Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Clasificarea caspazelor

biologie


Clasificarea caspazelor
Definitie: Caspazele reprezinta o clasa de proteaze care au un rol foarte important īn desfasurarea apoptozei.

Termenul de caspaza a fost propus de c 24424r1711y atre Alnemri si colab. unde "C" provine de la cisteina din centrul activ al enzimei iar "aspaza" de la acidul aspartic dupa care aceste enzime realizeaza clivarea substratului cu o īnalta specificitate.

Rolul esential al implicarii unei caspaze īn apoptoza a fost confirmat īn 1993 cānd s-a constatat ca CED-3 e indispensabil pentru moartea programata a celulelor nematodului Caenorhabditis elegans. Cel putin 14 caspaze distincte au fost identificate la mamifere

Pāna īn prezent au fost identificate 11 caspaze īn celulele umane: caspazele 1-10 si caspaza 14.Proteina denumita initial caspaza 13 s-a dovedit a fi de fapt omoloaga caspazei 4 la bovine iar caspazele 11 si 12 sunt enzime murinice care cel mai probabil reprezinta omoloagele caspazelor 4 si 5 umane.Se poate observa clar tendinta de crestere a numarului caspazelor de-a lungul timpului filogenetic de la 4 īn cazul nematodului C. elegans, la 7 la Drosophila si 11 la soareci si oameni.

Caspazele implicate īn apoptoza se īmpart īn doua grupe: initiatorii, care includ caspazele 2, 8, 9, si 10 si efectorii care includ caspazele 3, 6 si 7.Caspazele 1, 4, 5 si 11 au rol īn reglarea inflamatiei iar caspaza 14 este implicata īn diferentierea keratinocitelor.


Fig. 12. Clasificarea caspazelor (Thompson, 1995)

Document Info


Accesari: 16463
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )