Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Ochi invineit

medicina


ALTE DOCUMENTE

CATEGORIILE PROFESIONALE CARE PRACTICA PSIHOTERAPIA
SUBIECTE PSIHIATRIE COPIL
BOLILE APARATULUI CARDIOVASCULAR
MINERALELE ESENTIALE PENTRU ORGANISMUL DUMNEAVOASTRA
Coxartroza secundara instalata si neoperata
TUBERCULOZA PULMONARA
MASAJUL
NOTIUNI DE ENDOCRINOLOGIE
PNEUMOPATIA PROFESIONALA
Hepatita virala A

Ochi învineit

8 modalitati pentru a scapa de vânataie      lt

ixXîWV

"Ochi învinetit" nu este o denumire prea potrivita. Poate mai exact ar fi "ochi bleumarin" sau "ochi în culorile curcubeului". Fie ca ati intrat cu ochiul în canatul usii, fie ca v-a lovit cineva, sângele invadeaza spatiul de sub ochi instantaneu. Si fiindca în acest loc pielea este foarte subtire, dede­subt se vede usor sângele de un albastru foarte închis, în general, du 848m126i pa apro­ximativ l saptamâna ochiul învinetit se vindeca: sângele se resoarbe treptat în organism, ochiul prezentând un caleidoscop de culori care de fapt indica vindecarea.

De-a lungul secolelor au existat o multime de tratamente ciudate si mi­raculoase pentru ochiul învinetit, începând cu aplicarea lipitorilor pâna la


Ochi  învinetit

compresele cu ficat sau carne cruda. Toate aceste leacuri au acelasi scop: di­minuarea umflaturii. Dar exista o multitudine de procedee eficiente pentru a obtine acelasi rezultat într-o maniera mai putin dezgustatoare. Iata câteva.

împachetati contuzia în gheata. O împachetare rece împiedica umfla­rea, iar prin îngustarea vaselor de sânge contribuie la diminuarea sângera-rii interne.

Jack Jeffers, oftalmolog specializat în lezarile prin activitati sportive, re­comanda aplicarea unui pachet cu gheata în primele 24-48 de ore. "Daca ochiul va este umflat si închis, folositi procedeul 10 minute la fiecare 2 ore în prima zi", va sfatuieste el.

Pentru a pregati un pachet cu gheata pentru ochi, puneti bucatele de gheata într-o punga de plastic si lipiti-o de frunte, în acest fel gheata nu exer­cita presiune pe ochi. Alternativa când nu aveti gheata este un pachet cu le­gume congelate.

Ochiul învinetit nu trebuie privit cu indiferenta, de vreme ce poate suferi grave leziuni interne ale ochiului, între care dezlipirea de retina sau hemo­ragia interna care pot sa nu fie evidente.

Specialista în oftalmologie Anne Sumers crede ca oricine are un ochi în­vinetit ar trebui examinat la un spital de traumatologie sau de un oftalmolog. "Adesea, complicatii grave nu au nici un simptom", spune ea. Nu încercati sa spalati un ochi lezat sau sa tineti deschis un ochi umflat, adauga ea. în schimb, pâna când reusiti sa ajungeti la medic, aplicati pachete cu gheata.

Daca aveti dificultati de vedere, atunci e necesara interventia imediata a medicului, spune Keith Sivertson, specialist în medicina de urgenta. Aveti în continuare o lista de simptome care indica "alerta rosie":

.   durere în ochi;

.   sensibilitate la lumina;

.   vedere încetosata sau dubla;

.   senzatia ca în câmpul vizual plutesc obiecte;

.   un ochi nu îl puteti misca la fel de complet ca pe celalalt;

.   un ochi este iesit din orbita mai mult decât celalalt;

.   pupilele difera una de alta ca marime sau forma;

.   în albul ochiului sau pe iris a aparut sânge;

.   pleoapa este taiata sau sfâsiata;

.   în ochi exista un corp strain.


Ochi  învinetit

încercati procedeul boxerilor. Când un boxer profesionist se alege cu un ochi învinetit, antrenorii folosesc un obiect din fier care seamana cu o che­ie metalica mica, spune David Smith, un specialist care a îngrijit sute de pu-gilisti cu contuzii la ochi. "Obiectul acesta este extrem de rece si ei îl folo­sesc pentru a diminua hemoragia imediata si ca sa reduca umflatura la minim." Cu acelasi efect puteti folosi o cutie de bere sau de coca cola rece, lipind-o de obraz cu intermitenta (5-10 minute la fiecare 15 minute) pentru a raci bine ochiul. "Asigurati-va ca este o cutie curata si sprijiniti-o de obraz, nu de ochi. Nu apasati pe globul ocular."

Preparati-va gheata verde. Patrunjelul, un vechi remediu popular pentru vânatai, are proprietati antiinflamatorii si anestezice. Iar medicii recoman­da gheata pentru tratarea vânatailor, deoarece ea actioneaza îngustând lume-nul vaselor de sânge, ceea ce diminueaza inflamarea. Pentru prepararea acestui remediu, amestecati 2 legaturi de patrunjel proaspat cu aproximativ 2 linguri de apa, treceti amestecul prin blender si congelati pasta obtinuta în tavita pentru cuburi de gheata, înfasurati cuburile într-o pânza moale înain­te de a le aplica pe orbita ochiului timp de 15-20 de minute.

Treceti pe un remediu botanic. Fitoterapeutii recomanda ca remedii l pentru vânatai atât creme, cât si geluri preparate din flori de amica, dar si l tablete cu bromelaina, o enzima ce se gaseste în ananas. Puteti gasi aceste) produse în magazinele specializate.

încercati câteva ierburi miraculoase. Cartile vechi de pe toate meleagu-l rile sunt pline de referiri la persoane "care au fost lovite de o caruta, au ca-| zut dintr-un copac sau au fost batute-mar" - cu alte cuvinte, aveau vânat mari - si la plante tamaduitoare. Pe continentul nostru, leacurile traditio-j nale pentru un ochi învinetit sunt galbenelele si tincrura de stejar. Un alt re-j mediu, al indienilor americani, este hamamelisul. Daca aveti ghinionul va aranjati cu o vânataie, atunci, va sfatuieste fitoterapeutul Douglas Schar, cumparati o tinctura din una dintre plantele sus-mentionate. Amestecati tinctura în proportiile 1:5 cu apa distilata si aplicati-o generos si frecvent pe ochi, cu un tampon de vata.

Aveti rabdare. Odata ochiul învinetit, nu mai este mare lucru de facut.
Doar sa oblojiti umflatura. Nici fondul de ten nu poate sa mascheze com­
plet o vânataie la ochi, însa un fard bun va ajuta dupa ce se vindeca zgârie­
turile din jur, spune Arme Sumers, specialista în oftalmologia legata de me­
dicina sportiva. t               .... ,':.,,.


Evitati aspirina. Aspirina nu numai ca nu e de folos pentru o vânataie, ci e chiar daunatoare. Aspirina este un anticoagulant, adica inhiba coagularea sângelui, facând mai dificila oprirea sângerarii, care duce la decolorarea vâ-nataii. "Luând aspirina puteti amplifica vânataia", spune dr. Jeffers. Ca sa calmati durerea, luati un paracetamol.

Nu va suflati nasul daca vânataia este urmarea unei izbituri puternice (ceva mai mult decât de a va fi lovit de o usa), caci suflatul nasului poate face ca toata fata sa se umfle. "Uneori, lovitura fractureaza osul orbitei ocu­lare, iar suflarea nasului poate forta aerul sa iasa din sinusul adiacent orbi­tei", spune dr. Jeffers. "Aerul se infiltreza sub piele si face ca pleoapele sa se umfle si mai mult. De asemenea, poate creste riscul infectiei."

Când sa cereti ajutor. Daca dvs. sau cineva apropiat este lovit la mânie, nu tineti ascunsa supararea. Starea unui ochi învinetit, indiferent al cui e, s-ar putea înrautati si este posibil sa apara probleme psihologice. Prezen-tati-va la medic, contactati serviciile sociale locale, luati legatura cu organi­zatiile împotriva violentei domestice sau cu cele de protectie a copilului. Su­nati pentru a obtine sprijin si informatii pentru gazduirea femeilor si a copiilor victime ale violentei domestice.


loading...
Document Info


Accesari: 71390
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )