Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
C U L T U R A

arta cultura


C U L T U R A1. Conceptul de cultură
Definitia culturii

Există multe definitii ale culturii, începând de la lapidarul - "un mod distinct de viată al oamenilor, un model de a trăi" (Kluckhohn, 1949) - si mergând până la cel enumerativ - "acel întreg complex care include cunostintele, credinta, arta, morala, legea, obiceiul si alte deprinderi dobândite de om ca membru al unei societăti" (Tylor, 1871). Totusi, toate definitiile au unele elemente comune.

Cultura este o caracteristică a unei societăti, nu a unui individ. Cultura este tot ceea ce este învătat în cursul vietii sociale si transmis din generatie în generatie. În cuvintele lui Ralph Linton, ea este "ereditatea socială a membrilor unei societăti".

Goodman si Marx (1982:85) au văzut cultura ca fiind "mostenirea învătată si socialmente transmisă, a obiectelor făcute de om, a cunostintelor, a părerilor, a valorilor si a perspectivelor, care asigură membrilor unei societăti unelte pentru a face fată problemelor curente". Cultura defineste si p 11111l1120l une la dispozitia membrilor unei societăti hrană pentru a o mânca, haine pentru a le purta, limbă pentru a o folosi, valori pentru a face aprecieri, idei pentru a le ghida comportamentul si practici pentru a le urma. Pe scurt, cultura dă formă vietii sociale si o organizează.

Cultura - o inventie umană

Cultura pare a fi o caracteristică eminamente umană. Alte specii nu par să posede cultură. O mare parte din comportamentul animalic este o functie a instinctului sau derivă din învătarea specifică a unui animal în timpul vietii sale.

De ce au cultură fiintele omenesti? În cursul evolutiei, multe dintre instinctele pe care specia umană le-a împărtăsit cu strămosii săi mamiferele au fost "selectate" treptat sau pierdute. Cu toate acestea, fiintele omenesti s-au dezvoltat. De-a lungul timpului, fiintele omenesti s-au transformat într-o specie complexă si numeroasă, într-un sens specia dominantă pe Pământ. De ce?

Răspunsul scurt este "cultura". Cultura dă fiintelor omenesti o mai bună si mai rapidă metodă de adaptare la schimbarea fizică, topologică si climatologică decât ar fi fost posibil doar prin evolutia biologică. Combinatia între evolutia anatomică (dezvoltarea creierului, degetul mare opozabil, mersul biped) si dezvoltarea culturală a condus specia umană la starea sa actuală deosebit de dezvoltată.

Relatia între cultură si fiintele omenesti este reciprocă. Desi noi creăm cultură (i.e., "inventând" limbaj si valori), noi, la rândul nostru, suntem umanizati de ea. Mult din ceea ce trece drept "natură umană" este, de fapt, produsul unei anumite culturi. Americanii, de pildă, deseori văd războiul, agresivitatea si competitia ca fiind umane prin nastere. Totusi, există societăti (e.g., arapesii din Noua Guinee) în care războiul este necunoscut, iar comportamentul agresiv si competitiv, virtual inexistent.

Cultura limitează libertatea umană

Cultura extinde libertatea umană

a)  Cunostintele si opiniile.

b)  Valorile

c)  Normele

d)  Semnele si simbolurile

Cultura "ideală" si cultura "reală"

Diversitatea între societăti

Diversitatea în cadrul unei societăti

a)  Subculturile

b)  Contraculturile

Relativismul cultural

Etnocentrismul


practici culturale.


dezvoltarea creativitătii tinerilor;

dezvoltarea industriilor culturale;

reechilibrarea centrelor de actiune culturală pe ansamblul teritoriului;

consolidarea culturii stiintifice si tehnice;

politica audiovizualului;

dezvoltarea învătământului artistic;

propagarea internatională.

Se subliniază însă faptul că politicile culturale nu reusesc să depăsească total handicapurile geografice, să învingă rezistentele sociale. Există însă mari deosebiri, în fiecare tară, între regiuni, între rural si urban, între diferite grupuri sociale etc.


Document Info


Accesari: 5507
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )