Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
NOUTATI IN TRATAMENTUL AFECTIUNILOR CARDIOVASCULARE CU IECA

medicina


NOUTATI IN TRATAMENTUL AFECTIUNILOR CARDIOVASCULARE CU IECA

4.1. NOUTATI in CLASA IECA


Quinaprilul (accupro).

Face parte tot din clasa a II-a de IECA. El are un timp de injumatatire scurt si se leaga strans de enzima de conversie a angi 636c25g otensinei, astfel incat poate fi administra o data sau de doua ori pe zi.

Indicatii si doze

1.     HTAE. Tratamentul cu quinapril se recomanda a fi inceput cu 10 mg/zi in 1-2 prize. Incazul unei HTA severe, la pacienti cu depletie de volum si la varstnici, doza initiala va fi doar de 2,5 mg administrate dimineata cu monitorizare clinica timp de 6 ore. Doza se mareste progresiv: doza de intretinere este de 10 mg/zi in administrare unica. Doza maxima admisa este de 40 mg/zi in priza unica sau impartita in doua.

2.     IC congestiva. Quinaprilul poate fi asociat terapiei digitalice si diuretice, dar se recomanda: administrarea unei doze initiale mici (2,5 mg), doua prize zilnice, cresterea lent progresiva a dozei pana la un maxim de 20 mg x 2/zi.

Efectele secundare sunt cele obisnuite de clasa. Pentru a le evita este bine ca la initierea tratamentului sa se evalueze raportul beneficiu/risc, in special la pacientii cu proteinurie mai mare de 1 g/24 ore, tulburari electrolitice grave si colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie).

In IR cu un clearence al creatininei de 30-60 ml/min. si creatininemia serica intre 1,2-1,8 mg%, tratamentul cu quinapril va fi initiat cu 5 mg/zi si nu va depasi doza de 20 mg/zi administrata in una sau doua prize.

Datorita continutului ridicat de Mg2+, quinaprilul poate interfera cu absorbtia tetraciclinei.

Contraindicatiile sunt cele de la enalapril.

Ramiprilul (tritace).

Indicatii si doze:

Ramiprilul este un AHT cu actiune prelungita ce se administreaza in doze de 2,5-10 mg/zi. El a fost utilizat in studiul AIRE la pacientii cu IC incipienta postIM, in doza de 2,5 mg de 2 ori pe zi, apoi de 5 mg de 2 ori pe zi si dupa 15 luni s-a documentat scaderea mortalitatii la aceasta categorie de pacienti (27%).

Raspunsul la ramipril este mai precoce decat la captopril, probabil datorita specificitatii crescute de inhibitie a enzimei de conversie la nivel tisular. In plus, studii ecocardiografice si de rezonanta magnetica nucleara au demonstrat o marcata regresie a hipertrofiei ventriculare stangi dupa 3 ani de tratament. Asadar ramiprilul nu numai ca asigura controlul eficient al TA ci are si un marcat efect cardioprotector. Administrat in doze foarte mici (1,25 mg o data la doua zile pana la 2,5 mg/zi) ramiprilul reduce TA si diminueaza proteinuria pacientilor hipertensivi cu IR.

Efectele adverse la ramipril au o incidenta redusa.

Fozinoprilul (monopril).

Indicatii si doze. Fozinoprilul contine acid fosfinic si prezinta o particularitate farmacocinetica, are doua cai de excretie: hepatica si renala. Ca urmare, nu impune ajustarea dozajului in IR deoarece forma sa activa (fozinoprilatul) se acumuleaza mai putin in sange comparativ cu enalaprilatul si lizinoprilatul. Totodata, fozinoprilul pare sa reduca mai eficient rezistenta vasculara sistemica in comparatie cu dozele hipotensoare echivalente de captopril sau lizinopril.

Fozinoprilul are si un efect cardiotrop superior: creste debitul cardiac si imbunatateste performanta diastolica a ventriculului stang. Explicatia rezida in faptul ca acidul fozinoprilic are cea mai buna penetratie miocardica si deci efectul IECA local este cel mai mare.

Dozele eficiente in HTA se situeaza intre 40-80 mg/zi, iar administrarea este unica.

Perindoprilul

Indicatii si doze.

Perindoprilul are o actiune lunga (in acord cu cerintele FDA) se administreaza in doza unica zilnica, fiind indicat in tratamentul HTA si IC. Spre deosebire de restul IECA, are proprietati suplimentare ce ii largesc tot mai mult spectrul de aplicare.

HTAE. Este un AHT de prima linie cu caracteristici unice care il apropie de AHT ideal. Aceasta deoarece , pe langa faptul ca scade TA in mod eficient, are si efecte suplimentare: combate remodelarea postIMA si consecintele ei functionale.

Studii clinice ample au demonstrat ca perindoprilul este cel putin la fel de eficient ca si celelalte AHT de referinta (blocanti, antagonisti de calciu, diuretice, alti IECA) avand in plus o toleranta superioara. Daca in monoterapie are o eficienta comparabila cucea a captoprilului sau atenololului, in asociere cu un diuretic raspunsul este superior combinatiei captopril-diuretic sau atenolol-diuretic. Comparand nivelele minim si maxim ale TA in conditii de repaus, cu cele de varf s-a definit un raport baza varf la pacientii hipertensivi. Pentru perindopril s-au gasit valori cuprinse intre 87 si 100%, superioare celor realizate de captopril si enalapril, normele FDA cer ca raportul baza/varf sa fie mai mare de 50-66% pentru un medicament administrat o data pe zi.

Perindoprilul este eficient si foarte bine tolerat chiar si de pacientii hipertensivi si cu risc crescut, cu boli asociate sau tratament concomitent. Astfel la:

Þ   Hipertensivii diabetici este la fel de eficient ca si alte AHT, in plus este mai bine tolerat si reduce microalbuminuria pe termen lung, fara a afecta profilul glicemic, functia renala si profilul lipidic.

Þ   Hipertensivii varstnici este la fel de eficient si bine tolerat ca si la cei tineri. Efectele secundare sunt reduse. Tusea a fost semnalata la 3,4% din pacientii varstnici si la 2,4% din cei tineri.Þ   Hipertensivii cu afectare renala isi pastreaza eficienta. Clearenceul creatininei mai mic decat 30 ml/min. necesita doar ajustarea dozei.

Þ   Pacientii hipertensivi care iau asociat antiinflamatoare nesteroidiene, perindoprilul ramane eficient, fara a modifica functia renala.

Independent de scaderea valorilor TA, perindoprilul prezinta avantajul de a corecta modificarile structurale si functionale ale peretelui arterial si de a reduce consecintele clinice ale acestora. Astfel perindoprilul:

        Amelioreaza structura si in consecinta complianta arterelor mari. Studii experimentale au demonstrat, dupa 1-3 luni de tratament, modificarea structurii arterelor mari (aorta), in sensul reducerii grosimii mediei, densitatii nucleice si raportului elastina/colagen. Ca urmare s-a normalizat complianta. Efectul benefic asupra elasticitatii arteriale a fost demonstrat si la om. Complianta arterei branhiale si a carotidei s-au ameliorat la hipertensivii tratati cu perindopril.

        S-a demonstrat ca tratamentul AHT cu perindopril reduce hipertrofia musculaturii netede vasculare, normalizeaza raportul medie/lumen in arterele de rezistenta, prin aceasta combate permanentizarea cresterii rezistentei periferice.

Nici unul dintre AHT cu care a fost comparat perindoprilul (isradipina, metoprololul, hidralazina, captoprilul) nu a avut asemenea efecte asupra remodelarii vasculare (dupa 20 de saptamani de tratament), desi s-au obtinut reduceri similare ale TA.

Perindoprilul normalizeaza indexul masei venntriculare stangi la hipertensivii cu hipertrofie ventriculara stanga si in acest fel reduce un factor de risc cardiovascular. Experimental s-a documentat ca perindoprilul are efecte protective endoteliale prin impiedicarea dezvoltarii placilor de aterom in vasele mari.

Insuficienta cardiaca. Si in ceea ce priveste tratamentul IC perindoprilul prezinta unele avantaje fata de alte vasodilatatoare si chiar fata de alti IECA. In

primul rand ofera o siguranta in terapia IC pentru ca administrarea initiala de 2 mg (1/2 tableta) nu produce hipotensiune de "prima doza". Este documentata actiunea perindoprilului de franare a cresterii miocitelor si a acumularii excesive de colagen subendocardic. Experimental s-a demonstrat restaurarea profilului izomiozinei ca marker al eficientei energetice la anmale cu IM tratate cu perindopril 2 mg/kg/zi timp de 2 luni. Prin combaterea remodelarii perindoprilul actioneaza indirect in sensul ameliorarii contractilitatii miocardice si ischemiei coronariene.

Doza uzuala este de 4 mg/zi in administrare unica matinala, dar ea poate fi crescuta la pacientii hipertensivi pana la 8 mg.

Efecte secundare sunt rare si usoare: tuse, oboseala, astenie, cefalee, tulburari ale somnului, rareori alterarea gustului, dureri abdominale, manifestari cutanate. La unii pacienti a fost semnalata proteinuria. Cazurile de edem angioneurotic sunt mai rar mentionate.

Trandolaprilul (gopten).

Este un IECA din clasa a II-a, cu un timp lung de injumatatire care indeplineste cerintele FDA si deci poate fi utilizat o singura data pe zi.

Indicatii si doze.

Este indicat in HTA in doza uzuala de 2 mg/zi. Doza initiala poate fi de 0,5mg urmata de supravegherea pacientului 6 ore.

Trandolaprilul s-a dovedit eficient in reducerea hipertrofiei ventriculului stang si imbunatatirea functiei diastolice. Conform studiului TRACE administrarea trandolaprilului dupa IMA a redus semnificativ mortalitatea (22%) la pacientii cu disfunctie ventriculara stanga severa.

Efectele secundare semnalate sunt comune cu cele ale altor IECA, insa mai rare si de severitate moderata.

Contraindicatiile cuprind hipersensibilitatea la medicament, antecedentele de edem angioneurotic, stenoza arterei renale, transplantul renal, hiper-aldosteronismul primar, sarcina, lactatia.

Benazeprilul (lotensin).

Se utilizeaza in HTA, iar doza optima este de 10 mg de 2 ori/zi. Indicatiile si efectele secundare sunt cele comunei clasei a II-a.

Cilazaprilul (inhibace).

Are o farmacocinetica similara enalaprilului, timpul de injumatatire a formei active este de 8-24 ore.

Lizinoprilul (lipril, listril, prinivil, sinopryl).Difera de toti ceilalti IECA prin proprietatile sale neobisnuite. Este un derivat peptidic activ ca atare, hidrosolubil, excretat renal nemodificat, fara o prealabila metabolizare hepatica.

Timpul sau lung de injumatatire (12 ore) explica durata de actiune de peste 24 ore. Absorbtia sa este in medie de 25% cu variabilitate mare (6-60%) si nu este influentata de prezenta alimentelor in stomac.

Indicatii

        HTA. Lizinoprilul reduce eficient TA, nu determina hipotensiune ortostatica si nici tahicardie. Efectul AHT incepe la o ora dupa administrarea orala, iar cel maxim este atins la aproximativ 6 ore. El dureaza 24 ore dar pentru siguranta persistentei efectului este utila administrarea unor doze mai mari- 20 mg. Aceasta, deoarece s-a constatat ca efectul lizinoprilului la 24 ore este substantial mai redus decat cel de la 6 ore. Doza initiala pentru tratamentul in HTA este de 10 mg o data/zi, dar dozajul uzual se situeaza intre 20-40 mg/zi. Nu da hipotensiune simptomatica dupa prima administrare, deci este usor de introdus si de utilizat. Totusi la pacientii care au luat in prealabil diuretice, pentru a evita hipotensiunea de prima doza, se recomanda inceperea tratamentului cu 5 mg si supravegherea pacientului timp de 2 ore.

Lizinoprilul este eficient ca AHT si la pacientii cu nivele joase de renina. Comparat cu hidroclorotiazida, efectul lizinoprilului a fost superior acesteia. A avut insa efecte echivalente cu cele ale atenololului si metoprololului in cepriveste TA diastolica si ceva mai mari asupra TA sistolice. Asocierea sa cu un tiazidic este urmata de un efect aditiv (si dispar diferentele rasiale).

Functia renala limitata scade eliminarea lizinoprilului fapt care devine important clinic atunci cand FG scade sub 30 ml/min. La un clereance sub 10 ml/min. ea va fi de 2,5 mg/zi.

        IC. Doza initiala este de 2,5-5 mg lizinopril, iar doza de intretinere intre 5-20 mg/zi.

        IMA faza precoce. Eficienta dovedita prin studiile GISSI 3 si ATLAS.

Efecte secundare

Cele mai frecvent semnalate sunt: vertijul 6,3%; cefaleea 5,3%; oboseala 3,3% si tusea 2,9%; si acestea usoare si tranzitorii.

Contraindicatiile sunt cele comune IECA.

4.2.         ANTAGONISTII RECEPTORILOR ANGIOTENSINEI II

Primul dintre antagonistii receptorilor AT II studiat si acceptat pentru tratamentul HTA si IC este losartanul. Desi blocheaza selectiv o singura clasa de receptori ai AT II - AT, si nu potenteaza bradikinina, se apre ca are un spectru de actiune similar IECA.

Losartanul este biodispomibil oral, iar doza uzuala de atac si de intretinere este 50 mg odata /zi. In HTA efectul AHT maxim este atins dupa 3-6 saptamani de la initierea terapiei, iar doza poate fi crescuta pana la 100mg/zi.

La pacientii cu IC usoara sau moderata administrarea a 25-50mg losartan odata/zi a scazut cu 10-15% TA medie, a redus presiunea capilara pulmonara si a crescut randamentul cardiac. Ca si-n cazul IECA tratamentul cu losartan nu produce tahicardie reflexa si nu induce toleranta. El este bine suportat si prezinta, spre deoosebire de IECA, avantajul de a fi lipsit de efectul secundar cel ami suparator pentru bolnav, tusea.

Tratamentul cu losartan impune aceleasi precautii ca si cele pentru IECA si este contraindicat la pacienti cu hipersensibilitate, cu stenoza uni-/bialterala de artera renala, in sarcina si alaptare. Efectele secundare observate au in general moderate si tranzitorii: vertij, rash, dar s-au rtaportat si cazuri de angioedem.

Desi losartanul are un profil farmacocinetic bun si apre sa fie un medicament eficient si sigur in tratamentul HTA, el nu ofera in IC mai multe avantaje decat IECA.

Blocantii receptoirlor AT II raman o alternativa acceptabila pentru pacientii care nu pot tolera IECA.

4.3. INHIBITORII RENINEI

Industria farmaceutica a sintetizat produsi ce inhiba activitatea enzimatica a renienei, toti aflati in momentul de fata in curs de investigare. Se pare ca acesti agenti au o biodisponibilitate orala acceptabila si afinitate crescuta pentru renina umana.

Administrarea i.v. de remikiren - RO42-5892 sau enalkiren - A-64662 la pacienti cu IC usoara/moderata a dus la o scadere prompta a TA, de aceeasi amplitudine cu cea produsa de enalaprilatul i.v. Asocierea unui inhibitor al reninei cu un IECA nu duce la efecte hemodinamice superioare.


loading...Document Info


Accesari: 2030
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )