Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...ISTORIA ARTEI

arta culturaEGIPTUL ANTIC


În secolul 3 î.H. se construiau morminte sapate în stanca în care s-au gasit statui , mumii si obiectele personale ale celui decedat.Mormintele erau acoperite cu lespezi . Din suprapunerea lespezi 11511h719l lor au aparut piramidele . Piramida reprezinta forma cea mai stabila , iar dimensiunile ei sa-u stabilit în urma unor calculele matematice .

Templele erau sapate în stânca sau cladite din piatra . Au un drum marginit de siruri de statui . La intrare sunt pusi sfincsi ( lei cu cap de om ) . Poarta de intrare este strajuita de turnuri înalte de cetate , iar tavanul templului este sutinut de coloane . Coloanele sunt înalte dominând omul si sunt asemuite cu copacii . Au baza , fus , si capitel . Capitelul este împodobit cu frunze de lotus , de palmier , boboci de flori , iar pe fusul coloanei se gasesc texte hieroglife . Statuile sunt realizate pentru a sluji cultul mortilor , din granit si din bazalt . Ele reprezinta faraoni si se da o mare atentie reprezentarii fetei , privirii . Din aceasta categorie sunt statuile numite scribii . Bazorelieful reprezinta saparea contururilor unui desen realizat pe suprafata constructiilor . Se folosesc linii simplificate si mai putine detalii . Pictura se realiza pe zid de culoare deschisa , cu culori luminoase : rosu , galben , verde si contururi de culoare închisa . Marimea personajelor era în functie de rangul lor .


GRECIA ANTICĂ


Omul este masura tuturor lucrurilor . În perioada 2000-1500 î.H. în Insula Creta din Marea Egee s-a dezvoltat o civilizatie deosebita . Centrul acestei civilizatii se afla la Cnossos unde exista un palat deosebit . Acesta avea peste 1000 de încaperi ; curti interioare destinste jocurilor sportive , sau luptelor cu taurii si ateliere mestesugaresti . Peretii erau pictati cu culori viu colorate ce înfatisau scene de vânatoare , petreceri , animale ; vasele de ceramica gasite au forme si dimensiuni variate .

Templele au fost construie în perioada e apogeu a artei grecesti când înflorise viata economica si se dezvoltase teatrul , stiinta si literatura . Apar trei tipuri de coloane : dorice , ionice si corintice . Capitelul doric este alcatuit din forme geometrice simple . Capitelul ionic are niste coarne de berbec , iar capitelul corintic este decorat cu frunze .
Acropola : templul Eveteion-coriatide

templul Partenon

La interiorul constructiei se gasesc statui din bronz , marmura sau lemn acoperite cu fildes si pietre pretioase .

SCULPTURA .

Discobolul lui Myron , Venus din Mito .

Frontonul este un triunghi format de doua pante ale acoperisului . Friza se afla sub streasina , are un relief sculptat si este alcatuit dintr-o suprafata continua sau niste placute alaturate .Vasele de ceramica sunt colorate in culori vii , la inceput ,iar spre sfarsitul perioadei antice fondul este de culoare inchisa pe care se contureaza personajele .


CHINA ANTICA


S-au pastrat vestigii din secolele II - I i.H. Cel mai important esta Zidul Chinezesc , care are o latime de 10 m. si lungime de 3000 de km. A fost folosit ca drum comercial dar si ca zid de aparare .Palatele si templele ( pagode ) aveau picturi si decoratiuni de jad si de fildes . In secolul IV - V s-au facut statuiete din lut ars ce reprezinta personaje de la Curtea Imperiala: pictura pe matase . Culorile erau delicate si uneori se foloseste tus negru . Subiectele sunt peisaje , pasari , animale , flori .


INDIA


Arta Indiei antice :

a aparut in secolul III i.H.

primele vestigii importante in secolul I i.H. pana in secolul IV d.H.

constructiile inchinate zeilor erau in forma de movila - piramide

ornamente din piatra , sunt inconjurate cu un gard ce are patru parti corespunzatoare punctelor cardinale

portile sunt alcatuite dinpiatra ce are reliefuri infatisand scene din legende

Structura :

personajul cel mai reprezentat in sculptura este Buddha-intemeietorul budismului

arta indiana a influentat arta chineza , vietnameza , cambogiana .ROMA ANTICA


Piramida lui Keops este singura care mai exista ; s-au folosit 2.300.000 blocuri de piatra a cate 2.5 tone fiecare ; fetele piramidei sunt placate cu blocuri de granit slefuite ; latura bazei este de 230 m. , si inaltimea de 146 m.

Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de Semiramida ( regina Babilonului ) . Palatul se afla langa palatul regelui Nabucodonosor .

Colosul din Rhodos este o statuie de 32 m. din bronz ; se afla la intrarea in portul Rhodos ; a fost realizata de sculptorul Chares ; a fost ridicat de locuitorii orasului in sec III i.H. si a disparut in urma unui cutremur in secolul III .

Farul din Alecsandria a fost construit in secolul III i.H. si folosea corabiilorce intrau in port ; avea o inaltime de 130 m. constriut din marmura alba ; adisparut intre secolele XII-XIV din cauza unor cutremure succesive .

Mausoleul din Halicarnos era mormantul lui Mausol ; a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa .

Statuia lui Zeus din Olimp a fost construita de sculporul Fidias ; era din lemn acoperit cu aur , fildes si se afla in templul din Olimpice cu o inaltime de 12 m. so il reprezenta pe Zeus pe tron si a fost distrus in secolul IV .

Templul zeitei Artemis din Efes afost constuit in secolele VII-IV i.H. in stil ionic avand 127 coloane ; afost distrus in perioada IV-VI d.H:

BAROCULArhitecti :

VIGNOLA secolul XVI

MADERNA

BERNINI   secolul XVII

BORROMINIPiata Sfantul Petru din Roma a fost inceputa de Bramante (renastere ) . Cupola ii apartine lui Michelangelo , terminata de Maderna iar coloanele si piata de Bernini .

Altarul Sfanta Tereza , sculptura baroca a lui Bernini reprezentand un grup statuar asezat deasupra unei stanci de marmura ce sugereaza norii , fundalul este reprezentat de coloane verticale . Personajele sunt Sfanta Tereza si un inger . Personajele sunt sugerate cu dinamism iar pe fata personajului principal este intiparita durerea , suferinta . Imbracamintea pare miscata de vant , iar in zona in care se afla norii sugerati sunt pete de lumina si umbra ce simbolizeaza tensiunea momentului .

secolul V-IV i. H. in arta greceasca s-au creat opere intemeiate pe idealul de frumusete , armonie si echilibru . Este perioada in care se creeaza templele acropolei in cele 3 stiluri cunoscute , este perioada in care in literatura sunt create operele lui Eschil , Sofocle , Euripide . Se aplica canuanele de frumusete si perfectiune .

secolul XIII este un curent artistic si literar . Adeptii acestui curent aspira la faurirea unor opere literare desavarsite dupa modelele clasicismului antic : Corneille , Racine , Moliere . Perioada clasicismului se opune perioadei baroce si curentului romantic .
IMPRESIONISMUL

Subiectele alese sunt din realitatea virtuala : bulevarde , gradini , peisaje de provincie , se renunta la subiectele istorice sau religioase . Genurile preferate sunt : peisajul , peisajul , sau compozitii cu personaje . Realitatea este sugerata asa cum o percepe ochiul , la un moment dat intr-o anumita lumina si anumite conditii meteorologice . Pictorii folosesc contraste in care negrul este aproape eliminat , reprezentarea perspectivei este foarte importanta , iar imaqginea de profunzime este neclara . Personajele sunt reprezentate numai prin trasaturile esentiale , contururile sunt estompate , sunt sterse , iar formele sunt invaluite in lumina .

Edouard Manet -reda volumele prin clarobscur ( lumina , umbra ) . Este preocupat de " marea lumina " si " marea umbra " ( contraste fara zone de trecere ) . Subiectele sunt : portrete , peisaje , compozitii cu personaje .

Claude Monet este pictorul care a declansat curentul impresionism ; prefera peisajul fara personajele sau cu personaje neindividualizate ; formele reprezentate nu au un contur precis subiectele preferate sunt peisaje in ceata si gari cu aburi si fum ; creeaza serii ale aceluiasi subiect in diferite momente ale zilei si in diferite conditii meteorologice ; ca mijloace de expresie foloseste culoarea pura si amestecul optic .

Camille Pissarro ( secolul XIX-XX ) a pictat personaje de provincie dar si imagini din viata oraselor ; este pasionat de reprezentarea luminii ; a folosit tehnica petelor mici de culoare .

Edgar Degas ( secolul XIX-XX ) -paginare neobisnuita , picteaza tablouri din exterior ( numai cai in miscare ) si imagini din interior (balerine , acrobati ) , personajele sunt dinamice sau statice dar nu cu reprezentarea clara si nu dau impresia ca procedeaza , reda atmosfera , nu contururi , linii , precise .

Auguste Renoir ( secolul XIX-XX ) a fost pasionat de portret dar nu neglija atmosfera , picteaza lumina din interior sau exterior , personajele nu sunt reprezentate cu detalii , iar culorile sunt catifelate .
loading...
Document Info


Accesari: 3462
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )