Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SISTEMUL CIRCULATIEI RUTIERE 01

LegislatieSISTEMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE 01

Sistemul circulatiei rutiere este format din 3 elemente:

- uman (omul în calitate de conducator al sistemului si conducator auto);

- tehnic ( autovehiculul de la cel mai simplu la cel mai complex);

- rutier (reteaua rutiera);

Reteaua rutiera

Prin drum public se întelege - orice cale de comunicatie terestra, destinata traficului rutier, daca este deschisa circulatiei publice. Drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;

Partile componente ale drumului public:

- partea carosabila - portiunea din platforma drumului destinata circulatiei vehiculelor. Un drum poate cuprinde mai multe parti carosabile complet separate una de cealalta printr-o zona despartitoare sau prin diferenta de nivel;

- acostamentul - fâsia laterala cuprinsa între limita partii carosabile si marginea platformei drumului;

- santurile sau rigolele - amenajarea laterala dispusa la marginea platformei drumului;

- trotuarul - spatiul din partea laterala a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabila prin diferenta sau fara diferenta de nivel, destinat circulatiei pietonilor;


Platforma Trotuarul

Partea carosabila

Acostamentul

santul sau rigola

Elementele geometrice ale drumului public:

în plan longitudinal:

a - drum în aliniament:

- este drumul în linie dreapta;


b - drum în curba:

-este segmentul de drum cuprins

între doua drumuri în aliniament;


c - drum în palier;

d - drum cu declivitati:

în rampa - când urcam; rampa palier panta

în panta - când coborâm;

2 - în plan transversal:

a - drum în rambleu; atunci când partea carosabila este mai sus decât nivelul santurilor sau elementelor de decor;


b - drum în debleu; atunci când partea carosabila este mai jos decât nivelul santurilor sau elementelor de decor;


c - drum cu profil mixt; cu o parte în rambleu si cealalta în debleu;


Notiuni:

banda de circulatie - spatiul longitudinal al partii carosabile, materializat sau nu prin marcaje rutiere, daca are o latime corespunzatoare pentru circulatia cu usurinta a unui sir de vehicule, altele decât vehiculele care se deplaseaza pe doua roti;

banda1 rândul 1 rândul 1

banda2

banda3 rândul 2 rândul 2


banda3 rândul 2 rândul 2

banda2

banda1 rândul 1 rândul 1


Drum public cu toate drum public cu benzi drum public cu benzi

benzile marcate nemarcate imaginare

marcata doar axa drumului

Din definitie rezulta ca întâlnim doua situatii: când benzile sunt materializate prin marcaj; când lipsesc marcajele de divizare a benzilor de circulatie

Când benzile de circulatie sunt marcate, drumul public are atâtea benzi câte s-au

materializat. Numerotarea benzilor se face de la acostament catre axul strazii. Modul de folosire al benzilor de circulatie va fi tratat în cadrul regulilor de circulatie.

Când benzile nu sunt materializate prin marcaj (imaginare), oricât ar fi distanta cuprinsa între axul drumului si acostament, circulatia vehiculelor se va desfasura pe maxim doua rânduri ( termenul de banda imaginara este înlocuit prin rând)

- banda pentru stationarea de urgenta - subdiviziunea longitudinala suplimentara situata la extremitatea dreapta a autostrazii, destinata exclusiv stationarii autovehiculelor în cazuri de forta majora;

Banda de urgenta


Banda de urgenta

- autostrada - drumul conceput si construit special pentru circulatia autovehiculelor cu sau fara remorci, care nu serveste proprietati alaturate si care:

- are pentru cele doua sensuri de circulatie parti carosabile distincte, separate intre ele printr-un spatiu care nu este destinat circulatiei sau, exceptional, prin alte modalitati, cu exceptia locurilor speciale sau cu caracter temporar;

- nu intersecteaza la nivel drumuri, cai ferate sau linii de tramvai;

- este prevazuta cu semnalizare speciala;

Clasificarea drumurilor publice(din punct de vedere al administrarii si folosintei):

- de interes national:

-autostrazile:

-drumurile national europene(E):

-drumurile nationale:

- de interes local:

-drumurile judetene:

-drumurile comunale:

-drumurile din interiorul localitatilor:

- de exploatare: petroliere,forestiere,etc;

Elementele componente ale drumului public constituie componenta statica a sistemului circulatiei rutiere iar relatiile de interdependenta dintre elementele sistemului constituie componenta dinamica fiind realizata prin acte normative care reglementeaza circulatia vehiculelor pe drumurile publice.

Acte normative care reglementeaza circulatia vehiculelor în România:

OUG 195/2002;

Regulamentul de aplicare al OUG195/2002 din 31.01.2003;

STAS 1848 - nr 7/1985 - marcaje;

STAS 1848 - nr 1/1986 - indicatoare;

Deciziile prefecturilor si primariilor;

Semnalizarea rutiera

Semnalizarea rutiera se realizeaza prin:

-indicatoare;

-marcaje;

-semnale luminoase;

-alte mijloace ;

Indicatoare

Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:

1) de avertizare;

2) de reglementare, care pot fi:

a. de prioritate;

b. de interzicere sau restrictie;

c. de obligare;

3) de orientare si informare.

Indicatoarele pot fi însotite de panouri cu semne aditionale.

Indicatoarele se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers.

În cazul in care conditiile locale împiedica observarea din timp a indicatoarelor de catre

conducatorii carora li se adreseaza, ele se pot instala ori repeta pe partea stânga, în zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor, deasupra partii carosabile sau de cealalta parte a intersectiei, în loc vizibil pentru toti participantii la trafic.

Indicatoarele pot fi însotite de panouri cu semne aditionale continând inscriptii sau simboluri care le precizeaza, completeaza ori limiteaza semnificatia.

Semnele aditionale se pot aplica pe panouri ce includ indicatoare ori chiar pe indicatoare, daca întelegerea semnificatiei acestora nu este afectata.

Pentru a fi vizibile pe timp de noapte, indicatoarele trebuie sa fie reflectorizante, luminoase ori iluminate.

Semnificatia unui indicator este valabila pe întreaga latime a partii carosabile

deschise circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza

Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificatia lor este valabila numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate.

A Indicatoare de avertizare

Semnificatia indicatoarelor de avertizare începe din dreptul locului sau sectorului periculos pe care îl semnalizeaza si înceteaza imediat dupa acesta.

Curba la stânga Curba la dreapta

La întâlnirea celor doua indicatoare conducatorii auto trebuie sa reduca viteza de deplasare mai mult sau mai putin în functie de raza curbei, urmând sa accelereze dupa ce au trecut de jumatatea curbei întrucât forta centrifuga tinde sa arunce vehiculul catre exteriorul curbei. Curbele cu vizibilitate mai mica de 50 m

au axa care desparte cele doua sensuri de circulatie materializata prin linie continua. În curbele cu vizibilitate mai mica de 50 m sunt interzise toate manevrele.

Curba dubla sau succesiune de mai

mult de doua curbe prima la stânga

(la dreapta)

Indicatoarele avertizeaza conducatorii de vehicule ca urmeaza o curba dubla prima la stânga(dreapta) sau un sector de drum cu succesiuni de curbe. Daca sectorul de drum se întinde pe o distanta mai mareatunci indicatoarele sunt însotite de o tablita aditionala care precizeaza lungimea sectorului respectiv.


Curba deosebit de periculoasa

Acest indicator avertizeaza apropierea de o curba deosebit de periculoasa. Vârful sagetii indica directia curbei periculoase. Daca nu se cunoaste topografia locului respectiv se recomanda reducerea vitezei pâna în treapta a doua. În zona de actiune a indicatorului sunt interzise toate manevrele.

panouri succesive

pentru curbe deosebit

de periculoase

indicatorul se monteaza în curbe cu vizibilitate redusa. Se instaleaza în set de 5 panouri de la intrarea pâna la iesirea din curba. Pot fi instalate pe fiecare sens de circulatie sau numai pe un singur sens caz în care panourile sunt pliate sub forma de "V" pentru a fii vizibile din ambele sensuri de deplasare.


Coborâre Urcare cu înclinare

periculoasa mare

Procentul 10 0/0 indica cu câti metri drumul urca sau coboara fata de nivelul bazei pe o distanta de 100 m. De regula cu viteza cu care se urca rampa se coboara si panta. Pe un drum în rampa daca banda de circulatie a celui care urca se îngusteaza atunci vehiculele careurca au prioritate fata de cele care coboara.În aceasta situatie înainte de a trece pe banda destinata circulatiei din sens invers conducatorii auto trebuie sa se asigure ca cel care vine din sens invers a redus viteza si a oprit.

Drum îngustat


Drum îngustat

Primul indicator indica faptul ca drumul se îngusteaza  pe ambele sensuri de deplasare. Al doilea indicator avertizeaza conducatorii auto fie ca se face trecerea de la doua benzi de circulatie la una singura fie ca banda pe care circula se îngusteaza datorita unor obstacole sau lucrari. Al treilea indicator avertizeaza conducatorii auto ca banda de circulatie destinata circulatiei din sens invers se îngusteaza. Pe sectorul de drum îngustat sunt interzise urmatoarele manevre: oprirea, stationarea, întoarcerea, mersul înapoi. Depasirea este permisa daca nu se pericliteaza siguranta celorlalti participanti la trafic si interzisa atunci când indicatorul este însotit de unul din indicatoarele " Prioritate pentru circulatia din sens invers", " Prioritate fata de circulatia din sens invers" .

Acostament periculos

Indicatorul avertizeaza conducatorii auto sa pastreze o

disanta corespunzatoare fata de acostament.


Drum aglomerat

Indicatorul avertizeaza ca se circula frecvent în coloana. În aceasta situatie obligatia conducatorilor auto este de a mentine o distanta corespunzatoare fata de vehiculul care circula în fata sa pentru a putea oprii autovehiculul în siguranta când cel din fata reduce viteza sau frâneaza brusc

Tunel

La întâlnirea indicatorului conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza de deplasare si sa aprinda luminile de întâlnire. În interiorul tunelului sunt interzise toate manevrele.


Pod mobil Iesire spre un

chei mal abrupt

Aceste indicatoare avertizeaza conducatorii auto ca se apropie de un pod mobil, chei sau mal abrupt pentru a evita riscul prabusirii.

Drum alunecos Drum cu denivelari


Denivelare pentru

limitare de viteza

La întâlnirea acestor indicatoare conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza de deplasare daca prevad un pericol.


Împroscare cu

pietris

Acest indicator se instaleaza pe drumurile publice unde se executa lucrari la partea carosabila prin împrastierea pietrisului sau în zona balastierelor. La întâlnirea indicatorului conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza de deplasare, sa mareasca distanta fata de vehiculul  care circula în fata sa si sa evite pe cât posibil efectuarea manevrei de depasire. În situatia când trebuie sa depaseasca se va marii distanta laterala fata de vehiculul depasit si se va reintra pe partea dreapta a drumului public într-un punct mult mai în fata, decât la o depasire normala.


Caderi de pietre

Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule sa circule cu atentie întrucât sunt posibile caderi de pietre si sa paraseasca cât mai repede posibil zona de actiune a indicatorului.


Presemnalizare

trecere pietoni

Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule ca peste 50 m, urmeaza o trecere pentru pietoni. La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa circule cu atentie.


Copii

Indicatorul poate fii întâlnit în locurile frecventate de copii(scoli, gradinite,crese, parcuri de joaca etc). La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie pentru a putea oprii în  siguranta daca prevad un pericol imediat.


Biciclisti

Indicatorul se întâlneste în locurile frecventate de catre biciclisti.La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa reduca viteza,sa circule cu atentie si sa pastreze o distanta laterala corespunzatoare fata de biciclisti pe timpul efectuarii manevrei de depasire.


Animale

Primul indicator se întâlneste frecvent în localitati rurale (pasuni, ferme, locuri de traversare etc). Cel de-al doilea indicator îl întâlnim în zonele de padure, rezervatii naturale sau alte locuri unde exista posibilitatea întâlnirii animalelor salbatice. La întâlnirea lor conducatorii de vehicule trebuie sa reduca viteza de deplasare si sa sporeasca atentia.

Lucrari

Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule apropierea de un sector unde se executa lucrari la partea carosabila. La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa circule cu atentie si sa respecte semnalizarea temporara din zona respectiva.


Semafoare

Indicatorul avertizeaza ca peste 50 m, urmeaza o intersectie unde circulatia este dirijata prin semafoare

Aeroport

Indicatorul se instaleaza în apropierea aeroportului sau a culoarelor aeriene de zbor unde zgomotul depaseste limita normala.conducatorii de vehicule trebuie sa circule cu atentie pentru a nu-i surprinde si deranja zgomotul puternic.


Vânt lateral

Indicatorul se instaleaza pe sectorul de drum unde vântul din lateral este foarte puternic. La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa reduca viteza de deplasare pentru a nu fi surprinsi de schimbarea brusca a directiei vântului. Schimbarea brusca a directiei vântului poate surprinde conducatorii de vehicule actionând volanul cu o forta mai mare contrara directiei anterioare a vântului ceea ce ar implica redresarea autovehiculului pe o distanta considerabila, existând riscul rasturnarii autovehiculului sau producerii vreunui accident de circulatie.


Circulatie în

ambele sensuri

Indicatorul se instaleaza la capatul drumului cu sens unic, obligând conducatorii de vehicule sa circule numai pe banda din dreapta,pentru a evita coliziunea cu cei care circula regulamentar din sens opus.


Alte pericole

Indicatorul se instaleaza la trecerile de nivel cu o cale ferata  industriala sau în alte locuri periculoase. La întâlnirea luiconducatorii de vehicule sun obligati sa reduca viteza de deplasare si sa-si ia toate masurile de siguranta pentru zona respectiva.

AccidentIndicatorul se instaleaza la locul producerii unui accident de circulatie La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa reduca viteza de deplasare fiind pregatiti sa respecte semnalele politistului si obligatiile ce le revin în caz de accident.


Intersectie de drumuri

Indicatorul presemnalizeaza o intersectie de drumuri de aceeasi categorie. Fiind o intersectie cu circulatia nedirijata ordinea de trecere se stabileste prin regula prioritatii de dreapta.


Intersectie cu drum fara prioritate

Indicatoarele se instaleaza pe drumul cu prioritate in intersectiile din afara localitatilor. Conducatorii de vehicule care întâlnesc indicatorul au prioritate de trecere iar cei care circula pe drumul transversal vor întâlnii unul dintre indicatoarele: "Cedeaza trecerea"sau "Oprire".


Presemnalizarea unei

intersectii cu sens giratoriu

Indicatorul se instaleaza la o distanta de 50 m de o intersectie cu sens giratoriu avertizând conducatorii de vehicule ca urmeaza o intersectie dirijata cu sens giratoriu.


Trecere la nivel

cu linii de tramvai

Indicatorul se instaleaza înaintea unei intersectii în care circula tramvaie avertizând conducatorii de vehicule ca urmeaza sa intersecteze o linie de tramvai, fiind obligati sa reduca viteza de deplasare.


Trecere la nivel cu o cale ferata

cu bariere sau semibariere.

Indicatorul se instaleaza deasupra celui de-al treilea panou suplimentar si avertizeaza conducatorii de vehicule ca peste 150 m urmeaza o trecere la nivel cu o cale ferata prevazuta cu bariere sau semibariere.

Când barierele sau semibarierele sunt ridicate conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.


Trecere la nivel cu o cale ferata

fara bariere

Indicatorul se instaleaza deasupra celui de-al treilea panou suplimentar si avertizeaza conducatorii de vehicule ca peste 150 m urmeaza o trecere la nivel cu o cale ferata curenta fara bariere semnalizata cu indicatorul "Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere" sau "Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere". Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca pentru a se asigura în locul unde au vizibilitate maxima fara a depasi locul unde este instalat indicatorul sau marcajul transversal aplicat sub forma unei linii continue pe partea carosabila a drumului public.


Panouri suplimentare la nodurile

rutiere de pe autostrada

Panourile se instaleaza la nodurile de pe autostrada din 100 în 100 de metri. Conducatorii care parasesc autostrada sunt obligati sa foloseasca "banda de decelerare".


Baliza bidirectionala

Se instaleaza în aceleasi locuri ca si balizele directionale cu deosebirea ca baliza poate fi depasita pe ambele parti.


150m 100m 50m

Panouri suplimentare pentru

trecerea la nivel cu calea ferata

Se instaleaza înaintea trecerilor la nivel cu calea ferata din 50 în 50 de metri fata de aceasta, astfel primul panou marcat cu o dunga rosie la 50 m, al doilea marcat cu doua dungi rosii la 100 m iar al treilea panou marcat cu trei dungi rosii la 150 m.Pe trecerea de nivel cu linii de cale ferata si la mai putin de 50 m de aceasta sunt interzise toate manevrele(oprire, stationare,întoarcere, depasire mers înapoi). În localitati urbane poate fi instalat prin exceptie doar primul panou.

Trecere la nivel cu o cale ferata

simpla sau dubla fara bariere

Indicatorul se instaleaza înaintea trecerilor la nivel cu o cale ferata curenta simpla sau dubla fara bariere(nepazita).

La întâlnirea indicatorului conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca vehiculul pentru a se asigura în locul unde au vizibilitate maxima fara însa a depasii locul unde este instalat indicatorul sau marcajul transversal aplicat sub forma unei linii continue pe partea carosabila. Oprirea este obligatorie chiar daca vehiculul care circula în fata a oprit si s-a asigurat.


Trecere la nivel cu o cale ferata

simpla sau dubla fara bariere

Indicatorul se instaleaza înaintea trecerilor la nivel cu o cale ferata curenta simpla sau dubla prevazuta cu bariere sau semibariere.

Apropierea trenului este semnalizata prin lampile laterale cu lumina rosie intermitent alternativa si semnalul sonor, avertizând în acelasi timp coborârea barierelor sau semibarierelor. Lampa cu lumina alba intermitenta fixata în

partea de sus a indicatorului, în acelasi plan cu lampile

cu lumina rosie intermitent alternativa se afla în stare de functionare în timpul cât semnalul lampilor cu lumina rosie este stins, permitând conducatorilor de vehicule trecerea.

B Indicatoare de reglementare

B.1. Indicatoare de prioritate:


Cedeaza trecerea

Indicatorul se instaleaza pe un drum ce intersecteaza drumul cu prioritate în locul unde asigura vizibilitate maxima si confera conducatorilor auto posibilitatea de a se asigura din miscare daca în acel moment circula vehicule pe drumul cu prioritate, urmând sa opreasca pentru a acorda prioritate numai daca în acel moment circula vehicule pe drumul

prioritar. În situatia când nu trebuie sa opreasca pentru a acorda prioritate de trecere conducatorii auto pot sa-si continue deplasarea pe directia dorita cu obligatia de a reduce viteza de deplasare.

50 m

Cedeaza trecerea la .

Daca observarea indicatorului este împiedicata poate fii  presemnalizat printr-un indicator similar însotit de o tablita de o tablita aditionala care precizeaza distanta la care se reintineste indicatorul.

Cedeaza trecerea

Daca drumul prioritar îsi schimba configuratia indicatorul va fi însotit de o tablita aditionala care va indica directia drumului cu prioritate (linia mai groasa).

Pozitia conducatorului de vehicul în aceasta intersectie este pe drumul de la baza tablitei aditionale, fiind obligat sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula care circula prin intersectie ( celor care circula pe drumul prioritar cit si celor care patrund în intersectie din partea dreapta).

Oprire

Indicatorul se instaleaza la 2-3 m de coltul intersectiei. La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa opreasca vehiculul pentru a se asigura în locul unde au vizibilitate maxima chiar daca în acel moment nu circula alte vehicule pe drumul cu prioritate.

Oprire

Daca drumul prioritar îsi schimba configuratia indicatorul va fi însotit de o tablita aditionala care va indica directia drumului cu prioritate (linia mai groasa).

Pozitia conducatorului de vehicul în aceasta intersectie este pe drumul de la baza tablitei aditionale, fiind obligat sa acorde prioritate numai vehiculelor care circula pe drumul prioritar.

.


Drum cu prioritate

Indicatorul se instaleaza pe drumul prioritar, conferind prioritate de trecere conducatorilor de vehicule care îl întâlnesc. Poate fii însotit si de o tablita aditionala care sa indice traseul drumului cu prioritate. Conducatorii de vehicule care intersecteaza drumul cu prioritate vor întâlnii unul dintre indicatoarele: "Cedeaza trecerea" sau "Oprire".

Sfârsit de drum cu prioritate

La întâlnirea indicatorului conducatorii de vehicule îsi pot continua deplasarea desi dreptul la prioritate a încetat, fiind pregatiti sa respecte în continuare regulile de circulatie

( prioritate de dreapta în intersectiile nedirijate, prioritate de stânga în intersectiile cu sens giratoriu), daca nu exista alte mijloace de semnalizare în zona respectiva.


Prioritate pentru circulatia

din sens invers

Indicatorul se instaleaza la spatii înguste unde nu pot sa circule doua vehicule unul pe lânga celalalt. La întâlnirea lui conducatorii de vehicule trebuie sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula din sens invers.


Prioritate pentru circulatia

din sens invers

Indicatorul se instaleaza pe sectorul de drum îngustat conducatorii de vehicule care îl întâlnesc nu au prioritate fata de cei care circula din sens invers

Când indicatorul este însotit de tablita aditionala ce simbolizeaza un autocamion sau autobuz, obligatia de a oprii pentru a acorda prioritate vehiculelor care circula din sens invers revine numai categoriilor simbolizate. Ceilalti conducatori (categoria A,B) vor respecta regulile de circulatie stabilite pentru sectorul de drum îngustat.

Prioritate fata de circulatia

din sens invers

Indicatorul se instaleaza pe sectorul de drum îngustat în aceleasi conditii ca si indicatorul "Prioritate pentru circulatia din sens invers" conducatorii de vehicule care îl întâlnesc au prioritate fata de cei care circula din sens invers

B.2. Indicatoare de interzicere sau restrictie

Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau restrictie începe sau este aplicabila din dreptul acestor indicatoare. În lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfârsitul interdictiei sau al restrictiei, semnificatia acestor indicatoare înceteaza în intersectia cea mai apropiata. Când indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate împreuna cu indicatorul ce anunta intrarea într-o localitate, semnificatia lor este valabila pe drumul respectiv, cu exceptia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel:

Accesul interzis

Indicatorul se instaleaza la capatul drumului cu sens unic si nu permite accesul nici unui vehicul pe sectorul de drum respectiv.

Circulatia interzisa

în ambele sensuri

Indicatorul se instaleaza la ambele capete ale drumului respectiv si nu permite accesul vehiculelor din ambele sensuri.

Cu exceptia riveranilor

Circulatia interzisa

în ambele sensuri

Indicatorul se instaleaza în aceleasi conditii ca si indicatorul "Circulatia interzisa în ambele sensuri", permite numai accesul vehiculelor al carui detinator are domiciliul în zona de actiune a indicatorului.

Accesul interzis autovehiculelor

cu exceptia motocicletelor

fara atas

Se instaleaza la capetele sectorului de drum, unde se interzice accesul oricarui tip de autovehicul cu exceptia motocicletelor fara atas si a ciclomotoarelor.

Accesul interzis

motocicletelor

Interzice accesul oricarui tip de motocicleta cu sau fara atas si motoretelor. Nu interzice accesul celorlalte autovehicule.

Accesul interzis

ciclomotoarelor

Interzice accesul ciclomotoarelor. Nu interzice accesul celorlalte vehicule si autovehicule.


Accesul interzis vehiculelor

destinate transportului de marfuri

Se instaleaza la capetele de drum unde se interzice accesul autovehiculelor destinate transportului de marfuri.

Accesul interzis autovehiculelor

cu remorca cu exceptia celor

cu semiremorca sau remorca usoara

Indicatorul interzice accesul pe sectorul de drum la capatul caruia este instalat a autovehiculelor cu remorca cu exceptia celor cu semiremorca sau cu o remorca pe o osie.


Accesul interzis tractoarelor

si masinilor agricole

Indicatorul se instaleaza în localitati rurale, pe drumurile din interiorul acestora interzicând accesul tractoarelor si masinilor agricole.

Accesul interzis

autovehiculelor

Pe sectorul de drum la capatul caruia este instalat indicatorul au acces doar vehiculele cu tractiune animala precum si cele trase sau împinse cu mâna.

Accesul interzis autovehiculelor

si vehiculelor cu tractiune animala

Pe sectorul de drum la capatul caruia este instalat indicatorul au acces doar vehiculele trase sau împinse cu mâna.


Accesul interzis vehiculelor

având o latime mai mare de. m

Indicatoarele permit accesul pe sectorul de drum unde sunt instalate doar a vehiculelor care nu depasesc dimensiunile de gabarit latime.

Accesul interzis vehiculelor

având o înaltime mai mare de. m

Indicatoarele permit accesul pe sectorul de drum unde sunt instalate doar a vehiculelor care nu depasesc dimensiunile de gabarit înaltime.


Accesul interzis vehiculelor

având o masa mai mare de . t

Indicatoarele permit accesul pe sectorul de drum unde sunt instalate doar a vehiculelor care nu depasesc dimensiunile de gabarit masa maxima.

simlpa dubla

tripla

Accesul interzis vehiculelor

având masa pe osia simpla,

dubla sau tripla mai mare de ...t

Indicatoarele permit accesul pe sectorul de drum unde sunt instalate doar a vehiculelor care nu depasesc dimensiunile de gabarit greutatea pe puntea simpla,dubla sau tripla maxima.


Accesul interzis autovehiculelor

sau ansamblurilor de vehicule

având o lungime mai mare de .m

Indicatorul interzice accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule pe sectorul de drum unde este instalat care depasesc dimensiunea în lungime specificata pe indicator


Interzis autovehiculelor de a

circula fara a mentine între ele

un interval de ...m

Acest indicator obliga conducatorii de vehicule sa pastreze distanta minima fata de vehiculul care circula în fata sa, în mers datorita unor pericole din zona de actiune a indicatorului( împroscarea cu criblura,drum lunecos, etc).


Interzis a vira la

stânga dreapta

Indicatoarele actioneaza în prima intersectie unde le întâlnim fiind interzis conducatorilor de vehicule sa vireze pe prima strada la stânga(dreapta), întrucât pe drumul respectiv circulatia se desfasoara într-un singur sens.


Întoarcerea interzisa

Indicatorul interzice efectuarea manevrei de întoarcere pe sectorul de drum unde este instalat.


Depasirea autovehiculelor

cu exceptia motocicletelor

fara atas interzisa

Indicatorul interzice oricarei categorii de autovehicul sa depaseasca alte autovehicule cu exceptia motocicletelor fara atas care pot fii depasite. În zona de actiune a indicatorului mai pot fi depasite si vehiculele care se excepteaza pe poduri ( vehicule cu tractiune animala, biciclisti, ciclomotoare). Restrictia de depasire poate fii

anulata de indicatoarele "Terminarea tuturor restrictiilor"

"Sfârsitul interzicerii de a depasii" sau de prima intersectie.


Depasire interzisa autovehiculelor

destinate transportului de marfuri

Indicatorul interzice autovehiculelor destinate transportului de marfuri sa efectueze manevra de depasire pe sectorul de drum unde este instalat. Celelalte categorii de autovehicule pot efectua manevra de depasire. Zona de actiune a indicatorului este aceeasi cu a indicatorului " Depasirea autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas interzisa.


Limitare de viteza

Obliga conducatorii de autovehicule sa nu depaseasca viteza maxima înscrisa pe indicator. Restrictia este anulata de indicatoarele "Sfârsitul limitarii de viteza", "Terminarea tuturor restrictiilor" sau prima intersectie.
Limitare de viteza

diferentiata pe categorii

de autovehicule

Obliga conducatorii de autovehicule sa nu depaseasca viteza maxima înscrisa pe indicator. Restrictia este anulata de indicatoarele "Sfârsitul limitarii de viteza", "Terminarea tuturor restrictiilor" sau prima intersectie.


Claxonarea interzisa

Indicatorul se poate instala în apropierea scolilor, spitalelor sau la intrarea într-o localitate interzicând conducatorilor de vehicule sa foloseasca mijloacele de avertizare sonora. Mijloacele de avertizare sonora pot fi folosite în zona de actiune a indicatorului doar pentru prevenirea unui pericol imediat.

Vama

Indicatoarele interzic trecerea fara a oprii în mod obligatoriu la vama.

Taxa de trecere

Indicatoarele interzic trecerea fara a oprii în mod obligatoriu la taxa de drum.

Control POLIŢIE

Indicatoarele interzic trecerea fara a oprii în mod obligatoriu la control politie.


Sfârsitul tuturor restrictiilor

Indicatorul se instaleaza dupa cel putin doua restrictii de tipul:" Depasirea interzisa", "Limitare de viteza" si "Claxonarea interzisa" pe care le anuleaza.


Sfârsitul limitarii de viteza

Indicatorul ridica restrictia impusa de indicatorul "Limitare de viteza"


Sfârsitul interzicerii

de a depasii

Indicatorul ridica restrictia impusa de indicatoarele "Depasirea cu exceptia motocicletelor fara atas interzisa", "Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri".


Oprirea interzisa

Indicatorul interzice oprirea si stationarea vehiculelor pe sectorul de drum unde este instalat. De asemenea este interzisa efectuarea manevrei de întoarcere. Tablitele aditionale pot fi simbolizate direct pe indicator daca nu se imiedica observarea lor.


Stationarea interzisa

Indicatorul interzice stationarea vehiculelor, oprirea fiind permisa. Daca lungimea sectorului unde stationarea este interzisa este mai mare indicatorul va fi însotit de tablite aditionale.Tablitele aditionale pot fi simbolizate direct pe indicator daca nu se imiedica observarea lor.

Marcheaza începutul zonei unde stationarea este interzisa.

Confirma zona unde stationarea este interzisa.

Marcheaza sfârsitul zonei unde stationarea este interzisa.


Stationare alternanta

Indicatoarele interzic stationarea vehiculelor în zilele

(1,3,5,7,.) impare.


Stationare alternanta

Indicatoarele interzic stationarea vehiculelor în zilele

(2,4,6,8,.) pare.


06-12

18-20

Stationare alternanta

Indicatoarele interzic stationarea vehiculelor în zilele

impare (1,3,5,7,.) în intervalul de timp mentionat

pe tablita aditionala.


06-12

18-20

Stationare alternanta

Indicatoarele interzic stationarea vehiculelor în zilele

pare (2,4,6,8,.) în intervalul de timp mentionat

pe tablita aditionala.

Zona de stationare

cu durata limitata

Indicatorul interzice stationare vehiculelor peste durata mentionata pe panoul patrat pe care este inscriptionat indicatorul.

Sfârsitul zonei de stationare

cu durata limitata

Indicatorul ridica restrictia impusa de indicatorul " Zona de stationare cu durata limitata"

Zona cu viteza

limitata la 30 km/h

Indicatoarele obliga conducatorii de vehicule ca în zona delimitata de cele doua indicatoare sa circule cu o viteza maxima de 30 km/h.

Sfârsit de zona

cu viteza limitata la 30 km/h

Indicatoarele obliga conducatorii de vehicule ca în zona delimitata de cele doua indicatoare sa circule cu o viteza maxima de 30 km/h.

Accesul interzis vehiculelor

care transporta substante

explozive sau usor inflamabile

Indicatoarele interzic accesul pe sectorul de drum respectiv a categoriilor de autovehicule simbolizate pe indicator.

Accesul interzis vehiculelor

care transporta marfuri periculoase

Indicatoarele interzic accesul pe sectorul de drum respectiv a categoriilor de autovehicule simbolizate pe indicator.

Accesul interzis vehiculelor

care transporta substante

de natura sa polueze apele

Indicatoarele interzic accesul pe sectorul de drum respectiv a categoriilor de autovehicule simbolizate pe indicator.

B.3. Indicatoare de obligare :


Directie obligatorie înainte

Indicatorul actioneaza în intersectia în care îl gasim instalat si obliga conducatorii de vehicule sa circule numai pe directia înainteîntrucât pe drumul intersectat circulatia este interzisa în ambele sensuri.


La dreapta

Obliga conducatorii de vehicule sa vireze la dreapta: în cazul primului indicator prin fata lui iar la cel de-al doilea dupa ce au trecut de el.


Înainte sau la dreapta

Indicatorul actioneaza în intersectia în care îl gasim instalat si obliga conducatorii de vehicule sa circule numai pe directia înainte sau la dreapta întrucât pe drumul intersectat circulatia se desfasoara într-un singur sens.


Ocolire

Obliga conducatorii de vehicule sa ocoleasca locul respectiv în directia indicata de sageata. În cazul primului indicator se va ocolii insula sau locul respectiv prin dreapta iar la cel de-al doilea prin stânga sau prin dreapta.

Intersectie cu sens giratoriu

Obliga conducatorii de vehicule sa acorde prioritate de stânga în intersectia în care este instalat si sa ocoleasca insula prin partea dreapta atunci când doresc sa vireze pe a doua strada sau sa întoarca.


Pista pentru biciclete

Obliga conducatorii de vehicule care executa un viraj la stânga sau la dreapta si intersecteaza un biciclist care circula pe pista respectiva semnalizata ca atare sa-i acorde prioritate.


Pista pentru pietoni

Obliga conducatorii de vehicule care executa un viraj la stânga sau la dreapta si intersecteaza pietonii care circula pe pista respectiva semnalizata ca atare sa le acorde prioritate.

Pista comuna pentru pietoni si biciclisti

Creeaza aceleasi obligatii pentru conducatorii de vehicule vehicule ca si indicatoarele "Pista pentru biciclisti", "Pista pentru pietoni"

Viteza minima Sfârsitul vitezei

obligatorie minime obligatorie

Obliga conducatorii de vehicule ca pe sectorul de drum delimitat de cele doua indicatoare sa nu circule cu o viteza mai mica decât cea inscriptionata pe indicator.

Este interzisa oprirea si stationarea în zona de

actiune a indicatorului.

Directie obligatorie pentru vehicule

care transporta marfuri periculoase

Obliga conducatorii vehiculelor simbolizate sa circule numai în directia indicata de sageata

C. Indicatoare de orientare si informare

C.1. Indicatoare de orientare

Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri

din afara localitatilor

Presemnalizarea directiilor

la o intersectie denivelata

de drumuri

Presemnalizarea directiilor

indicate

Presemnalizarea

directiilor

traseului de evitare a localitatii

Presemnalizarea directiilor

într-o intersectie cu

sens giratoriu

Drum închis sau deschis 

Presemnalizarea traseului

de urmat în cazul unei

restrictii

Presemnalizarea

pe autostrada

pentru parcare

Presemnalizarea pe

autostrada pentruspatii

de servicii


Confirmarea directiei de

mers pe autostrada spre localitati mai importante

Presemnalizarea unui loc periculos o interzicere

sau o restrictie pe un

drum lateral

Presemnalizarea traseuluide urmat în vederea efectuarii virajului la tânga

Banda rezervata circulatiei mijloacelor de transport în

comun

Drum fara iesire

Traseu de urmat pentru anumite categorii de

vehicule

Selectarea circulatiei pe directii de mers în apropierea

intersectiei.

Terminarea unei benzi de circulatie

Banda destinata circulatiei

vehiculelor lente

Viteza minima obligatorie

pentru o banda de

circulatie


Viteza minima obligatorie

pentru diferite benzi de

circulatie


Limite de viteza pentru diferite benzi ] de circulatie

Banda de circulatie rezervata

autovehiculelor de transport

public de persoane

Directie spre localitatea ( localitatile) indicata


Directia de urmat pentru

autovehicule destinate

transportului de marfuri


Directia spre obiectivul

turistic


Directia spre obiective

locale

Directia spre

aeroport

Directia de urmat în cazul

devierii temporare a circulatiei

Drum national Drum judetean Drum comunal

Drum deschis traficului international

Traseu de tranzit

EuropeanSimbolul si

numarul

autostrazii

Intrare în Iesire din

localitate localitate

Limita de judet

Curs de apa

tunel sau viaduct

Confirmarea directiei de

mers spre o localitate

C.2. Indicatoare de informare:

Trecere pentru pietoni

Limite generale de viteza


Sens unic

Autostrada Sfârsit de

autostrada

Limite maxime de viteza

pe autostrada în functie


Spital


Politie

Post de prim ajutor

Pasarela pentru pietoni

Statie de Statie de

autobuz tramvai

Statie de taximetre

Drum pentru Sfârsit de drum

autovehicule pentru autovehicule

Vulcanizare

Telefon

Statie de Statie de Statie de

alimentare alimentare alimentare

cu carburanti cu carburanti cu carburanti

regular fara plumb inclusiv benzina

fara plumb si

gaz lichefiant

Hotel sau motel

Restaurant

Bufet sau

cofetarie

Teren pentru

public camping

Teren pentru

caravane

Teren pentru

camping si

caravane

Loc pentru

pentru popas

Cabana pentru

turisti

WC

Service auto

Parcare

Începutul

Rezidentiale

Sfârsitul zonei

rezidentiale

Complex de

Servicii

Începutul si sfârsitul zonei cu

viteza recomandata 30 km/h

intrarea si iesirea din tunel

îmbarcare pe

vagoane de CF

Îmbarcare pe

Feribot

Port

Gara

Autogara

Închirieri auto

Plaja


Zona de

vânatoare


Zona de

pescuit


Centru viticol


Zona

industriala


Posta


Apa potabila

Loc de joaca

pentru copii

Stadion

Supermarket

Acces Internet

Teatru

Muzeu

Cântar pentru

autovehicule

Control radar

Informatii rutiere


Viteza

recomandata

Informatii

turistice

C.3. Indicatoare de informare turistica:

castel,cetate

vestigii istorice

monument

biserica

manastire

rezervatie

naturala

cascada

pestera

pirtie schi

teleschi

telecabina

pensiune

agroturistica

D. Panouri aditionale:


Distanta pâna la locul

la care se refera

indicatorul de

presemnalozare

sau informare

Distanta pâna la statie de

alimentare cu carburanti

inclusiv benzina fara plumb si gaz lichefiant

Distanta între indicator

si începutul locului

periculos


Coborâre periculoasa

care începe la o distanta

de 300 m

Directia si distanta pâna la locul la care se refera

indicatorul


Categoria de vehicul

care trebuie sa respecte semnificatia indicatorului

Categoria de vehicul

care trebuie sa respecte semnificatia indicatorului

Intervalul de timp în care

actioneaza indicatorul

Lungimea sectorului

periculos la care se

refera indicatorul


Lungimea sectorului

periculos la care se

refera indicatorul

Trecere la nivel cu cale

ferata industriala

completând semnificatia

indicatorului

"Alte pericole"

Începutul si lungimea

zonei de actiune a

indicatorului

Începutul si lungimea

zonei de actiune a

indicatorului

Începutul Confirmarea Terminarea

zonei de zonei de zonei de

actiune a actiune a actiune a

indicatorului indicatorului indicatorului


Terminarea zonei de Confirmarea zonei de Începutul zonei de

actiune a indicatorului actiune a indicatorului actiune a indicatorului

Sector de drum unde oprirea este interzisa

Parcare cu plata

Viteza recomandata pe un

sector de drum cu

semaforizarea sincronizata

Distanta pâna la

Indicatorul "Oprire"


Pozitia conducatorului de vehicul este pe drumul cu prioritate

Pozitia conducatorului de vehicul este pe drumul de la baza tablitei aditionale fiind obligat sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula prin intersectie ( de drum

prioritar + prioritate de dreapta).

Pozitia conducatorului de vehicul

este pe drumul de la baza tablitei

aditionale fiind obligat sa acorde

prioritate vehicu lelor care circula

pe drumul prioritar imbolizat prin

linia mai groasa.

Intervalul de timp

când este permisa

stationarea vehicule lor ce efectueaza

aprovizionarea

Exceptarea unor

categorii de vehicule de la semnificatia indicatorului


Sensul sau sensu-

rile de circulatie

pentru care este

valabila semnifica- 

tia indicatorului


Trecere la nivel

cu o cale ferata

prevazuta cu ins- talatie de semna lizare automata


Ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar

Folosirea farurilor de întâlnire

Vehicule care trans-

porta substante explozive sau usor inflamabile

Vehicule care

transporta marfuri

periculoase

Vehicule care transporta sub- stante de natura sa polueze apa

Ploaie, ceata viscol


Document Info


Accesari: 1090
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )