Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare pentru anii 2007 - 2011

administratie


N O T Ă I N F O R M A T I V Ă

la proiectul Hotarīrii Guvernului cu privire la aprobarea

Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare si a Planului de actiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare pentru anii 2007 - 2011
Īn perioada anilor 2004-2006, pentru racordarea sistemului de executare la cerintele Uniunii Europene au fost elaborate o serie de acte importante cum ar fi: Codul de executare al Republicii Moldova si Legea cu privire la sistemul de executare silita. Aceste acte legislative creeaza conditii favorabile pentru dezvoltarea continua a sistemului de executare al Republicii Moldova .

Cu toate acestea, analiza rezultatelor activitatii sistemului de executare la ora actuala, denota existenta unor oportunitati de ameliorare continua a situatiei din domeniu, īntru realizarea maxima a sarcinilor puse īn fata sistemului de executare.  

Īn acest context a fost consultata legislatia unor state membre ale Uniunii Europene, atīt cu sisteme de executare liberale, cīt si publice, cum ar fi: Franta, Germania, Estonia. Problemele cu care se confrunta actualul sistem de executare din Republica Moldova au fost discutate īn cadrul unor conferinte internationale cu experti īn materie din Franta, Olanda, Austria si Germania. Īn urma acestor deliberari, cīt si īntru asigurarea executarii sinergice a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, s-a impus necesitatea elaborarii unui document conceptual care ar aborda sistemic dezvoltarea activitatii de executare din tara.

Prezenta Strategie a fost elaborata īntru executarea obiectivului 1.3.4 al Programului National de implementare a Planului individual de actiuni al parteneriatului Republica Moldova-NATO aprobat prin Hotarīrea Guvernului nr.1506 din 29.12.06, prevederilor procesului-verbal nr. 1515-1036 al sedintei de lucru la Primul-ministru din 13.10.06, a ordinelor ministrului justitiei nr. 480 din 18.12.06 si nr. 50 din 07.02.07 si are drept scop stabilirea unui complex de masuri menite sa consolideze si modernizeze sistemul de executare, sa sporeasca eficienta activitatii de executare si probatiune, sa asigure continuitatea si coerenta dezvoltarii sistemului pe termen mediu.

Realizarea acestor obiective presupune perfectionarea tuturor componentelor sistemului de executare: cadru legislativ, resurse umane, utilizarea proceselor tehnologice, asigurarea tehnico-materiala. Toate aceste componente sīnt interdependente, or, modificarea unora dintre ele fara perfectionarea respectiva a celorlalte, va fi ineficienta.

Pornind de la aceasta premisa, au fost stabilite urmatoarele directii strategice de activitate:

1. Perfectarea cadrului normativ ce reglementeaza activitatea de executare silita. Unificarea practicii de aplicare a prevederilor legale.

se va examina necesitatea introducerii īn legislatia nationala a institutiei "insolvabilitatii persoanei fizice", care ar avea ca efect reducerea substantiala a restantei documentelor executorii (conform datelor statistice 28,2% din numarul total de documente executori restante revin documentelor, executarea carora nu a fost posibila din motiv ca debitorii-persoane fizice nu dispun de patrimoniu pentru acoperirea creantelor), cīt si a cauzelor pentru care creditorii se adreseaza la diverse instante nationale si internationale (inclusiv CEDO), invocīnd tergiversarea executarii. Concomitent prin recunoasterea persoanei fizice insolvabile īn modul legal stabilit se va asigura obiectivitatea procedurii de executare si se vor īnlatura eventualele suspiciuni si nemultumiri ale creditorilor;

īn scopul optimizarii cheltuielilor bugetare necesare pentru intentarea procedurii de executare si verificarea patrimoniului debitorului, cīt si pentru responsabilizarea ultimului, consideram oportuna instituirea īn legislatia nationala a obligatiei debitorului de a-si declara patrimoniul sub propria raspundere. Noul institut de drept urmeaza sa includa neaparat si masuri, care ar stabili cadrul coercitiv, pentru a nu admite ca normele de drept respective sa poarte un caracter declarativ. Astfel, urmeaza sa fie prevazute, īn cazul eschivarii sau declararii false, aplicarea unor masuri de pedeapsa fata de debitor. Drept exemplu poate servi Capitolul IV Cod de procedura Civila German, care stabileste prin art.901, ca, īn cazul cīnd debitorul nu se prezinta pentru a da declaratie, sau daca se eschiveaza de a da astfel de declaratie, instanta de judecata, la cererea creditorului, dispune aplicarea arestului fortat pe un termen de pīna la 6 luni. Aceleasi masuri sīnt prevazute īn legislatia franceza si a Ţarilor Baltice.

studiul performantelor internationale din domeniu demonstreaza ca rezultatele activitatii de executare depind īn mare masura de gradul de implicare a creditorului-urmaritor īn procedura de executare. Or, pīna la urma anume creditorul este persoana nemijlocit si primordial interesata īn executarea operativa si eficienta a documentului executoriu. Spre deosebire de Republica Moldova si unele state CSI (unde responsabilitatea pentru efectuarea actiunilor de executare si-o asuma integral statul), īn toate tarile Uniunii Europene creditorul-urmaritor este figura-cheie īn procesul executarii hotarīrilor judecatoresti. Avansarea cheltuielilor de executare se efectueaza obligatoriu de catre creditorul-urmaritor, acestuia acordīndu-i-se dreptul de a solicita restituirea acestora la finele procedurii de executare. Ca exemplu, art.788 al.3 Cod de procedura civila German, acorda dreptul instantei sa dispuna īncasarea partiala sau totala a cheltuielilor de executare de la creditor fara a fi pretinsa restituirea de la debitor. Introducerea īn legislatia nationala a obligativitatii creditorului sa avanseze cheltuielile de executare (prin operarea modificarilor respective īn art. 35, 36, 82 ale Codului de Executare), ar crea sanse reale pentru organul de executare, de a actiona efectiv si īn termenii stabiliti de lege;

pentru asigurarea aplicarii uniforme a prevederilor legislatiei ce tin de activitatea de executare si īntru evitarea interpretarilor eronate, de care sīnt pasibile unele prevederi legislative īn vigoare consideram necesara elaborarea unor indicatii metodologice referitoare la executarea anumitor categorii de documente. Īn acelasi context ar fi binevenita elaborarea unor comentarii la Codul de executare;

aprobarea Legii cu privire la probatiune este o iminenta necesitate īn situatia cīnd īn sarcina Serviciului de probatiune recent instituit sīnt puse numeroase activitati novatoare si cu un grad de complexitate sporit;

din aceleasi considerente se impune necesitatea elaborarii unor indicatii metodologice referitoare la aplicarea practica a elementelor probatiunii;

pentru unificarea exigentelor referitoare al modul si durata de pastrare a documentelor executorii va fi elaborat regulamentul cu privire la Indicatorul documentelor-tip si al termenelor de pastrare pentru sistemul de executare silita.

2. La capitolul īmbunatatirea conditiilor de punere īn executare a actelor executorii

se preconizeaza urmatoarele actiuni:

elaborarea unui sistem de evaluare a performantelor care va cuprinde toate domeniile de activitate ale Departamentului de executare.

Perfectionarea sistemul de raportare, prin standartizarea metodelor de evaluare si īnlaturarea practicii de raportare pe perioade scurte si īn termene restrīnse. Substituirea mecanismului existent prin acumularea automatizata a datelor (din baza de date informationala) cel putin pentru rapoartele periodice de activitate, simplificarea sistemului curent de raportare, inclusiv prin stabilirea unor perioade rezonabile de raportare.

Analiza cazurilor de condamnare a RM la CEDO pe motivul neexecutarii; modificarea legislatiei ce īmpiedica realizarea creantelor persoanelor fizice si juridice īmpotriva statului si a institutiilor publice;

studierea si analiza, prin aplicarea metodei comparative, a legislatiei si practicii internationale īn ceea ce priveste caracterul executarii si statutul executorului (de stat sau privat), care va finaliza, dupa caz, cu elaborarea unor proiecte de modificare a legislatiei

introducerea unei limite minime pentru punerea īn executare silita a deciziilor administrative cu caracter pecuniar sau pasibile de evaluare baneasca. Aceasta propunere se fundamenteaza pe p. 4 din Recomandarea nr.(2003)17 Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei catre Statele Membre īn materie de executare a deciziilor judecatoresti, conform careia "Īncercarile de a pune īn practica procedura de executare ar trebui sa fie proportionale cu miza procesului, cu sumele de īncasat...."

identificarea unor mecanisme viabile de realizare a bunurilor ridicate īn urma executarii silite si elaborarea de acte normative pentru implementarea acestora. Una din solutii este evaluarea si realizarea bunurilor ridicate (sechestrate) sa fie efectuate nu de catre executorul judecatoresc, dar de catre Comisia republicana permanenta pentru organizarea expertizei, evaluarii si comercializarii bunurilor sechestrate.

vor fi īntreprinse masuri organizationale pentru dezvoltarea aplicarii probatiunii presentintiale, sentintiale īn comunitate, penitenciare si postpenitenciare.

se vor elabora programe de masuri cu caracter educativ pentru condamnati la pedepse neprivative de libertate; vor fi amenajate īncaperi speciale īn oficiile de executare cu tehnica si literatura necesara, pentru realizarea masurilor instructiv-educative cu condamnatii minori; va fi asigurata asistenta socio-psihologica persoanelor eliberate din locurile de detentie si masuri de conciliere sociala.

va fi realizata evaluarea necesitatilor Departamentului de executare pentru asigurarea desfasurarii activitatii de probatiune, inclusiv īn contextul prevederilor noului Cod contraventional ce determina aplicarea masurilor de probatiune si fata de contravenienti (de exemplu celor supusi sanctiunii contraventionale cu munca neremunerata īn folosul comunitatii sau masurile aplicate minorilor).

se va examina posibilitatea dezvoltarii unui serviciu specializat de probatiune, responsabil si de executarea hotarīrilor cu caracter penal/contraventional, pe līnga Ministerul justitiei.

se vor stabili standarde pentru constructii si dotari necesare pentru desfasurarea activitatii oficiilor de executare si aparatului central al Departamentului. Dotarea fiecarui sediu va fi analizata tinīndu-se cont de necesitatile prioritare ale oficiilor de executare.

īn acest scop vor fi evaluate necesitatile Departamentului de executare si va fi elaborat un program de acoperire financiara a acestor necesitati din bugetul anual, īn ordinea prioritatilor functionale ale sistemului de executare silita pe perioada 2008-2011. Concomitent se va urmari asigurarea gratuita cu spatii pentru oficiile īn dificultate ale subdiviziunilor Departamentului de executare.

3. Īn contextul perfectionarii procesului de comunicare si coordonare, transparenta si mediatizare a dezvoltarii sistemului de executare silita se preconizeza urmatoarele:


īmbunatatirea calitatii procesului de comunicare si conlucrare cu alte ministere, departamente, servicii, birouri etc., precum si cu autoritatile publice locale sau institutiile bancare.

lansarea si actualizarea permanenta a unei pagini web interactive a Departamentului de executare si/sau dezvoltarea unei sectiuni īn cadrul paginii web a Ministerului justitiei.

4. La capitolul managementul resurselor umane se preconizeaza urmatoarele:

se va elabora o strategie interna (politica) a resurselor umane.

mentinerea tendintei de perfectionare a structurii functionale, a sporirii standardizarii proceselor de lucru prin obtinerea unei coordonari mai eficiente a activitatilor, cu delimitarea clara a atributiilor, degrevarea executorilor de atributii administrative si functionale improprii executarii, acestea fiind transmise personalului auxiliar.

se va stabili printr-un act sarcina medie lunara de munca a unui executor judecatoresc.

evaluarea necesitatii crearii/dezvoltarii unor pozitii specializate de asistenti tehnici īn tehnologiile informationale (IT).

se va examina posibilitatea instituirii īn cadrului Departamentului de executare a unui Serviciu de presa, iar īn cadrul subdiviziunilor Departamentului de executare delegarea acestor atributii unui executor judecatoresc.

īntru asigurarea realizarii sarcinii de instruire initiala si continua a executorilor judecatoresti se vor elabora programe de formare a executorilor judecatoresti care vor fi prezentate Consiliului Institutului National al Justitiei.

o atentie sporita va fi acordata dezvoltarii capacitatilor manageriale a sefilor de oficii si altor persoane cu functii de raspundere. Īn acest sens Departamentul de executare va elabora programe speciale de pregatire si perfectionare a managerilor, destinate atīt celor care detin functii manageriale cīt si celor ce intentioneaza sa fie promovati īn asemenea functii.

Departamentul de executare va fi implicat activ īn asigurarea formarii initiale si continue a executorilor.

se va examina posibilitatea includerii īn curiculumul universitar de specialitate, īn mod separat, a disciplinei de executare silita.

consideram oportun sa reexaminam sistemul de motivare (financiar si nonfinanciar). De exemplu initierea unor programede asigurareaexecutorilor judecatoresti cu locuinte (īn particular se vor examina asemenea posibilitati cu Agentiile specializate si organele competente). Se vor aborda si mecanisme cu caracter juridic ce ar permite restabilirea imaginii profesiei de executor precum si ar examina sistemul de garantii motivationale-sociale existente (de exemplu oportunitatea schimbarii statutului executorului judecatoresc dupa modelul colaboratorului procuraturii, Serviciului vamal, etc.).

5. Īntru asigurarea informatizarii sistemului de executare silita se vor īntreprinde urmatoarele:

- se va elabora un Program de dezvoltare informationala īn cadrul   Departamentului de executare si subdiviziunilor acestuia pīna īn anul 2011.

se va urmari conectarea tuturor oficiilor de executare la sistemul centralizat-securizat a Centrului de Telecomunicatii Speciale; asigurarea cu echipament tehnic si aplicatii Software cu conectarea tuturor oficiilor de executare la reteaua unica informationala cu interconexiune a aparatului central al Departamentului de executare si Ministerului Justitiei; definitivarea sistemului informational automatizat "Registrul procedurilor de executare".

extinderea sistemului Informational Unic "Registrul procedurilor de executare" si ACCES-1 (de management integrat al documentelor executorii, baze de date legislative si de jurisprudenta) īn toate subdiviziunile teritoriale.

dezvoltarea comunicarii electronice cu alte organe centrale de specialitate ale administratiei publice si autoritatile administratiei publice locale, si alti subiecti, referitor la schimbul electronic de date, folosind tehnologiile informationale bazate pe Internet. Astfel, urmeaza a fi asigurat accesul gratuit si prompt, a subdiviziunilor Departamentului de executarea si a Aparatului central, la registre informationale pertinente activitatii de executare.

adoptarea unor normative de securitate si confidentialitate de lucru cu baze de date informationale, normative elaborate cu specialisti īn domeniu, pentru a nu se admite accesul neīntemeiat la date cu caracter personal, pentru evidenta accesului la asemenea date, finalmente pentru asigurarea confidentialitatii acestora.

edificarea unui sistem informational de gestionare a resurselor umane, utilizarea caruia ar putea sa ofere informatii operative si de buna calitate pentru decizii manageriale adecvate referitoare la personal, cum ar fi: repartitia conform statelor de personal, evaluarea īn baza de merit, promovarea īn functie etc.

6. La capitolul masurile de prevenire si de combatere a coruptiei si birocratismului se vor realiza urmatoarele:

prevenirea coruptiei prin eliminarea oportunitatilor ei din sistemele si procedurile existente;

promovarea spiritului intolerantei fata de coruptie si īncurajarea unei sustineri active din partea cetatenilor īn activitatea de prevenire si contracarare a coruptiei.


Īn scopul monitorizarii implementarii masurilor prevazute de prezenta Strategie, se va institui o Comisie de monitorizare, prezidata de Prim-viceprim-ministru. Comisia va fi alcatuita din ministrul justitiei, ministrul finantelor, directorul Departamentului de executare, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, al Curtii de Conturi, Consiliului Superior al Magistraturii s.a. La lucrarile Comisiei vor fi invitati reprezentanti ai societatii civile si ai finantatorilor internationali care desfasoara sau care intentioneaza sa desfasoare programe de asistenta īn domeniul sistemului de executare silita. Comisia se va convoca semestrial sau ori de cāte ori este nevoie. Comisia va analiza stadiul īndeplinirii obiectivelor Strategiei si va propune masuri de remediere a eventualelor deficiente. Comisia ar putea propune revizuirea Strategiei, īn masura īn care aceasta trebuie adaptata constant situatiei reale. Īn sprijinul Comisiei de monitorizare se instituie un grup tehnic de lucru, cuprinzānd reprezentanti la nivel tehnic ai institutiilor mentionate.

Grupul tehnic elaboreaza un raport trimestrial privind īndeplinirea obiectivelor Strategiei īn conformitate cu termenele prevazute de Planul de actiuni, pe care īl īnainteaza factorilor de decizie ai Ministerului Justitiei. Īnainte de īntrunirea Comisiei de monitorizare, grupul tehnic de lucru va pregati un raport semestrial privind īndeplinirea obiectivelor Strategiei īn conformitate cu termenele prevazute de Planul de actiune, pe care īl va īnainta membrilor Comisiei cu cel putin 5 zile īnainte de reuniune.


Efectul scontat īn urma realizarii activitatilor preconizate ar fi obtinerea unui impact social si financiar considerabil exprimat prin:

eficientizarea activitatii de executare;

sporirea gradului de īncredere a cetatenilor īn eficienta actului de justitie;

reducerea cazurilor de neexecutare sau tergiversare a executarii documentelor executorii;

reducerea factorilor coruptibili īn activitatea executorilor judecatoresti;

conformarea prevederilor legislative nationale la unele practici internationale de succes;

sporirea prestigiului profesiei de executor judecatoresc;

marirea volumului īncasarilor la bugetul de stat;

optimizarea cheltuielilor bugetare;

responsabilizarea partilor procedurii de executare;

mentinerea specialistilor calificati īn cadrul sistemului de executare;

ameliorarea activitatii de resocializare a persoanelor delicvente.


Costul implementarii prezentei Strategii este de 16, 524 milioane lei pentru perioada de 5 ani, aceasta suma urmīnd a fi acoperita din sursele oferite de donatori, mijloacele disponibile īn Fondul de dezvoltare a Departamentului de executare, dar si de alocatiile de la bugetul de stat. Or, lansarea unor masuri de redresare, de dezvoltare īn lipsa unei acoperii financiare, chiar si modeste, dar acceptabile si accesibile īn timp, este echivalenta neīntreprinderii de masuri pentru redresarea situatiei si īncurajarea degradarii sistemului de executare.

Proiectul a fost coordonat īn modul stabilit de lege cu organele interesate, obiectiile si propunerile carora au fost luate īn consideratie.

Viceministru   Nicolae EsANUDocument Info


Accesari: 3729
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )