Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload



















































SAM SHEPARD

personalitati












ALTE DOCUMENTE

Lucian Blaga
Ion Ghica
Alexandru Macedonski (1854-1920)
Charles Dickens ( 1812 - 1870)
Charles Baudelaire
Aristotel - viata si activitatea- biografie
ARSENAULT, Fernand
ALEXANDRU TITRUS
Albert Einstein (1879-1955)
Romani celebri

SAM SHEPARD

Sam Shepard


Shepard inainte de filmarea unei secvente din filmul Stealth in  Iunie 2004 la bordul Port Avion-ului USS Abraham Lincoln



Sam Shepard (nascut in 5 Noiembrie 1943 in Fort Sheridan, Illinois - Statele Unite) este un alt artist American complex, Dramaturg, Scriitor si Actor recunoscut si premiat. Stilul sau de scriere este recunos 535f58f cut a fi franc, deschis si usor absurd, cat si recunoscut pentru stil personal si sensibilitate, in genul west-ului modern.

Este actor de teatru si film, totodata, regizor de film si teatru, deasemenea, autor al catorva romane si culegeri de scurte povestiri, eseuri si memorii; si muzician, pe deasupra. Un adevarat spirit American. Face bine cea ce face si face mult, ca sa fie sigur va va avea mereu bani din care sa-si plateasca taxele si sa-si faca viata sa-I fie plina.

TINERETE

Numele real al lui Shepard a fost Samuel Shepard Rogers III  si s-a nascut in Fort Sheridan, Illinois si a lucrat, de tanar, la o ferma din imprejurimi.Tatal lui  Samuel Shepard Rogers II, a fost profesor, fermier si a servit in Air Force ca pilot pe bombardiere, in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mama lui - Jane Elaine (née Schook) a fost, deasemenea, profesoara si s-a nascut in Chicago. Dupa terminarea Liceului, Shepard, s-a inscris la colegiu, dar nu l-a frecventat decat intamplator si scurt ca timp, intrucat l-a parasit, pentru a pleca cu o trupa ambulanta de actori amatori. Dat fiind ca era in perioada Razboiului din Vietnam, Shepard a devenit dependent de heroina. In 1963, la numai 20 de ani, el era angajat in Autobuz sa dea bilete, in Greenwich Village. In toata aceasta perioada, Shepard folosea droguri ilegale. Cam in aceeasi perioada, a fost si baterist al formatiei Holy Modal Rounders, cu care a aparut, trecator in filmul Easy Rider, cel cu Peter Fonda si Jack Nicholson in rolurile principale.

Cariera

Shepard a devenit extrem de implicat in New York, in teatrele de pe off-off-Broadway, incepand, inca de la nouasprezece ani. Desi piesele scrise de el au fost preluate de mai toate teatrele de pe Off-off-Broadway, totusi cel mai mult el a fost apropiat de Teatrul Genesis, de langa St. Mark's Church in East Village. A jucat ca actor, deasemenea in acea perioada, dar, cea mai mare atentie a sa era indreptata inspre scris si asa a ramas pana in jurul anului 1970, asadar la aproape 27 de ani. Cea mai mare parte din scrierile sale erau adresate pentru scena, dar a inceput sa scrie si scenarii, deasemenea, avand parte de colaborari de-a dreptul spectaculoase.

A facut scenariul de la Me and My Brother (1968), dar unul dintre cele mai importante pe cel de la filmul lui Antonioni - Zabriskie Point (1970). Piesa lui science-fiction, The Unseen Hand(Mana nevazuta), l-a influentat pe Richard O'Brien, care a facut Rocky Horror Show.

A petrecut trei ani in Anglia intre 1973 - 1976, dupa care a revenit in America in San Francisco si a fost numit dramaturgul rezident de la Magic Theatre, unde foarte multe dintre lucrarile sale au avut premierele, inainte de a pleca spre alte trupe. Putem aminti intre spectacolele care s-au lansat aici  Buried Child(Copilul ingropat), Curse of the Starving Class(Blestemul celor flamanzi) in 1978, True West(Adevaratul Vest) in 1980 and A Lie of the Mind(Iluzia mintii)in 1985.

Shepard a continuat deasemenea prietenia si colaborarea cu Bob Dylan, impreuna pornind un film suprarealist Renaldo and Clara si deasemenea un cantec de 11 minute intitulat 'Brownsville Girl', ce a fost inclus in albumul muzical Knocked Out Loaded aparut in 1986.

Actor

Shepard si-a inceput cariera ca actor de film, atunci cand a fost ales sa ii dea replica lui Richard Gere si Brooke Adams in filmul lui Terrence Malick (NOTA) Days of Heaven (1978). Acest rol a condus inspre alte importante filme si rooluri din viata sa artistica, din care vom aminti: Chuck Yeager in The Right Stuff, pentru care a primit o nominalizare la Oscar in 1984.

In 1986, una dintre piesele sale Fool for Love, a fost transformata in film si regizata de Robert Altman; Piesa sa A Lie of the Mind a fost lansata pe Broadway cu o distributie de mari actori incluzandu-i pe Harvey Keitel (NOTA) si Geraldine Page (NOTA).

A avut o relatie de dragoste cu Jessica Lange(NOTA), pe care a intalnit-o pe platourile de filmare si au ramas impreuna pana in prezent. Sam Shepard a continuat sa lucreze intens atat in domeniul teatrului ca dramaturg si regizor al propriior sale piese, in special - ca profesor de dramaturgie, de regie si actorie in diferite work-shop-uri, in Festivaluri sau in cursuri ale unor Universitati de prestigiu, la care lua parte ca profesor invitat si a inceput sa lucreze constant, deasemenea, ca actor de film, fapt ce l-a condus pe coperta revistei Newsweek ca o recunoastere a popularitatii sale.

In toti acesti ani, Shepard a predat considerabil, prin intermediul a numeroase workshop-uri, seminarii si cursuri limitate ca perioade in timp, organizate de diferite teatre, festivaluri, sau universitati cu profil teatral, pe teme variate cuprinzand Dramaturgia, Regia sau actoria. Pana in 1970 a predat ca Profesor Invitat al Universitatii din California - Davis.

In 1986, Shepard a fost ales sa faca parte din prestigioasa The American Academy of Arts and Letters(Academia Americana de Arte si Litere).  Este practic acea soceietate artistica ce hotaraste si Premiile Oscar.

In 2000, Shepard decide sa rasplateasca  un gest constant de apreciere din partea Magic Theatre, regizand piesa The Late Henry Moss(Henry Moss din Urma)ca un spectacol non-profit, in beneficiul teatrului care i-a organizat cea mai mare parte din premierele pieselor sale. Piesa a fost pusa in scena intr-o distributie de mare valoare, intre care amintim - Nick Nolte (NOTA), Sean Penn (NOTA), Woody Harrelson (NOTA), si Cheech Marin (NOTA). Primele trei luni, spectacolele s-au jucat, cu casa inchisa.

Unul dintre artistii care au recunoscut influenta pe care a avut-o opera lui Sam Shepard asupra propriei opere, a fost actorul si regizorul Joseph Chaikin, un veteran al Living Theatre si fondatorul unui grup de artisti reuniti sub denumirea de Open Theatre. Cei doi au colaborat in multe proiecte, impreuna si Shepard l-a recunoscut si apreciat ca mentor al sau pe mai tanarul Chaikin.

Shepard ca regizor

                                                                                                                                  

La inceputul carierei sale ca dramaturg, Shepard nu a dorit sa-si regizeze chiar el piesele scrise. Piesele sale de inceput au fost regizate de diferiti regiori tineri, dar in special de catre Ralph Cook, fondatorul Teatrului Genesis. Mai tarziu, in San Francisco, , Shepard a format o frumoasa si productiva relatie dramaturg - regizor cu Robert Woodruff, cel care a regizat, printre altele si premiera de la Buried Child(Copilul ingropat)(1978). Dupa1970, Shepard a hotarat sa isi puna in scena propriile viziuni regizorale asupra propriilor piese, foarte rar, insa, asupra altor dramaturgi. A regizat, deasemenea doua filme, dar se pare ca nu i-a fost starnit interesul, in aceasta directie.

VIATA PERSONALA

Prima lui sotie a fost actrita O-Lan Jones (nascuta O-Lan Johnson, cunoscuta si ca O-Lan Johnson Dark, sau O-Lan Barna) si au fost casatoriti intre 1969 pana in 1984. Cu O-Lan Jones a avut un baiat Jesse Mojo Shepard (born 1970). Dupa ce a terminat relatia cu cantareata si compozitoarea Patti Smith(nota), Shepard a intalnit-o pe  Jessica Lange(nota) pe platourile de filmare de la Frances. S-au mutat impreuna in 1983 si au ramas impreuna pana in prezent. Au doi copii Hannah Jane (nascut in 1985) si Samuel Walker Shepard (nascut in 1987). In 2005 Jesse Shepard - primul sau fiu a scris o culegere de scurte povestiri, care a fost publicata in San Francisco si la lansarea careia, Sam Shepard a aparut impreuna cu fiul sau, ca sa o lanseze impreuna.



 PREMII

Piesa scrisa de al Buried Child a primit Premiul Pulitzer pentru Dramaturgie in 1979.

Pentru rolul Chuck Yeager filmul The Right Stuff, Shepard a fost nominalizat pentru Academy Award for Best Supporting Actor in 1983.

In 1986, Shepard a fost ales ca membru in American Academy of Arts and Letters(Academia Americana de Arta si Litere).

A primit Medalia de Aur a Academiei in 1992.

In 1994 a fost introdus in Theatre Hall of Fame.

Din cele peste 45 de piese scrise de el, unsprezece dintre ele au primit Obie Awards. A fost nominalizat pentru Tony Awards cu Buried Child(Copilul Ingropat) in 1996, si pentru True West(Adevaratul Vest) in 2000.

Deasemenea a cstigat Drama Desk Award pentru 'A lie of the mind'(Minciuna Mintii).Pentru activitatea sa ca actor in Televiziune a fost nominalizat pentru cel mai bun actor in seriale pentru Emmy Award, Golden Globe, si cel mai recent Screen Actor's Guild Award.

Regizor de Film

  • 1988 Far North (also screenplay)
  • 1994 Silent Tongue (also screenplay)

Dramaturgie

  • 1964 Cowboys
  • 1964 The Rock Garden
  • 1965 Chicago
  • 1965 Icarus's Mother
  • 1965 4-H Club
  • 1966 Red Cross
  • 1967 La Turista
  • 1967 Cowboys #2
  • 1967 Forensic & the Navigators
  • 1969 The Unseen Hand
  • 1969 Oh! Calcutta! (contributed sketches)
  • 1970 The Holy Ghostly
  • 1970 Operation Sidewinder
  • 1971 Mad Dog Blues
  • 1971 Back Bog Beast Bait
  • 1971 Cowboy Mouth (co-written with Patti Smith)
  • 1972 The Tooth of Crime
  • 1975 Action
  • 1976 Suicide in B Flat
  • 1977 Inacoma
  • 1978 Buried Child
  • 1978 Curse of the Starving Class
  • 1978 Tongues (co-written with Joseph Chaikin)
  • 1980 True West
  • 1981 Savage/Love (co-written with Joseph Chaikin)
  • 1983 Fool for Love
  • 1985 A Lie of the Mind
  • 1987 A Short Life of Trouble
  • 1991 States of Shock
  • 1993 Simpatico
  • 1995 Buried Child Revised
  • 1998 Eyes for Consuela
  • 2000 The Late Henry Moss
  • 2004 The God of Hell
  • 2007 Kicking a Dead Horse




Filmografie

Actor

  • 1965 Rusakai
  • 1970 Brand X
  • 1978 Renaldo and Clara - Rodeo
  • 1978 Days of Heaven - The Farmer
  • 1980 Resurrection - Cal Carpenter
  • 1982 Frances - Harry York
  • 1983 The Right Stuff - Chuck Yeager
  • 1984 Paris, Texas - unconfirmed
  • 1984 Country - Gil Ivy
  • 1986 Crimes of the Heart - Doc Porter
  • 1987 Baby Boom - Dr. Jeff Cooper
  • 1989 Steel Magnolias - Spud Jones
  • 1991 The Voyager - Walter Faber
  • 1992 Thunderheart - Frank Coutelle
  • 1993 The Pelican Brief - Professor Thomas Callahan
  • 1999 Snow Falling on Cedars - Arthur Chambers
  • 1999 Purgatory - Sheriff Forrest/Wild Bill Hickock
  • 2000 Hamlet - The Ghost
  • 2001 Black Hawk Down - Maj. Gen. William F. Garrison
  • 2001 Kurosawa - Narrator
  • 2001 Shot in the Heart - Frank Gilmore
  • 2001 Swordfish - Senator James Reisman
  • 2001 The Pledge - Eric Pollack
  • 2004 The Notebook - Frank Calhoun
  • 2005 Don't Come Knocking - Howard
  • 2005 Bandidas - Bill Buck
  • 2005 Stealth - Capt. George Cummings
  • 2006 Walker Payne - Syrus
  • 2006 The Return - Ed Mills
  • 2006 Charlotte's Web (Narrator)
  • 2007 Ruffian - Frank Whiteley
  • 2007 The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford - Frank James
  • 2008 The Accidental Husband - Wilder

Scenarist

  • 1968 Me and My Brother, dir: Robert Frank
  • 1970 Zabriskie Point, dir: Michelangelo Antonioni
  • 1984 Paris, Texas, dir: Wim Wenders
  • 1985 Fool for Love, dir: Robert Altman
  • 2005 Don't Come Knocking, dir: Wim Wenders












Document Info


Accesari: 1269
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )