Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Instrumente optice

tehnica mecanica


Instrumente optice


Un instrument optic este un asamblu de lentile, oglinzi si diafragme cu ajutorul caruia obtinem imagini ale diferitelor obiecte.Axele optice ale pieselor ce constituie instrumental optic trbuie sa coincide cu axa geometrica a instrumentului, adica sa avem un system optic centrat.

Instrumentele optice dau imagini ale obiectelor in care se pot distinge amnunte care nu pot fi observate cu ochiul liber. Din punct de vedere al naturii imaginilor, instrumentele optice se clasifica in:

-instrumente care dau imagini reale, cum sunt ochiul, aparatrul fotografic si aparatul de proiectii aceste imagini pot fi prinse pe un ecran de proiectie, pe o placa sau pe un film fotografic;

-instrumente care dau imagini virtuale. Fiind folosite, de obicei, pentru examinarea directa, co uchiul, a obiectelor, aceste instrumente sunt formate din doua parti: un obiectiv indreptat spre obiectul de cercetat si un ocular indreptat spre ochiul observatorului. Obiectivul este un sistem optic convergent si formeaza o imagine reala a obiectului. Aceasta imagine joaca rolul de obiect pentru ocular care va da imaginea definitiva, virtuala, "preluata" de ochiul observatorului.


Caracteristici optice


Un instrument optic se caracaterizeaza prin marimi care permit sa se compare intre ele doua instrumente de acelasi tip si deci sa se aleaga cel ce indeplineste anumite cerinte. Aceste marimi sunt:

Marirea. Marirea unui instrument este raportul dintre o anumita dimensiune liniara a imaginii (de obicei, lungimea ei) si dimensiunea corespunzatoare a obiectelor.

Pentru scopul propus se foloseste marirea transversala definite ca raportul:

unde lungimea imaginii perpendiculare pe axa optica

lungimea obiectului respectiv, perpendicular de asemenea pe axa optica

Notiunea de de marire prezinta interes, indeosebi in cazul instrumentelor care produc imagini reale ale caror dimensiuni pot fi masurate.

Puterea. Se numeste putere raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede prin instrument un obiect si dimensiunea liniara a obiectului pe o directie perpendicular ape axa optica:

Puterea se foloseste mai ales in cazul instrumentelor ce dau imagini virtuale.

Grosismentul. Se numeste grosisment sau marire unghiulara raportul:

unde este unghiul sub care se vede un obiect prin instrumental optic (diametrul apparent al imaginii) iar unghiul sub care se vede obiectul cand este privit cu ochiul liber (dimaetrul aparent al obiectului), asezat la distanta optima de citire . Pentru un ochi normal este de 0,25 m.

Puterea separatoare este capacitatea instrumentului de a forma imagini distincte, separate, a duoa puncte vecine ale obiectului. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu ata pot fi distinse puncte mai apropiate ale obiectului. Ea poate fi data, fie prin distanta minima intre doua puncte ale obiectului care mai dau imagini diferite in instrument (puterea separatoare liniara), fie prin unghiul minim dintre razele care vin de la doua asemenea puncte (puterea separatoare unghiulara).

Dupa corectarea aberatiilor diferitelor piese ce compun instrumental opti, puterea separatoare depinde numai de fenomenul de difractii a luminii care traverseaza instrumentul.


Telescopul

Cand lupele au ajuns la indemana oricui s-a incercat sa se foloseasca cate doua lupe, una peste alta, pentru a obtine o marire mai mare. In timp ce se experimenta acest lucru, cineva a descoperit ca o distanta corespunzatoare intre lentile pot determina imagini marite ale obiectelor de la distanta. Un asemenea aranjament de lentile a pus baza primului telescop. Inventia telescopului se datoreaza filozofului englez Roger Bacon, care a trait in anii 1200. Dar este posibil ca aceasta inventie sa fi fost facuta mai devreme de oameni de stiinta arabi

Mersul razelor de lumina in telescopul de tip Newton

Document Info


Accesari: 2915
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )