Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Va amendeaza politia rutiera

Legislatie
Va amendeaza politia rutiera

Ati fost oprit de agentul de politie

Cand sunteti oprit pentru a primi o amenda de circulatie, domnul politist va completa de fata cu dumneavoatra un proces-verbal de
contraventie.

Procesul-verbal de contraventie trebuie sa fie intocmit conform prevederilor legale si sa contina in mod obligatoriu anumite date.

Datele acestea sunt copiate din actele pe care trebuie sa le aveti la dumneavoastra.

Sunteti obligat sa prezentati actele pe care le aveti la dumneavoastra.

Lipsa actelor se pedepseste cu avertisment sau amenda.

Daca nu aveti actele la dumneavoastra politistul va stabili prin statie identitatea dumneavoastra.

Politistul este obligat sa va spuna numele si gradul precum si sa va prezinte legitimatia.

Este dreptul dumneavostra sa sunati la politie si sa cereti confirmarea.

Cine va amendeaza

Aplicarea sanctiunilor contraventionale se face de catre asa-numitii "agenti constatatori". In cazul amenzilor rutiere, singurii agenti

constatatori sunt politistii. Deci numai politistii pot sa aplice amenzi rutiere.

Totusi, nu doar politistii de circulatie dau indicatii pe sosea. Mai sunt si alti oameni care au puterea, conferita de lege, sa dea dispozitii participantilor la trafic.

Participantii la trafic sunt obligati sa respecte semnalele:

- politistilor de frontiera

- indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale

- agentilor cailor ferate

- personalului autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice

- echipajelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant

- orbilor.

Daca nu respectati semnalele acestora nu va vor putea aplica ei personal amenzi, insa veti putea fi amendati de catre politisti pentru ca nu ati respectat semnalele lor.

Aplicarea amenzii rutiere intervine atunci cand s-au incalcat normle juridice care reglementeaza circulatia pe drumurile publice. Autoritatea competenta se realizeze acest centrol de legalitate, care se soldeaza, din pacate, cu amenzi este Inspectoratul General al Politiei Romane. IGP nu doar face control de legalitate, ci si contribuie la realizarea reglementarilor in materie rutiera. Astfel, reglementarile privind

circulatia pe drumurile publice se emit de catre autoritatile publice centrale si locale cu atributii in acest domeniu numai cu acordul Inspectoratului General al Politiei Romane. Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie rutiera se fac de catre politisti specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Politistii aplica amenzi nu pentru ca asa vor ei, ci pentru ca asta intra in atributiile lor de serviciu. Ei au OBLIGATIA sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale normelor privind circulatia pe drumurile publice.

Cred ca e important sa fim constienti, intotdeauna cand ne opreste un politist, de faptul ca el este un functionar public civil, cu statut special, inarmat, precum si de faptul ca politistul raspunde, in conditiile legii, pentru modul in care isi executa atributiile de serviciu.

De ce fac ei asta?

Rolul politistului este de a preintampina pericolele dar si de a lua masuri legale daca constata abateri de la normele de drept. Adica atunci cand politistul observa ca cineva a savarsit o contraventie.

Nu contestam dreptul politistului de a da amenzi, dar unii politisti va amendeaza pentru ca ei aplica legea, mecanic, dupa litera.

Legea nu este facuta pentru computere, legea este facuta pentru oameni.

Pe langa faptul ca este legal, este si de bun simt ca legea sa se aplice si in spiritul ei. De altfel legiuitorul condamna aplicarea mecanica a legii, punand la dispozitia cetateanului mijloace de aparare impotriva abuzurilor.

Aceasta protectie se manifesta in domeniul amenzilor rutiere prin dreptul contravenientului de a face plangere impotriva procesului-verbal de contraventie.

Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie trebuie intocmita in 15 zile. Din momentul in care ati semnat ca ati primit procesul-verbal.

Exercitarea in timp util a actiunii o sa va aduca in fata instantei de judecata, care va trebui sa se pronunte daca situatia in fapt si in drept consemnata in procesul-verbal de contraventie corespunde intr-adevar realitatii.

De asemenea instanta trebuie sa se pronunte si daca pericolul faptei necesita aplicarea sanctiunii consemnate in procesul-verbal de contraventie.

Actele care trebuie prezentate la control politistului de la

circulatie

*Cu privire la dumneavoastra:*

1. actul de identitate (BI sau CI)

2. permisul de conducere

3. atestatul profesional (daca e cazul)

*Cu privire la masina:*

1. talonul

3. asigurarea (RCA)

Trebuie ca toate aceste acte sa fie prezentate in original. Lipsa unui act sau prezentarea lui in fotocopie este contraventie si se sanctioneaza cu avertisment sau cu amenda de la 500.000 lei la 700.000 lei.

Daca nu aveti actele la dumneavoastra politistul poate sa va verifice folosind statia radio pe care o are in dotare. Verificarea nu dureaza

mai mult de 5 minute. In general politistul doreste doar sa va sperie daca afirma ca vrea sa va duca la sectie pentru verificarea identitatii dumneavoastra.

Poate totusi va iarta!

Sanctiunea pe care o poate da politistul nu se rezuma doar la sanctiunile mentionate in legile pentru circulatie.

Trebuie sa stiti ca politistul poate sa dea avertisment chiar daca pentru fapta incriminata sanctiunea este amenda si retinerea permisului.

Astfel, un proces-verbal inceput pentru amendare poate fi terminat ca avertisment scris. Este important sa stiti cand nu ati gresit. Astfel politistul nu va mai fi singurul cunoscator al legii. Intalnirea unei persoane competente care cunoaste legislatia in vigoare il va face pe politist sa aplice legea si in spiritul ei, facandu-l mai uman.

Ce trebuie sa contina procesul-verbal de contraventie

Procesul-verbal trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele:

- data si locul unde este incheiat;

- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;

- datele dumneavoastra personale din actul de identitate;

- codul numeric personal al dumneavoastra;

- ocupatia;

- locul de munca;

- descrierea faptei contraventionale:

1. indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita contraventia;

2. aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;

- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;

- in caz de accident si numele societatii de asigurari;

- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii;

- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea impotriva procesului verbal;

- daca procesul verbal nu poarta semnatura dumneavoastra, politistul trebuie sa desemneze un martor care sa contrasemneze procesul verbal. Un politist nu poate sa fie trecut ca martor.

Ce trebuie sa contina exact un proces-verbal este trecut la * art. 16 din OG 2/2001 * ** 

Ultimele cuvinte

Nu ati reusit sa-l induplecati pe politist sa arate ca are o parte umana, asadar incepe partea serioasa a procesului-verbal de contraventie. Inainte sa semnati procesul-verbal de contraventie este bine sa stiti urmatoarele. Daca ati semnat si/sau primit procesul-verbal de contraventie, termenul de atacare in justitie curge din ziua imediat urmatoare.

Trebuie sa stiti ca politistii trimit procesele-verbale de constatare a contraventiilor prin posta. Daca nu semnati procesul-verbal de contraventie sau nu erati de fata cand s-a intocmit procesul-verbal de contraventie, se va considera ca ati luat cunostinta de procesul-verbal cand ati primit la posta scrisoarea cu amenda.

Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie suspenda executarea, cat timp se judeca nu exista nici un titlu care sa va oblige sa platiti amenda.

/Atacarea/Contestarea unui proces verbal/

Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanta de judecata.

Pentru sesizarea instantei nu este nevoie de prezenta dumneavoastra, puteti sa trimiteti prin posta plangerea.

Contestarea unei amenzi, adica a unui proces verbal se face prin redactarea unui act de investire a instantei, numit plangere.

Plangerea se depune la sediul politiei in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care va amendat.

Plangerea se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita fapta (asa vine vorba, pentru ca dumneavoastra bineinteles ca n-ati savarsit nici o fapta rea, sau chiar daca ati savarsit, in mod categoric nu meritati sa vi se intocmeasca un proces verbal).

Sectiunea "Atacarea unui proces verbal" contine modele de plangeri care sa va ajute la anularea unui proces verbal.

Consideratii introductive

Dosarul plangerii

Motive de anulare a procesului-verbal de contraventie

Cum se face plangerea

Cum se cheama martorii

Cum se cere judecarea in lipsa

Consideratii introductive pentru intocmirea unei plangeri

Atacarea/contestarea proceselor-verbale prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanta de judecata.

Pentru sesizarea instantei nu este nevoie de prezenta dumneavoastra, puteti sa trimiteti prin posta plangerea.

Contestarea procesului-verbal se face prin redactarea unui act de investire a instantei, numit plangere.

Plangerea se depune la sediul politiei in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care va amendat.

Plangerea se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita fapta (asa vine vorba, pentru ca dumneavoastra bineinteles ca n-ati savarsit nici o fapta rea, sau chiar daca ati savarsit, in mod categoric nu sunteti vinovat). 16516l1124q

Dosarul plangerii

Dosarul plangerii contine 2 exemplare din urmatoarele acte:

- copie xerox act de identitate

- copie xerox proces-verbal de contraventie

- plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei

- memoriu impotriva politistului, daca exista

Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

Din motive obiective va sugeram sa trimiteti dosarul prin posta, cu confirmare de primire.

Termenul de depunere a plangerii impotriva procesului-verbal de contraventie este de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de continutul procesului-verbal de contraventie.

Termenul curge de la data la care ati semnat procesul-verbal de contraventie sau cand a ajuns prin posta acasa la dumneavoastra.

Politia va inainta cauza la judecatoria de pe raza careia s-a intamplat incidentul.

Plangerea suspenda executarea, cat timp se judeca nu exista nici un titlu care sa va oblige sa platiti amenda.

In timp ce se judeca cauza dumneavoastra, s-ar putea sa primiti la domiciliu o somatie de plata de la administratia financiara, pentru

ditamai amenda pe care o contestati. Va duceti cu somatia la ghiseul administratii financiare si ii explicati functionarului de judecata si il rugati sa primeasca somatia inapoi.

Motive de anulare a procesului-verbal de contraventie

Motive de anulare a procesului-verbal de contraventie sunt selectate din hotarari judecatoresti care au anulat procese-verbale de constatare a contraventiei:

- neprezentarea probei radar in instanta;

- politistul nu mentioneaza distanta de indicatorul care interzice

oprirea/stationarea si nu mentioneaza numarul casei in fata careia a

fost oprita masina;

- politistul nu mentioneaza unde a stat autovehicolul, era sau nu pe partea carosabila, adica era sau nu sub incidenta indicatorului care interzice oprirea/stationarea;

- mentionarea mincinoasa a numarul casei si a distantei fata de indicatorul care interzice oprirea/stationarea;

- necorelarea intre distanta de la indicatorul care interzice oprirea/stationarea si numarul casei in fata careia era oprita masina;

- nementionarea motivelor care au dus la intocmirea unui proces verbal care nu contine datele cerute de lege;

- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;

- lipsa semnaturii agentului constator;

- lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului constatator;

- nerespectarea formei cerute de lege a formularului pe care s-a facut PVB;

- stabilirea amenzii contraventionale in suma totala, fara sa indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventile stabilite;

- politistul nu este specializat si/sau nu are dispozitie din partea

Inspectoratului General al Politiei Romane de a exercita controlul respectarii normelor de circulatie rutiera si de a aplica masurile legale in cazul in care exista incalcari ale normelor privind circulatia pe drumurile publice;

- contravenientul nu era de fata si nu putea sa faca obiectiuni;

Lista de mai sus prezinta doar o serie de motive de anulare a procesului verbal de contraventie.

Daca ati descoperit ca hotararea dumneavostra prezinta si alte motive de anulare a procesului verbal de contraventie, va rog sa le publicati pe site.

*Cum se cheama martorii*

JUDECATORIA BAIA MARE

dosar ............./.................

termen .....................

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, petent

depun prezenta

*LISTA DE MARTORI*, pentru a fi citati la urmatoarele adrese:

*PRIETENUS*

Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii nr. 2, ap. 61

*PRIETENUS 2* Bucuresti, sector 1, str. Victoriei nr. 3, ap. 33

Bucuresti, 4 aprilie 2005

Victimus

*Amenda.ro* <index.php>

*combaterea amenzilor*

*Cum se cere judecarea in lipsa*

JUDECATORIA BRASOV

dosar ............./.................

termen .....................

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, petent

formulez prezenta

*CERERE DE JUDECARE IN LIPSA*

prin care va rog sa solutionati prezenta cauza si in lipsa daca nu voi fi prezent la termenele de judecata.

Va multumesc.

Victimus

Bucuresti, data .................... Victimus

/*Modele de plangeri*/ <modele_de_plangeri.php>

In aceasta sectiune gasiti modele de plangeri care va pot ajuta sa va creati o plangere cat mai buna.

Toate aceste plangeri au fost facute impotriva unui proces verbal.

Plangerile model sunt acte reale, in sensul ca procesele verbale contestate chiar au existat.

Pentru a face o plangere impotriva procesului verbal cat mai buna, va sugerez sa le studiati pe toate si apoi sa prelucrati tipizatul "Tipizat plangere impotriva unui proces verbal"

Daca doriti un model personalizat, special pentru situatia dumneavoastra, va rog sa ma contactati pe e-mail dan@amenda.ro sau pe mobil 0745.760.411

*Tipizat plangere impotriva unui proces verbal*

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in ....................., str. ...................., nr. .., ap. .. depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria .... numarul ............ din data de ......./......./2004 incheiat de ag. sef. adj. .................. din IPj ....................

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

La data de ....../....../2004 ma deplasam cu autoturismul marca ............., cu numarul de inmatriculare ..........., proprietate personala spre .......... impreuna cu prietena mea ............ Venind dinspre ........., inainte de a intra in satul .......... am fost oprit de un echipaj de politie. ......

Aici trebuie sa relatati ceea ce sa intamplat .......

In subsidiar doresc sa atrag atentia instantei asupra gravelor deficiente de care sufera procesul-verbal de contraventie. Motivele acestor grave deficiente tin ori de necunoasterea crasa a legii ori de aplicarea constanta a legii intr-un mod distorsionat.

Motive de anulare a procesului verbal de constatare a contraventiei care

se vi se aplica in speta, le gasiti la "motive de anulare"

*In drept*

precizati articolele si legile pe care va sustineti plangerea

Cu deosebita stima,

data si semnatura Victimus

*Model tipizat prin care se cere restituirea permisul de conducere

DOMNULE COMANDANT

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

nr. de telefon: ........................, GSM: ........................

depun prezenta

CERERE DE ELIBERARE A PERMISULUI

MOTIVE

La data de ................. mi sa intocmit procesul verbal seria ..., numarul ............ O data cu intocmirea procesului verbal politistul mi-a retinut permisul in vederea suspendarii si mi-a eliberat dovada inlocuitoare seria ...., numarul ................ Dreptul de a conduce mi-a fost suspendat pe 3 luni de zile.

Impotriva acestor sanctiuni am facut plangere, pe care am introdus-o in timp util. Prima instanta a respins plangerea mea, iar instanta de recurs a pastrat hotararea data de catre Judecatoria ................

Eu nu am mai condus din data de 30.09.2004, ziua in care hotararea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (anexez ambele hotarari judecatoresti)

La data de ............... am solicitat eliberarea permisului de conducere intrucat termenul de suspendare a trecut. Din nefericire, dovada nu o mai aveam deoarece a fost distrusa. Pentru a-mi putea remite permisul ofiterii de la IPJ m-au trimit sa fac o declaratie notariala ca dovada inlocuitoare a permisului seria ..................., numarul ................... a fost distrusa. (anexez declaratia data in fata notarului public...................)

In temeiul articolului art. 244 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 va rog sa imi eliberati permisul retinut la data de ..... aprilie 2004, deoarece termenul de suspendare a dreptului de condus a expirat.

Anexez

- copii hotararile judecatoresti, fond si recurs

- copie declaratia in fata notarului

Cu stima,

Victimus

Art. 244 din Regulamenetul de aplicare a OUG 195/2002 "Permisul de conducere se restituie titularului de catre autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta, in cazul strainilor, cand perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce a expirat. In aceasta situatie titularul permisului de conducere intra in posesia documentului prezentand dovada inlocuitoare a acestuia, in original, precum si actul de identitate."

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de viteza (radar)* Plangerea prezinta mai multe motive de anulare a procesului verbal.

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7 depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria A numarul 1111111 din data de 15.03.2004 incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din localitatea Gaitele, judetul Cluj Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt* La data de 15.03.2004 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, proprietate personala spre Cluj impreuna cu prietena mea Iubi.

Venind de la lacul de langa Gilau, inainte de a intra in satul Gaitele am fost oprit de un echipaj de politie. Mi s-au cerut actele pentru un control de rutina. Dupa vreo 10 minute de asteptat frumos in masina, vazand ca nici unul dintre politisti nu revine cu actele mele, am coborat si m-am indreptat spre cei 2 politisti care ma asteptau tolaniti in masina. Politistul de langa sofer a inceput sa ma intrebe de masina, de mine, de scopul vizitei mele, ce-i cu fetita etc... Mi s-a pus procesul-verbal de contraventie in mana si am fost somat sa-l

semnez. Am fost sanctionat pentru circulatia pe DN 1A cu 68 km/h Dupa o scurta discutie in contradictoriu, am semnat procesul-verbal de contraventie cu obiectiuni. Nu am mentionat obiectiunile in procesul-verbal deoarece actele mele erau la politisti si imi era frica ca politistii sa nu ma sicaneze si sa ma tina vreo 2 ore sa astept pentru cine stie ce presupuse verificari. * *

1. *Nu a existat nici un motiv pentru a fi oprit si cercetat, decat sicana *

2. *Nu mi s-a aratat filmul cu presupusa mea depasire de viteza, ci am fost acuzat in scarba ca am depasit viteza, apoi se uitau la mine si asteptau *

In subsidiar doresc sa atrag atentia instantei asupra gravelor deficiente de care sufera procesul-verbal de contraventie. Motivele acestor grave deficiente tin ori de necunoasterea crasa a legii ori de aplicarea constanta a legii intr-un mod distorsionat.

La procesul-verbal de contraventie numele si functia politistului nu sunt lizibile, imi cer scuze daca nu le-am descifrat corect, am cerut ajutorul si altor persoane.

Procesul-verbal prezinta grave lipsuri si deficiente:

* numele meu este incomplet

* numele mamei mele este tot incomplet

* lipseste seria si numarul de buletin

* lipseste codul meu numeric personal

* numarul masinii este trecut AND nu AMD

* nu este nici o remarca asupra marcii masinii

Nu este trecut km unde as fi circulat cu presupusa viteza interzisa de 68 km/h, pentru a descoperi daca exista o limitare de viteza pe DN 1A.

Argumentele cu privire la forma grosolana a procesului-verbal de contraventie le-am prezentat numai in subsidiar, pentru ca eu circul cu viteza mica, deoarece imi este frica de accidente, si nu am boala vitezei. In afara de asta, prietena mea nu suporta sa conduc decat cu viteza mica.

Eu cred ca politistii m-au oprit pentru ca sunt tuns zero (si masina are numar de Bucuresti) si m-au amendat pentru ca sunt student la drept, desi am circulat cu viteza legala si m-am purtat cuviincios, dar poate nu suficient de potrivit pentru domnii politisti.

*In drept*

art. 16 alin.1 si art. 32 din OG 2/2001 [1]

art. 105 din OUG 195/2002 [2]

art. 154 alin.1 si art. 156 lit. a) din ROUG 195/2002 [3]

Bucuresti, 29 martie 2004

Cu deosebita consideratie,

Victimis

/Note de subsol/

1. art. 16 alin.1 din OG 2/2001: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale c indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare acaii de atac si organul la care se depune plangerea." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de peprocesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-adispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termende 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie dincare face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executareaamenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune

asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementareadministrative."

3. art. 154 alin.1 din ROUG 195/2002: "Conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe condus, precum si cea impusa prin mijloacele de semnalizare. art. 156 lit.a din ROUG 195/2002: "Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile de autovehicule prevazute la art. 53 sunt: a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B;"

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de viteza (radar) 2 *

Plangerea prezinta ca motiv de anulare a procesului verbal faptul ca politistul avea martor, dar nu s-a folosit de el.

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7 depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria T numarul 1111111 din data de 12.08.2003 incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din Balauseri, judetul Mures

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

La data de 12.08.2003 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-29-AMD, proprietate personala spre Sovata unde trebuia sa ma intalnesc cu membrii familiei mele. Impreuna cu mine calatorea si colegul meu de facultate Prietenus. Dupa ce am trecut de localitatea Balauseri am fost oprit de catre doi politisti care mi-au solicitat actele la control. Am prezentat toate actele: buletin de identitate, permis de conducere, talonul masinii si asigurarea, care mi-au fost returnate. Am fost acuzat ca am depasit viteza legala. Intrucat nu depasisem viteza, am invederat aceasta imprejurare agentului, care m-a mustrat si mi-a inapoiat actele. In data de 8.09.2003 am primit la domiciliu un proces-verbal de contraventie. Am fost sanctionat pentru:

- depasirea vitezei legale

- neprezentarea documentelor la control

Ambele acuzatii sunt gresite.

In realitate:

1. Am circulat cu viteza legala

2. Am prezentat toate actele

Mentionez ca nu eram singur in masina, dar agentul a scris in procesul-verbal ca nu exista nici un martor. Acest fapt arata reaua-credinta a agentului, care a intocmit procesul-verbal DUPA presupusele fapte care-mi sunt imputate.

Asa dupa cum am mentionat, eram in masina cu colegul meu de facultate,

Prietenus, ceea ce se va putea observa pe film, daca exista. Trebuie sa mai mentionez si ca din procesul-verbal de contraventie nu rezulta ca am depasit viteza legala IN LOCALITATE. Eu in localitate am mers cu viteza legala. La fel si in afara localitatii. Viteza incriminata (79 km/h) este nelegala IN LOCALITATE, dar din procesul-verbal nu rezulta ca eram in localitate, ci doar ca eram IN COMUNA Balauseri. Dar comuna este mult mai mare decat localitatea. Extravilanul unei comune este mult mai vast decat intravilanul. Totusi, aceasta imprejurare o subliniez numai in subsidiar, pentru ca eu circulam cu viteza mica, in curba, nici vorba sa fi avut 79 km/h! Cred insa ca procesul-verbal de contraventie a fost intocmit de catre agent din cauza ca in discutia pe care am purtat-o la marginea drumului nu am avut o atitudine corespunzatoare, ci am considerat ca mi se face o nedreptate.

*In drept*

art. 19 si art. 32 din OG 2/2001 [1]

art.105 din OUG 195/2002 [2]

*In probatiune* martor: Prietenus, domiciliat in Bucuresti, sector 3, str. Decebal 71,

ap. 16

Bucuresti, 16 septembrie 2003

Cu deosebita consideratie,

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 19 din OG 2/2001: "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fos savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de viteza (radar) 3 *

Plangerea prezinta o versiune diferita fata de ceea ce s-a intamplat in momentul in care a fost oprit.

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7 depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria C numarul 1111111 din data de 11.02.2004 incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din Zalau, judetul Salaj Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

La data de 11.02.2004 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, proprietate personala spre

Bucuresti unde trebuia sa ma intalnesc cu membrii familiei mele, dupa o sesiune chinuitoare. Venind dinspre Cluj, inainte de a intra in Zalau am oprit in spatele unei masini de politie care era parcata pe partea dreapta a carosabilului cu fata spre iesirea din Chendremal.

Am oprit in spatele lor deoarece conditiile de drum se inrautatisera vizibil, drumul era acoperit de zapada si nici un utilaj nu era pe strada. Am coborat din masina si m-am indreptat spre masina de politie pentru a cere informatii despre drum.

Politistul de langa sofer mi-a raspuns foarte jovial ca drumul era OK si ca nu este de ce sa imi fie frica. Calmat fiind de politist am ramas la fumat o tigara, politistul jovial a iesit si el din masina, l-am servit cu o tigara si am purtat o conversatie ca intre doi prieteni care discuta la o tigara.

In data de 25.02.2003 am gasit in posta o hartie care la o analiza mai amanuntita s-a dovedit a fii nu o fituica ci un proces-verbal de contraventie.

Am fost sanctionat pentru:

- Circulatia pe DN E81 cu 66 km/h

- neprezentarea documentelor la control

Ambele acuzatii sunt gresite.

In realitate:

1. Am circulat cu viteza legala

2. Actele nici nu mi-au fost cerute la control

Reaua-credinta a agentului, care a intocmit procesul-verbal DUPA presupusele fapte care-mi sunt imputate sunt demonstrate de procesul-verbal de contraventie.

Procesul-verbal de contraventie nu este semnat de catre mine, pentru ca atunci cand eram la o tigara cu domnul politist nu a existat un proces-verbal.

Domnul politist care a intocmit procesul verbal de contraventie nu s-a concentrat pana la capat, nu doar ca nu indica nici un martor dar si scrie ca recunosc faptele dar nu semnez procesul verbal. Trebuie sa mai mentionez si ca din procesul-verbal de contraventie nu rezulta ca am depasit viteza legala. Viteza incriminata (66 km/h) este nelegala IN LOCALITATE, dar nu eram in localitate, ci afara din localitate. Dealtfel din procesul-verbal nici nu rezulta ca eram in localitate, daca eram in localitate, trebuia sa scrie asta in procesul-verbal.

Totusi, aceasta imprejurare o subliniez numai in subsidiar, pentru ca eu circulam cu viteza mica deoarece imi era frica sa nu fac un accident, si in general circul cu viteza mica, nu am boala vitezei. Cred ca politistul m-a amendat pentru ca sunt tuns zero (si masina are numar de Bucuresti) si pentru ca sunt student la drept.

*In drept*

art. 19 si art. 32 din OG 2/2001 [1]

art.105 din OUG 195/2002 [2]

art. 156 lit.a din ROUG 195/2002 [3]

Bucuresti, 8 martie 2004

Cu deosebita consideratie,

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 19 din OG 2/2001: "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."3. art. 156 din ROUG 195/2002: "Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile de autovehicule prevazute la art. 53 sunt: a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B;"

*Model de plangere impotriva unui proces verbal pentru o oprire neregulamentare*

Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care soferului ii s-a blocat roata de la masina. Intamplarea este prezentata si poetiic in "Vis cu Zana Judiciara"

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7 depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria J numarul 1111111 din data de 11.09.2003 incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din cadrul DGPMB - BRIGADA DE POLITIE RUTIERA

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARe

*In fapt*

La data de 11.09.2003 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, proprietate personala, pe strada Drum, impreuna cu dl. Prietenus.

Am auzit o puternica bubuitura la masina, in fata, dupa care masina a inceput sa faca zgomot puternic, mai ales cand apasam pedala de acceleratie.

Am oprit dupa cativa metri, unde am vazut loc liber, pe partea stanga. Mentionez ca strada este cu sens unic si pe ambele parti era plin de masini parcate.

Am coborat amandoi si am lasat masina pe avarie. Ne-am dus sa cautam un taximetrist care se pricepe la masini ca sa il rugam sa se uite putin la masina.

Cand ne-am intors, peste cateva minute, am gasit masina cu roata blocata. Cinzeci de metri mai incolo era si un politist care atunci cand m-am dus la el sa ii explic ca s-a facut o eroare mi-a raspuns "actele pentru proces verbal, actele pentru proces verbal" nici nu a ascultat nimic din ceea ce ii spuneam si il rugam.

Pana la urma masina nu avea mare lucru: i se sparsese toba de esapament si facea foarte mult zgomot, dar eu m-am speriat si am tras pe dreapta (pe stanga, de fapt), pentru ca asa am considerat ca este corect si legal sa procedez, ceea ce consider in continuare.

Ma consider nevinovat si cred ca nu trebuia sa fiu amendat si sa mi se blocheze roata.

De aceea va rog sa admiteti plangerea mea.

*In drept*

art. 180 pct.15 Regulamentul de aplicare OUG 195/2002 [1]

*In probatiune* martor Prietenus, inscrisuri si orice alte probe care vor rezulta din dezbateri

Bucuresti, 23 septembrie 2003

Cu deosebita consideratie,

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 180: "Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:

[..]

15. Sa ajute la scoaterea de pe partea carosabila sau la deplasarea langa bordura sau acostament a autovehiculului ramas in pana sau avariat intr-un accident."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal prin care s-a dispus retinerea permisului*

Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care soferului ii retinut permisul pentru ca a blocat o coloana oficiala

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria I numarul 1111111 din data de 10.10.2004 incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din cadrul DGMPB - Brigada de Politie Rutiera

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

Contest masurile luate prin Procesul Verbal seria I, nr. 111111, incheiat de organele de politie la data de 10.10.2004 pentru fapta prevazuta de art. 89 lit. f din OUG 195 / 2002 cu amenda de la 2.000.000

- 8.000.000 si fapta prevazuta de art. 88 din OUG 195/2002 privind suspendarea permisului auto, deoarece nu ma consider vinovat de savarsirea acesteia.

In ziua de 10.10.2004 orele 9.00 circulam cu autoturismul Cielo cu numarul de inmatriculare B-69-AMD pe strada Apolodor unde am virat, stanga pe Bl. Natiunile Unite spre Palatul Parlamentului. Dupa ce m-am asigurat ca din partea stanga si dreapta de pe Bl. Natiunile Unite am efectuat virajul spre stanga, uitandu-ma in oglinda retrovizoare am observat un autoturism care a tras pe partea dreapta iar in spatele acestuia o coloana oficiala, imediat am tras si oprit pe partea dreapta a carosabilului din Bd. Natiunile Unite. Nu am vazut coloana oficiala deoarece pe partea dreapta si stanga a carosabilului Bl. Natiunile Unite erau parcate autoturisme iar in fata coloanei oficiale se afla un autoturism care a "mascat" vizibilitatea spre partea dreapta, acest lucru l-am consemnat in procesul verbal nr. 111111 la rubrica "obiectiuni". Ca urmare eu am respectat regulile ce se impuneau de legislatia in vigoare si de prevenirea oricarui incident oprind autoturismul pe partea dreapta a carosabilului, nu am deranjat in nici un fel coloana oficiala si nu am pus in pericol producerea vreunui eveniment dovada ca aceasta coloana a trecut pe langa mine in mare viteza. Martor la cele petrecute si descrise de mine a fost dl. PRIETENUS Care se afla pe scaunul din dreapta soferului a autoturismului. Dl. PRIETENUS poate confirma cele descrise, avand domiciliul in Bucuresti, str. Libertatii posesor al B.I. 123456 De asemenea mentionez ca gresit s-a scris in procesul verbal mai sus amintit la descrierea faptei si anume coloana oficiala a avut antemergator, aceasta coloana a venit de pe cheiul Dambovitei facand viraj stanga (curba) in coloana compacta intrand pe Bl. Natiunile Unite. Fac precizarea ca am carnet de conducere si conduc autoturisme din anul 1972 fara a avea incalcari ale legislatiei rutiere.

*In drept*

art. 16 si art. 32 din OG 2/2001 [1]

*In probatiune:*

- Procesul Verbal nr. 111111

- Copia actului de identitate

- Schita traseului

Cu stima,

VICTIMUS

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului*

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria A numarul 1111111 din data de 18.06.2004

incheiat de ag. sef. adj. SCARBUS din cadrul Brigazii de Politie Rutiera

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

In data de 18.06.2004, circuland pe Splaiul Independentei, din directia P-ta Operei spre P-ta Unirii, am oprit masina in fata Facultatii de Biologie, situata pe Slaiul Independetei la intersectia cu str. Hasdeu. Autoturismul a fost oprit pe trotuarul din fata cladirii (alaturi de alte autoturisme), inainte de semafor. Am condus doua persoane in interiorul cladirii (aproximativ 3 min), dupa care mi-am continuat deplasarea in directia sus-mentionata. Dupa traversarea intersectiei, la aproximativ 200 m, pe Splaiul Independentei, am fost oprit de agentul SCARBUS, sub pretextul ca "i s-a parut" ( cuvintele exacte ale acestuia) ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului, intrand de pe stada Hasdeu pe Splaiul Independentei. I-am explicat ca traseul pe care am circulat a fost numai Splaiul Independentei, atat inainte cat si dupa intersectie, cu oprire pe trotuarul din fata Facultatii de Biologie. Desi se putea lua legatura cu cele doua persoane (pentru probarea afirmatiilor mele), agentul a considerat ca nu este necesar. Din acel moment invinuirea mea s-a transformat in aceea de oprire neregulamentara. Ca urmare, mi-a fost intocmit un proces-verbal, pe care il consider abuziv, eronat si neconform cu realitatea. Consider ca sanctiunea prevazuta de art. 174, incriminata in acest proces verbal este aplicata in mod eronat deoarece oprirea masinii a fost pe trotuar si nu pe drumul public, lucru acceptat si mentionat in procesul verbal, la rubrica "obiectiuni", chiar de catre agentul constatator.

In conditiile in care:

- am fost oprit pentru o presupusa contraventie (trecerea pe culoarea rosie a semaforului);

- nu s-a considerat necesara probarea afirmatiilor mele;

- acuzatia a fost schimbata din "trecerea pe culoarea rosie a semaforului" in "oprire neregulamentara in intersectie";

- din locul in care am fost oprit si s-a intocmit procesul verbal nu exista vizibilitate asupra pozitiei in care am oprit (in fata Facultatii de Biologie), in conditiile aglomeratiei din trafic de la ora respectiva;

- procesul verbal a fost intocmit pe baza unor supozitii extrase din discutie si nu pe constatarea directa a agentului;

Va rog sa luati masurile legale care se impun in acest caz si in consecinta,anularea sanctiunilor prezentului proces verbal

*In drept*

art. 16 si art. 32 din OG 2/2001 [1]

Cu deosebita consideratie,

VICTIMUS

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de viteza (radar) 4 *Plangerea contesta procedura prin care s-a facut procesul verbal

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria J nr. 1111111 din 30.12.2003 incheiat de agentul constatator

SCARBUS din Brigada de Politie Rutiera, serviciul 3

Va rog sa dispuneti anularea procesului verbal de contraventie.

MOTIVARE

*In fapt*

*1.* Nu am condus autoturismul cu nr. de inmatriculare B 69 AMD in data de 20.12.2003 pe calea 13 Septembrie.

*2.* Nu sunt date suficiente de identificare a faptei ce ar fi comisa la acea data (sens de circulatie, un imobil etc.)

*3.* Daca ipotetic, acest autoturism ar fi fost surprins cu aparatul radar, agentul constatator ar fi putut sa-l opreasca, iar daca nu, ar fi putut observa pe banda video ca acesta este condus de o conducatoare auto, iar eu proprietarul trebuia sa fiu invitat pentru identificarea persoanei.

*4.* De la data comiterii ipoteticei fapte pana la intocmirea procesului verbal au trecut nu mai putin de 10 zile, iar pana la intocmirea instiintarii alte 20 de zile.

*5.* Procesul verbal nu este semnat de nici un martor. Fapta care imi este imputata este incriminata de Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prin art. 154 alin. 1 si sanctionabila conform art. 226 lit. b, din acelasi regulamet, cu avertisment sau amenda de la 600.000 la 800.000 lei. Ce circumstante agravante a determinat agentul constatator sa nu aplice prima sanctiune stabilita de legiuitor avand in vedere pericolul social redus al faptei?

*In drept*

art. 16 din OG 2/2001 [1], si art. 105 din OUG 195/2002 [2]

*In probatiune*

Solicit probarea faptei cu mijloace specifice avand in vedere ca nu am

mai condus acest autoturism de cel putin un an.

Cu stima,

Victimus, 23 august 2004

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001: "(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea. (2) Abrogat. (3) Abrogat. (4) Abrogat.(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia. (6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta. (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal."

2. art.105 din OUG 195/2002: - "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de viteza (radar) 5 * O plangere simpla, pentru incepatori si avansati, care nu are o forma standart amenda.ro

DOMNULE PRESEDINTE

Subsemnatul Victimus, domiciliat in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii

3, ap. 7, depun prezenta

PLANGERE

Impotriva procesului-verbal seri J nr. 1111111/10.10.2003, intocmit de organele de politie din cadrull Directie Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Brigada de Politie Rutiera. In principal, potrivit art. 19 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiei, "Procesul-verbal se semmneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au dus la incheierea procesului-verbal in acest mod."

Dupa cum se poate constata procesul-verbal nu a fost semnat de mine, dar nici de un martor care trebuia sa confirme imprejurarile care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod (fara martor). Mentiunea facuta de agentul constatator in sensul ca a fost inregistrat pe caseta video si ca procesul-verbal a fost "intocmit in lipsa", nu poate fi considerat un motiv temeinic pentru nerespectarea prevederilor art. 19 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor pentru simplu fapt ca nimic nu a impiedicat agentul constatator sa incheie procesul-verbal si sa gaseasca un martor care sa confirme imprejurarile savarsirii contraventiei, fapt pentru care procesul-verbal este lovit de nulitate.

Fata de cel mai sus, solicit anularea procesului-verbal seria J nr.

11111111/10.10.2003 pentru nerespectarea prevederilor art. 19 din OG 2/2001, modificata prin Legea nr. 180/2002 privind regimul juridic al contraventiilor. De asemenea, solicit judecarea cauzei conform prevederilor art. 242 Cod Procedeura civila, in lipsa subsmentatului. Victimus

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru depasire de linie continua * O plangere simpla in care se contesta atat procedura intocmirii procesului verbal cat si existenta faptei

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria AU numarul 012345 din data de 16.04.2004

incheiat de ag. Scarbus Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

*In fapt*

La data de 15.03.2004 ma deplasam cu autoturismul marca Dacia SuperNova, cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, proprietate personala spre Bucuresti. Veneam de acasa de la Zalau, incarcat cu mancare si bagaje pentru facultate si camin. Imediat dupa ce am iesit din localitatea Feldioara am fost oprit de un echipaj de politie. Politistii au coborat dintr-o masina de culoare alba marca Dacia 1310, echipata cu radar model nou. M-au acuzat ca am depasit viteza legala si mi-au luat actele la control. Le-am invederat politistilor ca drumul cu 2 benzi este bun pentru

viteza, dar eu nu circul cu viteza mare pentru ca nu am boala asta. Politicos i-am rugat sa-mi prezinte proba radar, dar in zadar. Unul dintre politisti a notat datele mele intr-un caiet dictando. Cand m-au oprit era pe inserat, acum era deja noapte, intrucat m-au tinut aproximativ jumatate de ora, timp in care au tinut actele la ei in masina si eu invartindu-ma primprejur. Fiind in pantaloni scurti, le-am atras atentia politistilor asupra faptului ca imi este frig si ca daca nu se supara eu as dori sa-mi continui drumul. Dupa cateva discutii si apostrofari, mi s-au inapoiat actele si am

plecat spre Bucuresti, cu inima impacata. Am primit in posta, cu uimire, un proces-verbal de contraventie, pe care inteleg sa il contest, dupa

cum urmeaza:

Procesul-verbal de contraventie este facut in ciuda si ma sanctioneaza pentru doua fapte, ambele inexistente:

- neprezentarea documentelor la control

- depasirea a doua autocamioane acolo unde este interzis

Ambele acuzatii sunt gresite, as spune chiar rauvoitoare. Am prezentat toate actele, am mers cu viteza legala si nu am depasit autocamioane acolo unde este interzis.

Procesul-verbal de contraventie gravelor are grave deficiente si va rog sa-l anulati, pentru urmatoarele motive:

*1.* Faptul ca am prezentat actele se vede clar, procesul-verbal de contraventie contine toate datele mele personale.

*2.* Nu era nici un camion pe care sa-l fi depasit. Procesul-verbal de contraventie nu contine nici o indicatie despre ce fel de autocamioane am depasit, macar daca erau cu remorca sau nu, tonaj ... Nu sunt trecute numerele de inmatriculare ale celor doua camioane, pentru ca este esential sa se stabileasca, cu ajutorul foilor de parcurs ale camioanelor, daca se aflau la data si la ora respectiva (20:20) pe DN

13, in localitatea Feldioara.

*3.* Nu este trecut kilometrul de pe DN 13 la care as fi realizat depasirea interzisa, pentru a se stabili daca este interzis sa depasesti in Feldioara, pentru ca in realitate in zona respectiva nu este interzis. Eu am mai trecut prin Feldioara de la data la care am fost amendat si m-am uitat cu mare atentie: NU ESTE INTERZISA DEPASIREA!

*4.* Procesul-verbal mentioneaza "recunoaste", ceea ce este un mare neadevar, o spun cu toata responsabilitatea. Eu nu am semnat procesul-verbal, care dealtfel nici nu mi s-a prezentat spre semnare. Eu cred ca procesul-verbal a fost facut mai tarziu, ca sa se faca planul la amenzi.

*5.* Nu stiu cine este asa-zisul martor, n-am vazut pe nimeni. Banuiesc ca politistul l-a pus pe un sofer oprit pentru radar sa semneze procesul-verbal facut pentru mine, seara tarziu. "Martorul" a semnat fara sa fi vazut nimic! Pe langa motivele deja subliniate, invederez si urmatorul aspect, care, el singur, atrage nulitatea procesului-verbal de contraventie: organul constatator a stabilit o amenda contraventionala in suma totala, fara sa indice sanctiunea corespunzatoare aplicata pentru fiecare din contraventiile retinute in sarcina mea.

Cred ca am fost amendat fiindca politistii s-au enervat pe mine, fiindca atunci cand m-au oprit pentru depasirea vitezei le-am cerut sa-mi arate proba radar, pe care n-o aveau.

*In drept*

art. 10 alin 1, art. 16, art. 19 si art. 32 din OG 2/2001 [1], precum si

art. 105 din OUG 195/2002 [2]

Cu deosebita consideratie,

Victimus

Bucuresti, 17 martie 2004

/Note de subsol/

1. art. 10 din OG 2/2001: "(1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie." art. 16 din OG 2/2001: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea." art. 19 din OG 2/2001: "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod." art. 32 din OG 2/2001: "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Plangere impotriva unui proces verbal pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului *

Din punct de vedere a preciziei juridice acest model de plangere impotriva procesului verbal este favorita mea

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE

seria A numarul 1111111 incheiat de DGPMB - Brigada de Politie Rutiera

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

*In fapt*

La data de 18.08.2004 am primit prin posta un proces-verbal si o instiintare de plata. Va rog sa anulati procesul-verbal deoarece este ceva de spaima din urmatoarele motive:

*1.* Nu stiu despre ce este vorba. Procesul-verbal este, pentru mine, complet indescifrabil.

*2.* Nu este mentionat pe procesul-verbal nici un agent constatator.

Exista niste semne in dreptul rubricii respective din instiintarea de plata, dar nu cred ca este parte a procesului-verbal de constatare.

*3.* Nu stiu care sunt faptele pentru care trebuie sa platesc.

*4.* Daca procesul-verbal s-a facut in lipsa (el s-a facut in lipsa, eu nu stiu despre ce e vorba) ar fi trebuit sa se mentioneze asta in cuprinsul lui si sa fie inscrise in procesul-verbal datele personale ale unui martor, ceea ce nu exista.

Cred ca un asemenea proces-verbal este o rusine pentru uniforma de politie. Va rog sa anulati aceasta aberatie de proces-verbal.

*In drept*

art. 16, art. 17, art. 19 si art. 32 din OG 2/2001 [1], precum si art.

105 din OUG 195/2002 [2]

Va multumesc.

Victimus, 23 august 2004

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001: - "(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea. (2) Abrogat.

(3) Abrogat. (4) Abrogat.(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia. (6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta. (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal."br> art. 17 din OG 2/2001: - "Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu." art. 19 din OG 2/2001: - "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod." art. 32 din OG 2/2001: - "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: - "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal prin care s-a dispus retinerea permisului*

Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care soferului ii sa retinut permisul pentru ca sa certat cu politistul.

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

domiciliat in loc. Baia Mare, jud. Maramures, str. Victoriei nr. 10

formulez prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria AU nr. 2048628 din data de 19.11.2004 incheiat de ag. SCARBUS din Baia Mare, judetul Maramures

*In fapt*

La data de 5.01.2004 la ora 19.30 pe o ploaie abundenta venind dinspre Metro am intrat in intersectia de pe Bd. Independentei pe Bd. Decebal. Traficul era aglomerat si dificil datorita conditiilor atmosferice si a starii proaste a carosabilului (gropi pline cu apa). Astfel cand am virat dreapta prin intersectie, la semafor, am facut exact ca toti ceilalti, am luat-o incet. Am intrat pe culoarea galbena a semaforului in intersectie si din cauza gropilor am ramas in spatele unui microbuz marca Mercedes, tip VITO. Dupa ce am traversat raul Sasar am fost oprit de catre un politist care mi-a cerut actele la control. Pe ploaie am coborat din masina si i-am inmanat politistului actele masinii, permisul si buletinul de identitate. Dupa ce politistul a pus mana pe actele mele, mi-a spus ca ma v-a amenda pentru ca am trecut pe rosu la semafor, m-a vazut el ca am ramas in urma celorlalte masini. Am protestat, i-am spus ca se inseala, m-am deplasat usor datorita conditiilor de trafic si ca probabil nu a vazut bine pentru ca de unde m-a oprit nici vorba sa vada intersectia, de culoarea mea de la semafor ce sa mai zic. Atunci politistul mi-a spus ca o sa imi dea amenda si pentru ca nu am trusa medicala. I-am invederat politistului ca este nedrept si ca nu este prea dragut ce face. Politistul mi-a spus ca, daca nu imi convine pot sa fac oricand contestatie si mi-a dat pe langa amenda si o hartie in sensul ca imi retine permisul in vederea suspendarii pentru ca am trecut pe rosu la semafor. Pe o scara de la 1 la 10, unde 10 reprezinta culmea nesimtirii, politistul s-a comportat cam de nota 7.

Astfel politistul m-a amendat pentru urmatoarele abateri de la art. 83 alin. (1) si (2) [1] si art. 180 pct. 4 [2] din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 care sunt sanctionate de art. 226 din acelasi act normativ si m-a lasat fara permis in baza art. 22 alin. (2) din OUG 195/2002. [3]

Chiar daca politistul a fost asa de nedrept cu mine am platit amenda si doresc sa va atrag atentia asupra unor aspecte din cadrul procesului verbal care demonstreaza clar si indubitabil ca politistul ori nu cunoaste legea ori nu a dorit sa o respecte. In tot Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 nu am gasit nici o sanctiune pentru abaterea stabilita de catre art. 83 alin. (1). Am gasit insa in OUG 195/2002 la art. 91 lit. a) [4] sanctiunea pentru fapta inchipuita de catre politist.

Va rog sa observati ca retinerea permisului este o masura complementara care se aplica unei sanctiuni principale in cazurile expres prevazute de catre Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 sau OUG 195/2002. Ori in speta nu am facut nimic ce sa creeze un pericol deosebit pentru societate care sa-l faca pe politist sa protejeze tot Baia Mare de catre mine. Se retine permisul pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului doar daca se intampla un accident, dar eu nu am trecut pe rosu si nu am facut nici un accident. Retinerea ar fi fost legala daca mi s-ar fi aplicat prevederile art. 230 lit. l) coroborat cu art. 231 alin. (1) lit. g) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 [5], ceea ce nu este cazul.

De asemenea va rog sa observati ca in procesul verbal nu se face referire l-a locul de unde a observat politistul culoarea semafoarelor. Astefl prin faptul ca nu este trecut nr. postal al casei in dreptul careia am fost oprit, politistul a dorit sa ocopere marea ilegalitate pe care a comis-o. Fapt ce subliniaza inca o data reaua credinta a politistului.

La semafor

Un alt motiv de nulitate a procesului verbal este faptul ca organul constatator a stabilit o amenda contraventionala in suma totala, fara sa indice sanctiunea corespunzatoare aplicata pentru fiecare din contraventiile retinute in sarcina mea, asa cum prevede imperativ art.

10 alin. (1) din OG nr. 2/2001.

Va prezint in sinteza motivele de anulare a procesului verbal:

Descrierea faptelor in procesul verbal nu corespunde cu realitatea, deoarece politistul a scris doar ceea ce a dorit el, ca sa isi faca norma de amenzi. Nu a prezentat situatia de fapt reala astfel nu a prezentat toate imprejurarile pentru a se putea stabilii gravitatea faptei.

Situatia descrisa in cadrul procesului verbal nu corespunde sanctiunii care mi s-a aplicat, astfel descrierea este despre intrarea mea pe rosu la semafor dar sanctiunea este data pentru ca nu am oprit unde trebuie la semafor. Motiv de nulitate absoluta prevazut de art.17 din OG 2/2001, care prevede ca lipsa descrierii faptei pentru care s-a dat sanctiunea duce la anularea procesului verbal.

Retinerea permisului s-a facut complet abuziv. Nu exista temei legal care sa fi dus la nevoia de a mi se retine permisul pentru a fi reverificat. Chiar daca am cumula punctele pentru amenzile aplicate pentru trecut pe rosu si lipsa trusei medicale se strang 3 puncte de penalizare. Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede la art. 230 lit. a) [6] ca se retine permisul doar daca s-au depasit 15 puncte intr-un an. De asemenea amenda mare nu este la maxim. In sensul ca pentru cele doua fapte sanctionate conform procesului verbal amenda maxima ar fi putut ajunge la 3.700.000 de lei. In cazul meu s-a dat 2.500.000 de lei. Deci nici macar politistul prin procesul verbal nu ma considera atat de periculos incat sa imi dea amenda maxima.

Amenda data a fost in suma totala, fara sa se poata distinge pentru care fapta ce amenda am primit.

*In drept*

art. 10 alin. (1), art. 16 alin. (1), art. 17, art. 31 alin. (1) si art.

32 din OG 2/2001 [7]

*In probatiune*

inscrisuri: copie de pe chitanta amenzii

martor: Prietenus cu domiciliul in loc. Baia Mare, jud. Maramusres, Bd.

Dreptatii nr. 1, ap. 16

Baia Mare, 15 ianuarie 2005

Va multumesc anticipat,

dip. ing. Victimus

/Note de subsol/

1. art. 83 alin. (1) si (2) din Reg. OUG 195/2002 - (1) Semnalul rosu interzice trecerea. (2) La semnalul rosu vehiculul trebuie oprit inaintea marcajului pentru oprire sau, dupa caz, pentru trecerea pietonilor, iar in lipsa acestuia, in dreptul semaforului. Daca semaforul este instalat deasupra ori de cealalta parte a intersectiei, in lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit inainte de marginea partii carosabile a drumului ce urmeaza a fi intersectat.

2. art. 180 pct. 4 din Reg. OUG 195/2002 - Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat: [?] 4. Sa aiba in autovehicul trusa medicala de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendiu omologate.

3. art. 22 alin. (2) din OUG 195/2002 - (2) Conducatorii prevazuti la alin. (1) vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic. Politia poate propune examinarea medicala sau psihologica, precum si verificarea cunoasterii regulilor de circulatie a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie ori de cate ori constata ca acestia, prin modul de conducere sau comportamentul lor in trafic, pun in pericol siguranta circulatiei.

4. art. 91 lit. a) din OUG 195/2002 - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei urmatoarele fapte:a) patrunderea in intersectie la culoarea rosie a semaforului electric;

5. art. 230 lit. l) din Reg. OUG 195/2002 - Permisul de conducere se retine in urmatoarele situatii: [?] l) cand titularul a savarsit una dintre contraventiile prevazute la art. 231. art. 231 alin. (1) lit. g) din Reg. OUG 195/2002 - (1) Permisul de conducere se retine de catre politie o data cu constatarea faptei, potrivit art. 98 lit. d) din ordonanta de urgenta, in urmatoarele cazuri: [?] g) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, a regulilor privind prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident.

6. art. 230 lit. a) din OUG 195/2002 - Permisul de conducere se retine in urmatoarele situatii:

a) cand titularul a cumulat cel putin 15 puncte de penalizare intr-un an;

7. art. 10 alin. (1) din OG 2/2001 - (1) Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie. art. 17 din OG 2/2001 - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu. art. 16 alin. (1) din OG 2/2001 - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea. art. 31 alin. (1) din OG 2/2001 - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia. art. 32 din OG 2/2001 - (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.

(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.

*Model de plangere impotriva unui proces verbal pentru o oprire neregulamentare*

Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care soferului ii sa intocmit o amenda in lipsa.

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria PR numarul 01234567 din data de 14.10.2004 incheiat de agent principal Scarbus

Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

*In fapt*

Procesul verbal de contraventie este netemeinic si nelegal din

urumatoarele considerente:

*1.* La data la care s-a intamplat fapta care imi este imputata, eu eram

in spital.

Amenda a venit acasa pe numele meu deoarece autovehicolul nr. B?69?AMD, este inregistrat pe numele meu. Nu inteleg de ce politistii care au intocmit procesul-verbal nu au oprit masina si l-au legitimat pe cel care a condus autovehicolul la data respectiva, pentru ca eu nu am condus si amenda s-ar fi aplicat atunci pe loc celui care a facut fapta. Astfel prin modul in care s-a intocmit procesul verbal in cauza nu s-au respectat prevederile legale ale art. 16 alin. 7 din OG 2/2001, care prevede ca la intocmirea procesului-verbal trebuie mentionate obiectiunile contravenientului sub sanctiunea nulitatii absolute, ceea ce nu s-a intamplat.

De asemnea modul cum a fost intocmit procesul-verbal ar fi trebuit sa duca la aparitia unui martor care sa confirme cel mentionate pe procesul-verbal conform art. 19 alin. 1 din OG 2/2001, martor care nu exista.

Pentru motivele expuse mai sus va rog sa anulati procesul-verbal. Rog judecarea in lipsa.

*In drept*

art. 16, art. 19 si art. 31 alin. 1 din OG 2/2001[1]

art. 242 alin. 2 din Codul de procedura civila[2]

*In probatiune*

Inscrisuri

Bucuresti, 28 octombrie 2004

Cu deosebita consideratie,

Victimus,

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001 - "(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea. (2) Abrogat.@ (3) Abrogat.@ (4) Abrogat.@ (5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia. (6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta. (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare.

Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. "

Art. 19 alin. 1 din OG 2/2001: "(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia." art. 31 alin. 1 din OG 2/2001: - " (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia."

2. art. 242 alin. (2) din Codul de procedură civilă: - "Cu toate acestea pricina se judecă dacă reclamantul sau pârâtul au cerut în scris judecarea în lipsă."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal pentru lipsa actelor*

Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care

soferul cere un avertisment

DOMNULE PRESEDINTE

*VICTIMUS*, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria A numarul 1111111 din data de 30.08.2004 incheiat de APP Scarbus

Va rog sa dispuneti schimbarea amenzii in avertisment.

*In fapt*

La data de 30 august 2004 ma deplasam cu autoturismul marca Solenza, cu numarul de inmatriculare B?69?AMD, proprietatea SRL spre aeroportul Bucuresti Otopeni. Conduceam la avion un prieten care pleca intr-o delegatia in Polonia la ora 14:35 (ora de decolare a avionului). Inainte de intersectia sos. Bucuresti-Ploiesti cu str. Aerogarii am fost oprit de catre un politist motociclist, care mi-a cerut actele la control, la ora 13:50. Am prezentat permisul si buletinul, pe care le aveam asupra mea, dar nu aveam actele masinii. Am incercat sa-i explic politistului ca in graba spre aeroport le-am uitat la birou si ca ar fi amabil din partea lui daca ne-ar da drumul mai departe deoarece suntem in criza de timp. Pentru a scapa mai repede, am semnat procesul-verbal fara obiectiuni si am plecat la aeroport.

Consider ca amenda este nedreapta. Am uitat actele masinii pentru ca eram in graba. Cred ca un avertisment era mult mai potrivit.

Am platit deja amenda, dar consider ca nu trebuia sa fiu amendat. Stiu ca politia rutiera lucreaza in ture si ca la ora 14:00 se schimba tura, iar eu am fost oprit la ora 13.50.

Va rog ca, fata de pericolul social al faptei mele, sa preschimbati sanctiunea amenzii in avertisment.

*In drept*

art. 7 alin. 2, art. 21 alin. 3 din OG 2/2001[1], art. 105 din OUG

Va multumesc.

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 7 alin. 2 din OG 2/2001: - "Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa." art. 21 alin. 3 din OG 2/2001: - "Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal."

2. art. 105 din OUG 195/2002: - "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal pentru lipsa actelor* Plangerea prezinta o contestatie impotriva unui proces verbal prin care soferul cere un avertisment, pentru ca a cautat un spitalul

Onorata Instanta

*VICTIMUS*, petent

domiciliat in Satu Mare, Str. Victoriei, nr. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria AX numarul 11111111 incheiat la data de 21.09.2005 de catre un lucrator al politiei ruitere Cluj Napoca

In fapt

La data de 21.09.2005 a trebuit sa o duc pe sotia mea de la Satu Mare la Clinica 3 din Cluj Napoca. Urgenta vizitei a fost dictata de catre problemele de sanatate ale sotiei mele care a suferit de cancer, iar medicul nostru de familie ne-a trimis urgent la Cluj Napoca pentru investigari suplimentare. Am fost trimisi la Cluj pentru ca in Satu Mare nu exista tehnologie medicala avansata care sa depisteze o eventuala revenire a cancerului. O reaparitie a cancerului ar fi dus la o noua operatie a sotiei, careia ii s-a extirpat deja un rinichi. Am pornit cu noaptea in cap pentru a ajunge cat mai repede la Clinica 3. in Cluj pe strada Ferdinand, necunoscand circulatia orasului m-am incadrat gresit pe banda. Cand am realizat incadrarea gresita, am schimbat banda si imediat dupa intersectia am fost oprit de catre un politist care mi-a invederat ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului. Politistul nu a vrut sa asculte si sa treaca in procesul verbal obiectiunile mele, doar mi-a intins procesul verbal pentru semnare.

Obiectiunile mele cu privire la modul cum s-a intocmit procesul verbal si pe care politistul nu le-a trecut distinct in procesul verbal sunt urmatoarele:

- nu am perturbat cu nimic circulatia celorlalte autovehicule

- iar neobservarea schimbarii semaforului s-a datorat preocuparii mele de a ma orienta intr-un oras pe care nu il cunosc fiind disperat de a ajunge printre primii ca pacienti la spital pentru a nu trebuii sa asteptam mult la rand si sa o mai obosesc pe sotie inca o data in plus.

Va rog sa observati ca am savarsit fapta din culpa, nu am trecut intentionat pe rosu. Recunosc ca se poate sa fi gresit deoarece am condus tot drumul cu frica in mine gandindu-ma la ce fel de rezultate vor iesi la spital.

Fata de cel prezentate, ma rog de dumneavoastra sa schimbati sanctiunea dispusa in cadrul procesului verbal din "amenda" in "avertisment" . In baza prevederilor de la art. 242 alin.2 C. proc. civ., va rog sa solutionati cauza in lipsa.

In drept

art. 7 alin. 2 si 3, art. 16 alin. 7, art. 32 din OG 2/2001 si art. 105

din OUG 195/2002

Anexez

- copia procesului verbal de contraventie

- copia biletului de trimitere la Clinica 3 din Cluj Napoca

- copie buletin si copie certificatul de casatorie

Va multumesc,

Victimus

/Note de subsol/

1. 1.art. 7 alin 2 si 3 din OG 2/2001 - ?(2) Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa. (3) Avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.? art. 16 alin. 7 din OG 2/2001: - ?In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.? art. 32 din OG 2/2001: - "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. 2. art.105 din OUG 195/2002: - "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Model de plangere impotriva unui proces verbal, mai multe contraventii*

ONORATA INSTANTA

*Victimus*, contestator

cu domiciliul in Satu Mare, str. Dreptatii, bl. 3, ap. 7

depun prezenta

PLANGERE IMPOTRIVA PROCESULUI-VERBAL DE CONTRAVENTIE seria AX numarul 1111111 incheiat de ag. sef. adj. Scarbus S.P.Rut, din cadrul IPJ Satu Mare Va rog sa dispuneti anularea procesului-verbal.

MOTIVARE

In fapt

La data de 15.09.2005 am primit prin posta un proces-verbal, pe care l-a ridicat de la oficiul postal nr. 7 sora mea. Va rog sa anulati procesul-verbal pentru urmatoarele motive: Nu stiu despre ce este vorba. Procesul verbal este in multe locuri indescifrabil. Am fost amendat pentru ca am incalcat 180 pct. (nu pot sa imi dau seama) plus (+) art. 126 (din nou indescifrabil) din ROUG 195/02. Sunt trecute urmatoarele cifre care nu se intelege ce inseamna: 50 lei noi, 70 lei noi, 50 leuti plus (+) AVANT minus (-) 50 lei. 25 lei plus (+) AVERT. Si mai avem un 25 lei noi (???)

Acest proces verbal este lovit de nulitate, dupa cum urmeaza:

1. Ca loc de intocmire a procesului-verbal este trecuta localitatea Dorobanti. Ca loc al constatarii faptei avem insa DJ (drum judetean) 193 Dorobanti. si de asemenea avem trecut la martor "Trafic pietonal inexistent".

Data la care s-a intocmit amenda este vineri, 12 august 2005, la orele 17. Deci politistul spune ca intr-un sat la doi pasi de Satu Mare, vineri la ora 17, cand oamenii din sat au deja liber la mers pe la vecini si crasma, nu este nimeni pe strada. In realitate, in Dorobanti, nu stau doar oameni care locuiesc in sat si se ocupa cu agricultura. In Dorobanti este un adevarat mini cartier de vile detinute de catre oameni care muncesc in oras si se retrag dupa slujba undeva departe de bloc. Faptul ca politistul nu a trecut un martor in procesul verbal asa cum cere imperativ art. 19 alin. 1 din OG 2/2001 este un motiv de anulare a procesului verbal. incercarea politistului de a acoperi lipsa martorului prin faptul ca "Traficul pietonal este inexistent" acopera doar o parte din problema: de ce nu este martor.

Politistul ar fi putut oricand sa gaseasca un martor oprind una dintre masinile care circula pe strada respectiva, asta ar fi putut sa o faca doar daca el, politistul, care a facut amenda ar fi fost pe strada la ora cand spune ca a descoperite contraventiile.

De fapt, politistul a facut amenda undeva intr-un birou impreuna cu inca vreo douazeci de amenzi in incercarea de a-si face norma. Facand amenda acolo la el in birou, politistul m-a privat si de dreptul meu de a face obiectiuni asa cum prevede art. 16 alin. 7 din OG 2/2001.

2. In procesul-verbal nu se precizeaza care este sanctiunea aplicata pentru fiecare fapta in parte, precum si in baza carui articol de lege sunt amendat, asa cum prevede imperative art. 16 alin. 1 din OG nr. 2/2001. Pentru aceste motive, va rog sa anulati procesul-verbal, deoarece este atat netemeinici, cat si nelegal. Va rog sa solicitati intimatei sa depuna la dosar precizarea razei de jurisdictie a politistului la data de 12.08.2005, intrucat apreciez ca procesul-verbal a fost intocmit de catre un politist "vanator".

In drept

art. 16 alin. 1 si 7, art. 19 si art. 32 din OG nr. 2/2001, art. 105 din

OUG nr. 195/2002

Va multumesc.

Anexez

- copia procesului verbal

- adresa de la oficiul postal nr. 7, Statu Mare de unde s-a ridicat procesul-verbal de contraventie

Victimus

23 septembrie 2005

/Note de subsol/

1. art. 16 din OG 2/2001: - "(1) Procesul-verbal de constatare a

contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea. (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare.

Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal." art. 19 din OG 2/2001: - "Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod."

art. 32 din OG 2/2001: - "Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens. Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia. Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."

2. art.105 din OUG 195/2002: - "Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 88 alin. (1) se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte agentul constatator. Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunile contraventionale complementare administrative."

*Daca va vatamat sau va ajutat politistul*

In cazul in care considerati ca politistul aplica legea complet eronat si cu rea vointa puteti sa va plangeti de politistul in cauza direct la comandantul sau.

Memoriile pot fi depuse si pentru a arata modul exemplar cum s-a comportat politistul.

Cred ca cel mai bine este sa lasati memoriu ca ultima varianta de solutionare a unei probleme. Printr-n memoriu se poate atrage atentia comandantului si despre nerezolvarea unei probleme. Subsemnatul, Victimus, va aduc la cunostinta urmatoarele aspecte privind dificultatile pe care le-am intampinat in relatia cu unii subordonati ai dvs.:

La data de 27.04.2004, in timp ce ma deplasam cu autoturismul de serviciu pe raza municipiului Alexandria, in timp ce ma apropiam de o intersectie, la actionarea franei de serviciu, dupa ce initial aceasta a functionat, pe parcursul franarii am constatat ca nu am presiune in pedala de frana. In consecinta, desi nu rulam cu peste 50 km / ora, am tamponat usor autoturismul aflat in fata mea, oprit la trecerea de pietoni. Constatand ca nu exista victime in urma tamponarii, am anuntat telefonic ofiterul de serviciu despre producerea acestui eveniment. La fata locului s-a deplasat domnul Scarbus, care dupa ce si-a declinat calitatea a inceput constatarea tamponarii. Prima chestiune anormala a fost faptul ca, dupa ce ne-a legitimat, atat pe mine cat si pe celalalt conducator auto implicat in tamponare, subordonatul dumneavoastra mi-a sugerat sa ii platesc celeilalte

persoane implicate o suma de aproximativ 3 sau 4 milioane lei in vederea acoperirii daunelor produse. La observatia mea ca sunt asigurat, prezentandu-i concomitent atat tichetul de asigurare pentru raspundere civila auto obligatorie, cat si tichetul de asigurare casco, domnul subofiter a devenit brusc irascibil si mi-a replicat ca aceasta constatare se poate face in doua moduri, fie usor (daca platesc suma mentionat), fie dificil. Fiind convins ca organele de constatare ale politiei nu sunt indriduite sa negocieze eventualele despagubiri civile avand ca izvor un eveniment rutier, am refuzat plata sumei avansate de domnul Mihailescu, suma care oricum era disproportionat de mare in raport cu avariile produse (bara indoita, aripa infundata). Vazand ca persist in aceasta atitudine, subordonatul dvs ne-a condus pana la o unitate service, unde, dupa o negociere cu operatorul care deservea statia a realizat o asa zisa expertiza a sistemului de franare. Nu cunosc nici identitatea operatorului, a actionariatului statiei service,

cunosc doar locatia acesteia. Ulterior, operatorul statiei mi-a spus ca se teme de dl. Puiu si de colegii acestuia sa apara in fata instantei pentru a arata imprejurarile in care s-a efectuat aceasta expertiza a sistemului de franare, mai ales ca acesta a remarcat ca dupa urma de lichid de frana lasata de autoturism in unitatea service, este putin probabil sa fi circulat cu sistemul de franare defect anterior producerii evenimentului. Evident, in timpul discutiilor purtate in strada, aproape tot lichidul din instalatia de franare s-a scurs pe carosabil. Dupa aceasta, am mers la sediul unitatii de politie, unde, in declaratia intocmita am solicitat efectuarea unei cercetari la fata locului pentru ca, in eventualitatea unei contestatii a masurii dispuse de domnul politist sa pot avea argumente in aparare. Mai exact, am solicitat in scris ca, daca tot s-a realizat o expertiza tehnica, sa se realizeze fotografii ale locului unde s-a produs tamponarea, ale urmelor de franare, ale urmelor de lichid de frana, ale ambelor autoturisme implicate, ceea ce domnul subofiter a refuzat, fara nici o motivatie obiectiva. Precizez ca eu realizasem ITP a autoturismului pe care il conduceam cu doua saptamani anterior producerii acestui eveniment. Va solicit verificarea declaratiilor luate de la mine si de la celalalt conducator auto implicat, declaratii care, in mod normal ar trebui arhivate, daca aceasta activitate a durat aproximativ cinci ore. Deduc, din timpul alocat audierii noastre, ca declaratiile respective erau importante, daca au fost atat de scrupulos intocmite. Initial domnul Mihailescu a intocmit dovezi pentru permisul de conducere si certificatul de inmatriculare ridicate, cu o valabilitate de 15 zile, dupa care enervandu-se, a facut mentiunea ??fara drept de circulatie??. Probabil acesta este modul normal de a reactiona al unui functionar platit din bani publici.

Dupa aceasta, domnul Mihailescu a intocmit p.v. de contraventie M 1234567 / 27.04.2004 in care a consemnat propria varianta de producere a acestui eveniment. In detaliu, acesta a refuzat sa ma lase sa fac mentiuni in cuprinsul documentului afirmand ca am avut libertatea sa ma exprim in cadrul declaratiei olografe sus mentionate.

Am formulat contestatie la procesul verbal de contraventie mentionat si a masurilor dispuse de reprezentantul IPJ Teleorman. In cursul judecatii fondului, pe parcursul a 5 termene de judecata IPJ Teleorman nu a fost reprezentat de jurist, nefiind depuse nici note scrise de sedinta. Nu pot decat sa banuiesc ca juristul unitatii dumneavoastra are activitati mai importante de facut decat sa va reprezinte in litigii. Nici macar o nota scrisa nu a fost depusa in acest dosar. La solicitarea mea facuta in cursul judecatii, ca IPJ sa mentioneze identitatea operatorului statiei service in vederea audierii acestuia ca martor si sa puna la dispozitia instantei declaratiile luate imediat dupa momentul evenimentului, in incheierile de sedinta s-a mentionat ca ?? IPJ Teleorman nu a raspuns solicitarilor instantei??. Probabil tot din cauza faptului ca juristul este foarte ocupat?

Dupa judecarea recursului, hotararea privind respingerea plangerii formulate de subsemnatul impotriva p.v. de contraventie a ramas definitiva si irevocabila. Pana in acel moment, respectiv data de 30.09.2004, reprezentantii dvs. au prelungit lunar dovada pentru permis,

respectiv certificat de inmatriculare, in baza adeverintelor emise de instanta, pe care le depuneam la Serviciul Politiei Rutiere al IPJ

Teleorman. In intervalul 30.09.2004 ? 1.01.2005 nu am condus autovehicule de drumuri publice, tocmai pentru ca in efectul hotararii mentionate nu aveam acest drept si implicit, nu puteam sa mai prelungesc valabilitatea dovezilor. La data de 13.01.2005, m-am prezentat la S.P.R. al IPJ Teleorman pentru a-mi ridica permisul de conducere. Intre timp, toate documentele de identitate mi-au fost sustrase, inclusiv dovada in temeiul careia circulam. Dupa o discutie purtata cu dl comisar, acesta mi-a spus ca din punctul de vedere al IPJ, permisul este in litigiu

deoarece nu a fost primita copia dupa dispozitivul hotararilor din instanta. De asemenea, acesta mi-a pus in vedere ca pentru a-mi recupera permisul de conducere (care era singurul document cu fotografie pe care il detineam, in temeiul caruia imi putea fi eliberat un nou act de identitate), trebuie sa ma prezint la SPR al IPJ Teleorman cu o copie a hotararii din recurs si o declaratie notariala privind imprejurarile disparitiei dovezii. Desi nu cred ca eu ar trebui sa port corespondenta dintre IPJ si instante, ci sunt convins ca aveti lucrator specializat in acest domeniu, la data de 16 mai 2005 am revenit in Alexandria pentru depunerea documentelor solicitate. Dupa ce initial mi s-a spus ca permisul a fost trimis la IPJ Neamt, peste aproximativ doua ore am fost anuntat ca a fost gasit, dar ca perioada de suspendare intra in vigoare din ziua imediat urmatoare, respectiv 17.05.2005. Desi toate argumentele de mai sus le-am expus domnului Nita, acesta a insistat ca va face aceasta propunere de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Sa inteleg ca daca eu nu m-as fi deplasat din Piatra Neamt, pentru a purta corespondenta dintre instantele locale si IPJ Teleorman, si in momentul de fata aveam dreptul de a circula de

drumurile publice. ??!?! Sau cand ar fi luat act subordonatii dvs. despre continutul hotararilor judecatoresti in care IPJ Teleorman este

mentionat ca "parte reclamata" ori "intimat"?? Pe de alta parte, conform dispozitiilor OG nr. 2 / 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, art. 13, alin1., ??aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Pe cale de consecinta, potrivit dreptului comun, sanctiunile complementare urmeaza regimul sanctiunilor principale. Suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumuri publice, conform art. 88, alin. 1, lit.c, din OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice are caracter de sanctiune contraventionala complementara, in raport cu amenda contraventionala, care, potrivit art. 5, alin. 2 lit. ??b?? are caracter de sanctiune contraventionala principala. In acest caz, va rog sa constatati ca daca reprezentantii IPJ, din varii motive pe care le veti discerne in urma propriilor

verificari, nu au luat act de hotararea din recurs si nu au aplicat pedeapsa complementara a suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, la data de 16 mai 2005 se implinise deja termenul de prescriptie privind aplicarea sanctiunii complementare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. In acelasi sens, art. 37 din OG 2 / 2001 prevede ?? - Procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art. 31, precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate. ?? In nici un caz nu se prevede obligativitatea recurentului de a instinta intimatul despre solutia adoptata de instanta, pentru ca acesta din urma sa poate aplica sanctiunea complementara, asa cum incearca sa ma convinga domnul comisar Nita argumentand detinerea in continuare a permisului de conducere al carui titular sunt, argumentand ca era de datoria mea sa le fac cunoscuta solutia instantei Probabil ca repetata referire la juristul unitatii de politie pe care o conduceti v-a parut, pe buna dreptate, tendentioasa. Totusi, daca acesta isi indeplinirea atributiile de serviciu in acest caz, in momentul de fata nu eram in situatia de a fi trimis, tot la modul tendentios consider, de catre domnul comisar Nita, sa il intreb pe domnul jurist in cauza care sunt motivele pentru care nu a participat la nici un termen si nu a intrat in posesia solutiei Tribunalului Teleorman. Faptul ca trei luni de la data ramanerii definitive a hotararii privind plangerea contraventionala nu am mai condus poate fi constatat prin aceea ca, in aceasta perioada, dovada pe care o detineam nu a mai fost prelungita sub aspectul valabilitatii. Fata de cele expuse mai sus, in temeiul dreptului la petitionare prevazut de Constitutia Romaniei, va rog urmatoarele :

- sa dispuneti verificari privitoare la acest caz si la calitatea lucrarilor efectuate in legatura cu acesta de catre subordonatii dvs

- sa binevoiti a lua act, in calitate de reprezentant al IPJ Teleorman de implinirea termenului de prescriptie privind masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice si in acest caz, sa dispuneti cu privire la restituirea permisului de conducere al carui detinator sunt sau la emiterea unei noi dovezi in baza careia sa pot circula

- sa luati act ca in ipoteza in care, nu veti binevoi sa constatati implinirea acestui termen, iar ulterior, o instanta va constata acest fapt, actiunile si inactiunile lucratorilor dvs implicati in aceasta cauza si in legatura cu ea, datorita carora imi este restrans dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice si dreptul la libera circulatie, sunt pasibili de a raspunde penal pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

- sa imi faceti cunoscute identitatea persoanei care ocupa pozitia de jurist a IPJ Teleorman si a continutului Fisei Postului de jurist al IPJ Teleorman ori a documentului care reglementeaza atributiile de serviciu ale acestei functii, in virtutea dreptului de acces la informatiile publice prevazut in Legea 544 / 2001, sau sa motivati o eventuala imposibilitate legala sau de alta natura de a-mi comunica aceste date.

- sa imi comunicati rezultatul verificarilor efectuate de dvs, precum si datele solicitate mai sus, la adresa de domiciliu, in termenul legal de solutionare a petitiilor, intrucat imi sunt necesare pentru eventuala pretindere in instanta de daune interese pentru prejudiciile provocate de subordonatii dvs.

- sa ma notificati in ipoteza in care totusi se va aplica pedeapsa complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe drumurile publice, cu referire expresa la data la care incepe sa produca efecte aceasta masura si data la care inceteaza aceste efecte, deoarece in momentul de fata, ambiguitatea pozitiilor exprimate de subordonatii dvs. ma face sa nu cunosc exact daca beneficiez sau nu de dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice in perioada curenta (in plus, nici in procesul verbal de contraventie intocmit in conditiile aratate nu se fac referiri la aceasta pedeapsa). Va multumesc anticipat pentru solicitudine.

Cu stima,

Victimus

Domnului Comandant al DGPMB - Brigada de Politie Rutiera

VICTIMUS, contestator

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

legitimat cu actul de identitate seria AB, nr. 142142, eliberat de

sectia 18

depun prezentul

MEMORIU

impotriva agentului Scarbus, cel care a instrumentat dosarul de tamponare ca urmare a accidentului din data de 11.04.2005 cand am fost acrosat de un autovehicul care circula pe contrasens.

*EXPUNERE*

Prezentarea accidentului

Conducand autoturismul marca Dacia Supernova cu numarul de inmatriculare B-69-AMD, apartinand SC COMPANY SRL, la data de 11.04.2005, orele 16 am ajuns la capatul str. Justitiei. Deoarece aveam in fata indicatoarele de "obligatoriu la dreapta" si "cedeaza trecerea", am semnalizat la dreapta si m-am incadrat cat mai aproape de partea dreapta a strazii. Dupa ce m-am asigurat ca nu este nici un pericol, respectand indicatorul

"cedeaza trecerea", am intrat in intersectie facand dreapta, conform obligatiei prevazuta de indicatorul "obligatoriu la dreapta". In acel moment am fost acrosat de catre autovehicolul marca Opel Vectra, model nou, cu numar de inmatriculare B-68-ABC. In momentul acrsosajului B-68-ABC se afla pe contrasens, depasind coloana formata la semafor in directia lui de drum. In coloana de la semafor se afla si un tramvai care cred ca era cu usile deschise, deoarece din directia de drum din care venea B-68-ABC este amplasata o statia pentru tramvai fara refugiu.

Impreuna cu soferul Opelului am plecat la Politia din C. P. unde am fost testati cu alcoolmetru, ambele rezultate au fost negative, nici unul dintre noi nu a consumat alcool inainte de accident. De asemenea am prezentat toate actele in original, adica permisul, buletinul, certificatul de inmatriculare a masinii si asigurarea obligatorie pentru masina.

Evenimentele de la sediul politiei Dupa aceea un politist, agentul Scabrus2, ne-a inspectat masinile si a constatat avariile. Am intrat din nou in sediu si ne-am prezentat in fata agentului Scarbus care ne-a chemat direct la el. Ne-au fost cerute actele in original si declaratiile. Le-am scos pe masa iar agentul Scarbus a studiat actele si cele doua declaratii si i-a transmis celuilalt sofer, cel care m-a lovit circuland pe contrasens, sa faca copii dupa buletin, permis, talon si asigurarea obligatorie, copii de care o sa am eu nevoie la reparatia masinii. Soferul autovehiculului B-68-ABC, cel care conducea pe contrasens si ma acrosat, nu a avut acesta asigurare obligatorie la el, drept pentru care domnul politist a ?suspendat" intalnirea zicand ca ar fi mai bine sa venim joi (adica pe 14.04.2005) ca sa fie tot tura dumnealui si sa rezolve el problema ca-i mai bine asa. Am impresia ca soferul B-68-ABC, locuieste la doi pasi de Candiano Popesc, putea sa mearga si sa vina inapoi cu copia de pe asigurare in zece minute. Am intrebat daca pot circula in acest interval cu autoturismul si

agentul mi-a raspuns ca nu e nici o problema, iar daca ma opreste cineva sa-i arat declaratia (in original) pe care o am la mine si problema e rezolvata. La prima intalnire de la C. P. a fost si o discutie in trei intre mine cel care m-a lovit si agentul Scarbus in urma careia vinovatul stabilit a fost soferul B-68-ABC, care dealtfel a si-a si recunoscut vina. De comun acord cu soferul vinovat am stabilit sa venim joi la ora 16.00. Ni s-au cerut din nou actele si declaratiile in original. Din acel moment, agentul Scarbus a intors situatia, acuzandu-ma ca eu as fi singurul vinovat de accident. Dupa care am fost ?invitati" de catre agent intr-un birou separat unde a continuat cu acuzatiile. Solutia oferita, printre tunete si fulgere, "pentru binele tuturor" ar fi sa schimbam declaratiile. Adica sa comitem fals in declaratii fapta descrisa si incriminata de catre art. 474 din Codul Penal. Astfel declartia mea ar fi trebuit sa arate in modul urmator: ca eu as fi lovit Opelul Vectra, incercand sa evit o groapa, in momentul in care Opelul era parcat. In caz contrar voi fi amendat cu o amenda mare (nu a precizat nici suma si nici articolul care m-ar incrimina in acest caz),

si va suspenda permisul de conducere pe 90 de zile. Cum o sa fie parcat Opelul pe contrasens, pe linia de tramvai (de pe contrasens!)?????? Orice incercare din partea mea de a-l intreba daca s-a schimbat legea de luni pina joi, ce l-a determinat sa schimbe aceste acuzatii in timp ce la intilnirea precedenta decizia dumnealui a fost alta sau incercarea de a argumenta pe articole apararea mea au ramas fara succes, agentul replicand pe un ton nervos si iritat ca " legea este numai in mana lui, si va face cum zice el, iar daca nu-mi convine pot sa ma duc si la Haga sa contest!!!". Am ramas socat de schimbarea care s-a produs si simtindu-ma sub presiune, intimidat puternic de catre acesta am dorit doar sa ies de acolo. Agentul Scarbus ne-a anuntat ca mai este de serviciu duminica de dimineata pina seara si recomandarea lui prietenoasa e sa venim atunci. In tot acest timp pina la intilnirea de duminica am discutat cu o multime de persoane, mai mult sau mai putin de "specialitate" si toti si-au exprimat parerea ca asa ceva nu e posibil, nici ca acuzatii si nici ca comportament al respectivului agent. Toti prietenii m-au sfatuit sa nu ma mai prezint la agent singur ci impreuna cu cineva care sa ma sustina moral si poate si sa-mi fie martor al presiunilor, intimidarii si instigarilor la care sunt supus. Un alt sfat de la prietenii mei a fost sa nu mai circul cu autovehicolul pina la eliberarea dovezii de reparatie. Urmind aceste sfaturi si intrucit mi-a fost frica sa mai circul cu masina am rugat un prieten, in persoana d-lui Prietenus, sa ma transporte si sa ma insoteasca la Politie. In data de 16.04.2005 in jurul orei 10.30, dimineata, am revenit la biroul de politie mai sus mentionat impreuna cu conducatorul auto implicat in accident precum si cu prietenul meu. Am intrebat de agentul Scarbus care "s-a ocupat de noi" (a intrebat soferul Opelului care ma accidentat, intrucit eu nu stiam nici la cea de-a treia intalnire cum il cheama) si am aflat ca e plecat.

Dupa ce am asteptat aprox. 45 de minute am reusit sa luam legatura cu agentul Scarbus (folosind telefoanele nostre mobile) si am aflat ca vine repede asa ca am continuat sa asteptam. Nu intelegem de ce a trebuit sa asteptam un anumit agent pentru a incheia procesul verbal cind celalalt agent din birou era liber, deoarece nu mai astepta nimeni la ora respectiva. In aproximativ 10 minute agentul a sosit cu un autoturism Dacia, fara insemnele Politiei. Am intrat in birou. Soferul B-68-ABC a deschis discutia prin a-i aduce la cunostinta agentului ca hotarirea mea este de a nu-mi schimba declaratia si ca am venit cu un prieten in calitate de martor. In acel moment agentul, plin de furie, (s-a inrosit puternic la fata) a tipat puternic catre prietenul meu ?Iesi afara!" de mai multe ori. Aceste lucruri s-au petrecut inainte ca prietenul meu sa poata macar sa se prezinte, sa precizeze in ce calitate ma insoteste acolo si sa-i ceara permisiunea (intr-un mod cit se poate de civilizat) sa asiste la discutie, (sau macar sa fie intrebat de agent aceste lucruri). Am incercat atit eu cit si prietenul meu sa-i explicam ca prezenta lui acolo se datoreaza faptului ca m-am simtit amenintat, intimidat si instigat la fals in declaratii si dorim sa-i cerem permisiunea sa asiste la discutie. Nu am avut nici un succes, agentul strigind mai tare decit noi si fara sa ne asculte ca ? El nu sta de vorba decit cu soferii si cu eventualii martori ai accidentului" intercalat cu ?Iesi afara" si ?Iesiti afara amindoi"!.

Vazind ca nu se poate discuta in conditii civilizate, i-am adus la cunostinta ca vom trimite prin posta declaratia privind accidentul catre comandantul unitatii. Am iesit si am plecat spre casa. Peste aproximativ 10-15 minute, am fost sunati de catre soferul B-68-ABC care ne-a spus sa ne intoarcem, sa rezolvam problema si sa-l scuzam pe domnul politist ca s-a enervat. Am considerat ca putem trece peste incident (ca e omeneste poate sa se mai greseasca etc.) si ne-am intors din nou la birou cu gindul ca vom rezolva in sfirsit problema (speram noi cu calm).

Dintr-o data prietenul meu a fost acceptat de politist fara macar sa fie intrebat cine este sau de ce se afla acolo, insa de cum am intrat am simtit din nou acea stare de tensiune precum si atitudinea de intimidare deoarece prietenului meu i s-a atras atentia pe un ton cit se poate de neprietenos ca "daca scoate un singur cuvint ... zboara afara imediat".

Am intrebat agentul ce schimbari au mai intervenit de joi pina astazi (fiind pregatit la orice reactie din partea acestuia). Dl agent iar s-a enervat, iar a inceput sa tipe din nou ca "legea e una singura si ca e in mina lui". Discutia a degenerat, agentul enervindu-se din ce in ce mai tare, astfel ca ne-am ridicat sa plecam si i-am adus din nou la cunostinta voi trimite declaratia prin posta. Am plecat spre casa. In jurul orei 13.30, am primit un telefon acasa de la agent (i-am recunoscut vocea) care s-a recomandat ca fiind "agentul de la biroul de tamponari" (fara nume, fara functie, fara nici un fel de date de identificare) care m-a amenintat ca daca nu ma prezint "astazi" cu declaratia la politie sa incheie procesul verbal, va incheia acest proces verbal in lipsa deoarece nu am raspuns invitatiei dumnealui. I-am raspuns ca nu ma poate acuza de asa ceva intrucit am fost la politie numai astazi de doua ori in acel birou (si in total de patru ori), si am venit chiar si cu martori care sa infirme afirmatia dumnealui! Mi-a inchis telefonul in nas!.

Timp de citeva ore nu am mai reusit sa dau de prietenul meu sa-l rog sa vina cu mine din nou la biroul de politie. Era necesar sa il am ca martor in continuare (tinind cont de comportamentul politistului) si in acelasi timp mi-a facut un serviciu personal, deoarece eu nu mai puteam utiliza autoturismul implicat in incident pentru ca nu aveam nici la acea data autorizatia de reparatie cu care sa pot circula legal.

Am reusit in jurul orelor 17 sa ajungem din nou la birou cu speranta ca agentul va fi mai calm si vom rezolva problema. De cum am intrat mi s-a cerut declaratia, cu mentiunea "ca mai aducem ceva completari" la ea. Am insistat asupra faptului ca nu imi voi modifica declaratia. Mi s-a zis ca nu e nici o problema, ca vor fi doar "completari" si ca nu se modifica declaratia initiala. A inceput efectiv sa-mi dicteze neadevaruri (cuvint cu cuvint). Moment in care am refuzat sa mai scriu.

Agentul Scarbus a urlat pe un ton taios " tu ia si scrie(!!!!) si o sa vezi la sfarsit!".

Am refuzat din acel moment sa mai modific in orice fel declaratia si am precizat ca daca se doresc completari o voi face intr-o declaratie distincta cu data de astazi. Agentul Scarbus nu a fost de acord cu acest lucru, enervindu-se si incepind din nou sa tipe la prietenul meu "Iesi afara!" pentru faptul ca tinea cu mine in a nu mai completa declaratia initiala. Vazind ca agentul s-a enervat din nou, i-am cerut declaratia si i-am adus din nou la cunostinta ca se va trimite prin posta, asa cum am mai precizat ca intentionez, si ca o sa merg in audienta la comandant. Dl agent a refuzat, mi-a smuls declaratia din mana, dar am recuperat-o, tinand cont ca era singura proba a mea ca m-am prezentat in termenul legal sa declar incidentul. Ambii agenti au incercat sa ne impiedice in mod fizic iesirea din birou. Dupa aproximativ 1 minut, timp in care prietenul meu a incercat sa le explice ca nu e etic ceea ce fac dumnealor, si sa-i intrebe de ce nu ne lasa sa plecam, de ce trag de el... ne-au lasat sa plecam. Am plecat foarte speriati!Acestea au fost faptele, desprinse dintr-un film de groaza, pe care le-am trait intr-o Sectie de Politie apartinand unor structuri ce trebuiesc integrate in structurile Uniunii Europene, dintr-o Capitala ce se vrea a fi Capitala Europeana. Drept pentru care am considerat ca o obligatie civica sa va aduc la cunostinta aceste fapte.

Totodata, solicit eliberarea autorizatiei de reparatie pentru autoturismul B-69-AMD, apartinand SC COMPANY SRL, intr-un timp cat mai scurt posibil, in vederea minimizarii pierderilor financiare provocate de imposibilitatea utilizarii autoturismului de catre aceasta societate.

Menionez ca agentul nu s-a prezentat nici o data cu numele gradul si functia lui. Pe timpul discutiilor de la Politie, soferul Opelului cu numar de inmatriculare B-68-ABC (cel care ma acrosat), ii se adresa agentului plin de prietenie, cu "Nicu" iar agentul il intreba de viata pe sofer folosindu-se de apelativul "Costel". Am intrebat ce legatura este intre ei si mi-au spus ca sunt fosti colegi, dar n-au vrut sa specifice unde.

In esenta comportamentul agentului Scarbus a fost neprofesional si lipsit de etica. Avand in vedere ca cel care m-a acrosat i-a fost coleg ar fi trebuit sa dea dovada de coloana vertebrala si sa ne dea cazul unui alt agent. Dar nu, agentul Scarbus vrea sa ma scoata pe mine vinovat indiferent de cost. Nu conteaza ca cel care m-a lovit era p contrasens in depasirea coloanei oprite la semafor, pe linia de tramvai.

Fata de cele mai sus mentionate va rog sa dispuneti in functie de convingerea dumneavostra. Cu deosebita consideratie,

Vicimus

Bucuresti, 26.04.2005

Anexez acestei declaratii si urmatoarele acte:

- copie dupa actele personale si ale autoturismului implicat in accident (carte de identitate, permis auto, talon si asigurarea RCA ale autoturismului)

- declaratie cu privire la accident, schita, original

- documetul de la alcoolmetru

/*Note pentru instanta*/ <note_pentru_instanta.php>

Notele pentru instanta sunt acte care va ajuta sa dregeti o plangere in care ati uitat sa mentionati anumite chestiuni.

Prin "Note" atrageti atentia instantei asupra chestiunilor de nulitate sau sa raspundeti intampinarii pe care o depune la dosarul instantei politia rutiera.

Cand intocmiti "Note" este bine sa aveti si plangerea la indemana pentru a va colera cele doua instrumente pentru a anula procesul verbal in cauza.

Daca doriti un model personalizat, special pentru situatia dumneavoastra, va rog sa ma contactati pe e-mail dan@amenda.ro sau pe mobil 0745.760.411

# *Note de aparare, raspuns la intampinare*

<note_de_aparare_raspuns_intampinare.php>

# *Note de aparare, opozitie fata de judecator*

<note_de_aparare_raspuns_judecator.php>

# *Note de precizare, detector radar * <note_de_aparare_detector_radar.php>

# *Note de sedinta, oprire neregulamentara *

<note_de_aparare_oprire_neregulamentare.php>

# *Note de sedinta, invocarea unui motiv de nulitate *

<note_de_aparare_prezentare_motiv_nulitate.php>

# *Note de aparare, netemeinicia procesului verbal *

<note_de_aparare_motive_de_nulitate_a_procesului_verbal.php>

# *Note de aparare, raspuns la intampinare 2*

<note_de_aparare_raspuns_intampinare_2.php>

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

in contradictoriu cu

*DGPMB - Brigada de Politie Rutiera*

depun prezentele

NOTE DE APARARE prin care raspund exceptiei de tardividate invocate de catre Brigada de Politie Rutiera

*MOTIVE*

Intampinarea DGPMB - Brigada de Politie Rutiera a ridicat exceptia tardividatii deoarece considera in mod eronat ca nu am depus plangerea in termen de 15 zile decand am aflat de existenta procesului-verbal. Astfel procesul-verbal a fost intocmit in data de 07 iulie 2004 si a ajuns acasa la mine in data de 18 august 2004. *Procesul-verbal mi-a fost comunicat cu mult peste o luna dupa ce a fost intocmit.* In momentul in care procesul-verbal a fost primit de catre parintii mei, eu ma aflam la Bucuresti, cu studiul pentru lucrarea de licenta.

Procesul-verbal mi-a fost trimis de parintii mei pe fax la data de 25 august 2004.

Am depus la posta plangerea in data de 01 septembrie 2004 la 13 zile de la data de 18 august 2004 si la 6 zile de la data in care am primit pe fax procesul-verbal.

Consider ca *intimata* nu a facut dovada ca am aflat despre continutul procesului-verbal inainte de data de 15 august 2004, si cred ca doar *din viclenie a ridicat aceasta exceptie.*

Faptul ca nu am fost prezent la intocmirea procesului-verbal este o mare nelegalitate deoarece am fost privat de dreptul meu de a fac obiectiuni. Legiutorul prevede express ca, incalcarea acestui drept duce la anularea actului intocmit abuziv.

Pe langa motivele deja subliniate, invederez si urmatorul aspect, care, el singur, atrage *nulitatea procesului-verbal de contraventie*: organul constatator a stabilit o amenda contraventionala in suma totala, fara sa indice sanctiunea corespunzatoare aplicata pentru fiecare din contraventiile retinute in sarcina mea. In esenta va rog:

- sa respingeti exceptia invocata de intimata

- sa constatati ca prescrisa executarea sanctiunii contraventionale

- sa constatati nulitatea procesului-verbal deoarece este netemeinic si nelegal

*In drept*

art. 10 alin. 1, art. 14 si art. 16 alin. 7 din OG 2/2001 [1]

Cu stima,

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 10 alin. (1) din OG 2/2001 - Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie. art. 14 din OG 2/2001 - "Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii." art. 16 alin. (7) din OG 2/2001 - "In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal."

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7 in contradictoriu cu

*DGPMB - Brigada de Politie Rutiera* depun prezentele

NOTE DE APARARE

Prin care va prezint informatiile cunoscute de catre mine si solicitate de dumneavoastra la termenul din 15 noiembrie 2004 cu privire la oficiul postal de unde au ridicat parintii mei scrisoarea recomandata care continea procesul-verbal de constatare a contraventiei seria A numarul 1111111, in sensul de a face o adresa cu privire la data la care a fost ridicat plicul cu amenda. *Va informez ca parintii mei au ridicat plicul cu procesul-verbal de la Oficiul Postal nr. 7 din Satu Mare.* Dar adresa ceruta de catre dumneavoastra este complet irelevanta din

urmatoarele motive:

1. La termenul din data de 4 octombrie 2004, primul termen de judecata, m-ati intrebat care sunt probele mele. V-am invederat instantei ca probele pe care imi fundamentez plangerea sunt inscrisurile de la dosar si legea. Apreciind ca dezbaterile pe fond sau incheiat ati pus in vedere intimatei DGPMB - Brigada de Politie Rutiera sa faca dovada datei la care s-a comunicat procesul-verbal pentru a se putea pronunta si pe ultima problema ramasa de dezbatut, exceptia de tardivitate invocata de catre aceasta. M-am opus, aratand ca politia a avut timp destul sa depuna la dosar dovada datei comunicarii procesului-verbal de contraventie, dar dumneavoastra ati decis sa amanati judecarea cauzei, pentru ca politia sa poata face dovada ca procesul-verbal a fost comunicat, astfel incat sa mi se respinga plangerea ca tardiva.

2. Pana la termenul din data de 15 noiembrie 2004 intimata DGPMB - Brigada de Politie Rutiera nu a facut dovada comunicarii procesului-verbal. In loc sa isi indeplineasca obligatia legala, asa dupa cum dealtfel i s-a pus in vedere de catre instanta, DGPMB a facut o adresa catre dumneavoastra prin care v-a comunicat faptul ca procesul-verbal in cauza a iesit din unitatea de politie la data de 26 iulie 2004, cu directia Victimus. Bineinteles ca AFIRMATIA NU ESTE O PROBA in proces.

Desi v-am invederat ca nu are nici o relevanta juridica adresa DGPMB, pentru ca ea trebuia sa faca dovada ca mi s-a adus la cunostinta continutul procesului-verbal inainte de data de 26 august 2004, ati incercat sa ma "ajutati" intrebandu-ma daca doresc repunerea in termen a plangerii, ca si cum depasirea termenului ar fi fost un lucru de la sine inteles. In realitate, nu este nevoie de repunerea in termen, pentru ca eu am depus plangerea in termenul de 15 zile stipulat de lege. Mi-ati cerut sa fac *eu* dovada cand am primit procesul-verbal si sa comunic oficiul postal de unde au ridicat parintii mei plicul cu amenda, ceea ce am si facut, din respect pentru dumneavoastra. Precizez ca eu consider aceasta solicitare ca fiind nelegala. Mai mult, nu mi se pare nici macar moral sa imi cereti mie sa produc probe in favoarea adversarului in proces. Desigur, adversarul este Politia, dar eu tocmai de aceea am apelat la ajutorul justitiei, pentru a ma apara de ilegalitatea la care am fost supus. Sunt mahnit de solicitarea ca eu sa fac probe in sustinerea pozitiei partii adverse. In esenta sublinez ca noua adresa pe care doriti sa o trimiteti catre Oficiul Postal nr. 7 nu este in limitele legii. Inteleg ca judecatorul trebuie sa afle adevarul, dar principiul aflarii adevarului nu trebuie sa se afle mai presus de principiul disponibilitatii partilor si cu atat mai putin deasupra reglementarilor legale cu privire la sarcina probei. In final mentionez, in respectul adevarului, ca plangerea mea a fost facuta in termenul prevazut de lege. Cu deosebita consideratie,

Victimus

Bucuresti, 16 noiembrie 2004

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, recurent

cu domiciliul in judetul Prohova, localitatea Ploiesti, str. Dreptatii,

nr. 3, ap. 7

in contradictoriu cu

*IPJ Ilfov*

depun prezentele

NOTE DE PRECIZARE prin care invederez instatei si alte aspecte care arata ca procesul-verbal seria PR numarul 0123456 din data de 27.05.2004 incheiat de ag. Scarbus este netemeinic si nelegal.

*MOTIVARE *

1. Procesul verbal nu prezinta toate datele necesare care ar putea servi la stabilirea gravitatii faptei. Nu se precizeaza unde ar fi putut fi "ascuns" detectorul de radare, de asemenea nu se precizeaza care a fost metoda prin care agentul de circulatie a "descoperit" ca am instalat in masina un detector de radare.

2. Intampinarea politiei mentioneaza ca ma fac vinovat de detinerea in autovehicul a unui *"aparat tehnic de detectare a masurarii vitezei de circulatie"*. Asta insemna ca orice aparat electric care este bruiat de catre o unda radar este un mijloc tehnic de detectare a masurarii vitezei de circulatie.

3. Tot prin intampinare politia recunoaste ca desi mi-a controlat masina nu a gasit *"mijlocul tehnic de detectare a masurarii vitezei de circulatie"*. Deci politistul care a intocmit procesul-verbal o fi avut el motivele lui sa creada in continuare in vinovatia mea.

4. Pentru a-mi recupera certificatul de inmatriculare a masinii am fost la politie chiar a doua zi, sa ma interesez cum se poate indrepta greseala facuta de agentul constatator. Mi s-a spus ca pentru a primi inapoi certificatul de inmatriculare trebuie sa platesc amenda si sa vin sa predau detectorul. Deci ca sa predau un detector ar trebui sa ma duc sa cumpar unu, pe care sa-l predau si sa platesc amenda. Singura cale de a rezolva aceasta greseala din partea agentului constatator a fost sa fac plangere impotriva procesului-verbal.

5. Cand am semnat procesul-verbal nu era nici o alta persoana in jur, nici macar cand am intocmit plangerea nu am observat ca pe procesul-verbal sunt trecute datele unei persoane. Va rog sa imi faceti dreptate.

Victimus

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*,

petent in contradictoriu cu

* DGPMB - Brigada de Politie Rutiera*

depun prezentele

NOTE DE SEDINTA

prin care solicit

- *constatarea nulitatii relative a procesului-verbal seria PR numarul 0123456 din data de 18.07.2004

- admiterea de probe: inscrisurile de la dosar si martori conform listei *

*SUSTINERE*

Asa dupa cum am aratat in cuprinsul plangerii, procesul-verbal de contraventie seria PR nr. 0123456 din data de 18.06.2004 este netemeinic si nelegal. Scopul acestui proces nu este de ma eschiva, eu doresc sa anulez acest proces-verbal deoarece ma consider lezat ca simplul cetatean sa fie la mila unui politist. Nu am oprit in intersectie, am oprit in fata Facultatii lucru pe care il voi dovedi cu martori. In privinta procesului-verbal va rog sa observati gravele probleme legale pe care le ridica:

- *nu este individualizata contraventia*; nu se prezinta pericolul social al presupusei fapte;

- *nu se precizeaza cum si/sau unde am oprit in intersectie*, daca am avut luminile de avarie, de pe ce drum am intrat in intersectie;

- *politistul nu a vrut sa noteze pe procesul verbal datele sotiei si a profesorului* pe care i-am lasat in fata Facultatii de Biologie, motivul invocat a fost ca si asa am spus mai mult decat am voie;

Pe de alta parte nu stiu care este amenda aplicata de catre politist, pentru ca *procesul-verbal nu cuprinde amenda aplicata, ci doar limitele amenzii*, ceea ce nu mi se pare legal pentru un proces-verbal prin care se aplica o amenda!

*In drept*

art. 16 alin. 1 si 7 si art. 21 din OG 2/2001[1]

Bucuresti, 12 noiembrie 2004

Cu deosebita consideratie,

Victimus

/Note de subsol/

1. art. 16 alin.1 din OG 2/2001: "(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea." art. 16 alin.7 din OG 2/2001: "(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal." art. 21 din OG 2/2001: "(1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea. (2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. in acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal. (3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal."

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

in contradictoriu cu

*IPJ SALAJ*

depun prezentele

NOTE DE SEDINTA

prin care solicit

- constatarea nulitatii relative a procesului-verbal de contraventie seria C numarul 1111111 din data de 11.02.2004 incheiat de ag. sef. adj. Scarbus din Zalau, judetul Salaj

*SUSTINERE*

Asa dupa cum am aratat in cuprinsul plangerii, procesul-verbal de contraventie seria C numarul 1111111 din data de 11.02.2004 incheiat de ag. sef. adj. Scarbus este lovit de nulitate.

Pe langa motivele deja subliniate, invederez si urmatorul aspect, care, el singur, atrage nulitatea procesului-verbal de contraventie.

Organul constatator a stabilit o amenda contraventionala in suma totala, fara sa indice sanctiunea corespunzatoare aplicata pentru fiecare din contraventiile retinute in sarcina mea.

Astfel organul constatator nu respecta prevederile imperative de la art. 10 alin. 1 din OG 2/2001 care prevede ca, daca o persoana a savarsit mai multe contraventii, sanctiunea corespunzatoare se aplica distinct pentru fiecare contraventie.

Anexez o copie a procesului-verbal de contraventie. Este evident ca nu exista nici o delimitare intre amenda pentru lipsa actelor si cea pentru depasirea de viteza.

Va multumesc si am convingerea ca imi veti da o hotarare legala si dreapta.

Cu deosebita consideratie,

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

in contradictoriu cu

*DGPMB - Brigada de Politie Rutiera*

depun prezentele

NOTE DE APARARE prin care invederez instatei si alte aspecte care arata ca procesul-verbal seria PR numarul 1234567 din data de 30.08.2004 incheiat de APP Scarbus este netemeinic

*MOTIVE*

Intampinarea IPJ Bucuresti prezinta o noua situatie de fapt in comparatie cu procesul-verbal.

Astfel politia subliniaza netemeinicia procesului-verbal indicand ca am condus fara a avea asupra mea permisul de conducere, ori in procesul-verbal este mentionat atat lipsa permisului cat si a certificatului.

Actele depuse la dosar pot fi oricand verificate prin adrese la Directia de Taxe si Impozite si la Comandamentul Aeroportului Otopeni. Binevoiesc a crede ca in virtutea noilor informatii veti nadajdui sa-mi admiteti plangerea, in sensul sa acordati avertisment.

Va multumesc,

Victmus

DOMNULE PRESEDINTE

*Victimus*, petent

cu domiciliul in Bucuresti, sector 3, str. Dreptatii 3, ap. 7

in contradictoriu cu

*DGPMB - Brigada de Politie Rutiera*

depun prezentele

NOTE DE APARARE prin care invederez instatei si alte aspecte care arata ca procesul-verbal seria AU numarul 1234567 incheiat de ag. Scarbus la data de 16.04.2004 este netemeinic si nelegal

MOTIVE

Intampinarea IPJ Brasov prezinta o cu totul alta situatie de fapt in comparatie cu procesul- verbal. Poate inspectorul care a intocmit aceasta intampinare se refera la alt caz.

Va rog sa observati ca din *2 camioane care au fost depasite *(presupa fapta din procesul-verbal) dintr-o data este vorba doar de un singur autovehicul, nu camioane, nu doua autovehicule *doar un autovehicul*. In continuare nu avem nici o descriere a celor doua camioane depasite (conform procesului-verbal).

O alta chestiune unde intampinarea nu face lumina este ce verificari a efectuat politistul si cand, daca a sunat de la birou la etajul unde este computerul conectat la baza de date a politiei sau a operat personal computerul in timp ce a intocmit procesul-verbal.

Conform relatarilor din intampinare dupa obtinerea datelor din evidente politistul a completat procesul-verbal de contraventie si pentru ca, contravenientul nu a semnat (nu aveam cum pentru ca nu eram de fata) s-a apelat la un martor asistent care sa certifice cele consemnate. Nu exista pe procesul-verbal motivul pentru care este trecut martorul.

Cand am intocmit plangerea speram ca martorul indicat sa fie unul dintre soferii presupuselor autocamioane care sa ma ajute sa arat absurditatea procesului-verbal. Martorul trecut nu poate aduce nici o lamurire asupra celor consemnate in procesul-verbal din moment ce a fost oprit dupa ce am refuzat sa semnez procesul-verbal. Nu puteam sa refuz daca nu stiam ca exista procesului-verbal, eu cand am plecat nu exista nici o amenda pe numele meu. Se pune intrebarea ce poate certifica martorul?

Raportul politistului, care a intocmit procesul-verbal, este doar o parere personala care nu are ce cauta la dosar din moment ce exista un proces-verbal.

O alta viclenie din partea IJP Brasov este sa modifice ora la care s-a intamplat fapta consemnata in procesul-verbal. Astfel procesul-verbal are trecuta ca data de savarsire a faptei *ora 20.20* dar in intampinare avem trecuta ca *ora 20.00*. Este clar ca pe inserat nu se vede autovehiculul ci doar o silueta de masina, si pentru a indrepta si aceasta "greseala" s-a modificat ora intamplarilor prezentate.

In esenta intampinarea impreuna cu parerea politistului (care nu are nici o forta probanta) prezinta o noua versiune, diferita de situatia de fapt descrisa in procesul-verbal, ceea ce duce la anularea fortei probante a procesului-verbal.

Va multumesc,

VICTIMUS

/*Desfasurarea procesului in fata instantei*/ <procesul.php>

# *La instanta* <procesul_la_instanta.php>

# *Primul termen de judecata* <procesul_primul_termen_de_judecata.php>

# *Al doilea termen de judecata* <procesul_al_doilea_termen_de_judecata.php>

# *Cuvantul pe fond* <procesul_cuvantul_pe_fond.php>

# *Resursul (la tribunal)* <procesul_recursul.php>

*La instanta*

Veti afla data, ora si locul unde se va judeca cauza printr-o citatie. Citatia o veti primi prin posta. In sala de judecata publicul intra la ora 8.30.

Trebuie sa aveti o tinuta decenta, nu este cazul ca sa aratati judecatorului niste blugi murdari etc... Inainte de a intra in sala de judecata veti citi la avizier numarul si pozitia la care se afla dosarul dumneavoastra. Este de bun simt sa va inchideti mobilul inainte de a intra in sala de judecata.

/*Desfasurarea procesului in fata instantei*/ <procesul.php>

* Primul termen de judecata* Va veti prezenta la grefier si veti solicita dosarul, sa-l studiati.(daca nu a inceput sedinta)

Daca sedinta a inceput deja, veti cere judecatorului voie sa luati dosarul. Veti adresa aceasta cerere in pauza dintre doua cauze.

Unii judecatori s-ar putea sa nu dea curs solicitarii de a studia dosarul. In acest caz va cereti scuze ca nu ati stiut ca nu se mai poate cere dosarul si promiteti ca data viitoare nu o sa mai comiteti greseala, dar totusi rugati respectuos sa vi se dea voie pentru ca nu sunteti avocat si nu ati avut de unde sa stiti exact cum stau lucrurile.

Dosarul va cuprine pe langa hartiele trimise de dumneavoastra si o intampinare, tipizata, semnata de consilierul juridic a politiei si un referat scris de care politistul care v-a amendat.

Judecatorul va judeca pe rand cauzele. Cand se va ajunge la dumneavoastra o sa va ridicati in picioare si veti inainta pana la prima banca.

Daca va-ti speriat si nu mai puteti sa va sustineti cauza in instanta, puteti cere un termen pentru lipsa de aparare.

Nu este obligatoriu sa va prezentati la termenul urmator cu un avocat, daca va revine curajul puteti sa mergeti singur inainte.

Practica a aratat ca, consilierul politie nu se prezinta in instanta.

La primul termen puteti sa va schimbati plangerea, daca ati facut o plangere si mai buna puteti sa o depuneti la dosar si instanta va judeca in baza noii plangeri.

Daca politia nu a trimis probele si referatul agentului, cereti instantei sa ia cauza in pronuntare.

Judecatorul va va intreba daca va mentineti plangerea si care sunt probele dumneavoastra. In functie de incidentul care va este imputat puteti cere ca probe:

- inscrisuri

- martori

- expertize

Pentru proba cu martori este bine sa aveti o lista de martori care sa contina numele si prenumele martorilor precum si adresa unde sa fie citati, format gasiti pe site In timpul procesului s-ar putea sa gasiti noi motive de anulare a procesului-verbal de contraventie pe care le puteti aduce la cunostinta instantei atat pe cale orala cat si prin scris prin "Note de sedinta".

*Al doilea termen de judecata*

La cel de-l doilea termen se vor administra probele, adica veti aduce martorii sau inscrisurile care sa dovedeasca cele mentionate in plangerea dumneavoastra. Martorii vor fi audiati de catre judecator. Este bine sa aveti o lista cu intrebarile dumneavoastra pentru martorii solicitati. Martorii trebuie sa sublinieze cele relatate in plangere.

In caz ca veti cere expertize, va rugam sa apelati la profesionisti ai dreptului.

Daca la analiza procesului-verbal de contraventie ati neglijat un aspect puteti sa atrageti instantei atentia asupra neregulilor din procesul-verbal de contraventie prin note de sedinta, format gasiti pe site.

Daca politia depune si ea probe(exemplu radar), puteti cere termen

pentru luare la cunostinta si veti cere sa vi se comunice dovezile pentru intampinare.

Se poate ca instanta sa acorde mai multe termene din diverse motive:

- politia nu a prezentat probele cerute

- nu a sosit expertiza solicitata etc.

*Cuvantul pe fond*

Inainte ca judecatorul sa ia cauza pentru a se pronunta, va acorda cuvantul pe fond. Vi se cere sa-i spuneti judecatorului ce vreti exact de la el.

Simplu si la subiect veti cere:

- anularea procesului-verbal de contraventie

- exonerarea de plata amenzii

- in subsidiar, rugati instanta sa transforme sanctiunea amenzii in avertisment *Resursul (la tribunal)* Daca la judecatorie ati primit o hotarare nedreapta, calea de atac impotriva hotararii judecatoresti este recursul. Recursul se va judeca la sectia de contencios-administrativ a Tribunalului cu un complet compus din trei judecatori.

Recursul se depune la judecatoria care a judecat cauza in termen de 15 zile de cand ati luat cunostinta de sentinta. Puteti sa va reprezentati singuri sau prin avocat.

Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei. Raspunsul la intrebare - FAQ Aici gasiti raspunsul la intrebarea care va intereseaza despre procesul verbal sau daca politistul a facut ceva ce nu avea dreptul. Daca mai aveti si alte intrebari va rog sa le postati pe forum.

*Intrebarea: Ce se intampla daca nu prezint actele politistului? *

*Raspunsul:* Daca refuzati sa prezentati actele urmarile sunt deosebit de grave. Politistul va poate si retine.

*Intrebarea: Ce se intampla daca nu semnez un proces verbal de contraventie? *

*Raspunsul:* Daca nu semnati un proces verbal de contraventie, o sa-l primiti prin posta.

*Intrebarea: Cui ma adresez daca politistul m-a injurat, m-a lovit sau mi-a luat ceva din masina?*

*Raspunsul:* Daca politistul sa comportat abuziv, va adresati comandantului politistului. Comandantului ii veti inmana un memoriu in care veti prezenta abuzul politistului. Va sugeram sa apelati la profesionisti ai dreptului in astfel de cazuri.

Daca politistul care sa comportat abuziv a intocmit un proces verbal de contraventie trebui faceti si plangere pentru anularea lui. Plangerea impotriva procesului verbal in cauza se depune la sediul politiei, cu o copie de pe memoriu.

*Intrebarea: Cum functioneaza aparatele radar ale politiei? Ce se intampla daca sunt mai multe masini pe carosabil?*

Exemplu

Daca un vehicul circula pe banda 1, iar altul circula pe banda a 2-a, putin mai in spatele primului vehicul, iar antena de emisie receptie a aparatului "Radar" este situata pe partea dreapta a sensului lor de mers, la circa 30-600 de metri se intampla urmatoarele.

*Raspunsul:*Inregistrarea pentru cel de al doilea vehicul (cel din banda 2) se va face atunci cand reuseste sa depaseasca vehiculul din banda 1 si sa se afle "in plin" in unda sistemului (mai aproape decat vehiculul din banda 1) pentru a o putea reflecta. In alta ordine de idei: daca doua vehicule circula paralel, in aceeasi directie de mers, determinarea vitezei se face in functie, de masa celui mai mare (un camion si un autoturism, sistemul nu va vedea decat autocamionul), dar si aici constructorul a prevazut sistemul cu un mijloc de departajare, ce permite masurarea vitezei si a unei mase mai mici. Referitor la vitezele pe care le afiseaza aparatul pentru masurarea vitezei, acestea sunt cuprinse intre 20 si 250 Km/h (in stationare). Aparatul radar trebuie sa fie cu operational de cateva minute pentru a se "incalzi". Daca nu este "incalzit" va da doar rateuri.

*Intrebarea: In cat timp pot sa fac contestatie impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei? * 

*Raspunsul:*Impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiei se poate depune plangere ( contestatie ) in termen de 15 zile de la data la care ati luat la cunostinta de existenta procesului verbal.

*Intrebarea: Unde depun plangerea ( contestatia ) impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei? *

*Raspunsul:* Plangerea ( contestatia ) impotriva procesului-verbal de contraventie se depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul.

*Intrebarea: Pot sa cer politistului care m-a oprit sa imi arate legitimatia?*

*Raspunsul:* Da, politistul este obligat sa se legitimeze.

*Intrebarea: Nu este mai simplu sa scap de amenda daca ii dau spaga politistului?*

*Raspunsul:* Fapta de a da spaga politistului se considera dare de mita si se sanctioneaza cu inchisoare.

*Intrebarea: Pot sa mai fac plangere ( contestatie ) impotriva procesului-verbal daca am achitat in 48 de ore jumatate din minimul special al amenzii? *

*Raspunsul:*Da, faptul ca ati achitat amenda nu va rapeste dreptul de a ataca procesul-verbal.

*Intrebarea: Este legal sa detii si sa folosesti un detector de radar in masina? *

*Raspunsul:* Legea nu interzice folosirea in trafic a aparatelor de detectare radar.

*Intrebarea: Daca doresc sa va cer ajutorul, ce trebuie sa fac? *

*Raspunsul:* Daca doriti un sfat din partea www.Amenda.ro cel mai bine este sa postati un anunt pe FORUM. Daca aveti o problema mai complicata puteti sa ne trimiteti mail.

*Intrebarea: Daca am primit o amenda in care scrie ca am fost filmat mai merita sa fac plangere ( contestatie )?*

*Raspunsul:* Asa si asa, depinde daca mai exista caseta la politie.

*Intrebarea: Am facut plangere ( contestatie )impotriva procesului-verbal de contraventie in termen de 48 de ore, pot sa mai achit jumatate din minimul special dupa desfasurarea procesului?*

*Raspunsul:* Nu. Termenul de 48 de ore este instituit ca un termen special pentru cei care recunosc ca au meritat amenda si achita imediat. SFAT.Cel mai bine este sa platiti amenda in 48 de ore si sa faceti plangere ( contestatie ).

*Intrebarea: Cand incepe sa curga termenul de 48 de ore pentru a putea platii jumatate din minimul special al amenzii trecute pe procesul verbal? *

*Raspunsul:* Puteti achita in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului-verbal jumatate din minimul special al amenzii prevazute de lege.

Daca poarta semnatura contravenientului, data comunicarii procesului-verbal este data la care a fost intocmit procesul-verbal.

Daca procesul-verbal nu poarta semnatura contravenientului, data comunicarii procesului-verbal este data la care contravenientul a semnat confrimarea de primire de la posta.

Momentul in care incepe sa curga termenul de 48 de ore nu este nici data cand ati semnat procesul-verbal, si nici cand ati semnat pentru confirmare de primire la posta. Conform art. 101 C. proc. civ. Termenul de 48 de ore incepe sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.

EXEMPLU

Politistul va amendeaza in data de 1 iunie 2005 la ora 15.00.

Cele 48 de ore in care putei plati jumatate din minimul special al amenzii incep din data de 2 iunie 2005 ora 00.01 si se incheie la date de 3 iunie 2005 ora 24.00.

*Intrebarea: Care este statutul dispozitivelor Antiradar in legislatia rutiera?*

*Raspunsul:* Folosirea dispozitivelor Antiradar este interzisa prin Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002. Se sanctioneaza atat detinerea in autovehicul cat si montarea pe acesta a dispozitivelor antiradar. Detinerea de dispozitive de detectare a radarelor nu mai sunt interzise.

*Intrebarea: Ce se intampla daca nu platesc amenda trecuta in procesul verbal in cele 15 zile de la comunicare? *

*Raspunsul:* Daca nu se plateste amenda trecuta in procesul verbal in termen de 15 zile de la data cand l-ati semnat sau v-a fost inmanat prin posta, politia va trimite o adresa la circa financiara care are obligatia sa va execute silit. O sa primiti o hartie de la circa financiara care va spune ca trebuie sa platiti amenda. Impotriva executarii silite pornite de catre administratia financiara se poate face contestatie la executare prin care se poate anula orice act de executare silita.

*Intrebarea: Dupa ce am castigat plangerea ( contestatia ) impotriva unui proces verbal la judecatorie mai urmeaza ceva?*

*Raspunsul:* Da, s-ar putea ca partea adversa, politia sa faca recurs. Se poate intampla ca politia sa trimita totusi procesul verbal spre executare la administratia financiara pentru executare silita.

*Important:* Daca ati castigat puteti cere cheltuieli de judecata

*Intrebarea: Ce inseamna cheltuieli de judecata? *

*Raspunsul:* Cheltuielile ocazionate cu judecarea cauzei, adica onorariul avocatului, bonurile de benzina daca vati deplasat in alta localitate etc. Pentru a fi luate in calcul trebuie sa depuneti la instanta bonurile fiscale/chitante de la cheltuielile ocazionate cu judecarea plangerii. Instanta poate diminua cuantumul cheltuielilor acordate.

*Intrebarea: Cum imi recuperez cheltuielile acordate in proces?*

*Raspunsul:* In mod normal politia ar trebui sa se execute de buna voie, daca ii trimiteti o somatie de plata. Daca nu plateste feti executa silit, Inspectoratul Judetean de Politie - Serviciul Politie Rutiera.

*Intrebarea: Daca am platit amenda dar am castigat plangerea contraventionala pot sa-mi recuperez banii? Cum?*

*Raspunsul:* Banii platiti pe amenda pot fi recuperati daca va prezentati la administratia financiara cu procesul verbal anulat, hotararea care anuleaza acea amenda, cu chitanta originala de plata a amenzii si cu o cerere de inapoiere a banilor.

*Intrebarea: Ce fac daca am castigat in instanta plangerea, dar administratia financiara incepe executarea silita? * 

*Raspunsul:* Va prezentati la administratia financiara cu hotararea judecatoreasca, procesul verbal, somatia de plata si o hartie prin care le explicati ca nu au titlu executoriu in baza caruia sa porneasca executarea silita. Actele le veti depune la ghiseu. Important: lua-ti viza pe copii ale hartiilor depuse.

*Intrebarea: Ce inseamna daca nu am primit procesul verbal in termen de 30 de zile?*

*Raspunsul:* OG 2/2001 prevede ca necomunicarea sanctiunii in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii duce la prescriptia executarii amenzii. Prescritia inseamna ca titlul (PVB) in baza caruia trebuia sa platiti nu mai poate sa va fie imputat daca au trecut cele 30 de zile. Daca platiti de buna voie asta este. Comunicarea se calculeaza de cand a fost depusa la posta nu de cand ati primit-o.

*Intrebarea: Este operational sistemul cu puncte? *

*Raspunsul:* Sistemul cu puncte de penalizare cu puncte este in vigoare incepand din 1 decembrie 2006.

*Intrebarea: Care este cantitatea de alcool pe care o pot consuma inainte de a conduce? *

*Raspunsul:* Legislatia romaneasca interzice sofatul sub influenta bauturilor alcolice. Daca se depaseste o concentratie de 0,80 g/l alcool pur in sange ori se depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat fapta nu mai reprezinta contraventie ci *infractiune* si se pedepseste cu inchisoare de maximum 5 ani.

*Intrebarea: Doresc sa contest o amenda radar primita prin posta, ce trebuie sa contina plangerea?*

*Raspunsul:* In primul rand trebuie sa negati faptul ca masina dumneavoastra este cea care a fost filmata. A doua chestiune pe care trebuie sa o faceti este sa negati faptul ca ati condus acea masina in zona respectiva, la ora mentionata in procesul verbal. Trebuie sa cereti proba video a celor intamplate, nu poza radar.

*Intrebarea: Poate sa greseasca aparatul radar al politistului? *

*Raspunsul:* Da aparatul de radar al polistului poate sa mai si greseasca. Una dintre situatiile in care aparatul radar poate sa arate viteze eronate se intampla daca vine din spatele dumneavoastra o masina cu mare viteza. In timp ce camera de inregistrare a aparatului radar va filmeaza pe dumneavoastra, aparatul de masurare a vitezei este indus in eroare de masina din spate. Intamplare adevarata Mergem cu viteza legala, sintem opriti si ni se dau niste viteze eronate. Mergem la masina radar sa vedem proba, politistul arata inregistrarea. Stupoare, intradevar, apare viteza precizata de ei, dar ireala.

S-a intamplat week end-ul asta in Sinaia, si l-am rugat pe agent sa dea mai in spate. Si apare masina mea, cu 54 km/h, si imediat se schimba viteza la 67, pentru ca fix in spatele meu vine tare din urma o alta masina. Mare atentie si la acest detaliu. In cazul meu politistul si-a cerut scuze pentru neatentie.loading...
Document Info


Accesari: 15032
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )