Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMASAJUL - STIMULAREA BIOENERGIEI PRIN MASAJ

medicina
ALTE DOCUMENTE

INDICAŢIILE NOZOGRAFICE ALE PSIHOTERAPIEI PRIN INTERVENŢIE PARADOXALĂ
MEDICAŢIA DIURETICĂ
CATEGORIILE PROFESIONALE CARE PRACTICA PSIHOTERAPIA
MUTISM SELECTIV
INGRIJIREA BOLNAVILOR CU PNEUMONII BACTERIENE
Trichomoniaza
Voce
CARDIOMIOPATII PRIMITIVE
CONDITIILE MATERIALE SI REGULI DE PRACTICARE A MESAJULUI
Tuberculoza pulmonara

Masajulq       Stimularea bioenergiei prin masaj

1.         Nu ne vom scula brusc din somn, ci cu miscari molatece, ne vom întinde bine bratele si picioarele, vom casca îndelung si cât mai puternic.

2.         Dupa aceea, stând pe sezut, cu picioarele încrucisate sau în genunchi, vom ridica bratele deasupra capului, unind palmele si frecându-le energic pâna ce se încalzesc.

3.         În continuare, cu pumnul strâns numai pe jumatate vom începe sa masam suprafata capului de la frunte la ceafa si în partile laterale, cu miscari circulare.

4.         Pentru a excita radacina parului, îl vom trage de cât 10410y2411k eva ori, energic dar nu brutal.

5.         Coborâm apoi pumnul spre ceafa masând-o bine.

6.         Miscam capul de sus în jos si în diagonala încet, fara bruscare.

7.         Vom trece la tâmple pe care le vom masa cu pulpa degetelor sau cu pumnul semistrâns, tot cu miscari circulare, apoi spre frunte, de sus în jos, din partea dreapta spre stânga si în diagonala.

8.         Coborând spre sprâncene, pe linia arcadei facem câteva împunsaturi cu vârful degetului mijlociu, apoi cu aratatorul si mijlociul prindem radacina nasului si adâncitura ochilor.

9.         Coborâm pe aripile nasului si apasam usor pe nari.

10.      Masam usor cu interiorul palmei, mai întâi lateral, pe falci miscând degetele în foarfeca, deoparte si de alta a gurii, apoi ciupim bine barbia, cuprinzând barbia si gâtul cu palma în caus si apasând scurt, cu degetul mare si cel mijlociu, pe linia arterelor.

11.      Se trece dupa aceea la umeri pe care îi masam viguros cu palma deschisa si chiar cu pumnul drept spre omoplatul stâng si invers.

12.      Începem sa masam bratele, cu pumnul drept spre bratul stâng si apoi cu degetul mare apasam linia centrala a bratului.

13.      Coborâm spre piept, masam bine toracele inspirând si expirând, apasând apoi cu pulpele degetelor între sâni, pe doua linii paralele.

14.      Masam si pântecele, începând de la ombilic, spre stânga, în spirala, apoi de la stânga în jos.

15.      Masam usor coastele si aplecându-ne, continuam sa frecam si spatele, de la dreapta la stânga si coloana vertebrala, cu pumnul semistrâns.

16.      Trecem la pulpe pe care le masam cu podul palmei începând de la genunchi în sus; genunchii se vor freca bine cu miscari circulare, continuând în pliul lor si marginile de la spatele pulpei, coborând apoi spre glezna, masând bine si urcând pe gamba spre genunchi.

17.      Frecam talpa si fiecare deget de la picior, apoi calcâiul. Ungem bine talpa, degetele si calcâiul cu o crema grasa, masând ca sa intre grasimea în piele.

q       Digitopunctura

1.         Pentru stimularea energiei organismului, apasam pe tâmple, cu 3 degete, câteva minute si apoi pe ceafa. Apasam apoi crestetul capului, începând de la frunte, trecând prin mijlocul capului spre crestet si coborând la ceafa, tot cu 3 degete, cu apasari scurte.

2.         Contra oboselii trebuie sa ne odihnim iar apoi vom apasa cu degetul mare, de 50 de ori, podul palmei si interiorul lui.

3.         Ca sa îndepartati oboseala si enervarea, faceti 60 de apasari în podul palmei cu degetul mare (30 la mâna stânga, 30 la mâna dreapta).

4.         Încercati sa va schimbati dispozitia, apasând cu degetul mare pe pliul interior al cotului, în golul acestuia.

5.         Contra durerilor de cap se vor face apasari circulare, cu pulpa degetului mare pe tâmple si se va ciupi carnea dintre sprâncene timp de 30 de secunde cu aratatorul si degetul cel mare, sau se va ciupi radacina nasului. Cu cealalta mâna, mai precis cu podul palmei, se va freca baza craniului.

6.         Contra durerilor de cap activam circulatia sângelui, frecând bine amândoua palmele si apasând cu degetul mare podul palmei.

7.         Contra migrenei faceti câteva apasari si ciupituri pe frunte, cu degetul cel mare si cel aratator, iar cu cealalta mâna apasati osul occipital. Apasati scurt cu degetul mare pe arcada ochiului si sub sprâncene, insistând în golul adânciturii nasului (între ochi). Faceti presiuni apasând circular pe ambele tâmple, cu degetul mare si apoi masati cu pumnul semistrâns tâmplele. Presati calota craniana apasând cu degetele, începând deasupra cefei si pâna în crestet, apoi coborâti pâna aproape de urechi.

8.         Contra insomniei se va masa pulpa degetului mare de la mâna dreapta, coborând din vârful degetului pâna la baza lui, repetând operatia de câteva ori.

9.         Contra tusei se vor lua ceaiurile si siropurile de rigoare si se va masa gâtul, apasând usor cu vârful degetelor, în câteva rânduri alunecând de la barbie spre gât pâna la "marul lui Adam".

10.      Contra stranutului repetat, se va apasa punctul lateral interior al pliului cotului.

11.      Pentru ochi facem apasari cu 3 degete pe sprâncene si apoi cu pulpele degetelor pe arcade (de 3 ori), apoi pe partea inferioara a arcadelor tot de 3 ori, timp de 10 secunde.

12.      Pentru descongestionarea nasului rosu, frecam urechile.13.      Pentru ten facem presiuni scurte pe tâmple, pe frunte, pe arcade si între ochi.

14.      Pentru revitalizarea glandei tiroidiene presam cu degetul mare de o parte si de alta a arterelor gâtului.

q       Masaj dupa baie

-           Dupa ce am iesit din baie ne frecam bine cu prosopul sau cu o manusa uscata, de pânza mai aspra, ori o lufa (burete vegetal), apoi vom unge întreg corpul cu o crema (lapte nutritiv sau ulei) masând întâi talpile, gleznele, gambele, genunchii cu miscari circulare, întotdeauna de la periferia corpului, în sus si spre centru, folosind ambele mâini. Continuam cu pulpele, pântecele (miscari circulare) apoi fesele, bustul si decolteul, umerii si bratele. Începând miscarile de la vârful degetelor, apasând bine pe podul palmei; vom masa apoi în linie dreapta pe antebrat, circular pe cot, pe brat, urcând spre gât, cu miscari lungi si circulare. Continuam pe ceafa si calota craniana, pe care o vom ciupi cu degetele.

-           Pentru obraz vom face mai târziu masajul, atunci când ne pregatim pentru noapte.

-           Când baia a fost facuta cu plante, se va proceda întâi la sudatie si abia dupa câtva timp ne vom masa, pentru a nu raci si a lasa sa se usuce transpiratia.

q       Masajul parului

         Masajul se poate executa de preferinta pe parul uscat sau folosind anumite preparate. Este bine sa fie efectuat seara, mai ales dupa o zi obositoare, având o actiune calmanta.

         În caz de seboree nu se va efectua masaj în regiunea temporala pentru a nu accelera fluxul sanguin si a nu excita secretia glandelor.

         Parului gras îi vom efectua un masaj usor cu o lotiune speciala. Masajul parului uscat va fi realizat în profunzime, iar în cazul caderii parului se va renunta la masaj, o simpla aplicare a produsului folosit în tratamentul respectiv fiind suficienta.

-           se aplica ambele mâini pe cap: mâna dreapta în regiunea frontala, iar cea stânga în regiunea occipitala ramân pe pielea capului;

-           se efectueaza miscari de îndreptare spre crestet, apasând energic asupra pielii;

-           tot cu degetele bine fixate, se executa apoi aceleasi miscari având însa mâinile plasate pe partile laterale ale capului, deasupra urechilor;

-           cu degetele asezate în aceeasi pozitie se executa apoi miscari circulare. Se desparte parul în carari, asupra carora, deoparte si de alta, se executa o miscare de pliere, pâna ce degetele se întâlnesc, apoi mâna stânga împinge pielea înspre ceafa, iar mâna dreapta înspre crestet.

Masajul manual se termina printr-o serie de miscari de mâniere, care pornesc de la ceafa spre fiecare umar.

q       Masaj pentru tratamentul ridurilor

         Practicat în mod regulat, cu perseverenta, tinând seama de directia miscarilor si insistând asupra portiunilor ridate - masajul facial prelungeste vitalitatea si tonicitatea muschilor.

         O conditie esentiala este însa aceea de a fi practicat înca de la vârsta de 25-30 de ani, caci mai târziu pielea îsi pierde din elasticitate si efortul devine inutil.

Ř       Tehnici de masaj

         Masajul fetei cuprinde o serie de miscari specifice dintre care cele mai obisnuite sunt:

·          Miscari de mângâiere

         Cu miscari de mângâiere sau de netezire (effleuraj) se va începe si se va termina masajul. Sunt miscari superficiale care se executa cu pulpa degetelor sau cu mâna deschisa. Sensul miscarilor este determinat de directia circulatiei sângelui si limfei (de jos în sus).

         Prin acest masaj:

-           se mareste capacitatea de absorbtie a cremei hranitoare aplicata pe piele;

-           se obtine o relaxare generala;

-           se realizeaza o intensificare a circulatiei sângelui si a limfei, o stimulare a activitati muschilor.

·          Miscari energice

         Acest masaj se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale, pentru descongestionarea tesuturilor mai profunde si pentru îndepartarea excesului de sebum din glandele sebacee. În functie de modul lor de executie, miscarile energice se pot categorisi astfel:

-           Pianotatul este procedeul care consta în miscari executate cu patru degete, miscari asemanatoare celor facute la pian. Se efectueaza în scopul revitalizarii tesuturilor si pentru activarea circulatiei sângelui.

-           Tapotatul consta în miscari scurte, dese si ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor. Prin acest procedeu se obtine o intensificare a hranirii tesuturilor si o crestere a tonicitatii muschilor.

-           Framântatul. Miscarile se aseamana cu framântarea aluatului. Acest procedeu se caracterizeaza printr-o actiune stimulatoare si de tonificare a muschilor. Se recomanda în special în cazul tenului gras, deoarece îndeparteaza surplusul de sebum al glandelor sebacee.

-           Ciupitul ar putea fi considerat ca o varianta a masajului framântat. Se executa mai mult cu doua degete si cu miscari scurte si repetate ca si framântatul; este indicat în situatia tenurilor grase.

-           Frictionarea consta în miscari executate cu presiune, folosind pulpa degetelor. Miscarile degetelor pot fi circulare, în zig-zag, verticale, orizontale etc. Se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale si pentru descongestionarea tesuturilor mai profunde.

-           Palmuitul consta din usoare palmuiri, executate pentru stimularea circulatiei sanguine si pentru cresterea tonicitatii muschilor.

·          Miscari vibratorii
         Miscarile vibratorii se executa cu cele patru degete sau chiar cu întreaga palma si constau în miscari rapide de tremurare, de vibratie. Actioneaza în special asupra tesuturilor profunde.

Ř       Operatiuni pregatitoare pentru masaj

-           Ne spalam bine pe mâini, taiem unghiile scurt si nu purtam inele care ar putea zgâria;

-           Se strânge parul cu o bentita sau într-o basmaluta de tifon pentru a nu-l murdari;

-           Urmeaza demachierea obrazului cu o crema sau cu un lapte demachiant si o stergere cu o lotiune tonica care poate fi o infuzie din plante alese dupa natura tenului.

-           În general, masajul este precedat de o baie de aburi.

-           Dupa expunerea la baia de aburi, ne stergem  usor obrazul cu un prosop curat si procedam la scoaterea punctelor negre. Ne acoperim degetele aratatoare de la ambele mâini cu tampoane sterile si presam progresiv zona din jurul punctelor negre.

Atât înainte, cât si dupa extragerea punctelor negre, obrazul se va sterge cu o solutie dezinfectanta sau cu alcool camforat.

Daca ne hotarâm ca miscarile de masaj sa le efectuam mai des, se poate renunta la baia de aburi.

Înainte de a trece la efectuarea masajului vom încalzi putina crema în palma, apoi printr-un masaj mângâietor vom aplica crema pe obraz.

         Aplicarea cremei se face astfel: cu miscari de mângâiere îndreptate de sub barbie spre piept crema se întinde pe gât, iar din mijlocul barbiei înspre urechi, pe obraz si apoi din mijlocul fruntii spre tâmple.

Ř       Efectuarea masajului

         Dupa ce am efectuat aceste operatii pregatitoare trecem la efectuarea masajului propriu-zis, care poate dura 10-15 minute (fiecare miscare se poate executa de 3-4 ori, mâinile nu se mai ridica de pe obraz).

·            Fruntea

-           Se executa miscari de mângâiere (effleuraj), cu ambele mâini, care lucreaza alternativ, pornind de la sprâncene la radacina parului.

-           Pornind de la tâmpla stânga spre tâmpla dreapta si invers efectuam miscari în zig-zag (degetele mijlocii se întretaie).

-           Pentru prevenirea ridurilor de la radacina nasului se executa acelasi fel de miscari în zig-zag pornind de jos în sus.

-           Atât pentru ridurile orizontale, cât si pentru cele verticale, se executa miscari circulare, pornind de la radacina nasului spre tâmple.

·          Sprâncenele

-           Masam sprâncenele prin mici apasari ca si pe orbicular si apoi facem ciupituri laterale ale fruntii, cu cele 3 degete.

-           Se executa ciupituri apucându-se între degetul mare si mijlociu, pornind de la radacina nasului spre tâmpla.

-           În aceeasi directie executam miscari de mângâiere cu degetele aratator si mijlociu în pozitie de "V" (asa numita foarfeca).

·          Pleoapele

-           Pleoapele vom fi masate usor, prin palpare cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea santului orbital si pe orbicular, deasupra si dedesubtul sprâncenelor, prin apasari scurte.

·          Regiunea ochilor

         Miscarile de netezire vor fi foarte usoare, deloc brutale, aceasta zona fiind foarte sensibil.

         Pentru "laba gâstii" cu mâna stânga vom sustine coada sprâncenei, iar cu mâna dreapta executam miscari circulare urmate de miscari de pianotat.

         Vom executa miscari circulare pornind de la radacina nasului si urmând arcadele sprâncenelor. Miscarea  se termina printr-o usoara presiune la radacina nasului.

·          Nasul

         Se maseaza circular, cu degetul mijlociu, de o parte si alta a aripilor nasului si apoi cu miscari de mângâiere urcam de jos în sus (foarfecele nasului), punctând cu un deget narile

·          Buzele

         La gura vom masa cu degetele, aratatorul, mijlociul si inelarul de la ambele mâini, gen foarfeca (degetul aratator si mijlociu formeaza un "V"), de o parte si de alta a portiunii dintre nas si gura, insistând la colturile ei, folosind alternativ ambele mâini.

         Aceleasi miscari le repetam si la barbie. Pentru prevenirea barbiei, se tapoteaza energic sub barbie si de-a lungul maxilarelor cu degetele strânse si întins (alternativ cu ambele mâini).

·          Obrajii

         Masajul obrajilor se executa cu miscari circulare, de netezire cu podul palmei.

         Toate miscarile sunt ascendente pornind de la aripile nasului, de la coltul gurii si de la barbie spre tâmple.

         Asupra obrajilor se mai pot executa ciupituri, tapotari, pianotari si framântat.

         Miscarile care se executa foarte usor si încet sunt miscari de netezire, effleuraj si vibratorii folosind o crema grasa hranitoare.

         Pentru ridurile din santul naso-labial (zona dintre nas si gura) si de la extremitatile guri se executa ciupituri si miscari de mângâiere.       Pentru tenurile grase, acneice, este foarte indicat masajul pe uscat, fara a se aplica crema pe obraz, masaj care consta din executarea unor ciupituri superficiale, ce alterneaza cu ciupituri profunde.

         Ciupim si calota craniana, coborâm spre ceafa, pe care o masam orizontal si vertical, ciupind bine pielea în dreptul coloanei, trecem la gât si la barbie cu întreaga palma - de sus în jos si circular - si astfel stimulam circulatia sângelui, pentru o mai buna hranire a epidermei.

q       Masajul gâtului

         Masajul gâtului se efectueaza invers decât cel al fetei, adica de sus în jos.         La început se vor face usoare miscari orizontale, executate alternativ cu ambele mâini apoi cuprinzând gâtul între degetul mare si celelalte degete si pornind dinspre barbie înspre decolteu pâna aproape de stern. Atentie! Glanda tiroida va fi lasata libera în timpul masajului. La sfârsit se vor executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzând pielea între degetul aratator si degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive. De asemenea dusul cu apa rece îndeplineste rolul unui masaj, contribuind la activarea circulatiei sanguine.

         Ceafa trebuie bine masata.

q       Masaj pentru barbia dubla

-           Se va cuprinde barbia, între degetul mijlociu si cel aratator (foarfeca barbiei), alunecând de-a lungul maxilarelor. Se executa alternativ cu ambele mâini pornind din mijlocul barbiei.

-           Din mijlocul barbiei pâna la urechi, se vor executa miscari de vibratie.

q       Masajul decolteului

         Se începe prin ungerea cu o crema grasa prin miscari de mângâiere. Miscarea porneste de sub barbie înspre comisura sânilor, apoi în sus spre urechi.

         Cu ajutorul degetului mare si mijlociu, se executa ciupituri pe toata suprafata decolteului. Pornind de la umarul stâng, executam o miscare vibratorie orizontala, vibrând rapid întreaga mâna de la coate pâna la vârful degetelor. Schimbam mâna si pornim de la umarul drept spre ce stâng. Palmele coboara pe umeri pâna la cot, apoi urcam pâna la urechi.

q       Masajul spatelui

         Se recomanda masajul facut de un specialist.

         Automasajul spatelui se executa cu palmele si degetele întinse, sau cu partea dorsala a mâinilor si degetelor. Se fac miscari de jos în sus, dinspre regiunea feselor pâna sub omoplat. Miscarile simetrice de o parte si de alta a coloanei vertebrale, vor fi urmate de miscari de frictiune energica (cu partea dorsala a mâinilor) mai ales în regiunea salelor.

         Îngrosarea cefei va fi combatuta prin masarea zilnica a regiunii respective si prin exercitii de gimnastica, care sa antreneze în special muschii gâtului.

q       Masajul mâinilor

         Se ung mâinile în prealabil cu o crema sau se pudreaza cu talc.

         Fiecare mâna va beneficia de cel putin de 3 minute de masaj. Masajul va începe de la vârful degetelor.

         Pozitia cea mai indicata este cu coatele pe masa cu antebratul vertical. Fiecare deget va fi masat în parte ca si cum am îmbraca niste manusi prea strâmte. Se va insista asupra articulatiilor de la degete masându-le circular. Se framânta palma cuprinzând-o între degetul cel mare si celelalte degete ale mâinii stângi sau drepte dupa caz.

         Se insista asupra încheieturii mâinii, apoi se maseaza antebratul.

         Masajul se va începe la mâna dreapta care fiind mai solicitata are nevoie mai mult de masaj decât mâna stânga.

q       Masajul picioarelor

         Dupa o zi obositoare, când ne simtim picioarele grele, obosite, dureroase, uneori chiar rosii, tulburari datorate unei circulatii defectuoase, un masaj descongestionant este foarte indicat.

         Miscarile vor fi de mângâiere si framântare insistându-se în special asupra talpilor, gleznelor si a portiunilor din jurul genunchilor, unde de altfel exista si pericolul depunerii de grasime.

         Se va masa fiecare deget, urcând spre glezna si frecând bine fiecare încheietura. Talpa se va masa prin miscari circulare pornind de la degete spre calcâi. La masaj se poate folosi un ulei vegetal, o crema hidratanta sau pudra de talc.

         În cazul celulitei se recomanda masajul manual în afara celui electric, executat de o persoana calificata sau chiar de noi, având eficacitate în special în forma superficiala nodulara. El va fi efectuat la început usor, crescând treptat în intensitate, în special la ceafa si la picioare.

Ř       Masajul gleznelor

         Pentru gleznele umflate se executa un masaj cu o crema speciala, frictiuni cu o lotiune descongestionanta. Se cuprinde glezna cu degetele ambelor mâini, se framânta bine apoi se urca spre pulpa.

Ř       Masajul pulpelor

         Apucam pielea între degetul mare si index si masam usor pliul format de-a lungul pulpei. Dupa 5 minute trecem la celalalt picior. Cu degetele de la ambele mâini, pornind de la glezna, apasam puternic asupra muschilor urcând de-a lungul pulpei.

Ř       Masajul genunchilor

         Prin masaje manuale sau electrice poate fi îndepartat stratul de grasime în surplus de pe genunchi. Cu aceleasi degete se apuca si se framânta pielea întâi sub genunchi, apoi deasupra. Durata: 10 minute pentru fiecare picior. Pentru genunchi supli este recomandata bicicleta sau simularea. Rezultate bune pentru tratamentul celulitei genunchilor se pot obtine frecându-le zilnic cu piatra ponce, dupa ce în prealabil le-am sapunit bine. Dupa lotionarea cu alcool camforat se recomanda un masaj cu un amestec de apa de colonie cu glicerina.

Ř       Masajul coapselor

         Apucam pielea coapsei între degetul mare si indexul fiecarei mâini, descriind un fel de "S" cu acest pliu si framântam bine. Dupa 5 minute se schimba piciorul apoi se reîncepe; în total masajul va dura 20 de minute.

Ř       Masajul soldurilor

         Se recomanda obligatoriu practicarea zilnica a exercitiilor fizice minimum 5 minute si cel putin o ora de mers pe jos în aer liber, respirând bine, si cu muschii abdominali contractati.

·          Pentru picioarele umflate se recomanda un masaj usor cu o crema ce contine camfor, începând de la degetele picioarelor si insistând pe glezna, apoi se va urca pe gamba, cu miscari verticale si pe genunchi cu frictiuni circulare.

·          Pentru picioarele musculoase sunt recomandate masaje de elongatie si miscari.

·          În cazul în care avem varice se va evita masajul framântat, frictionat, tapotat, aceste miscari marind riscul de declansare a cheagurilor de sânge. Este indicat un masaj usor, mângâietor, de la calcâie spre genunchi.
Document Info


Accesari: 3149
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )