Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Drept comercial - Activitati desfasurate de comerciantul persoana fizica

Drept


Activitati desfasurate de comerciantul persoana fizica

Persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni straini care provin din statele membre ale UE pot desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, i mod independent sau pot constitui asociatii familiale in conditiile legii.Persoanele fizice si asociatiile familiale pot fi autorizate sa desfasoare activitat 454h74e i economice in toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor reglementate prin lege speciala. Deasemenea persoana fizica trebuie sa exercite in mod obisnuit si cu titlu de profesie fapte de comert. Profesia presupune o pregatire teoretica si practica de un anumit gen si un anumit grad pentru exercitarea unei enumite ocupatii.

Desfasurarea comertului in nume propriu.

Persoana care desfasoara o activitate de comert in numele si pe seama altei prsoane nu dobandeste calitatea de comerciant. Astfel, nu pot fi comercianti: prepusul, procuristul, vanzatorul, deoarece actele de comert pe care le incheie nu sunt in nume propriu, ci pe numele si pe seama comerciantului la care sunt angajati.

Desfasurarea comertului pentru obtinerea unui profit.

Aceasta conditie are in vedere ca activitatea comerciantului trebuie sa se finalizeze intr-un castig din care sa-si asigure cel putin existenta, ceea ce intereseaza insa este elementul subiectiv, adica intentia comerciantului de a obtine profit si nu neaparat obtinerea efectiva si imediata a castigului. Deasemenea nu intereseaza ca desfasurarea comertului de comerciant sa fie unica (sursa de venit). Esenta acestei conditii rezida din faptul ca orice activitate desfasurata in conditiile legii de catre o persoana fizica are drept scop principal obtinerea unui profit si nu intr-o prestatie non profit.

Desfasurarea comertului pe riscul comerciantului.

Aceasta conditie se refera la faptul ca persoana fizica comerciant trebuie sa actioneze pe riscul sau si cu raspndere nelimitata. Riscul e specific oricarei afaceri, important este ca persoana fizica sa depuna toate diligentele in inlaturarea sau diminuarea efectelor riscului in afaceri. De aceea este foart important ca intr-un contract comercial sa fie stipulate clauzele de modificare a obligatiilor partilor contractante in functie de diversi factori. Raspunderea nelimitata e caracteristica caracteristica pentru comerciantul persoana fizica. Comerciantul debitor raspunde cu intreaga sa avere pentru datoriile ce izvorasc din faptele de comert.

Creditorii comerciali nu beneficiaza, in principiu, de garantii legale pe baza carora sa fie indestulati cu preferinta. Intrucat raspunderea persoanei fizice comerciant e nelimitata, in practica se prefera constituirea unei societati comerciale cu raspundere limitata, chiar cu unia asociat.

Obtinerea autorizatiei prevazuta de lege.

Autorzatia pentru desfasurarea de persoanele fizice a unor activitati economice in mod independent, precum si pentru infiintarea si functionarea asociatiilor familiale se elibereaza la cerere de catre:

a)      In cazul activitatilor desfasurate in contextul dreptului de stabilire se elibereaza autorzatiile de primariicomunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala solicitantii isi au domiciliul sau resedinta.

b)      In cazul desfasurarii activitatii in contextul prestarii de servicii autorizatia se elibereaza de primarii in a caror raza teritoriala solicitantii vor presta activitatile respective.

Decretul lege 54/1990 modificat, apoi in 2003 prin legea 501 si in 2004 legea 300 in vigoare din octombrie.

Primaria are obligatia ca in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de autorizare sa elibereze autorizatia. Daca primaria refuza eliberarea autorizatei persoana fizica solicitanta poate sa cationeze in instanta impotriva organului administratiei publice potrivit procedurii stabilita de legea 554/2004.

Reclamatul e indreptatit sa ceara daune materiale si daune morale pentru prejudiciul produs prin fapta omisiva a oganului competent. Actul administrativ emis, autorizatia, trebuie sa indeplinesca conditiile de validitate, atat de fond cat si de procedura prevazute de lege. Fiind un acr administrativ autorizatia in speta poate fi revocata, suspendata sau chiar anulata de catre organul iererhic superior celui care a emis autorizatia.

Autorizatia va cuprinde in mod obligatoriu:

-          datele de identificare ale emitentului;

-          datele de identificare ale persoanei fizice care urmeaza sa desfasoare activitati economice;

-          activitatea principala si dupa caz activitatile secundare pentru care se elibereaza autorizatia comform codului CAEN (Codul Activitatilor Economice Nationale);-          locul de desfasurare al activitatilor;

-          data eliberarii autorizatiei;

-          numarul de inregistrare.

O persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau o asociatie familiala are dreptul de a detine o singura autorizatie. In cazul in care persoana fizica doreste sa desfasoare o activitate care nu a fost prevazuta initial in autorizatie, poate cere completarea autorizatiei si nu eliberarea unei noi autorizatii. Persoana fizica care solicita obtinerea autorizatiei trebuie sa aiba pregatire profesionala pentru domeniul de activitate respectiv.

Statutul juridic al comerciantului.

Comerciantul beneficiaza de anumite drepturi si obligatii care impreuna formeaza continutul statutului juridic al comerciantului. Cele mai importante obligatii ale comerciantului sunt:

-          inmatricularea la Registrul Comertului;

-          intocmirea registrelor comerciale.

Procedura de inregistrare in registrul comertului.

Potrivit legii 26/1990 legea registrului comertului, la art.1 se mentioneaza ca inainte de inceperea comertului comerciantii au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele a caror inregistrare e impusa de lege. Registrul comertului este un document public care asigura publicitatea activitatii comerciantilor cu scopul protejarii intereselor acestora precum si a tertelor persoane. Modificarea aparuta in cadrul operatiunilor realizate de comerciant cu privire la fondul de comert in totalitate sau a elementelor componente sunt opozabile tertelor persoane numai de la data inscrierii acestora in registrul comertului. Din punct de vedere organizatoric registrul comertului se tine de oficiul registrului comertului organizat pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Inregistrarile in acest registru se fac numai pe baza unei incheieri a judecatorului delegat sau dupa caz a unei hotarari judecatoresti.

Controlul legalitatii operatiunilor efectuate in registrul comertului se realizeaza de catre un judecator delegat anual sau de presedintele Tribunalului judetean al Municipiului Bucuresti.

Registrul comertului este alcatuit din:

-          registrul pentru inregistrarea comerciantilor pesoane fizice;

-          registrul pentru inregistrarea comerciantilor persoane juridice;

-          repertoriul alfabetic al comerciantilor inregistrati;

-          dosarele cu actele depuse.

Modul de tinere al registrelor si efectuarea inregistrarilor se stabilesc in mod unitar pentru toate oficiile prin norme emise in acest sens de Camera de Comert si Industrie a Romaniei impreuna cu Ministerul Justitiei.
In privinta comerciantului persoana fizica, inregistrarea se realizeaza pe baza unei cereri de inmatriculare care trebuie sa cuprinda urmatoarele date:

-          datele de identificare ale solicitantului, averea si modul de evaluare a acesteia precum si activitatea comerciala anterioara;

-          firma comerciala si sediul acesteia;

-          obiectul comertului cu precizareadomeniului si a activitatii principale;

-          numarul, data si organul emitent al autorizatiei pentru exercitarea cometului.

Cererea va fi semnata de comerciant sau de o persoana imputernicita in acest sens printr-o procura speciala, ce va fi anexata cererii. In termen de 7 zile de la primirea documentelor transmise de primarie oficiul registrului comertului va emite si va transmite catre primarie certificatul de inregistrare.

Data comunicarii certificatului de inregistrare catre comerciant va fi transmisa de catre primarii si organelor fiscale competente pentru luarea in evidenta. Transmiterea se realizeaza in scris si nominal in intervalul cuprins intre 1 si a 5a zi a fiecarei luni pentru luna anterioara. Pentru dovedirea specimenului de semnatura, comerciantul va semna la oficiul registrului comertului si in prezenta judecatorului delegat care va certifica semnatura. In absenta comerciantului, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea unui specimen legalizat de notarul public.

In comformitate cu art. 20 din legea 26/1990 republicata, comerciantul are obligatia sa mentioneze pe facturi, oferte, comenzi, tarife sau orice alte documente intrebuintate in comert numele sau denumirea, sediul social, codul unic de inregistrare si codul numeric personal. In cazul in care comerciantul are sucursale, are obligatia sa ceara inmatricularea acestora la oficiul registrului comertului de la sediul fiecarei sucursale, aratand insa si unde este inmatriculat sediul principal. Cererea de inmatriculare a sucursalelor va fi insotita de copii certificate de oficiul sediului principal.

Efectele inregistrarii.

In dreptul roman, drept de inspiratie franceza, inmatricularea in registrul comertului a firmei are efect declarativ cu privire la calitatea persoanei, creindu-se astfel o prezumtie relativa de comercialitate cu privire la faptele pe care acesta le savarseste si cu privire la calitatea de comerciant.

Raspunderea comerciantului pentru nerespectarea dispozitiilor

cuprinse in legea 26/1990.

Sanctiunile prevazute de acest act normativ sunt:

-          sanctiuni civile;

-          sanctiuni penale.

Sanctiunile civile constau in plata unor amenzi civile stabilite de instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala s-a savarsit fapta.

Aceste sanctiuni civile constau in:

-          neindeplinirea obligatiilor referitoare la inmatricularea sau inregistrarea unei mentiuni ori depunerea unor acte sau semnaturi;

-          nerespectarea dispozitiilor din art. 29 din legea 26/1990 adica omisiunea comerciantului de a-si mentiona pe facturi datele de identificare (persoanele fizice intre 5 si 20 de milioane, iar persoanele juridice intre ... ... ... si ... ... ... milioane).

Sanctiunile penaleconstau in pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani sau amenda de la 1 milion la 5 milioane daca fapta intruneste elementele constitutive de declarare inexacta a unor date pe baza carora s-au facut mentiunile necesare.


loading...


Document Info


Accesari: 2286
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )