Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Bal mascat (in italiana: "Un ballo in maschera")- Giuseppe Verdi

arta cultura
Bal mascat (în italiana: "Un ballo in maschera"), este o opera compusa de Giuseppe Verdi pe un libret de Antonio Somma.
Actiunea se petrece la Boston, în ultimii ani înainte de anul 1700.

Actul I

Tabloul I (palatul guvernatorului)

Riccardo, conte de Warvick, guvernator al Bostonului, are zi de audienta. Printre cei care asteapta se gasesc si adversarii lui Riccardo, necunoscuti de el, grupati în jurul lui Samuel si al lui Tom. Pajul Oscar, prezinta lista invitatilor la balul mascat ce urmeaza a avea l 16216r1714q oc. Pe lista figureaza si Amelia, pentru care Riccardo nutreste, în taina, sentimente de dragoste.
Dupa plecarea celor veniti pentru audiente, soseste Renato, colaboratorul si prietenul cel mai devotat al lui Riccardo, dar si sotul Ameliei. Renato îl avertizeaza pe guvernator de existenta unui complot, care urmareste sa-l asasineze. Prezenta omului apropiat, care l-a prevenit asupra pericolului ce-l paste, îl tulbura si-i provoaca remuscari lui Riccardo. Dragostea lui pentru Amelia înseamna tradarea datoriei izvorâte din prietenia ce-i leaga. Judecatorul îi prezinta guvernatorului spre semnare actul de expulzare a vrajitoarei Ulrika, acuzata de magie. Pajul Oscar o apara. Riccardo nu crede în cele relatate. Pentru a se convinge personal se va duce, travestit, la Ulrika.

Tabloul II

Ulrika este înconjurata de un grup de sustinatori. Pentru a-i impresiona si a le exploata naivitatea, invoca spiritele demonice. Printre cei care asista la aceasta scena se afla si Riccardo, îmbracat în pescar. Silvano, un brav matelot, aflat mai de mult în serviciul guvernatorului, este tinta primei preziceri a Ulricai: Curând te vei bucura de primirea unor bani si de înaintarea în grad. Cu gândul de a-l rasplati pe Silvano, dar si cu acela de a-i persifla pe cei care cred în magie, guvernatorul strecoara la vedere, în buzunarul marinarului, o punga cu bani si o hârtie pe care a semnat numirea ca ofiter. Apare servitorul Ameliei. A venit sa îi ceara Ulrikai o întrevedere cu stapâna lui. Cei de fata sunt îndepartati. Riccardo însa, recunoscându-l pe servitor si dorind sa asculte convorbirea, se ascunde. Amelia, înspaimântata de faptul ca îl iubeste pe Riccardo, neavând puterea sa se elibereze de acest sentiment, vrea sa apeleze la ajutorul Ulrikai. I se recomanda ca leac o buruiana pe care trebuie sa o culeaga singura de pe dealul spânzuratilor. Riccardo hotaraste sa o urmeze.
Se aud voci. În timp ce Amelia pleaca, suita guvernatorului, la care s-au atasat Samuel si Tom, îsi face aparitia. Riccardo, vazând ca i-au sosit prietenii, iese din ascunzatoare, se apropie de Ulrika si îi cere sa-i prezica si lui viitorul. Ulrika îi spune ca va fi omorât de un prieten si anume de acela care îi va strânge primul mâna. Guvernatorul, sfidând prezicerea, întinde mâna celor din jurul sau, dar nimeni nu raspunde gestului. Apare Renato, care îl saluta pe Riccardo si, necunoscând prezicerea, îi strânge mâna. "Acesta este cel mai bun prieten al meu!," spune guvernatorul. Dar replica îl previne: "Ia seama la tradatori !" Între timp, Silvano, recunoscându-l pe guvernator, îsi da seama ca îi datoreaza banii si avansarea. Stapânit de bucurie, îl aclama.

Actul II

Tabloul III (noaptea, pe dealul spânzuratilor)

Amelia, desi cuprinsa de spaima, cauta buruiana ce i-a fost recomandata. Riccardo îi iese în cale. Când cei doi se gasesc fata în fata, marturisirea iubirii, ce a fost pâna atunci ascunsa, izbucneste. Extazul este întrerupt de aparitia lui Renato. Pentru a nu fi recunoscuta, Amelia îsi acopera fata cu valul. Renato a venit sa-l previna pe Riccardo ca grupul de conspiratori se îndreapta spre dealul spânzuratilor. Trebuie sa fuga! Înainte de a pleca, Riccardo îi cere lui Renato sa conducaa doamna cu val pâna la portile orasului, fara însa a încerca sa-i afle identitatea. Conspiratorii, condusi de Samuel si de Tom, s-au apropiat. Spre surprinderea lor, îl gasesc pe Renato împreuna cu o femeie. Spadele se încruciseaza. Valul Ameliei cade. Stupoare! Conspiratorii fac haz. Renato, stapânit de furie, îi invita pe Samuel si pe Tom, pentru a doua zi, la el acasa.Actul III

Tabloul IV (acasa la Renato)

Între cei doi soti se petrece o scena violenta. Ramas singur, reamintindu-si cu melancolie zilele de fericire, astazi pierdute, Renato, îl blestema pe cel pe care l-a considerat prieten.
Samuel si Tom au venit la întâlnire. Renato le comunica hotarârea de a se alatura conspiratiei. Când Amelia revine în încapere, Renato o obliga sa traga la sorti biletul cu numele celui care urmeaza sa-l omoare pe guvernator. Amelia ezita, apoi scoate din vas un biletel. Pe el este scris: Renato ! Scena este întrerupta de Oscar, venit ca sa-i invite la balul mascat. Cei trei barbati tresar: balul va fi folosit pentru asasinarea guvernatorului. Amelia a înteles planul urzit. Trebuie sa-l previna pe Riccardo.

Tabloul V (în sala mare a palatului guvernatorului)

Riccardo asteapta invitatii. Este decis sa sacrifice dragostea ce o poarta pentru Amelia. O sa-i trimita pe amândoi sotii în Anglia. Oscar îi aduce guvernatorului o scrisoare de la o necunoscuta, prin care este anuntat ca în timpul balului se va încerca uciderea lui. Riccardo refuza sa-si faca griji. Va ramâne în mijlocul invitatilor ! Balul a început. Renato îl recunoaste pe Oscar, de la care afla ce costum va purta guvernatorul. Amelia se apropie de Riccardo si îi cere cu insistenta sa paraseasca sala în care se desfasoara balul. Riccardo îsi ia ramas bun, onoarea îl obliga sa renunte la dragostea pe care i-o poarta. Cuvintele de adio sunt întrerupte. Pumnalul lui Renato a lovit necrutator. Guvernatorul cade. Muzica de dans înceteaza. Renato îsi smulge masca, înfruntând privirile celor din jur: Onoarea a fost salvata!
Riccardo, în ultimele sale clipe, da ordin ca Renato sa fie lasat liber, îi jura acestuia ca Amelia este nevinovata, îi înmâneaza actul de reîntoarcere a Ameliei si a lui în Anglia si-i iarta pe conspiratori. Vocea Ameliei, a lui Oscar si a lui Renato se adauga multimii într-un strigat de groaza.
loading...Document Info


Accesari: 2204
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )