Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Referitor la Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera - ANUNT PUBLIC

administratie

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI

AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI BACĂU

Bd.Ionita Sandu Sturdza nr.78, cod 600269,Bacau

Telefon: 0234-512750; 0234-512708; Fax: 571056; email : office@arpmbc.ro


 

Nr.3818/ACC/12.09.2006

S.C. EXPANET TRADING SRL - RAFINARIA DARMANESTI

Referitor la Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de seraANUNT PUBLIC


S.C. EXPANET TRADING SRL - RAFINARIA DARMANESTI, cu amplasamentul in Str. Energiei, nr. 500 localitatea Darmanesti , Jud. Bacau, telefon: 0234/356990, fax: 0234/357252, E-mail: raf_darmanesti@yahoo.com , titular al activitatii principale de rafinarea titeiului si prelucrarea gazelor, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii pentru eliberarea Autorizatiei de Mediu pentru emisiile de gaze cu efect de sera pentru Instalatia de rafinare a titeiului cu o putere termica nominala de 138,5 MWt.


A.1. DESCRIEREA INSTALAŢIEI sI A FLUXURILOR TEHNOLOGICE EXISTENTE PE AMPLASAMENT


Punctul de lucru " Rafinaria Darmanesti " a functionat si va functiona ca o unitate tehnica stationara complexa , integrata , axata pe :

producerea de semifabricate pentru S.C. RAFO S.A. Onesti ( nafta DA , nafta Cocsare , motorina DA , motorina usoara de Cocsare , motorina grea de Cocsare , distilat usor de vid , distilat greu de vid ) ;

producere si comercializare cocs regular ;

producere si comercializare bitum rutier .

Pentru producerea domeniului de produse petroliere , rafinaria dispune de instalatii tehnologice de prelucrare a materiilor prime : titei cu sulf max. 1,3% , livrat de la schelele de extractie din bazinul Moinesti sau din alte surse adus pe calea ferata si reziduu de distilare īn vid de la S.C. RAFO S.A. Onesti .

Pentru transformarea acestor materii prime īn produse se utilizeaza urmatoarele procese fizice si chimice :

Procese fizice : īncalzire , vaporizare , fractionare , condensare , racire , absorbtie ;

Procese chimice : cocsare īntārziata , oxidare cu aer .


A.1.1. INSTALAŢII TEHNOLOGICE ĪN FUNCŢIUNE

A.1.1.1. INSTALAŢIA DE DESALINARE ELECTRICĂ DISTILARE ATMOSFERICĂ-DA2-DE


Amplasare : īn partea de nord-est a incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 700.000 t/an titei.

Materii prime si auxiliare utilizate : titei cu un continut de maxim 1,3% sulf , dezemulsionant , soda , combustibili gazosi si/sau lichizi , apa proaspata industriala , apa recirculata , neutralizanti , inhibitori de coroziune , aer industrial , aer AMC , energie electrica .

Prezentarea procesului tehnologic

Instalatia DA2 este o instalatie de distilare primara a titeiului la presiune atmosferica care realizeaza separarea titeiului , dupa īncalzire si vaporizare , pe baza diferentei temperaturii de fierbere , īn fractii cu limite de distilare caracteristice fiecarui produs , īntr-o serie de fractii :

Nafta DA ;

White-spirit ;

Petrol ;

Motorina DA ;

Pacura .

Randamentele de obtinere a produselor si caracteristicile de calitate a acestora depind de natura titeiului si de modul de operare al Instalatiei DA2 .

Produsele obtinute , deoarece au caracteristici care nu le permit īntrebuintarea ca atare , constituie materii prime īn cadrul rafinariei sau semifabricate care se livreaza la RAFO .

O parte din pacura trece ca materie prima la instalatia de distilare īn vid ( DV ) din cadrul sectiei Bitum si o parte la instalatia Cocsare .


Utilaje :

Īn desfasurarea procesului tehnologic din cadrul instalatiei DA2-DE se folosesc utilaje statice si dinamice , astfel grupate si conectate tehnologic , īncāt sa se asigure executarea de desalinare si a operatiilor de separare : evaporare , fractionare , condensare, racire , recuperare caldura , depozitare , etc. īn conditii de deplina siguranta .

Utilajele , dupa rolul pe care īl au īn procesul tehnologic , se grupeaza īn :

utilaje pentru dezemulsionarea si desalinarea titeiului : decantoare , desalinor electric ;

utilaje pentru separare si fractionare : coloana zero , coloana de fractionare ( sau coloana 1 ) si coloane de stripare ;

utilaje pentru aport de caldura :cuptorul tubular ;

utilaje pentru depozitare materii prime si produse obtinute īn proces : rezervoare, vase tampon , decantoare titei , separatoare nafta ;

utilaje pentru efectuarea schimbului de caldura :schimbatoare de caldura , condensatoare , racitoare ;

utilaje pentru vehicularea materiei prime si a produselor obtinute : pompe cu abur , pompe centrifuge , pompe dozatoare , etc. ;

sisteme tehnice care asigura controlul si reglarea procesului tehnologic :aparatura de masura si control , instalatii electrice si de iluminat , etc. ;

utilaje folosite īn activitatea PSI : tunuri de hidrant , sisteme de īnabusire cu abur , etc.


A.1.1.2. SECŢIA BITUM


Sectia Bitum este formata din doua instalatii : Instalatia de Distilare īn vid si Instalatia de oxidare bitum .


A.1.1.2.1. INSTALAŢIA DE DISTILARE ĪN VID ( DV )

Amplasare : īn partea de central nord-est a incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 340.000 t/an pacura de DA .

Materii prime si auxiliare utilizate : pacura de distilare atmosferica cu max. 1,5% sulf , combustibili gazosi si/sau lichizi , aer industrial , aer AMC , apa proaspata industriala , apa recirculata , energie electrica .

Prezentarea procesului tehnologic

Instalatia DV este o instalatie de distilare īn vid a pacurii care realizeaza separarea fractiilor mai usoare din pacura , dupa īncalzire si vaporizare , īn :

Motorina de vid ;

Distilat usor de vid ;

Distilat greu de vid ;

Reziduu de vid .

Randamentele de obtinere a produselor si caracteristicile de calitate a acestora depind de natura pacurii si de modul de operare al Instalatiei DV .

Produsele obtinute , deoarece au caracteristici care nu le permit īntrebuintarea ca atare , constituie materii prime īn cadrul rafinariei sau semifabricate care se livreaza la RAFO .


Utilaje 

Īn desfasurarea procesului tehnologic din cadrul instalatiei DV se folosesc utilaje asemanatoare cu cele din Instalatia DA2 , diferenta constānd īn dimensiuni . Utilajele specifice instalatiei DV sunt : coloana de fractionare īn vid , cuptorul tubular de preīncalzire a materiei prime , cuptorul electric pentru īncalzirea motorinei cu care se īncalzesc conductele prin care se vehiculeaza reziduul de vid si sistemul pentru obtinerea vidului īn trei trepte ce cuprinde trei ejectoare si patru condensatoare prevazute cu picioare barometrice.


A.1.1.2.2. INSTALAŢIA DE OXIDARE BITUM

Amplasare : īn partea de central nord-est a incintei rafinariei pe aceeasi platforma cu DV .

Capacitatea de prelucrare : 40.000 t/an reziduu de vid .

Materii prime si auxiliare utilizate : reziduu de vid , aer industrial , aer AMC , apa proaspata industriala , apa recirculata , energie electrica .

Prezentarea procesului tehnologic

Procesul tehnologic de oxidare a reziduului de vid consta īn oxidarea cu aer la temperatura de 220 oC si presiune de 0,3 bar obtināndu-se bitum de diferite sortimente īn functie de natura reziduului de vid si de conditiile de operare ale instalatiei .

Mecanismul chimic de oxidare se bazeaza pe reactia de dehidrogenare a rasinilor si asfaltenelor , prin insuflare cu oxigen din aer , care cu hidrogenul din legaturile duble , formeaza apa .

Din instalatia de oxidare bitum rezulta :

Motorina ;

Bitum ;

Randamentele de obtinere a produselor si caracteristicile de calitate a acestora depind de natura pacurii si de modul de operare al Instalatiei de oxidare bitum .

Produsul finit Bitum se livreaza īn cisternele consumatorilor printr-o rampa pentru īncarcare auto .


Utilaje 

Īn desfasurarea procesului tehnologic din cadrul instalatiei de oxidare bitum se folosesc utilaje asemanatoare celorlalte instalatii si utilaje specifice : coloana de oxidare , coloana de spalare si racire a gazelor , compresor de aer ( fara cuptor tehnologic ) .


A.1.1.3. INSTALAŢIA DE COCSARE ĪNTĀRZIATĂ ( CX )

Amplasare : centrul incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 500.000 t/an pacura.

Materii prime si auxiliare utilizate : poate prelucra pacura provenind din mai multe procese tehnologice : distilare atmosferica , distilare īn vid , cracare catalitica , ulei de piroliza cu un continut de max. 1,5% sulf , utilizeaza combustibili gazosi si/sau lichizi , apa proaspata industriala , apa recirculata , aer industrial , aer AMC , energie electrica .

Prezentarea procesului tehnologic

Procesul de cocsare are la baza reactii de cracare termica , care se produc īn cuptoare si īn camerele de reactie . Cocsul se formeaza īn urma reactiilor de descompunere , aromatizare si condensare a ciclurilor aromatice , care au loc īn conditii de proces .

Vaporii de hidrocarburi rezultati īn urma acestui proces sunt trecuti īn coloana de fractionare unde are loc separarea fractiilor pe baza diferentei temperaturii de fierbere , īn fractii cu limite de distilare caracteristice fiecarui produs .

Randamentele de obtinere a produselor si caracteristicile de calitate a acestora depind de natura pacurii si de modul de operare al Instalatiei de cocsare .

Īn Instalatia de cocsare se obtin urmatoarele produse :

Gaze combustibile ;

Nafta Cocsare ;

Motorina usoara de Cocsare ;

Motorina grea de Cocsare ;

Cocs de petrol regular .

Produsele obtinute ca semifabricate vor fi livrate la S.C. RAFO S.A. Onesti cu cisterne CF pe calea ferata . Cocsul regular , produs comerciabil , se īncarca cu o macara portal īn vagoane CF deschise .


A.1.2. INSTALAŢII TEHNOLOGICE ĪN CONSERVARE


A.1.2.1. INSTALAŢIA DE DISTILARE ATMOSFERICĂ DA1

Amplasare nord-estul incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 460.000 t/an titei .


A.1.2.2. INSTALAŢIA DE NEUTRALIZARE ĪN FLUX CONTINUU A MOTORINEI

Amplasare : centrul incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 400.000 t/an motorina .


A.1.2.3. INSTALAŢIA DE RAFINAŢIE PETROL sI WHITE-SPIRIT

Amplasare : centrul incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 500.000 t/an petrol si white-spirit .


A.1.2.4. INSTALAŢIA DE CRACARE TERMICĂ sI ABSORBŢIEFRACŢIONARE GAZE

( AFG-CT )

Amplasare : centrul incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 350.000 t/an pacura .


A.1.2.5. INSTALAŢIA DE AROMATIZARE BENZINE

Amplasare : centrul-sud al incintei rafinariei .

Capacitatea de prelucrare : 100.000 t/an benzine .


A.1.3. INSTALAŢII AUXILIARE


A.1.3.1. CENTRALA ELECTRO-TERMICĂ ( CET )

Amplasare : īn partea de nord-vest a incintei rafinariei .

Energia termica necesara functionarii instalatiilor din cadrul punctului de lucru Rafinaria Darmanesti se produce īn cadrul Centralei electro-termice ( CET ) .

Agentul termic produs ( abur ) este necesar functionarii instalatiilor tehnologice si īn toate sectoarele rafinariei . Complementar , īn conditii normale , se produce si energie electrica ce se livreaza īn sistemul energetic .


Componentele centralei termice 

Partile componente ale centralei termice sunt :

sector demineralizare a apei , echipat cu coloane cu schimbatori de ioni care asigura tratarea apei brute pentru alimentarea cazanelor ; Are capacitatea proiectata de 150 mc/h . Apa proaspata si cea recuperata din CET este trimisa la preīncalzire si apoi la filtrele de tratare ( 4 minerale si 5 cationice - cu Vionit CS3 ) si decarbinizator . Apa tratata este utilizata la alimentarea cazanelor dupa preīncalzirea cu abur .

sector cazane , compus din 3 cazane TKTY 50 din care doar 2 vor functiona . Fiecare cazan este dotat cu 4 arzatoare care pot functiona pe combustibil lichid sau gazos.

Aburul produs cu presiunea de 35-38 bar si 450 oC este distribuit la turbine pentru producerea de energie electrica si īn instalatiile tehnologice prin sistemul de reducere al presiunii ;

sector turbine - se produce reducerea presiunii aburului prin producerea de energie electrica ;

gospodaria de combustibil lichid - va ramāne īn rezerva si va fi denocivizata .


A.1.3.2. INSTALAŢIA DE RECUPERARE GAZE FACLĂ sI SISTEMUL DE FACLĂ

Amplasare : īn partea de nord-vest a incintei rafinariei .

Capacitate : 7000 tone combustibil conventional / an ;

Materii prime si auxiliare utilizate : gaze de rafinarie ( cocsare ) care ajung accidental īn reteaua faclei , īn cazul vārfurilor generate de deranjamente mai mari la mai multe instalatii tehnologice simultan .

Prezentarea procesului tehnologic

Sistemul de evacuare a gazelor este constituit dintro retea de colectoare , la care sunt racordate supapele de siguranta din instalatiile tehnologice , prin care sunt evacuate fluxurile de gaze si vaporii la facla . Instalatia are un gazometru de 1000 mc . Gazele din gazometru sunt comprimate cu 2 compresoare , racite si separate de condens . Condensul recuperat este returnat īn nafta la instalatia de cocsare .

Īn anumite situatii cānd nu toata cantitatea de gaze rezultate din instalatiile tehnologice poate fi recuperata , surplusul de gaze este trecut la sistemul de facla , la ars , pentru a asigura siguranta īn functionare a rafinariei .

Cosul faclei , unde are loc arderea hidrocarburilor gazoase , are īnaltimea de 46 m , diametrul de 0,8 m si este metalic .

Produsul lichid , rezultat din antrenari si condensari este returnat īn nafta la instalatia de cocsare .

Pe colectoarele de facla sunt intercalate vase cu īnchidere hidraulica , cu rolul de a dirija gazele , fie spre instalatia de recuperare gaze facla , fie spre facla .


A.1.3.3. RAMPA DE ĪNCĂRCARE-DESCĂRCARE PRODUSE PETROLIERE   

Amplasare la sud de incinta rafinariei .

Capacitate : 2.310.000 tone / an ;


A.1.3.4. STAŢIE DE COMPRESOARE GAZE

Amplasare : īn partea de nord-vest a incintei rafinariei .

Capacitate : 6 compresoare pentru aer industrial si AMC ;


A.1.3.5. RĂCIRE sI RECIRCULARE APE UZATE

Amplasare : īn partea de nord-vest a incintei rafinariei turn racire Cocsare si īn partea de nord-est turn racire DA .

Capacitate : turn DA 1500 mc/h aparacita ; turn Cocsare 2200 mc/h apa racita .


A.1.3.6. INSTALAŢIA DE EPURARE CHIMICO-BIOLOGICĂ A APELOR UZATE

Amplasare : īn partea de sud-est a incintei rafinariei .

Capacitate : 570 mc/h ape uzate .

A.1.3.7. LABORATOR CENTRAL , LABORATOR TERMOCENTRALĂ , LABORATOR TOXICOLOGIE


RESURSE EXTERNE


Combustibili

Gaze naturale - din magistrala nationala ;


Apa industriala

Este preluata din magistrala de aductiune de la Baraj Valea Uzului .


Energie electrica

Alimentarea cu energie electrica se face din SEN Conel de 110 kV , printr-o statie de record adānc ( SRA ) , iar o parte din consumul intern de energie electrica este furnizat de Centrala electro-termica a Rafinariei Darmanesti .


Informatii privind documentatia depusa pot fi solicitate la ARPM Bacau din Bd. Ionita Sandu Sturdza nr. 78, telefon: 0234/512750, fax: 0234/571056 Observatiile publicului se primesc in zilele lucratoare intreorele 800 - 1600 la sediul ARPM Bacau pana la data de 29.09.2006


Document Info


Accesari: 1476
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )