Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Explicatii privind utilizarea formularului de baza

administratie
Explicatii privind utilizarea formularului de baza

Contractul colectiv de munca


Redactarea proiectului Contractului colectiv de munca la nivel de Societate reprezinta una din cele mai complexe atributii ca 21221n139v re poate fi atribuita unui functionar al Compartimentului de resurse umane. Un asemenea proiect necesita o foarte buna cunoastere atāt a legislatiei care reglementeaza negocierea colectiva, cāt si a particularitatilor activitatilor desfasurate de salariatii Societatii.

Formularul pe care vi-l propunem īn cele ce urmeaza constituie un prim reper, un model care sa va ghideze īn elaborarea proiectului propriu Societatii pe care o reprezentati.

Completarea formularului trebuie sa fie precedata de pregatirea procedurilor de īnfiintare a Comisiei paritare de negociere a contractului colectiv de munca. Este necesar ca Angajatorul sa īnteleaga ca membrii acestei Comisii trebuie sa faca parte din rāndul personalului cu īnalta calificare, ce poseda cunostinte tehnice si tehnologice avansate si au o vechime īndelungata īn Societate. Pentru reusita demersului este necesar sa se urmareasca transmiterea catre salariati a sentimentului ca negocierea colectiva trebuie sa produca efecte favorabile pentru tot personalul Societatii; o negociere colectiva sustinuta de personal calificat si bun cunoscator al activitatilor desfasurate de Angajator īnlesneste acceptarea si semnarea Contractului īn termeni care sa aduca bunastare salariatilor si o perspectiva optimista pentru Societate.

Aceste elemente trebuie sa influenteze favorabil procedura de alegere a reprezentantior salariatilor, īn situatia des īntālnita īn Sectorul privat al inexistentei Organizatiilor sindicale, ca membri titulari si supleanti īn Comisia paritara. Angajatorul are dreptul sa nominalizeze cei mai buni specialisti ca membri titulari si supleanti īn Comisia paritara, ca proprii sai reprezentanti, pentru negocierea Contractului colectiv de munca la nivel de Societate.

Paralel cu derularea procedurii de alegere a reprezentantilor salariatilor, la activitatea de redactare a proiectului Contractului colectiv de munca la nivel de Societate, Angajatorul trebuie sa asigure Comisiei paritare de negociere toate informatiile necesare de natura tehnica, tehnologica, economico-financiara si de natura salariala. Nu sunt trebuie omise informatiile legate de perspectivele pe care le īntrevede Angajatorul pe termen scurt si mediu, cel putin.

Se recomanda ca la redactarea proiectului sa fie implicati si specialistii cu probleme de protectia muncii si de prevenire si stingere a incendiilor.In practica, la redactarea proiectului, participa specialisti ai Societatii, pe diferite niveluri de decizie, astfel īncāt Contractul colectiv de munca sa fie real si aplicabil, sa poata atinge obiectivele negocierii colective la nivelul Angajatorului.

La finalizarea negocierilor, Contractul colectiv de munca la nivel de Societate se semneaza de parti iar acesta se īnregistreaza si se depoziteaza la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie teritoriala. Īncepānd cu data īnregistrarii, clauzele Contractului colectiv de munca devin aplicabile pentru toti salariatii Societatiis clauzele Contractului colectiv devin aplicabile pentru noii salariati de la data angajarii.

Prevederile Contractului colectiv de munca trebuie sa fie aduse la cunostinta tuturor salariatilor. Metodele utilizate in practica sunt: afisare pe pagina de intranet, distribuirea la nivelul fiecari unitati de organizare sub forma unei brosuri tiparite, afisare la avizier, etc.

Consideram ca cerinta legala de afisare a Contractului colectiv de munca la sediul Societatii si unitatilor componente nu mai poate impune Angajatorului confectionarea de panouri de afisaj si ca stabilirea locului/locurilor din Societate, frecventate de salariati īn timpul pauzelor de lucru sau la debutul/finalul lucrului, īn care se gaseste Regulamentul intern tiparit īntr-o forma cīt mai atractiva si/sau asigurarea accesului la Intranet poate raspunde cerintei legale de afisare īntr-o maniera moderna si optima.


loading...
Document Info


Accesari: 1544
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )