Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE sI FUNCŢIONALE

tehnica mecanica


CARACTERISTICI CONSTRUCTIVE sI FUNCŢIONALE

1.1 LA CINEMATOGRAFE


Cinematofrafele pot fi constructii independente special destinate sau sali amenajate īn cladiri cu alte functionalitati si se īncadreaza la sali aglomerate tip S2.Īn alcatuirea constructiva a unei sali de cinematograf sunt cuprinse de regula urmatoarele spatii si destinatii:

1. vestibul

2. case de bilete;

3. foaiere, bufet, garderoba, grup sanitar;

4. sala de vizionare;

5. cabina de proiectie;

6. birouri, etc.

Sala de spectacole poate fi amenajata la parter sau pe mai multe nivele (balcoane).La cabinele de proiectie se asigura mai multe anexe de deservire:

- īn īncaperea aparatelor de proiectie;

- camera de derulare a peliculei;

- filmommteca;

- camera aparatajelor electrice;

- vestiar;

Pelicula de film (banda) este de doua tipuri:

- greu combustibila(de siguranta) - din acetil-celuloza are indicativul "S" arde greu si se stinge la intreruperea sursei de aprindere. Degaja temperaturi de ardere de 370-4000C. Īn prezent se utilizeaza pe scara tot mai larga īn cinematografe, pentru reducerea pericolului de incendiu;

- usor inflamabila - fabricata dein celuloza /////////// (nitroceluloza). Se aprinde la 121-1300C, arde fară 20520g620u ; flacara degajānd temperaturi de 1.7000C si gaze toxice (oxid de c arbon, oxid de azot, acid cianhidric, bioxi de carbon) care īn amestec cu aerul amestecuri explozive.

Pe timpul arderii fara flacara, un kilogram de banda degaja 4,4 mc de gaze si 570 kcal. Iar la arderea cu flacara in aer liber produc 3.800 kcal, propagāndu-se cu viteze mari (1m pelicula de 3,5 cm latime arde īn 4-6 secunde).

Acest tip de pelicula se aprinde la orice sursa de foc iar din anumite date experimentale si statistici, rezulta ca se poate aprinde datoritaī electricitatii statice ce se formeaza la rulari sau derulari sau chiar autoaprinderi la peste 400C.1.2 LA TEATRE (ANEXA NR 1)


Dupa capacitate, teatrele pot fi: mici (200-500 locuri); mijlocii (500-1200 locuri); mari(1200-2500 locuri); si pentru sapectacole īn masa (peste 2500 locuri).

Din punct de vedere al destinatiei, teatrele sunt: dramatice; de opera si balet, muzicale si de opera, de strada, de papusi, de masa si se īncadreaza la sali aglomerate de tip S1.

Sectoarele distincte ale unui teatru sunt:

- Sectorul de receeptie a publiucului - care cuprinde vestibulurile circulatiile spre sala, sala de spectacole (parter, balcoane, lojii), fuaiere, fumoare.

- Sectorul de pregatire si prezentare a spectacolelor - scena propriu-zisa (platou de joc, scena superioara, subscena,avantscena) anexele scenei (fosa orchestrei, buzunare, caja suflorului, orga de lumini, camere, aparaturi electrice, si mecanice de comanda a mecanismelor scenei, depozite de zii pentru decoruri, butaforii, etc.), cortina de siguranta.

- Īncaperile personalului artistic - din care fac parte cabinele artistilor , depozit de zi pentru costume, cabina de machiaj, sali de repetitie casmere de studiu, īncaperi de deservire (fumoare, fuaiere, biblioteca ,vestiate, etc.)iar laq circuri rulotele personalului.

- Ateliere de productie - pictura, butoferii, mobila si recuzite, tāmplarie croitorie, cizmarie electro0mecanice.

- Servicii generale ale teatrelor - centrala termica, depozitul de combustibil, centrala de condiionare a aerului, camere acumulatori, depozite generale de laterial, remiza formatie civile de pompieri,etc.La circuri remarcam ca sector specific si ///////////////////////////////// animalelor.

1.3. LA MUZEE


Defininitia data muzeului contemporan de consiliul international al Muzeelor-" institutie īn slujba societatii, care achizitioneaza, pastreaza, comunica si mai ales expune īn scopul studierii, educarii sau dezvoltarii, marturii materiale ale evolutiei naturii si societatii", scoate īn relief rolul tot mai activ al muzeelor īn viata contemporana.

Muzeele se īncadreaza la cladiri aglomerate tip S1 daca au exponate combustibile si tip S2 pentru cele cu exponate incombustibile.

Indiferent de profilul muzeului acesta se compune īn general din urmatoarele sectoare principale de activitate:

- salile de exponate;

- depozite de materiale destinate expunerii;

- ateliere de restaurare;

- sali de documente;

- anexe sociale (birouri, vestiare, grupuri sanitare, etc.).

Dupa profil, muzeele pot fi: de istorie, colectii de arta, etnografie si folclor , colectii de plante si animale, case memoriale, de stiinta, tehnice, etc.

Valorile ridicate ale exponatelor si varietatea profilurilor acestor unitati creaza o complexitate de probleme specifice activitatii de prevenire si stingere a incendiilor.2. Pericolul si cauze specifice de incendiuPericolul de incendiu la categoriile respective de cladiri este determinat īn principal de urmatoarele caracteristici constructive si functionale:

- existenta unor mari cantitati de combustibile in casa scenei (decoruri, recuzite, butoforii, gratare, platoul de joc, etc.), īn structura finisajelor, izolatiilor fonice,si mobilierul salilor de spectacole sau a exponatelor care se pastreaza īn muzee si care uneori prezinta valori inestimabile;

- utilizarea filmelor, usor combustibile, a uno substante pirotehnice pentru diferite efecte scenice la teatru sa a unor lichide combustibile penrtu conservarea si īntretinerea exponatelor de la muzee;

- posibilitatea introducerii de anumite persoane īn sali de spectacole a unor substante cu pericol marit de incendiu;

- manipularea , depozitarea si prelucrarea unorcantitati mari de materiale īn ateliere de productie si īn alte īncaperi din incinta teatrelor, circurilor si muzeelor;

- utilizarea unei vaste retele de instalatii electrice pentru ilumibat si forta la scenele teatrelor sali de spectacole si muzee care īn conditiile unor improvizatiii sau a exploatarii incorecte pot produce incendii;

- afluenta ridicata de spectatori la cinematografe si teatre sau de vizitatori la muzee care nu pot fi supravegheati īn totalitate si care din neglijenta pot favoriza producerea unor incendii sau inceputuri de incendiu. La teatre, pericolul creste datorita prezentei personalului artistic numeros, īn sectoare cu pericol marit de incendiu(scena, anexele scenei) pe timpul repetitiilor sau a spectacolelor;

- lipsa supravegherii spatiilor cu pericol marit de incendiu īn perioada de nefunctionare a unitatilor;

- produicerea panicii in rāndurile spectatoriilor īn eventualitate unor incendii ceea ce īngreuneaza actiunea de interventie si favorizeaza propagarea focului.

Cauzele frecvente de incendiu - sunt datorate īn principal de:

- scānteile si arcele electrice produse la instalatiile electrice executate sau exploatate necorespunzator;

- efectul radiant al proiectoarelor de la teatre si din salile de expunere ale muzeelor, care sunt amplasate īn apropierea unor materiale combustibile,(cortine, draperii, finisaje, exponate,etc.);

- scānteile si focul deschis utilizate la efectele scenice, sau ca urmare a folosirii neglijente a unor mijloace de iluminat (lampi, luminari,etc.);

- resturi de tigari si chibrite aruncate la īntāmplare de spectatorii teatrelor si cinematografelor, vizitatorii muzeelor de catre fumatorii neglijenti din rāndul personalului artistic ca cel de deservire al unitatii;

- explozii urmate de incendii ca urmar a curatirii cu substante combustibile a unor materiale si a pardoselilor sau executarii de vopsitorii la elementele de constructie si la decoratiuni;

- aprinderea filmelor combustibile de corpurile de iluminat ale aparatelor de protectie cānd se īntrerupe operatiunea de rulare a peliculei;

- supraīncalzirea si neizolarea sistemelor de īncalzire utilizarea unor mijloace neadmise de norme (resouri, radiatoare electrice, etc . ).;

- electricitatea statica produsa la rularea peliculei nitrocelulozice sau autoaprinderea acesteia la temperaturi de peste 400C;3. Exemple de incendiiCinematograful din orasul Beius - Incendiul s-a datorat unui cos de fum supraīncalzit si fisuratca urmare a utilizarii īndelungate a unei masini de gatit(15 ore neīntrerupt). Cladirea avea III nivele fiind separata de constuctiile īnvecinate prin pereti anti foc care au limitat propagarea focului. S-a distrus planseul salii care s-a prabusit, acoperisul si mobilierul.

Cinematograful din orasul Buhusi - Au ars 500 m.p. de acoperis, incendiul producīndu-se initial la o magazie de lemne alipita cladirii, datorita jocului copiilor cu focul. De aici s-a propagat cu rapiditate in podul constructiei unde erau depozitate damigene cu detox (inflamabil).

Teatrul din Baia Mare - S-au incendiat I20 m.p. din scena si l6o m.p. acoperis, focul propagāndu-se spre magaziile de recuzite si sala, datorita lipsei unor compartimentari corespunzatoare si a cortinei de siguranta.

Teatrul de stat din Arad - Incendiul declansat la acoperi­sul salii de spectacole, s-a limitat īn aceasta zona, datorita pre­zentei peretelui postal rezistent la foc si a cortinei metalice.

Teatrul national Bucuresti - Datorita neglijentei fumatorilor s-a produs un incendiu care a distrus sala mica de spectacole propagarea rapida fiind favorizata de existenta unei prelate combustibile care protejeaza fotoliile din sala si datorita observarii lui cu īntārziere.

Teatru muzical din Istambul - A fost distrus datorita unui, incendiu datorat folosirii necorespunzatoare a mijloacelor pirotehnice pentru efectele scenice.

Teatrul artelor - Rouen(Franta) - Incendiul a izbucnit la scena si s-a datorat unui rest de tigara aruncat 1a īntāmplare. S-a manifestat initial mocnit fiind observat cu īntārziere.

Teatrul din La Plata - A fost distrus complet īn 1977 de un violent incendiu datorita unui scurt circuit produs pe scena.4.Masuri de prevenirea incendiilor


Masurile specifice de protectie la exploatarea acesto categorii de obiective sunt stabilite īn general prin Normele Consiliului Culturii si educatiei Socialiste, de care apartin majoritatea unitatilor respective.


4.1. Masuri de prevenire a incendiilor la cinematografe:


- depozitele de filme sa nu depaseasca cantitatea de 50 de tone pentru cele greu combustibile si 20 tone pentru cele usor combustibile īn casete care se pastreaza pe rafturi incombustibile īn medii cu temperaturi sub 4000C si cu ventilatie;

- autovehiculele care transporta filme se amenajeaza special neadmitīndu-se sa se transporte in acelasi timp persoane;

- verificarea periodica si īntretinerea aparatelor de pro­iectie pentru a nu se produce deranjamente care pot incendiapelicula(ruperea bandei, scīntei electrice, oprirea aparatului pe timpul functionarii);

- asigurarea dispozitivelor de protectie īmpotriva incendiilor la aparatele de proiectie(clapete de siguranta īntrerupatoare automate a becurilor la oprirea accidentala a aparatului, ventilatii, tobe antifoc, sisteme de ricire a peliculei, etc.);

- instruirea operatorilor pentru a cunoaste si respecta regulile de prevenire a incendiilor si pentru asigurarea supravegherii permanente a aparaturii pe timpul functionarii. Manipularea aparatelor, se asigura numai de personal calificat;

- verificarea peliculei īnaintea rularii, pentru a nu prezenta defectiuni care sa produca deranjamente in functionare (rupturi, īngrosari, lipituri);

- depozitarea, derularea, verificarea si repararea filmelo inflamabile se face īn camere speciale (de derulare) unde se pastreaza īn cutii metalice;

- la filme greu combustibile, derularea se poate efectua īn cabina de proiectie la cel putin 1,5 m distanta de aparatele de proiectie pe mese speciale;

- īn cabinele de proiectie nu se vor pastra mai mult de 2 bobine concomitent daca contin filme inflamabile;

- cabinele de proiectie si anexele se mentin īn perfecta stare de curatenie, īnainte de proiectie se ventileaza si se sterg pardoselile cu cārpa umezita;

- capetele de film sau de electrozi se strīng īn cutii metalice (separat) care se evacueaza la terminarea programului;

- curatirea utilajelor de praf se executa numai dupa īntreruperea alimentarii cu energie electrica;

- la cabinele de proiectie si anexe, se interzice fumatul si utilizarea focului deschis, pastrarea obiectelor care nu sunt prevazute īn inventar, accesul persoanelor straine, afisarea pe pereti a unor materiale neprotejate cu geam si folosirea aparatelor electrice incandescente;

- instalatiile electrice de iluminat, forta, de siguranta, de la salile de spectacole se verifica permanent remediindu-se respectivele deficiente;

- nu se introduce mobilier (banci, scaune) īn sala peste capacitatea prevazuta iar accesul la spectacole se va asigura īn limita locurilor existente;

- supravegherea spectatorilor pentru a nu introduce ambalaje cu substante ce prezinta pericol de incendiu si pentru a nu fuma sau folosi surse cu foc deschis;

- īntocmirea si afisarea planurilor de evacuare, a spectatorilor īn locuri vizibile si instruirea personalului unitatii pentru cunoasterea atributiunilor ce le revin īn caz de incendiu;

- controlul amanuntit dupa spectacole a salilor pentru depistarea eventualelor īnceputuri de incendiu;

- la executarea unor proiectii ocazionale īn sali cu alte destinatii, aparatele se amplaseaza pe postament fix la cel putin 0,5 m de caile de circulatie, protejat cu grilaj fix, cablurile electrice vor fi plasate pe trasee care sa nu īmpiedice circulatia, derularea filmelor se va face īnaintea īnceperii spectacolelor, iar organizatorii vor lua masuri pentru asigurarea conditiilor normale de proiectie si de respectare a normelor de prevenire si stingerea incendiilor.4.2. Masuri de prevenire a incendiilor la teatre:


- se interzice utilizarea lichidelor combustibile pentru spalarea costumelor, decorurilor, etc., iar la curatirea pardoselilor se iau masuri adecvate de prevenire (aerisire, scoaterea de sub tensiune a instalatiilor electrice, interzicerea focului deschis deschiderea ferestrelor, etc.). Masuri similare se iau la deratizere si dezinsectizare si la lipiri de tapete

- arderea gunoaielor si rezidurilor se face īn crematorii special amenajate;

- materialele textile utilizate la curatenie si care sunt īmbibate cu lichide combustibile se colecteaza īn navete metalice si se evacueaza zilnic;

- se interzice iluminatul cu flacara deschisa ( lumānari, chibrite etc.) īn poduri, magazii si alte locuri cu pericol de incendiu;

- se admit īn cladirile administrative maxim 25 l lichide combustibile īn recipienti metalici;

- exploatarea si īntretinerea instalatiilor se asigura numai prin personal autorizat,pe baza de grafice;

- la filmari si televizari de spectacolemontarea cablurilor se face din exterior, reflectoarele se amplaseaza la distanta de materialele combustibile iar traseul conductorilor electrici sa nu īmpiedice circulatia spectatorilor;

- dupa spectacole, instalatiile electrice se deconecteaza cu exceptia iluminatului de siguranta si al altor consumatori strict necesari;

- nu se admite introducerea scaunelor suplimentare īn sala peste locurile admise;

-se īntocmesc si se afiseaza īn locuri vizibile planuri de evacuare pentru spectatori;

- punctele de iluminat din scena se prevad cu plase de protectie si se vor amplasa la minim 1 m. fata de perdele, decoruri, recuzita.Daca distantele sunt mai mici, materialul combustibil se protejeaza cu foi de azbest, care sa depaseasca conturul proiectorului cu 0,5 m pe toate laturile (0,7m la cele peste 500W);

- supravegherea pe timpul repetitiilor si spectacolelor a orgilor de lumini; _

- īn scene se introduc numai decoruri si recuzita necesara la spectacolul respectiv. Intre decoruri si peretii scenei se asgura intervale de 2 m pentru circulatie;

- fumatul īn scena se admite numai daca textul si actiunea piesei o cer. La intrarea si iesirea din scana si īn foaiere se prevad scrumiere amplasate la minim 1,5 m de decoruri, draperii, materiale combustibile;

- la folosirea īn spectacol a focului deschis(afecte pirotehnice, lumānari, lampi, etc.), se vor lua masuri de siguranta pentru prevenirea oricarui incendiu;

- materialele combustibile ale scenei(decoruri, grataril scenei, draperii, etc.) se ignifugheaza conform normativelor īn vigoare;

- īn scena nu se admite introducerea de lichide inflamabile iar īn alte īncaperi (coafura, perucherie, machiaj, etc.)se vor admite numai cantitatile minime strict necesare, īn vase de sticlabine īnchise ;

- cortinele de siguranta si trapele de evacuare a fumului vor functiona corespunzator si nu se admite pastrarea sub acestea a materialelor care sa īmpiedice functionarea lor sau care ca īngreuneze tirajul(la trape) si sa fie antrenate de curentii unui eventual incendiu;

- la ateliere, cantitatea de materiale se limiteaza la strictul necesar de lucru pentru ziua respectiva;

- se asigura suporturi pentru fiarele de calcat la tapiterie si croitorie;

- prepararea cleiului se executa īn īncaperi separate de atelierele de lucru;

- deseurile combustibile resultate din lucru se vor colecta īn cutii metalice si evacuate zilnic;

- curatirea petelor cu lichide inflamabile se face īn īncaperi separate, cu respectarea masurilor de prevenire necesare;

- lucrarile de reparatii, īntretinere, se vor executa cu respectarea prescriptiilor normelor, asigurāndu-se instruirea personalului respectiv īnaintea īnceperi lucrarilor. Utilizarea focului deschis, se admite numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, dupa ce s-au asigurat masurile de prevenire necesare;

- la terminarea programului se executa controlul minutios al īncaperilor, scenei, salii de spectacole, pentru depistarea unor deficiente care creaza pericol de incendiu;

- pentru menajeriile circurilor, se vor īntocmi planuri de evacuare a animalelor īn cazul unor eventuale incendii cu responsabilitati concrete(dresori, īngrijitori de animale etc.).

4.3. Masuri de prevenire a incendiilor la mezee:


- stelajele si rafturile standurilor de expunere sa fie executate din materiale incombustibile sau īn cazuri speciale pot fi executate din lemn ignifugat (inclusiv materialul textil utilizat la decoratiuni si finisaje);

- asigurarea īntre vitrine si panouri a spatiilor care sa permita circulatia si evacuarea vizitatorilor īn caz de incendiu iar traseele pentru acestia sa fie marcate prin sageti si indicatoare;

- traseele conductorilor electrici utilizati la alimentarea iluminatului vitrinelor si exponatelor sa nu īmpiedice circulatia si sa nu fie pozate cabluri cu īnvelis combustibil direct pe suprafata din lemn sau material textil (izolate cu azbest, distantiere pe console sau pe 2 cm. tencuiala);

- se īntocmesc planuri de evacuare a vizitatorilor precum si pentru materialele expuse īn eventualitatea unui incendiu;

- pentru protejarea obiectelor voluminoase ce nu pot fi evacuate īn caz de incendiu se asigura prelate care se umezesc īnainte de folosire;

- interzicerea fumatului si supravegherea īn acest sens a vizitatorilor;

- īncalzirea salilor se realizeaza prin instalatia de īncalzire centrala, interzicāndu-se sobele metalice, sisteme cu foc deschis sau radianti. Intre elementele de īncalzire si materialele combustibile se asigura intervale de siguranta 1 m.

- la depozitele muzeelor, materialele se pastreaza īn mod separat, īn raport de pericolul de incendiu si proprietatile fizico-chimice;

- īn atelierele de restaurare, reparatii, īntretineri se vor respecta normele specifice īn raport de specificul activitatii si pericolul de incendiu;

- se interzice pastrarea(depozitarea) exponate care prezinta pericol de incendiu īn podurile combustibile ale cladirilor;

Cunoasterea temeinica a normelor si regulilor de exploatare a obiectivelor, prezentate din punct de vedere al protectiei la incendii si īnsusirea permanenta a tot ce apare nou īn acest domeniu constituie o cerinta majora pentru asigurarea exercitarii cu competenta a atributiunilor ce revin organelor de pompieri.
Document Info


Accesari: 5560
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )