Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Celula

biologie


Celula


Celula este unitatea structurala functionala si genetica a organismelor vii.

Forma si dimensiunile celulelor sunt variate in functie de rolul pe care il indeplinesc. Celula este alcatuita di 17517t1914r n membrana, citoplasma si nucleu.



Membrana este formata din doua straturi lipidice si un strat protidic. Rolul membranei este de a da forma celulelor ,prezinta permeabilitate selectiva, este polarizata electric ( la celula animala ).

Citoplasma prezinta doua componente hialoplasma (citoplasma fundamentala ) si citoplasma structurala, care se gaseste sub forma de organite citoplasmatice, care sunt comune sau specifice.

Nucleul este format din membrana nucleara, nucleoplasma si cromatina nucleara. Membrana nucleara este dubla, iar cea interna este poroasa.

Cromatina nucleara contine acizi nucleici ADN si ARN, care au rol in transmiterea caracterelor ereditare de la parinti la copii.



Celula procariota.


Celulele procariote au o organizare structurala mai simpla, dar un potential ecologic si fiziologic comparabil cu cel al celulelor eucariote.

Celula procariota este invelita de un perete rigid, lipoproteic, acesta contine sacul mureinic, inexistent in celulele eucariote. Plasmalema este cel de al doilea invelis al celulei, de natura lipoproteica. Aceasta are rol in respiratie, nu se poate invagina pentru a forma vezicule, prin care sa incorporeze solutii nutritive de la exterior sau particule solide. Aceste fenomene sunt denumite pinocitoza si fagocitoza.

O alta componenta a celulei procariote este citoplasma care ocupa aproape tot spatiul celular. Citoplasma este o mixtura complexa de solutii perfecte si coloidale al unor substante minerale si organice, dizolvate in apa. Nu poseda un citoschelet proteic, format din microtubuli si microfilamente si nu prezinta curenti plasmatici.

Celula nu poseda organite inconjurate de membrane; la unele bacterii membrana plasmatica formeaza mezosomi care au rol in respiratia celulara si in ancorarea moleculelor de ADN.

La bacteriile fotosintetizante se observa la microscop mici vezicule inconjurate de membrane, la nivelul lor se gasesc pigmenti asimilatori, aceste vezicule sunt denumite cromatofori.

In citoplasma cianobacteriilor segasesc veziculele aplatizate, inconjurate de membrane, numite tilacoide.

In tilacoide se afla pigmenti clorofilieni, iar pe suprafata lor sunt plasati pigmenti protidici, ficocianina si ficoerectrina, care mascheaza pigmenti clorofilieni.

In citoplasma se gasesc numerosi ribozomi, care sunt mai mici decat cei de la eucariote, dar indeplinesc aceasi functie, de sinteza proteica.

Celulele procariote se divid de cateva ori pe ora in timp ce eucariotele, cu crestere foarte rapida, se divid doar de doua ori pe zi.

Celulele procariote nu au un nucleu adevarat, materialul genetic este constituit dintr-o singura molecula de ADN, aceasta molecula reprezinta cromozomul sau genomul bacterian, cunoscut sub denumirea de nucleoid.

Multiplicarea celulelor se face prin sciziparitate ( forma primitiva de diviziune directa ).







Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate






Document Info


Accesari: 4384
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )