Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Genurile neocazionale in repertoriul muzical si poetic in Arges

arta cultura
Genurile neocazionale in repertoriul muzical si poetic in Arges


Daca in folclorul obiceiurilor sunt incluse acele creatii care reflecta intreaga viata a romanului, de la nastere si pana la moarte, i 626i85g n categoria manifestarilor neocazionale sunt incluse acele creatii care reflecta bogatia sufleteasca a romanului, generata de conditiile istorice, de ambianta sociala si de modul in care fiecare individ isi gaseste implinirea launtrica sau este supus unor incercari pe care le traieste cu o intensitate dramatica.
Fata de repertoriu ocazional, creatiile incluse in categoria neocazionala difera atat prin modul de interpretare, cat si prin maniera de interpretare (individuala, in grup, antifonica, eterofonica, monodica, acompaniata), cat si continutul muzical (mod, ritm ,rima, forma etc). Pe langa aceste aspecte mai semnalam inca unul, acela al functiei pe care aceste creatii le indeplinesc asupra colectivitatii sau a fiecarei persoane in parte.

"Functia se transpune in continut, ce se exprima la randul sau, prin structurile poetico-muzicale. Din concordanta functie - continut - structura se contureaza categoriile folclorice, denumite genuri sau specii"

"Unor categorii neocazionale fundamentale, precum balada, doina , cantecul propriu-zis, jocul, li se rezerva un loc important in acest domeniu"Repertoriul genurilor neocazionale este legat de indeletnicirile traditionale ale pastoritului si agriculturii, precum si viata personala exprimata in trairi, transformate in poezie si melodie. Repertoriul genurilor neocazionale este divers, asa ca aici ne vom referi doar la balada, doina, cantec propriu-zis si joc.
OPREA GH.- op. cit., pag. 270.


OPREA ,GH.-op.cit.pag.271,loading...
Document Info


Accesari: 2820
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )