Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


PRESTATIILE PENTRU SUSTINEREA FAMILIEI IN VEDEREA CRESTERII COPILULUI

sociologie
ALTE DOCUMENTE

201 mesaje - par a fi de dragoste, take a guess
Iubirea
INDICATORI
Femei vs. barbati la volan
Curriculum scolar
Rudenie si descendenta. Categoriile de rudenie, consangvinitatea, afinitatea. Principiile de descendenta. Grupurile de descendenta
CE ESTE FRANCMASONERIA?
GRUPURI SOCIALE
MODELELE DESCRIERII ETNOLOGICE
VILFREDO PARETO SI TRADITIILE GANDIRII SOCIOLOGICE ITALIENE

PRESTATIILE PENTRU SUSTINEREA FAMILIEI IN VEDEREA CRESTERII COPILULUI


I.           Cadrul legal
OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului


II.        Categorii de prestatii

Legea reglementea 414g65e za doua tipuri de prestatii:

Concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani/ 3 ani in cazul copiilor cu hadicap, pe parcursul careia beneficiarul va primi si o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Stimulentul acordat pentru cresterea copilului de pana la 2 ani/ 3 ani in cazul copiilor cu hadicap. Acest stimult este, in prezent, in cuantum de 100 RON lunar.

Indemnizatia si stimulentul se acorda diferit si nu se pot cumula. Astfel:

indemnizatia de acorda atunci cand solicitantul isi ia concediu si nu mai obtine venit

stimulentul se acorda atunci cand solicitantul nu isi ia concediu, desfasoara activitati si obtine venit

Prestatiile se cuvin pentru fiecare trei nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanei care au dreptul la aceste prestatii.

Daca se suprapun doua sau trei situatii de natura sa genereze dreptul la acordarea indemnizatiei sau stimulentului, durata de acordare a concediului se prelungeste. In aceasta situatie se va acorda o singura indemnizatie sau un singur stimulent.

Dupa primele trei nasteri sau 3 copii, persoanele in cauza au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei. Durata concediului este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, altor persoane indreptatite, in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.


III.     Natura prestatiilor

Aceasta categorie de prestatii sunt prestatiile de asistenta sociala, avand la baza principiul ingrijirii copilului, astfel ca nu se acorda dintr-un fond constituit din contributii ale beneficiarilor, spre deosebire de sistemul de pensii sau cel al asigurarilor sociale de sanatate. Prin urmare, stimulentul si indemnizatia se platesc din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii.


IV.      Posibilitatea cumulului cu alocatia de stat pentru copiiOrdonanta prevede expres ca indemnizatia sau stimulentul, dupa caz, poate fi cumulata cu alocatia de stat pentru copii prevazute de <LLNK 11993 61 11 201 0 17>Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.


V.         Beneficiari

Beneficiaza, in primul rand, de aceste prestatii, optional, oricare dintre parinti.

Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.


VI.      Conditii de acordare

Ambele prestatii se acorda cu conditia ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, solictantul sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor <LLNK 12003 571 10 201 0 18Codului fiscal, si anume: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege. In cele 12 luni intra si perioadele asimilate pe care legea le prevede expres (situatiile in care se beneficiaza de indemnizatie de somaj, pensie de invaliditate, etc.)

Cererea pentru acordarea concediului fara indemnizatie, se depune la angajator.

Indemnizatia sau stimulentul se acorda daca solicitantul indeplineste cumulativ conditiile:

a)      este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b)      are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c)      locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Cererile privind acordarea acestor prestatii si documente din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de legea pensiilor,<LLNK 12000    19 10 201 0 17> legea asigurarilor pentru somaj si ordonanta privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate.


Document Info


Accesari: 752
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )