Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MASAJUL - STIMULAREA BIOENERGIEI PRIN MASAJ

medicina
Masajul


q       Stimularea bioenergiei prin masaj

Nu ne vom scula brusc din somn, ci cu miscari molatece, ne vom întinde bine bratele si picioarele, vom casca îndelung si cât mai puternic.

Dupa aceea, stând pe sezut, cu picioarele încrucisate sau în genunchi, vom ridica bratele deasupra capului, unind palmele si frecându-le energic pâna ce se încalzesc.

În continuare, cu pumnul strâns numai pe jumatate vom începe sa masam suprafata capului de la frunte la ceafa si în partile laterale, cu miscari circulare.

Pentru a excita radacina parului, îl vom trage de cât 10410y2411k eva ori, energic dar nu brutal.

Coborâm apoi pumnul spre ceafa masând-o bine.

Miscam capul de sus în jos si în diagonala încet, fara bruscare.

Vom trece la tâmple pe care le vom masa cu pulpa degetelor sau cu pumnul semistrâns, tot cu miscari circulare, apoi spre frunte, de sus în jos, din partea dreapta spre stânga si în diagonala.

Coborând spre sprâncene, pe linia arcadei facem câteva împunsaturi cu vârful degetului mijlociu, apoi cu aratatorul si mijlociul prindem radacina nasului si adâncitura ochilor.

Coborâm pe aripile nasului si apasam usor pe nari.

Masam usor cu interiorul palmei, mai întâi lateral, pe falci miscând degetele în foarfeca, deoparte si de alta a gurii, apoi ciupim bine barbia, cuprinzând barbia si gâtul cu palma în caus si apasând scurt, cu degetul mare si cel mijlociu, pe linia arterelor.

Se trece dupa aceea la umeri pe care îi masam viguros cu palma deschisa si chiar cu pumnul drept spre omoplatul stâng si invers.

Începem sa masam bratele, cu pumnul drept spre bratul stâng si apoi cu degetul mare apasam linia centrala a bratului.

Coborâm spre piept, masam bine toracele inspirând si expirând, apasând apoi cu pulpele degetelor între sâni, pe doua linii paralele.

Masam si pântecele, începând de la ombilic, spre stânga, în spirala, apoi de la stânga în jos.

Masam usor coastele si aplecându-ne, continuam sa frecam si spatele, de la dreapta la stânga si coloana vertebrala, cu pumnul semistrâns.

Trecem la pulpe pe care le masam cu podul palmei începând de la genunchi în sus; genunchii se vor freca bine cu miscari circulare, continuând în pliul lor si marginile de la spatele pulpei, coborând apoi spre glezna, masând bine si urcând pe gamba spre genunchi.

Frecam talpa si fiecare deget de la picior, apoi calcâiul. Ungem bine talpa, degetele si calcâiul cu o crema grasa, masând ca sa intre grasimea în piele.


q       Digitopunctura

Pentru stimularea energiei organismului, apasam pe tâmple, cu 3 degete, câteva minute si apoi pe ceafa. Apasam apoi crestetul capului, începând de la frunte, trecând prin mijlocul capului spre crestet si coborând la ceafa, tot cu 3 degete, cu apasari scurte.

Contra oboselii trebuie sa ne odihnim iar apoi vom apasa cu degetul mare, de 50 de ori, podul palmei si interiorul lui.

Ca sa îndepartati oboseala si enervarea, faceti 60 de apasari în podul palmei cu degetul mare (30 la mâna stânga, 30 la mâna dreapta).

Încercati sa va schimbati dispozitia, apasând cu degetul mare pe pliul interior al cotului, în golul acestuia.

Contra durerilor de cap se vor face apasari circulare, cu pulpa degetului mare pe tâmple si se va ciupi carnea dintre sprâncene timp de 30 de secunde cu aratatorul si degetul cel mare, sau se va ciupi radacina nasului. Cu cealalta mâna, mai precis cu podul palmei, se va freca baza craniului.

Contra durerilor de cap activam circulatia sângelui, frecând bine amândoua palmele si apasând cu degetul mare podul palmei.

Contra migrenei faceti câteva apasari si ciupituri pe frunte, cu degetul cel mare si cel aratator, iar cu cealalta mâna apasati osul occipital. Apasati scurt cu degetul mare pe arcada ochiului si sub sprâncene, insistând în golul adânciturii nasului (între ochi). Faceti presiuni apasând circular pe ambele tâmple, cu degetul mare si apoi masati cu pumnul semistrâns tâmplele. Presati calota craniana apasând cu degetele, începând deasupra cefei si pâna în crestet, apoi coborâti pâna aproape de urechi.

Contra insomniei se va masa pulpa degetului mare de la mâna dreapta, coborând din vârful degetului pâna la baza lui, repetând operatia de câteva ori.

Contra tusei se vor lua ceaiurile si siropurile de rigoare si se va masa gâtul, apasând usor cu vârful degetelor, în câteva rânduri alunecând de la barbie spre gât pâna la "marul lui Adam".

Contra stranutului repetat, se va apasa punctul lateral interior al pliului cotului.

Pentru ochi facem apasari cu 3 degete pe sprâncene si apoi cu pulpele degetelor pe arcade (de 3 ori), apoi pe partea inferioara a arcadelor tot de 3 ori, timp de 10 secunde.

Pentru descongestionarea nasului rosu, frecam urechile.Pentru ten facem presiuni scurte pe tâmple, pe frunte, pe arcade si între ochi.

Pentru revitalizarea glandei tiroidiene presam cu degetul mare de o parte si de alta a arterelor gâtului.q       Masaj dupa baie

Dupa ce am iesit din baie ne frecam bine cu prosopul sau cu o manusa uscata, de pânza mai aspra, ori o lufa (burete vegetal), apoi vom unge întreg corpul cu o crema (lapte nutritiv sau ulei) masând întâi talpile, gleznele, gambele, genunchii cu miscari circulare, întotdeauna de la periferia corpului, în sus si spre centru, folosind ambele mâini. Continuam cu pulpele, pântecele (miscari circulare) apoi fesele, bustul si decolteul, umerii si bratele. Începând miscarile de la vârful degetelor, apasând bine pe podul palmei; vom masa apoi în linie dreapta pe antebrat, circular pe cot, pe brat, urcând spre gât, cu miscari lungi si circulare. Continuam pe ceafa si calota craniana, pe care o vom ciupi cu degetele.

Pentru obraz vom face mai târziu masajul, atunci când ne pregatim pentru noapte.

Când baia a fost facuta cu plante, se va proceda întâi la sudatie si abia dupa câtva timp ne vom masa, pentru a nu raci si a lasa sa se usuce transpiratia.

q       Masajul parului

Masajul se poate executa de preferinta pe parul uscat sau folosind anumite preparate. Este bine sa fie efectuat seara, mai ales dupa o zi obositoare, având o actiune calmanta.

În caz de seboree nu se va efectua masaj în regiunea temporala pentru a nu accelera fluxul sanguin si a nu excita secretia glandelor.

Parului gras îi vom efectua un masaj usor cu o lotiune speciala. Masajul parului uscat va fi realizat în profunzime, iar în cazul caderii parului se va renunta la masaj, o simpla aplicare a produsului folosit în tratamentul respectiv fiind suficienta.

se aplica ambele mâini pe cap: mâna dreapta în regiunea frontala, iar cea stânga în regiunea occipitala ramân pe pielea capului;

se efectueaza miscari de îndreptare spre crestet, apasând energic asupra pielii;

tot cu degetele bine fixate, se executa apoi aceleasi miscari având însa mâinile plasate pe partile laterale ale capului, deasupra urechilor;

cu degetele asezate în aceeasi pozitie se executa apoi miscari circulare. Se desparte parul în carari, asupra carora, deoparte si de alta, se executa o miscare de pliere, pâna ce degetele se întâlnesc, apoi mâna stânga împinge pielea înspre ceafa, iar mâna dreapta înspre crestet.

Masajul manual se termina printr-o serie de miscari de mâniere, care pornesc de la ceafa spre fiecare umar.q       Masaj pentru tratamentul ridurilor

Tehnici de masaj

Miscari de mângâiere

se mareste capacitatea de absorbtie a cremei hranitoare aplicata pe piele;

se obtine o relaxare generala;

se realizeaza o intensificare a circulatiei sângelui si a limfei, o stimulare a activitati muschilor.

Miscari energice

Pianotatul este procedeul care consta în miscari executate cu patru degete, miscari asemanatoare celor facute la pian. Se efectueaza în scopul revitalizarii tesuturilor si pentru activarea circulatiei sângelui.

Tapotatul consta în miscari scurte, dese si ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor. Prin acest procedeu se obtine o intensificare a hranirii tesuturilor si o crestere a tonicitatii muschilor.

Framântatul. Miscarile se aseamana cu framântarea aluatului. Acest procedeu se caracterizeaza printr-o actiune stimulatoare si de tonificare a muschilor. Se recomanda în special în cazul tenului gras, deoarece îndeparteaza surplusul de sebum al glandelor sebacee.

Ciupitul ar putea fi considerat ca o varianta a masajului framântat. Se executa mai mult cu doua degete si cu miscari scurte si repetate ca si framântatul; este indicat în situatia tenurilor grase.

Frictionarea consta în miscari executate cu presiune, folosind pulpa degetelor. Miscarile degetelor pot fi circulare, în zig-zag, verticale, orizontale etc. Se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale si pentru descongestionarea tesuturilor mai profunde.

Palmuitul consta din usoare palmuiri, executate pentru stimularea circulatiei sanguine si pentru cresterea tonicitatii muschilor.

Miscari vibratoriiOperatiuni pregatitoare pentru masaj

Ne spalam bine pe mâini, taiem unghiile scurt si nu purtam inele care ar putea zgâria;

Se strânge parul cu o bentita sau într-o basmaluta de tifon pentru a nu-l murdari;

Urmeaza demachierea obrazului cu o crema sau cu un lapte demachiant si o stergere cu o lotiune tonica care poate fi o infuzie din plante alese dupa natura tenului.

În general, masajul este precedat de o baie de aburi.

Dupa expunerea la baia de aburi, ne stergem usor obrazul cu un prosop curat si procedam la scoaterea punctelor negre. Ne acoperim degetele aratatoare de la ambele mâini cu tampoane sterile si presam progresiv zona din jurul punctelor negre.

Atât înainte, cât si dupa extragerea punctelor negre, obrazul se va sterge cu o solutie dezinfectanta sau cu alcool camforat.

Daca ne hotarâm ca miscarile de masaj sa le efectuam mai des, se poate renunta la baia de aburi.

Înainte de a trece la efectuarea masajului vom încalzi putina crema în palma, apoi printr-un masaj mângâietor vom aplica crema pe obraz.

Efectuarea masajului

Fruntea

Se executa miscari de mângâiere (effleuraj), cu ambele mâini, care lucreaza alternativ, pornind de la sprâncene la radacina parului.

Pornind de la tâmpla stânga spre tâmpla dreapta si invers efectuam miscari în zig-zag (degetele mijlocii se întretaie).

Pentru prevenirea ridurilor de la radacina nasului se executa acelasi fel de miscari în zig-zag pornind de jos în sus.

Atât pentru ridurile orizontale, cât si pentru cele verticale, se executa miscari circulare, pornind de la radacina nasului spre tâmple.

Sprâncenele

Masam sprâncenele prin mici apasari ca si pe orbicular si apoi facem ciupituri laterale ale fruntii, cu cele 3 degete.

Se executa ciupituri apucându-se între degetul mare si mijlociu, pornind de la radacina nasului spre tâmpla.

În aceeasi directie executam miscari de mângâiere cu degetele aratator si mijlociu în pozitie de "V" (asa numita foarfeca).

Pleoapele

Pleoapele vom fi masate usor, prin palpare cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea santului orbital si pe orbicular, deasupra si dedesubtul sprâncenelor, prin apasari scurte.

Regiunea ochilor

Nasul

Buzele

Obrajii

q       Masajul gâtului

Masajul gâtului se efectueaza invers decât cel al fetei, adica de sus în jos.La început se vor face usoare miscari orizontale, executate alternativ cu ambele mâini apoi cuprinzând gâtul între degetul mare si celelalte degete si pornind dinspre barbie înspre decolteu pâna aproape de stern. Atentie! Glanda tiroida va fi lasata libera în timpul masajului. La sfârsit se vor executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzând pielea între degetul aratator si degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive. De asemenea dusul cu apa rece îndeplineste rolul unui masaj, contribuind la activarea circulatiei sanguine.

Ceafa trebuie bine masata.q       Masaj pentru barbia dubla

Se va cuprinde barbia, între degetul mijlociu si cel aratator (foarfeca barbiei), alunecând de-a lungul maxilarelor. Se executa alternativ cu ambele mâini pornind din mijlocul barbiei.

Din mijlocul barbiei pâna la urechi, se vor executa miscari de vibratie.
q       Masajul decolteului

Se începe prin ungerea cu o crema grasa prin miscari de mângâiere. Miscarea porneste de sub barbie înspre comisura sânilor, apoi în sus spre urechi.

Cu ajutorul degetului mare si mijlociu, se executa ciupituri pe toata suprafata decolteului. Pornind de la umarul stâng, executam o miscare vibratorie orizontala, vibrând rapid întreaga mâna de la coate pâna la vârful degetelor. Schimbam mâna si pornim de la umarul drept spre ce stâng. Palmele coboara pe umeri pâna la cot, apoi urcam pâna la urechi.q       Masajul spatelui

Se recomanda masajul facut de un specialist.

Automasajul spatelui se executa cu palmele si degetele întinse, sau cu partea dorsala a mâinilor si degetelor. Se fac miscari de jos în sus, dinspre regiunea feselor pâna sub omoplat. Miscarile simetrice de o parte si de alta a coloanei vertebrale, vor fi urmate de miscari de frictiune energica (cu partea dorsala a mâinilor) mai ales în regiunea salelor.

Îngrosarea cefei va fi combatuta prin masarea zilnica a regiunii respective si prin exercitii de gimnastica, care sa antreneze în special muschii gâtului.q       Masajul mâinilor

Se ung mâinile în prealabil cu o crema sau se pudreaza cu talc.

Fiecare mâna va beneficia de cel putin de 3 minute de masaj. Masajul va începe de la vârful degetelor.

Pozitia cea mai indicata este cu coatele pe masa cu antebratul vertical. Fiecare deget va fi masat în parte ca si cum am îmbraca niste manusi prea strâmte. Se va insista asupra articulatiilor de la degete masându-le circular. Se framânta palma cuprinzând-o între degetul cel mare si celelalte degete ale mâinii stângi sau drepte dupa caz.

Se insista asupra încheieturii mâinii, apoi se maseaza antebratul.

Masajul se va începe la mâna dreapta care fiind mai solicitata are nevoie mai mult de masaj decât mâna stânga.q       Masajul picioarelor

Dupa o zi obositoare, când ne simtim picioarele grele, obosite, dureroase, uneori chiar rosii, tulburari datorate unei circulatii defectuoase, un masaj descongestionant este foarte indicat.

Miscarile vor fi de mângâiere si framântare insistându-se în special asupra talpilor, gleznelor si a portiunilor din jurul genunchilor, unde de altfel exista si pericolul depunerii de grasime.

Se va masa fiecare deget, urcând spre glezna si frecând bine fiecare încheietura. Talpa se va masa prin miscari circulare pornind de la degete spre calcâi. La masaj se poate folosi un ulei vegetal, o crema hidratanta sau pudra de talc.

Masajul gleznelor

Masajul pulpelor

Masajul genunchilor

Masajul coapselor

Masajul soldurilor

Pentru picioarele umflate se recomanda un masaj usor cu o crema ce contine camfor, începând de la degetele picioarelor si insistând pe glezna, apoi se va urca pe gamba, cu miscari verticale si pe genunchi cu frictiuni circulare.

Pentru picioarele musculoase sunt recomandate masaje de elongatie si miscari.

În cazul în care avem varice se va evita masajul framântat, frictionat, tapotat, aceste miscari marind riscul de declansare a cheagurilor de sânge. Este indicat un masaj usor, mângâietor, de la calcâie spre genunchi.


Document Info


Accesari: 3746
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )