Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
GENETICA STIINTA EREDITATII SI VARIABILITATII

biologie
GENETICA STIINTA EREDITATII SI VARIABILITATII

Genetica este ramura a biologiei care studiaza ereditatea, variabilitatea si reproducerea organismelor - laturi inseparabile ale proceselor vietii.

Ereditaea este proprietatea fundamentala a vietuitoarelor care asigura transmiterea cu fidelitate a trasat 646g69g urilor morfologice, fiziologice, de comportament, adica a caracterelor ereditare, de la parinti la descendenti. Ereditatea este astfel un caracter stabilizator care asigura legatura organica dintre generatii.

Variabilitatea este forma de manifestare a diversitatii lumii vii. Este proprietatea urmasilor de a se deosebi de parinti cat si de frati, astfel incat fiecare individ este un unicat.

Trasaturile care se transmit constant, cu mare fidelitate, de - a lungul generatiilor de la parinti la descendenti se numesc caractere ereditare.

Ereditatea asigura continuitatea, pe cand variabilitatea asigura discontinuitatea in evolutia lumii vii, oferind selectiei naturale material pentru transformarea evolutiva a speciilor.

Mihai Eminescu, marele poet national roman, a oferit cea mai exacta definitie a ereditatii in formularea - " ereditatea este perenatiune ".

Data aparitiei si inceputul dezvoltarii geneticii ca stiinta este anul 1900, cand trei biologi: H. de Vries ( in Olanda ), C. Correns ( in Germania ) si E. von Tschermak ( in Austria ), pe baza unor cercetari proprii, au ajuns independent la aceleasi concluzii pe care le formulase cu 35 ani inainte

G. Mendel ( 1865 ).

In Romania, cercetarile privind ereditatea si variabilitatea au inceput la scurt timp dupa redescoperirea legilor mendeliene ale ereditatii. Un merit deosebit in aceasta privinta l-a avut C. Sandu - Aldea ( 1874 - 1927 ), care, in perioada1907 - 1925 initiaza si desfasoara cercetari proprii si publica sinteze ale principalelor teorii si realizari din domeniul geneticii si al amelorarii plantelor.

genetica experimentala

genetica celulara

genetica moleculara

genetica umana

influenta mediului asupra ereditatii organismelor

genetica aplicataDocument Info


Accesari: 14999
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )