în esenta, cantitatea din acel bun înmultita cu pretul lui. si atunci, folosind notatiile carora le-am prezentat semnificatiile mai sus, putem scrie:

 este echivalenta cu   si împartind prin Py:

3.3.5.2. Combinatia optimala

Cautând satisfactia maxima pe care o poate oferi consumul unei combinatii de doua bunuri cumparate dintr-un venit limitat, individul va trebui sa atinga curba de indiferenta cea mai ridicata posibil, dar astfel încât combinatia aleasa sa fie plasata pe dreapta sa bugetara. Aceasta înseamna ca el va retine punctul de pe aceasta dreapta care atinge curba cea mai ridicata. Astfel spus, combinatia optimala este definita de punctul în care curba de indiferenta este tangenta la dreapta bugetara (punctul E din fig. 3.9.).

1 din fig. 3.10 este definita de functia:

  Y, astfel încât dreapta bugetara se deplaseaza în  pozitia d1, din fig. 3.11.b), marindu-si panta.

b2) daca, dimpotriva, Px se mareste într-o proportie mai mica decât Py (deci n<m), dreapta bugetara se va deplasa în pozitia d2, diminuându-si panta (vezi fig. 3.11.b). Se observa, din reprezentarea grafica, faptul ca în ambele cazuri, b1 si b2, nivelul utilitatii exprimat de curbele de indiferenta U1 si U2 este inferior situatiei initiale.

c) Px si Py se micsoreaza ambele, dar, de asemenea, nu în aceeasi proportie, ci Px de n ori, iar Py de m ori, nm. Aceleasi doua situatii:

c1) daca Px se micsoreaza într-o proportie mai mare decât Py (deci daca n>m), cantitatea maxima ce poate fi procurata din bunul X cu venitul constant V creste si ea intr-o proportie mai mare decât cea din bunul Y. Dreapta bugetara se deplaseaza din pozitia d0 în pozitia d1 diminuându-si panta (vezi, fig. 3.11.c).

c2) daca, dimpotriva, Px se micsoreaza într-o proportie mai mica decât Py (deci daca n<m), dreapta bugetara se deplaseaza din pozitia d0 în pozitia d2.

Se observa, din reprezentarea grafica (fig. 3.11.c) faptul ca, în ambele cazuri, curbele de indiferenta corespunzatoare noilor pozitii ale dreptei bugetare, U1 si U2, sunt la dreapta curbei initiale U0, deci exprima un nivel mai ridicat de utilitate.

3.3.5.4. Efectul variatiilor de venit

Când se modifica doar venitul nominal, preturile celor doua bunuri ramânând neschimbate, situatia este asemanatoare cu cea descrisa la situatia a) de mai sus, cresterea sau diminuarea puterii de cumparare a consumatorului si deci a nivelului sau de satisfactie datorându-se de aceasta data cresterii sau diminuarii venitului si nu diminuarii sau cresterii preturilor celor doua bunuri în aceeasi proportie.

Deci, o crestere a venitului determina deplasarea dreptei bugetare si a curbei de indiferenta corespunzatoare spre dreapta , paralele cu ele însele, iar o diminuare a venitului determina deplasarea paralela spre stânga, asa cum arata reprezentarea grafica din fig. 3.11.a).

Desigur, realitatile pietei în care se misca si ia decizii consumatorul se pot înfatisa si în numeroase alte situatii, rezultate din diversele combinatii ale cazurilor prezentate mai sus.

Studierea efectelor variatiilor preturilor si venitului asupra comportamentului consumatorului ne va permite o mai buna întelegere a continutului teoriei cererii la care trecem în tema urmatoare.

Document Info


Accesari: 15285
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )