Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Activitatii de intretinere si reparare a unui mijloc de transport cu aplicatie pentru un vagon de calatorii

tehnica mecanica


Ministerul Educatie si Invatamantului

                  Grupul Scolar Industrial Transporturi Cai Ferate Buzau

  

                                               


         Lucrare ptr obtinerea atestatului profesional

   

                                                   Cuprins

  1. Activitatii de intretinere si reparare a unui mijloc de transport cu aplicatie pentru un vagon de calatorii .................... Pag. 3
  2. Argument.....................................................................Pag.4
  3. Vagoane de calatorii ..................................................Pag.5
  4. Partile principale ale vagoanului ..............................Pag.9
  5. Defectele si repararea cutiei vagonului.....................Pag.11
  6. Organizare reviziior si reparatiilro vagoanelor.......Pag.13
  7. Schemele reviziilor si reparatiilor vagoanelor .........Pag.15
  8. Bibliografia .................................................................Pag. 16

                                   

                      

 

 

 

 

Activitatii de intretinere si reparare a unui mijloc de transport cu aplicatie pentru un vagon de calatorii

               

                                         

                              ARGUMENT

 Acesta tema cuprinde transportul feroviar. In special vagoanele de calatorii cu revizia si intretinerea acestora.

Aceasta fiind cel mai sigur mijloc de transport avand si avantaje si dezavantaje.

Avantaje :

·        Vagoanele cu locuri sunt destinate, in exclusivitate, transportului calatorilor. In aceasta categorie intra:

·        vagoanele pentru deservirea curselor lungi de pe liniile principale; compartimentarea si amenajarea acestor vagoane asigura un grad de confort maxim;

·        vagoanele pentru deservirea curselor scurte pe liniile principale si secundare, cu sau fara compartimente, care au un grad de confort mai redus si permit transportul unui numar mare de calatori; pentru reducerea timpilor de stationare, aceste vagoane permit urcarea si coborarea rapida a calatorilor.

In comparatie cu burdufurile de tip armonica, acestea prezinta urmatoarele avantaje:

-cuplarea lor se realizeaza automat, o data cu cuplarea vagoanelor;

-ansamblul este usor si mai rezistent;

-intretinerea este mai simpla;

-se asigura o inchidere mai etansa intre doua vagoane.

Compartimentarea interioara a cutiei vagonului este realizata astfel:

-doua peroane frontale de urcare si coborare 1;

-un culoar lateral 2;

- zece compartimente de calatori 3 (fi 20220t1910u ecare compartiment avand cate opt locuri);

                                       Vagoane de calatorii

In structura parcului de vagoane pentru calatori intra toate vagoanele care, in mod obisnuit, se folosesc pentru formarea trenurilor de calatori, adica vagoanele de clasa (cu locuri) si diferitele tipuri de vagoane speciale.

   Vagoanele cu locuri sunt destinate, in exclusivitate, transportului calatorilor. In aceasta categorie intra:

-vagoanele pentru deservirea curselor lungi de pe liniile principale; compartimentarea si amenajarea acestor vagoane asigura un grad de confort maxim;

-vagoanele pentru deservirea curselor scurte pe liniile principale si secundare, cu sau fara compartimente, care au un grad de confort mai redus si permit transportul unui numar mare de calatori; pentru reducerea timpilor de stationare, aceste vagoane permit urcarea si coborarea rapida a calatorilor.

  In categoria vagoanelor cu destinatie speciala intra vagoanele pentru dormit, restaurant, posta, pentru bagaje, salon si turism.

a.)    Cutia vagoanelor de calatori cu patru osii este autoportanta, la care sasiul, peretii laterali, podeaua si acoperisul preiau solicitarile care actioneaza asupra vagonului.

b.)    Partile componente ale cutiei vagoanelor.

Majoritatea partilor componente(usi, ferestre, incuietori etc.) ale cutiei sunt commune pentru vagoanele clasice cu locuri si, in parte, pentru cele de posta si bagaje.

1.) Usi si ferestre. Usile sunt de mai multe feluri, si anume: pentru accesul in vagon, pentru intrarea in coridoare, cabine sau in compartimente. Usile pentru acces in vagoane pot fi: de tip batant si de tip rulant. Usile batante cu deschidere spre interior sau spre exterior se folosesc pentru accesul in vagon din exterior; pentru accesul in vagon prin partile frontale se folosesc usi rulante sau usi batante cu deschidere spre interior sau spre exterior.   Usile pentru acces in vagon sunt dotate cu broaste si incuietori duble.

    Usile pentru intrare in cabine si in copartimente sunt de tip batant sau rulant, iar incuietorile sunt mai simple decat cele de la usile pentru acces in vagon. Usile batante sunt fixate de stalpi prin balamale si sunt asigurate cu incuietori si broaste. Usile rulante sunt suspendate pe sina de rulare. La partea superioara au suporturile si rotile de rulare care aluneca pe sina de rulare. La partea inferioara este montata placa conducatoare, care se deplaseaza pe o sina de ghidare fixata pe podeaua vagonului.

Usa poate fi mentinuta inchisa sau deschisa cu ajutorul rotilor de rulare, care intra intr-un locaj, executant pe sina de rulare. Usile se pot deplasa cu ajutorul unor manere, eliminandu-se astfel broastele. Usile frontale sunt de tip rulant, cele de tip batant cu deschidere in afara, care pot fi folosite ca usi finale la urma trenului, trebuie sa se poata bloca (sa nu se deschida) prin ridicarea puntii de comunicatie si fixarea ei in acesta pozitie. De asemenea, aceste usi trebuie sa fie dotate ci dispozitive care sa le permita inchiderea automata.Usile exterioare ale vagoanelor se executa din table si profile de otel sau din table de otel si profile combinate cu lemn. Usile interioare se executa din lemn sau din table de otel.

Usile pentru intrare in vagon, coridor si compartimente sunt prevazute cu geamuri fixe, iar cele pentru intrare in cabinele de dormit si in cabinele de toaleta nu au geamuri.

Pentru a se evita patrunderea prafului, curentilor reci usile3 trebui sa fie etanse. In acest scop imbinarea dintre marginea usii si a peretelui se executa in trepte. In plus, se prevad pervazuri, garniture, tuburi de cauciuc, aparatori, sorturi.

Ferestre.

Toate vagoanele de calatori sunt prevazute cu deschideri pentru ferestre. Acestea sunt executate atat pe peretii laterali, cat sip e cei frontali. Ferestrele pot fi fixe sau mobile. Ele difera din punctual de vedere al marimii si al constructiei, in functie de tipul de vagon.

Canalele in care aluneca ferestrele trebuie sa fie in permanenta curate. In acest scop, sunt prevazute la partea inferioara cu clape de curatare si o gaura prin care se poate scurge apa provenita de lapoaie sau din condensare.

Ferestrele care se manipuleaza prin lasarea in jos sunt prevazute cu cavitati speciale in peretii vagoanelor. Aceasta solutie constructiva prezinta multe desavantaje (o slaba izolatie termica si acustica, pericol de coroziune prin scurgerea apei de condensare). Pentru a se elimina aceste inconveniente s-au construit ferestre din doua bucati. Aceste ferestre sunt alcatuite dintr-o rama fixa si una mobila. Prntru deschidere, in cele mai multe cazuri, partea superioara (rama mobila) se deplaseaza in fata partii inferioare (rama fixa).

In unele cazuri, rama mobila este manipulata cu ajutorul unui dispozitiv cu arc si cablu, similar celui utilizat la ferestrele mobile de tip vechi, sau printr-un dispozitiv cu contragreutate. Ferestrele mobile, care sunt prevazute cu asemenea, sunt dotate cu manere montate pe partea superioara a ramei mobile. Rama mobila poate fi manipulata si printr-un dispozitiv cu angrenaje actionate printr-o manivela. In acest caz, manerul este inlocuit de manivela dispozitivului de actionare.

Deci pentru deplasarea ramei mobile se pot folosi; dispozitivul cu arc si cablu, dispozitivul cu angrenaje sau dispozitivul cu contragreutate.

Ramele mobile care se deplaseaza cu ajutorul dispozitivului cu arc si cablu pot fi actionate printr-un maner, montat la partea superioara a ramei, care se deplaseaza impreuna cu ea, sau  printr-un mecanism montat pe peretele  vagoanelor, in apropierea ferestrei. Mecanismul se monteaza in partea laterala a ramei mobile sau deasupra acesteia.

Ferestrele din doua bucati sunt construite pentru geamuri duble si simple. In cazul ferestrelor cu geamuri simple, ramele sunt executate din profilul utilizat la ferestrele dintr-o singura bucata; profilul respectiv are un singur canal. In cazul ferestrelor cu geamuri duble se foloseste un profil special cu doua canale.

2.)Comunicatia intre vagoane. La capetele vagoanelor pentru calatori sunt montate puntile de comunicatie cu burdufuri de cauciuc. Peretii burdufurilor sunt executati din tuburi de cauciuc, prinse de un canal metalic, prin care se fixeaza de vagon. La cuplarea a doua vagoane, tuburile de cauciuc se preseaza unele pe altele, cuprinzand, astfel, etans placa de comunicatie.

La partea superioara a fiecarui burduf sunt montate jgheabul superior 1 si jgheabul inferior 2, prin care se scurge apa provenita din ploaie. Pentru a se asigura puntii de intercomunicatie libertatea de miscare necesara, in cazul unei deplasari transversale intre doua vagoane alaturate, tampoanele fiind comprimate, intre extremitatile inferioare ale tuburilor verticale 3 si 4 se pastreaza o distanta libera de 1060mm.

In comparatie cu burdufurile de tip armonica, acestea prezinta urmatoarele avantaje:

-cuplarea lor se realizeaza automat, o data cu cuplarea vagoanelor;

-ansamblul este usor si mai rezistent;

-intretinerea este mai simpla;

-se asigura o inchidere mai etansa intre doua vagoane.

Pentru urcarea si coborarea calatorilor, vagoanele de calatori sunt prevazute cu scari in dreptul usilor laterale sau al platformelor frontale (peroanelor). Cele doua suporturi metalice ale scarilor sunt montate pe longeroanele sasiului. Pentru usurarea urcarii si coborarii calatorilor, scarile sunt prevazute de o parte si de alta cu niste bare de sprijin.

Pe fiecare perete frontal al vagoanelor sunt montate suporturi pentru semnale, in care sunt introduse felinarele pentru semnalizarea trenului. Semnalizarea se face cu lampi electrice, in care caz becurile de la felinarele de semnal se cupleaza la instalatia de iluminat a vagonului.

                

3.) Amenajari interioare.

c.) VAGOANE DE CALATORI MODERNE.

1.)Vagonul de calatori compartimentat tip U.I.C. In  cadrul actiuni de reinnoire si modernizare continua a parcului C.F.R. intra si preocuparea constructorilor  de vagoane de la Intreprinderea de vagoane- Arad pentru construirea de noi tipuri de vagoane de clasa I si a II-a. Aceste vagoane, de o conceptie originala, au performante tehnice superioare, concretizate prin; greutate proprie redusa, ca urmare a constructiei metalice complet sudate, viteze sporite de circulatie  si grad de confort ridicat.  Elr pot circula cu viteze de circulatie de circa 160 km/h. Acest lucru este posibil ca urmare a perfectionarii tehnice aduse aparatelor de rulare, suspensiei, boghiurilor etc.

Imbunatatiri substantiale s-au adus noilor tipuri de vagoane de calatori si prin  utilizarea materialelor sintetice (plastice) si a placilor melaminate, fabricate in tara noastra, prin captusirea inferioara a lor.

Compartimentarea interioara a cutiei vagonului este realizata astfel:

-doua peroane frontale de urcare si coborare 1;

-un culoar lateral 2;

- zece compartimente de calatori 3 (fi 20220t1910u ecare compartiment avand cate opt locuri);

-doua cabine de spalat 4;

-doua cabine de toaleta 5.

2.)Vagoane de calatoripentru traficul intern (suburban). Vagoanele de calatori clasele I si a II-a, sunt destinate traficului intern si local (suburban). Ele sunt construite in Intreptinderea de vagoane din Arad, inca din anul 1970.

Aceste vagoane- in comparatie cu celelalte tipuri de vagoane- au o comparmentare deosebita, avandu-se in vedere scopul pentru care au fost construite. Interiorul vagonului este compartimentat astfel:

- un compartiment central 1 cu 40de locuri;

- compartimentele de capat 2, in numar de doua, amplasate la extremitatile vagonului, cu cate 24 de locuri;

- doua platforme de acces in vagonul 3;

- doua platforme de capat 4, in care se gasesc cate doua strapontine;

- doua grupuri sanitare 5 cu intrare dinspre platformele de capat;

- un dulap 6 pentru piesele de schimb electrice si mecanice, executat in peretii frontali ai vagonului;

- un dulap 7 al tabloului central electric de distributie, amplasat intr-una din platformele de capat.

Vagonul are in total 88+2 locuri si aproximativ 17 m² suprafata de podea, pentru locurile in picioare.

3.)Trenul cu etaj, format din patru vagoane. Acest tren construit in R.D.G. este constituit din doua vagoane de capat si doua vagoane de mijloc. El este dotat cu cinci boghiuri. Doua dintre aceste boghiuri sunt de capat, fiind montate sub capetele de cuplare a vagoanelor de capat; celelalte boghiuri sunt in mijloc, fiind amplasate sub capetele a doua vagoane vecine din mijloc.

Boghiurile de capat sunt cu doua osii, iar cele de mijloc cu trei osii.

4.)Vagonul de dormit C.F.R.-R.I.C. Vagonul este compartimentat astfel:

-zece compartimente, fiecare compartiment avand unul sau doua paturi. Patul inferior este construit in asa fel incat sa parmita folosirea lui drept canapea cu spatar pentru zi;

-doua platforme de urcare;

-un culoar lateral;

-un compartiment de serviciu;

-doua toalete;

-o debara (magazie);

-un compartiment pentru soba cu carbuni.

5.)Vagonul de bagaje C.F.R.-R.I.C. Acest vagon este destinat pentru traficul intern si international pe linii ferate cu ecartament normal. El este executat in intregime in constructie sudata, dupa principiul constructiei metalice usoare.

Interiorul vagonului este impartit in uematoarele compartimente: compartimentul sefului de tren A, compartimentul de bagaje B, compartimentul auxiliar C, spalatorul D, toaleta E, doua platforme de urcare I si II si un coridor lateral F.

          

   Partiile principale ale vagoanelor

     Din punct de vedere constructiv , vagoanele de cale ferata sunt de diferite tipuri de si se deosebesc prin numarul de osii , constructia cutiei , instalatiile si echipamentele care se monteaza pe ele.

Partile principale ale vagoanelor , indiferent de destinatia lor , sunt :

·        Aparatul de rulare

·        Suspensia

·        Boghiul·        Cutia

·        Aparatul de ciocnire , tractiune si legare si instalatia de frana

Vagoanele de calatori sunt dotate , in plus cu : instalatii de incalzire cu abir , apa calda sau electrica , instalati de iluminat , instalati de ventilat  sau de conditionat aerul , instalati sanitare , dispozitive de intercomunicatii , etc.

Aparatul de de rulare este compus din osia montatã si cutiile de osie . El asigura circulatia vagonului pe cale  si mersul lin al acestuia cu rezistenta minima la rulare.

Suspensia este formata din arcuri in foi , atelaje de eclise sau inele , suportiul de arc , balansiere , amortizoare , brate conducatoare , suruburi si piulite , buloane de siguranta , arcuri elicoidale de diferite marimi. Ea asigura legatura elastica intre sasiul vagonului si aparatul de rulare.

Sasiul este un cadru metalic foarte solid , format din doua longeroane rigidizate la capete prin doua traverse frontale : sasiul este rigidizat si prin diferite traverse intermediare. Pe el se monteaza cutia vagonului , aparatele de rulare si de suspensie , aparatul de ciocnire , tractiune si legare , instalatile de frana , incalit , iluminat.

Cutia vagonului este format dintr-un schelet constituit din stalpii , traverse , diagonale , imbracate cu tabla sau cu scandura. Elementele scheletului cutiei vagonului sunt legate de sasiu.

Cutia vagonului poate fii :

·        In functie de natura marfurilor de transportat  - acoperita , descoperita , cisterna sau de forme speciale.

Aparatul de ciocnire , tractiune si legare  este constituit din carlige si baremele de tractiune , elementele de fixare ( mansoane duble si suruburi de fixare ) , arcurile volute , ghidajele , cuplele de lagare. El are rolul de a  asigura legarea vagoanelor intre ele si respective de locomotive , de a le mentine la o anumita distanta si de a prelua eforturile de tractiune si de compresiune care apar in timpul exploatari.

Boghiul este constituit din doua sau mai multe osii , montate intr-un cadru metalic rezistent , pe care se sprijina sasiul vagonului . El este un mic vehicul independent.

Instalatia de frana automata   are rolul de a asigura oprirea trenului sau de a reduce viteza de circulatie in pante sau in palier.  Franarea se realizeaza prin apasarea uniforma  a sabotilor pe suprafata de rulare a bandajelor cu ajutorul unui sistem de bare , denumit timonerie de frana. In plus , vagoanele de calatori sunt dotate cu o serie de instalatii necesare asigurarii confortului calatorilor.

Instalatia de iluminat are rolul de a produce energia necesara ( sursa de current ) si de asigura iluminatul vagonului in timpul mersului.

Instalatia de incalzit are rolul de a crea conditii optime de confort  pentru transportul calatorilor si a anumitor marfuri in timpul sezonului rece.

Instalatia sanitara este constituita din lavoarul de spalat , WC -ul  , sapuniera , cutiile pentru prosoape , suportul pentru hartie igienica , rezervoarele de apa.

Defectele si repararea cutiei vagoanelor de calatori

 

Defectele care pot aparea la cutia vagoanelor de calatorii se datoresc expluatarii si sunt generate , in special , atat de tamponarile violente la manevra cat si de uzurile normale si anormale , ultimele , ca urmare a reparatiilor necorespunzatoare , executate in unitatile reparatoare.

In  general la cutia vagoanelor de calatorii se constata : elemente deformate ( peretii , grinzi , stalpi , ferme ) ; elemente corodate si elemente care nu mai sunt in stare de fuctionare la paramentrii normali ( usi , ferestre ).

Constatarea si repararea cutiei.  La introducerea vagonului in atelier pentru reparatie se face , printre altele si o constatare  generala a stari cutiei vagonului.

Operatiile de constatare se extind asupra verificarii starii sasiului vagonului , a tablei , a tampariei , a ferestrelor si a uselor , a instalatiilor sanitare , a mobilierului , precum si a celorlalte instalatii  ale vagonului a caror reparatie este descrisa in alte capitole ( instalatia de iluminat , instalatia de incalzire).

Pt a avea o imagine cat mai completa a reparatiilor ce se fac la cutia unui vagon de calatorii se vor amintii in cele ce urmeaza lucrarile care se executa la reparatia capitala deoarece la celalalte feluri de reparatie se executa o parte din lucrarile care se fac la Rk.

Vagonul este dus la un loc specializat din cadrul atelierului , unde incep operatiile de demontare a cutiei. Se demonteaza mobilierul , instalatiile din interiorul cotiei , tamplaria , podeaua , astfel ca , la sfarsitul operatiei de demontare , carcasa vagonului  sa ramana complet goala. Elementele se demonteaza cu grija se sorteaza pentru a fii folosite eventual la alte categorii si reparatiii ( RG sau RP).

Dupa toate aceste lucrari vagonul este introdus la standul de masurat si verificat. Standul este o constructie metalica si solida , care are anumite cote de reper fixe si de care se pot ancora instalatiile de tras sau presele cu ajutorul carora se poate readuce cutia in tolerantiile admise de desenele de executie sau de instructiunii. Se pot demonta elementele imbinate prin suruburii , nituri si chiar sudate , care sa usureze procesul de readucere a cutiei la normal.

La cutia vagoanelor de calatorii se sudeaza crapaturile din diversi peretii metalici care fac parte din constructia cutiei vagonului. Dupa sudare se executa o netezire a supafetei prin polizare.

Daca crapaturile ocupa insa o suprafata mai maresau sunt mai multe crapaturii apropiate intre ele , se decupeaza zona defecta si se sudeaza un petic pregatit, in prealabil , din tabla de aceeasi grosime si care sa faca contact pe toata periferia zonei decupate.

Se precizeaza ca la reparatiile generale si capitale nu se admite sudarea de crapaturii , ci numai decuparea si aplicarea de petece.

La reparatiile periodice se admite aplicarea pe zona corodata a peretiilor a unuin petic care sa depaseasca cu putin aceasta zona sis a se sudeze pe toate periferia , de tabla de zona. Dupa aceasta sudarea se regularizeaza pe toata periferia.

La reviziile periodice , peretii si platformele din panourii de melamina se revizuiesc.

Panourile degradate sau sparte se repara prin aplicarea de petice sau alte panouri de melamina noi , asemanatoare celor existente; defectele mici ca , de exemplu , gauri sau zgarieturi sau se slefuiesc usor si se chituiesc.

Panourile din melamina se spala obligatoriu cu apa si sapun sau cu detergentii.

Peretii captusitii cu vinilin se spala , iar portiunile degradate se repara prin aplicarea de petice lipite. Peretii captusitii cu panouri lustruite se lustruiesc din nou , iar daca au zgarieturi  sau alte defecte mici se repara pe loc. Daca defectele sunt mai mari , panourile se demonteaza si se refac in atelierul de tamplarie .

Podeaua se repara inlocuindu-se local  zonele degradate ; tot odata se repara si covorul din PCV.

In cadru repatiilor generale la vagoanele construite pana in anul 1965 se demonteaza si se revizuiesc panourile de sub ferestre , facandu-se in acelasi timp si reparetiile necesare la aparate de ridicare a ferestrelor si la jghiabori. La vagoanele construite dupa 1965 , se demonteaza panourile dintre ferestre pentru a se putea repara mecanismele de ridicaare a ferestrelor.

Podeaua se repara atat pe culoare cat sip e compartimente. Se reface partial izolatia peretilor , acolo unde aceasta este degradata .

La repatiile capitale , vagoanele se refac la interior , asa cum au fost din constructie.

Se fac lucrari la partea mecanica , instalatia de frana , instalatia de confort si sanitare.

 

1.1.        Organizarea reviziilor si reparatiilor vagoanelor

 

Intretinerea vagoanelor in buna stare tehnica este conditionata de efectuarea la timpul stabilit a reparatiilor si reviziilor planificate , urmarirea atenta in parcurs a functionarii vagonului de catre personalul de vagon.

Dupa volumul lucrarilor ce se executa , lucrarile de intretinere formeaza trei categorii de baza :

·       Controlul

·       Revizia

·       Reparatia

Controlul este lucrarea executatã zilnic de catre personalul de vagoane privind controlo tehnic si verificare agregatelor.Revizia este lucrarea de verificare a starii agregatelor si a ansamblurilor principale si in special a aparatelor de rulare fara demontarii si montarii importante.

Reparatia este lucrarea legata de verificarea , demontarea , remedierea sau inlocuirea ansamblurilor si agregatelor vagonului.

Reviziile si reparatiile se executa in depouri si in interprinderile reparatoare , dupa procese tehnologice care in mare parte sunt similare ca la fabricatie.

Deosebirea intre fabricatie si reparatie consta in special , in urmatoarele :

·       La reparatie , o parte din subansamblurile si instalatiile vagonului raman in starea in care au fost inainte de reparatie fiind numai demontate .

·       Majoritatea pieselor si subansamblurilor cu ocazia reparatiilor se reconditioneaza la urmatoarea treapa de uzura prescrisa.

·       Restul pieselor si subansamblurilor se inlocuiesc.

·       Reviziile si reparatiile se executa planificat si prevestiv.

·       La revizile si reparatiile periodice piesele uzate se inlocuiesc cu piese de rezerva.

1.1           Schemele reviziilor si reparatiilor vagoanelor

 

Reviziile si reparatiile vagoanelor se executa intr-un  ciclu periodic perventiv dupa o schema in functie de prestatiile efectuate : kilometrii parcursi sau numaru de ore de functionare.

Schemele reviziilor si reparatiilor periodice in viguare la C.F.R. sunt stabilite ata in functie de kilometrii parcursi cat si in functie de timpul de functionare.

Reviziile si reparatiile care se efectueaza la vagoane se noteaza simbolic in felul urmator :

·       RZ - Rezivia Zilnica  - se efectueaza de catre personalul de vagon in depouri sau in statiile de parcurs cand schimbul echipelor de vagoane nu se face in depou.

·       R.15 - Revizia de 15 zile se executa in depou de catre personalul de atelier si are drept scop efectuarea unor operatii de intretinere care nu pot fii executate de catre personalul de vagon.

·       R.T. - Revizia tehnica se executa in atelierul depoului si are drept scop revizuirea echipamentului se rulare.

·       R.1 - Rezivia de tip unu se executa in atelierul depoului si are drept scop verificare agregatelor principale si a aparatelor legate de siguranta circulatiei.

·       R.2 - Revizia de tip doi se executa in atelierul depoului si are drept scop efectuare reviziei tehnice si verificare partilor principale ale motorului.

·       R.R. -  Reparatia cu ridicare de pe osii se executa in atelierele specializate in depouri sau inteprinderile reparatoare de vagoane si are drept scop repararea motorului.

·       R.G. - reparatia generala se executa in interprinderile reparatoare si are drept scop repararea.

Reviziile tehnice (RT) , reviziile de tip unu (R.1) si de tip doi (R.2) si reparatiile cu ridicare de pe osii (R.R.) ce se executa pana la reparatia generala (R.G.) se noteaza succesiv cu cifre arabe.

Dupa efectuarea reparatiei generale ciclul se repeta , iar notarea kilometrilor parcursii incepe din nou de la zero.

In viata industriala a vagonului se executa doua reparatii generale (RG 1 si RG 2 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   BIBLIOGRAFIA

·       Manual pentru licee industriale si de matematica- fizica cu profil de mecanica , clasele a XI a  si a XII a si scolii profesionale. - "Masini si utilaje vagoane "

Prof.-- I. Calugarescu

           E. Pretorian

          D.Tilea

·       Manual pentru licee industriale si de matematica fizica cu profil de electrotehnica si matematica - electrotehnica cls a XII a si scoli profesionale - " Instalatii electromacnetice ale vagoanelor"

Prof. - N. Condacse

A.   Popa

               T. Taran


loading...
Document Info


Accesari: 4963
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )