Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
3 zile libere in plus, in Codul Muncii

administratie


3 zile libere in plus, in Codul Muncii

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 728, de marti, 28 octombrie, a fost publicata Legea nr. 202/2008 pentru modificarea Codului Muncii, prin care se introduc alte trei zile libere pe an, pentru angajati.

Legea nr. 202/2008 modifica alin. (1) al art. 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii - si stabilest 353b113d e ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;

- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Procesul legislativ al Legii nr. 202/2008

Legea a facut obiectul unei cereri de reexaminare si a fost promulgata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, pe 20 octombrie.

Camera Deputatilor a votat favorabil, in plen, pe data de 8 octombrie, cererea de reexaminare a proiectului de lege privind modificarea Codul muncii, trimisa de presedintele Romaniei, in luna aprilie.

Prin acceptarea cererii de reexaminare privind propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii, s-a stabilit ca angajatii vor primi 3 zile libere in plus, pe langa cele prevazute pana in prezent, si anume, prima si cea de-a doua zi de Rusalii si ziua de 15 august, in care se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Rusaliile sunt sarbatorite, duminica, la 50 de zile dupa Pasti.

In cererea de reexaminare, presedintele Traian Basescu a fost de parere ca modificarea primului alineat al articolului 134 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, prin introducerea primei si a celei de a doua zi de Rusalii ca zile nelucratoare , reprezinta o initiativa binevenita, considerand faptul ca Romania beneficiaza de un numar redus de sarbatori legale.

In plus, presedintele Basescu a propus, la momentul respectiv, o completare a proiectului de lege si anume, introducerea ca sarbatoare legala si a zilei de 15 august.

In luna iunie, cererea de reexaminare a fost respinsa de senatori, acestia motivandu-si decizia prin faptul ca includerea zilei de 15 august ca sarbatoare legala, ar crea divergente, nefiind sarbatorita in acelasi mod in toate regiunile.

In schimb, la Camera deputatilor, Comisia pentru munca si protectie sociala a votat favorabil, in sedinta din 17 septembrie 2008, cererea de reexaminare a presedintelui si amendarea textului initial.

Document Info


Accesari: 2882
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )